☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Partykra vonatkozó kérdések:

Ha nem indul el egy demo:

 

Partykra vonatkozó kérdések:

Kell hozni a party-ra számítógépet?
Nem, nem feltétlen – az emberek nagyrésze nem is szokott. Persze ha úgy érzed, hogy szükséged lesz rá, akkor szíved joga.

Kötelező indulni valamelyik versenyen?
Nem kötelező, de a közönség általában értékeli, ha új nevek tűnnek fel a versenyekben. Nem feltétlen gond, ha nem vagy a legprofibb, mindenki elkezdte valahol. Emelett minden partyn szoktak lenni vicces vetélkedők is, amikhez nem szükséges különösebb szakmai tudás, vagy komolyabb otthoni felkészülés.

Ha valamilyen kategóriában indulni akarok, akkor a helyszínen kell a művet elkészíteni?
Nem, de persze nem tilos; ha gondolod, összeüthetsz a party-n is valamit – de általában a résztvevők nagyrésze otthon készül a versenyekre.

Este is tart a party? Van tisztálkodási lehetőség, tudok aludni?
Igen, egy demoparty 2-3 napos folyamatos rendezvény. A szervezők mindig szoktak biztosítani egy csendesebb szobát ahol aludhatsz, de hálózsákot sose felejts el hozni. Természetesen a zuhanyzási lehetőség is adott minden partyn.

Baj, ha csak játszok a party-n?
Egy demoparty sokmindenben különbözik egy lanpartytól, ide az alkotások versenye miatt jönnek az emberek, így nem biztos, hogy találsz partnert a játékhoz. De minek is játszanál, azt lehet otthon is, itt mindig van valami érdekes program.

 

Ha nem indul el egy demo:

Fagy a Gépem egy demotól, mi lehet a probléma?
Előfordulhat, hogy egy demo valóban fagyást okoz, hisz senki se hibátlan, a demokészítők sem. De ilyen esetben többnyire valamiféle videokártya driver probléma szokott előfordulni, ezért töltsd le a legfrissebb driver verziót a videokártyád gyártójának weboldaláról.

Furcsán néz ki egy demo a gépemen, mit tudok tenni?
Ilyenkor többnyire a videokártya driverével van problémád, töltsd le a kártya gyártója oldaláról a legfrissebb driver verziót. Ha ez sem segít, akkor lehet pl., hogy a demonak újabb vagy más tipusú videokártyára van szüksége. Ilyenkor érdemes a demo video verzióját megnézni inkább.

Nem fut a gépemen egy demo, mit tegyek?
A demok is programok, amiket programozók készítenek, így előfordul, hogy egy-egy demo nem indul el bizonyos gépeken. Jellemző probléma, hogy a demo programozói gyártóspecifikus OpenGL kiegészítéseket használnak, vagy nem elég friss a DirectX verziód. Ilyenkor ha az OpenGL kiegészítés a probléma forrása, akkor nem fog futni a demo. Ekkor válaszd a produkció video verzióját, egyre több demo található meg ilyen formában is.

Nem fut a gépemen egy demo, valamilyen DLL-t hiányol, hogyan tovább?
Jellemzően 2 prombléma szokott előfordulni, vagy túl régi DirectX verziód van, (ilyenkor valamilyen d3dx DLL-t hiányol) ez kiküszöbölhető a DirectX verziójának frissítésével. A jelenlegi legújabb verziót letöltheted erről a linkről. A Microsoft 2 havonta ad ki apróbb javításokat a D3D-hez, így ezt célszerű rendszeressen frissíteni. Másik jellemző probléma, hogy valamilyen rendszer-library DLL verziója hiányzik, ezt legegyszerűbben a http://www.dll-files.com -ról tudod pótolni. Itt gyakorlatilag minden hiányzó DLL-t meg fogsz találni.

Nem tudok lejátszani egy videot, mi a megoldás?
Valószínűleg hiányzik a video lejátszásához szükséges codec. Célszerű letöltened az ffdshow nevű ingyenes codec gyűjteményt legújabb verzióját.
Ezt megtalálod az alábbi linken: http://www.free-codecs.com/download/FFDShow.htm

Hogyan tudok C64-es demokat megnézni?
Ha van C64-ed egy 1541-es drive-val, speciális kábel segítségével ki tudod írni floppy diskre a demokat. Ha megelégszel az emulációval (ami a mai emulátorok mellet nem nagy kompromisszum), akkor PC-n célszerű a VICE-al próbálkoznod, más platformokon pedig a Frodo a legjobb ingyenes progam a célra.

Ha további kérdéseid vannak, akkor írj levelet a demo[kukac]scene[pont]hu emailcímre, vagy tedd fel fórumunkban.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára