☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Z80 Music Site

Posted by Murphy on 2011-05-26, 15:18

zx-spectrum.jpgA sokat sejtető “When music is playing, scroller must stop” alcímű oldal a Z80 chipre írt zenéket igyekszik összegyűjteni. A Z80-at nem épp a zenei képességei miatt szokás szeretni. Az 1 bites négyszögjelből nem egyszerű hallgatható dolgokat kihozni, talán épp ezért a tervezők úgy gondolták, hogy ez szól olyan rosszul, hogy a felhasználóknak elég lesz belőle egy csatorna is. A spártai körülmények ellenére lelkes programozók és zenészek mégis igen meglepő dolgokat hoztak ki a gépből, ennek a munkának lett időnként az eredménye a fenti idézet.

Ha érdekel némi háttérinfó a Z80 hardverről és szoftveres megoldásokról, akkor ide kattints, ha az oldal zenei adatbázisába akarsz belehallgatni, akkor ez a te linked.

Belehallgatva pár zenébe, végképp érthetetlen, hogy lehetett itthon a hu scenében leköcsögdudázni a plus/4-et…

Categories: Retro | Tags

7 Responses so far.

  1. avatar TLC says:

    Hmmm, Yerz összerakott egy “48k only” Spectrum site-ot?… :-) Az zsír!… :-) (A srác régi spectrumos arc, bár én eddig csak a 128k-s (AY-s) zenéit hallottam).

    Ez a hang tényleg abszolút brutal, tulajdonképp a hw éppen a hanggeneráláshoz szükséges abszolút minimumot tudja (…a PC speakerrel elég közeli rokon, de még az is “okosabb”, mert amögött van egy számláló, beállítod, ketyeg, zenél :-), itt meg semmi nincs; egy portbit van, ami a hangszóró jelét rángatja, és a magnókimenet jele is erről megy ki… nem bonyolították túl, az egyszer biztos…). A gépben nincs timer, következésképp időzíteni csak CPU-val busy loop-ban… Hullámformák előállításához, meg sw mixinghez szoftverből előállított PWM (impulzusszélesség-moduláció), szintén busy loop-ban, csak baromi gyorsan (és pontosan…). Még jó, hogy a Z80 órajele elég magas, elég sok regisztere van, és a 48k-s Spectrum felső 32k-jának elérését nem zavarja semmi, azaz x utasítás minden mástól függetlenül y órajelciklus alatt fut le. …Az ember megemeli a kalapját, de magában azért azt mondja, hogy hmmm, hát ez azért nem fehér embernek való… ;-)))

  2. avatar Charlie says:

    Nekem a Spektrum zenékből annyi maradt meg, hogy valamelyik réges-régi Foreveren bejelentették az orgák, hogy van 40 Spektrum zene, és most kezdődik a zenekompó. És ehhez volt megfelelő hangcuccuk is… A második “zene” felénél a magyar (többnyire C64-es) társulat egy emberként felállt és áthaladt a közeli pizzériába.

    Kb. alig rendeltük meg a pizzáinkat, amikor az ajtóban feltűntek a lengyel Atarisok is… :) Jó sokára értünk vissza, de még mindig a Spektrum zenék mentek, aztán meg jött az Atari zenecompó, szerencsére némiképp csekélyebb felhozatallal…

    Mindenesetre az biztos, egy megváltással ért fel, mikor a C64 zenecompó első hangjaival együtt végre megjelent az addig hiányzó közép és mély tartomány és a SID beledörrent a hideg, márciusi, trencséni éjszaka sötétjébe… Sosem éreztem még C64 hangját olyan high-endnek és audio-csúcstechnikának, mint akkor. :D

  3. avatar Caiwan says:

    Én véletlenszerűen megnyitottam egyet (Shiru – Disposal Orbit) és egész jó első hallásra.

  4. avatar Ati says:

    Nem is köcsögdudaaaaaaaaa, hanem “fellegekben szárnyaló flamingó”. Úgytűnik a lengyel c64 grafikusok kezdik kóstolgatni…

  5. avatar mzperx says:

    Gondoljatok bele, azok a zenészek, akik C64-en is alkottak, és egy játékhoz el kellett készíteniük a Speccys változatot, azok mit szenvedhettek… (pl. Ben Daglish, David Whittaker).

    Ezek tényleg ennyire szar zenék voltak? Azért nem tűnt ez fel annyira, mert szerencsétlen kis beeperen halgattuk, annak meg nem volt olyan nagy hangereje, hogy bántó legyen.

  6. avatar TLC says:

    mzperx: szerintem a korabeli zenészek többsége párhuzamosan, több platformon is zenélgetett (és általában nem C64-en kezdett zenélni). Ezek közül a Spectrum csak egy volt, a maga sajátos korlátaival. …Inkább az látszik ebből (“szerintem”), hogy ezek a srácok valójában mennyire kreatívak is voltak. Mert így kívülről, látszólag nem esett túlságosan nehezükre a kérdés… Mittomén, Atarira kellett egy zene, hangok, meg jingle-ek, jött Rob Hubbard, összerakta pár nap v. max egy-két hét alatt, aztán ennyi volt… :-D Így utólag, számomra hihetetlen. Elképesztő.

    Egyébként van egy-két jellemző példa, ahol nyomon lehet követni, hogy ki, mit tanulhatott meg egy-egy másik platformon. C64-en pl. Martin Galway volt az első, aki digidobokat használt (…nem teljesen igaz, de az Arkanoid volt az első hivatalosan terjesztett játék, amelyik ilyen zenével jött ki). Galway elég sajátosan generálta (realtime-ban) a dobhangszereit. …Van egy huszasom, hogy a technikát hol (melyik platformon) tanulta…

    Egyik, 1986-os
    Másik, 1987-es

  7. avatar Murphy says:

    TLC: annyi tudás van retro számítógépek terén a fejedben mint nagyon keveseknek a világon. Hiba lenne ezt nem megosztani másokkal, szerintem írnod kellene egy könyvet a témáról!
    [ módosítva Jun. 3. 06:55 ]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára