☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Árok #24

Posted by poison on 2023-08-07, 10:12

Már komolyan számolnom kell, amikor átgondolom, hogy hanyadszorra is futottunk neki idén a szervezésnek. 1999-ben egy kis légópincében találkozhattunk először Ajkán, az Árok Party-n. Voltunk vagy 10-15-en a dohos, kis helységben, de az akkori társaságból azóta is minden évben tiszteletüket tetszik jópáran. Huszonháromésfeledszerre! (a 2021-es online partyt csak félnek számolva) Egyeseknek még az sem vette el a kedvét az éves zarándokúttól, hogy egykor még a helyi erőkkel is összetűzésbe keveredtünk. Fizikailag. Az idő persze mindent megszépít…

Na, de elég a nosztalgiából (hehe)! Most beszéljünk arról, hogy mi történt az idei dzsemborin! Július közepén újra birtokba vettük az Ajkai Jégcsarnokot. A korábbi évek augusztusi dátumát már tavaly a helyszín adottságaihoz igazítottuk, így a látogatóinknak nem kellett korcsolyát hozniuk magukkal. …ugyanis két héttel később, már az Ajkai Óriások hokiedzése közepén találtuk volna magunkat ;)

Tavaly ez a váltás egy nagy lépés volt a méretek (és a végre hőségmentes helyszín!) miatt, de a terem akusztikája sajnos azóta sem lett jobb. A vájt fülűeknek: 16mp a terem hallható lecsengése. Amíg az üzemeltető beruház szőnyegekbe és fali kárpitba, addig is maradtunk a már kipróbált, irányított hangfalaknál. A színpaddal szemben – szerintem – teljesen rendben volt a hangosítás. Vizuális tuningként most nem a pálya közepére cuccoltunk, hanem a bejárathoz közelebb, így talán nem veszett el annyira az a 150-180 látogató a helyszínen. Ez kicsivel kevesebb a tavalyi rekordnál, de teljesen rendben volt. Szintén a beltérben kialakítottunk egy játszó szigetet is (NES, SNES, C64, GameBoy, Pi Arcade, Vectrex – köszi az önszorgalomból besegítőknek!), amit nyitás után 2, azaz két perccel máris használatba vett egy Erdélyből hozzánk látogató cserediák csoport és bontásig szinte non-stop volt forgalma. A pénteki program Soci szokásos demoshow-jával indult, aztán Teo nyúzta a Paula-kat, hogy legyen mire rázni a fejünket.
Az éjszakát Zach Weddington Viva Amiga című dokumentumfilmjével zártuk, ami Gizmo és Chesser jóvoltából előszőr volt látható magyar felirattal:

Nézzétek meg Zach legújabb filmjének a trailer-ét is! Lehet, hogy legközelebb ezt kellene vetítenünk?

Kaptunk egy nagy sátrat is a kültéri jelenléthez, de ez valamiért pénteken még nem akart benépesülni. Lehet, hogy ennek Detox hiánya volt az oka. Szerencsére másnap már ő is tiszteletét tette.
Az éjszakát Rawbits és ADT szórakoztató műsora zárta (featuring felmosó-szett) valamikor hajnal 4 körül, hogy aztán frissen és üdén indulhasson a szombat.

A bejárat mellett kapott helyet az Insert Coin Egyesület, akik a játék verseny szervezését vették le a vállunkról, mint a nap első eseménye. Itt Tetris-ben és Wizard of Wor-ban mérhették össze a tudásukat az arra vállalkozók:


Közben a színpadon Virág Csaba és Raf/Vulture tartottak érdekes előadásokat. Csaba a szoftvermentő / archíváló projektjéről mesélt, míg Raf a lengyel gyártmányú C64 cartridge-ok visszafejtéséről tágította az ismereteinket. Egy tragikus eset adta az apropóját, hogy ezután a látogatók egy exkluzív interjút nézhettek meg a kivetítőn. Bár a decemberben debütált Vakondok dokumentumfilm sorozat megtekinthető már Youtube-on, Matusik Szilárd rendezőnek közben sikerült az időközben elhunyt Szabó András (Anry) csapattársát, Bilik Viktort (VIC) is megszólaltatnia. Ez az interjú is rá fog kerülni azokra a lemezekre, amik az azóta sikeresen lezárult kampánynak köszönhetően, a film dobozos, vágatlan interjúkkal teli változatán érhetőek majd el. Ha még nem tetted, lehetőséged van még egy napig támogatni a dolgot, hogy egy 4. blueray lemez is bekerülhessen a dobozba!

A kampány oldala: https://crowdfundr.com/stampsback

Az estére hangolódást zenei programokkal folytattuk. Először a remix és zene compo-k indulóit hallgattuk meg, majd Vincenzo mixelte össze a Commodore Scene Database-en (CSDB) megrendezett 2. techno compo indulóit:

Ezeket a zenéket egy külön, party-tól független zsűri értékelte és mi is csak a helyszínen tudtuk meg az eredményét. Így esett, hogy már rögtön a mix kezdő számaként hallhattuk a nyertes művet.
Ez után tartottunk egy kis szünetet, hogy aztán újult erővel folytathassuk a zenélést. Idén Vitinek komolyan besegített Sebestyén Balázs a szombat délutáni sütögetésbe (köszi!), így megint több, mint 100 adag kolbászka talált gazdára. Közben ízlés szerint ki lehetett próbálni Gabriel-ék Gombai Chili kínálatát is. A “nem mered” becenevű szósz nekem nagyon bejött, csak ajánlani tudom ;)
Miután mindenki jóllakott, Ziona lépett színpadra:

…akit SP követett, hogy az ő synthwave szettje után újra a versenyek vegyék át a főszerepet.
Most már szinte megszokott, hogy a compo-kon plus4-es túlsúly van. Talán senki sem bánja ezt nagyon, főleg a minőségi indulók tükrében. A grafikák között érezhető volt némi name-voting (öhöm-köhöm, tessék szavazni!), így itt még a C64-es indulók remekeltek, de aztán a game dev verseny Lemmings portjától jópárunknak leesett az álla.
A demók előtt még megtekinthettünk egy LEGO-ból készült Nebulus installációt, rácsodálkozhattunk hogyan varázsol Viti a színpadra lézer show-t úgy, hogy füstöt csak “csomagolva” használhatott hozzá, majd Larry-ék VIC20-ra optimalizált videólejátszója sarkallta ovációra a nézőket.
A demó compo sem okozhatott csalódást annak, aki ki bírta várni. Az előző versenyek és ez is különböző platformokat vonultatott fel és bár a grafika kollekciókból több is jutott idénre, a dobogón mindenki megérdemelten állhatott. Jó volt látni, hogy a Commodore mellett mind az Atari, mind a Spectrum vonal képviselte magát.

A release-eket innen tudjátok egyben letölteni:
http://arok.intro.hu/2023/releases.zip

A szemfüles látogatók találkozhattak anomáliákkal is, de egyelőre nem érkezett panasz:

A 2+ nap elég gyorsan eltelt. Remélem, ti is legalább olyan jól éreztétek magatokat, mint mi! Persze, még ennyi év után is van miben fejlődni. Pár dolog, amin jövőre biztosan változtatni fogunk: 1. Lokális szerveren fog futni a szavazó rendszer. 2. Nem fog lefagyni a Lethargy demója.

Nagy köszönettel tartozom a szervezőtársaknak, mert már szavak nélkül is gördülékenyen ment minden. Név szerint nekik: Cargo, Soci, Füvesi, Vincenzo, Széll Tomi, Boaaa, Andi, CapaC, Leon, TGM, Fecó és Edit

Az idei találkozót rajtatok, látogatókon kívűl nagyban segítette a Magyar Demoscene Egyesület és az iPon pénzügyi-, valamint a Function Party hardveres támogatása. Köszi nekik is!

Találkozzunk jövőre! …illetve szeptemberben Function-ön ;)

poison

Categories: Party, Retro, Review | Tags:

4 Responses so far.

  1. avatar rawbits says:

    Szuper party volt megint. Nagyon köszönjük! A hely nekem tetszik. Tágas és nem a folyosón kell összeesni + van zuhanyzási lehetőség. A sátor kint pedig, a kellemes szellővel, egész viselhető állapotot teremtett az amúgy tűző nap alatt.
    Sajnos az említett hangosítási problémák miatt valószínű jobban élvezhető lenne kint nézni a streamet a programok alatt. Többször voltam bent és fordultam ki rögtön, mert vagy túl hangos volt, vagy semmit nem értettem az előadó szavaiból. De biztos vagyok benne hogy ez a probléma is megoldódik.
    És igen, DeToX hiányzott első nap. Így ránk maradt ADTvel az ügyeletes ránk vigyázó orgák szórakoztatása. :D
    Tessék jönni péntekre is!
    Én személy szerint üdvözlöm a retró játékokat amíg 8bites vonalon maradunk. Tudom ez demoscene-en vitás téma szokott lenni. Jövőre nevezek én is!
    A Lemmings engem is meglepett, de nem annyira mint az a sok véletlen egybeesésnek köszönhető slideshow. Amúgy volt gondja a Twitchnek a Pasi fotókkal?

  2. avatar mash says:

    Kicsit félreérthető volt a szövegben, de Anry és VIC sincs már itt velünk. Néhány hónap különbséggel hagytak itt bennünket, mind a ketten. :(

  3. avatar thomas^sd says:

    Hálás köszönet a részletes party beszámolóért !

  4. avatar mash says:

    Kicsit félreérthető volt a szövegben, de Anry és VIC sincs már itt velünk. Néhány hónap különbséggel hagytak itt bennünket, mind a ketten. :(

    Kicsit félreérthető volt a szövegben, de Anry és VIC sincs már itt velünk. Néhány hónap különbséggel hagytak itt bennünket, mind a ketten. :(

    Természetesen HIC nincs köztünk és nem VIC!!! Sry! :P

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára