☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Ha már Gargaj cimbora volt olyan kedves, hogy írt egy frappáns beszámolót a 4k illetve 64k intrókról, akkor gondoltam, hogy veszem a bátorságot, és megosztom veletek, hogy félig meddig belülről hogyan láttam én az idei demókat.

7. Satori – GODTV

Pouët / Download

Nekem az egyik személyes kedvencem az egész kompóban. Bevallom ezelőtt még sohasem láttam egy Satori prodot sem, de nagyon felkeltette az érdeklődésemet az egész csapat, főleg Zdennek a munkássága. (ami amúgy azért mókás, mert előtte pár órával ismerkedtem meg vele Gargaj és Citrus jóvoltából). Zajos, tördelt, kiszámíthatatlan, szinte a “dadaista demoscene”, mégis egy nagyon egységes művészi képet alkot az egész együtt. Ezt már csak akkor tudná tetézni, ha egy holland partyn élvezhettük volna… Én egyedül a zenén csavartam volna még egyet őrülten nagz, vagy világfájdalmas Vinci irányba, de nálam gond nélkül felfért volna a dobogóra!

6. dilemma – deep somewhereover 2015

Pouët / Download

Amikor a dilemma hoz egy prodot a kompóra, az mindig külön öröm! Az viszont az én barbárságomat és műveletlenségemet mutatja, hogy nem tudtam, hogy ez egy kvázi remake. Talán akkor még jobban értékeltem volna. De ennek ellenére nagyon kellemes old school effekteket kapunk az arcunkba, érdekesen megválasztott, de mégis egységet mutató színekkel, és frankón megfűszerezett Vinci művek muzsikával. Nekem különös kedvencem volt a szövegfelhő, nagyon ötletesen sült el! Ha lehet bármit negatívumot felhozni, az talán az, hogy rendezésben a végére unalmassá válik picit. Talán jót tett volna neki egy olyan remake jellegű “újragondolás” amit Garg említett a re(s)tro release kapcsán, de ennek ellenére a végeredmény nagyban emelte az egész rendezvényt. Köszönet nap, Rascy, Vinci triónak érte!

https://www.youtube.com/watch?v=GX0cs7SAQYs

5. eXtrait – Lights.off

Pouët / Download

Hmmmm… Hátőőőőő. Szóval az egy dolog, hogy debugolni kellett kompó előtt, hogy mi a baja, és miért nem fut. De ennek a demónak a végét nem tudtam megbocsájtani! Nagyon kellemes zene van alatta, és van benne tömérdek jó effekt (ASD, Fairlight beütéssel, ami szerintem pozitívum). De a vége az olyan, mintha kirántottak volna minket “amatőriába”, ahol csak a csillógó, villogó, twistelő objectek halma maradt meg. Talán nem kellett volna 1 hét alatt összerakni, talán csak kéne egy designer a csapatba, de engem ez a prod az xTrait-től kifejezetten lelombozott!

4. Tesco Gazdaságos Demócsapat – Szavazzál a kacsára

Pouët / Download

Jimmyt csupán pár hónapja ismerem, de a demó tökéletesen tükrözte azt a képet amit eddig alkottam róla. Infantilis szoftver fejlesztő, aki átlagon felüli skill-eket birtokol, és nem által ezt a demoscene javára fordítani. Humoros, kacsás, pörgős. Viszont nekem a végére picit unalmassá válik a zene. Talán ezért nem lett dobogós. Talán kéne ide egy jó zenész ;-) BTW: ez az első demó, amiben személyes greetinget kaptam, szóva jelzem hihetetlen elfogult vagyok :D

3. Aberration Creations – Dragon Rising

Pouët / Download

Na ezzel a demóval kifejezetten van egy hatalmas nagy bajom. Méghozzá az, hogy megint csak party code-ot láthattunk az Aberation Creations-től, amikor partyról partyra látható, hogy sokkal több lenne a srácokba, de valahogy mégsem akarják kibontakoztatni magukat rendesen. Nem akarnak beletolni az arcunkba egy igazi blockbuster effektet, pedig igény az lenne rá. És bevallom, ahhoz már a kelleténél sokkal többször hallottuk tőlük, hogy “majd a következőre felkészülünk rendesen!”, hogy el is tudjam hinni az Exp’15-ös entry teljesen más lesz, de talán a vizsgaidőszak, tél, stb. meghozza majd 2016-ra a kidolgozottságot is tőlük. Összességében nem rossz demó, szép raymarch effektek, jó szinti (naná! SUPERFUNCTION győztes! :) ), de mégis, én személy szerint nem tettem volna őket a dobogó közelébe sem (még ha barátokról is van szó)! Szóval innen üzenem az AC-nek, hogy tessék elmozdulni picit a rákészülés+quality irányba, mert több van bennetek!

https://www.youtube.com/watch?v=Zp38yS-4oxQ

2. The Adjective – Elégtelen

Pouët / Download

Én erről a demórol már hónapokkal a party előtt a következő információt kaptam: “Mau! Ha a tavalyit nem értették, az ideit, még annyira sem fogják!”. És valóba talált! Egy igazi beteg, szaggatott, zavart és zajos demó, mégis zseniális audió+gfx párossal, és precíz rendezéssel. Mondjuk én nekem elsőre Tim Burton beütése volt a dolgonak, aztán fel lettem világosítva, hogy Toy Story behatás, de ez a lényegen nem vátoztat. Az adjective megint kitett magáért a “non crowd pleaser” fronton, és szállítottak egy nehezen emészthető, örökemlékű műalkotást. És külön örülök, hogy ennek a beadására a mi partynkat választották.

https://www.youtube.com/watch?v=fRGr6pejUJo

1. United Force & Digital Dynamite – Rainbow Clash: Way

Pouët / Download

Kompó győztes, ehhez nem is fér kétség. Mégis nem tudom hetekkel később se kimosni azt a pici keserédességet a számból, hogy ez egy “Wir sind Einstein2”. Ami persze önmagában nem lenne gond, SŐT! mindig megtiszteltetés az egész rendezvénynek, hogy ha Slyspy “tollat ragad”, és a Function-ön lep meg minket demóval. Az elsőséghez sem fér kétség. Mégis, valahogy hiányoltam a vadságot, újdonságot. Szóval picit ambivalens, de talán azért, mert tavaly pont egy őrült slyspy-t láthattunk megtestesülni, és idén én a “ló közepére” számítottam, és nem a másik oldalára. Ettől függetlenül az UF+DD ismét aratott, és az elsőségükhöz még csak kétség sem férhet! BTW: megnéznék már egy olyna UF+DD prodot, ahol BoyC nem csak “kódol”. Főleg, ha már másmilyen prodot nem hoz… Ugye érti a kollega?! ;-)

12 Responses so far.

  1. avatar Charlie says:

    A Deep Somewhereover 2015-nek nagyon örültem és nagyon kihagyott lehetőségnek tartom. Valahogy az a zúzósabb stenk ami az eredetiben van (“finest fasttempo ever”, ugye), a remake-ban kicsit elveszett… És nem (csak) a zenére értem, hanem az effektek lüktetésére is. Pedig nem sok kellett volna.

    Jimmi meg szenzációs(an hülye), így szeretjük.

  2. avatar reptile says:

    Köszi Mau!

    Az eXtrait demo helyezését teljesen nem értem, az egyik leglátványosabb volt a compon, értem én, hogy kicsit hullámzó a minősége, de azért mégis na. Én nagyon gratulálok nekik!
    SlySpy egész elképesztő magabiztossággal használja BoyC toolját, komolyan, ennyi (és ilyen minősgű) melót belerakni valamibe… a zene nekem nem volt olyan erős, mint a WirSind-é.
    Az Adjective demót én nagyon élveztem a compon, meg itthon is bejött, nem húzták az időt, amiért köszönet :)
    Satori egy érdekes eset, a party-n rohadtul nem tudtam értékelni 1 perc után ezt a katyvaszt, de itthon, nyugiban már jobb volt. Kár, hogy a compo után már nem tudtam beszélni Zdennel (aki egyébként tök jó arc), mert kíváncsi lennék rá, hogy születnek ezek a kompozíciók, mennyire tudatos a tervezés.

    Citrus meg… eh… kérdezd meg tőle, mennyit cseszegettem party előtt, hogy már a prodot kéne csinálni, nem a tool-t fésülgetni :D :D

  3. avatar nap says:

    Sajnos szokás szerint nem volt elég idő rá.
    Ráadásul amikor beraktam a gépembe egy kölcsön nVidiat (valami régi 9800GT), hogy megnézzem, hogy fut-e, akkor kiderült hogy eléggé keményen szétfagy. (de csak fullscreen) És azt próbáltam fixálni. Én Core i3-4150 IGP-t használok. :P

    Szóval elég sok ötlet volt/van hozzá. Sokkal jobb/maibb lehetett volna.
    Az a baj, hogy party után soha nincs kedvem final versiont csinálni, pedig ebből most lehet kellene…

    Egyébként érdekességként megjegyzem, hogy az eredeti zene is megy a demó alatt, mert a partváltások az eredeti orderek alapján történnek. :) És ‘M’-mel tudtok váltani a két zene között.

  4. avatar pasy says:

    de eredeti textúrák is vannak benne:)
    az hogy?

  5. avatar reptile says:

    Nap, tudod mi lenne király? Ha gombnyomásra lehetne váltani a kettő között, menet közben! Vagy pld osztott képernyő, állítható fade-del, stbstb, na az menő lenne :)

  6. avatar nap says:

    Akkor elárulhatom, hogy az tervben volt (van?), hogy kis ablakban megy az eredeti. Bár én csak videóból gondoltam, mert nem akartam átírni főleg az assembly részeket…

  7. avatar aha says:

    A The Adjective – Elégtelen többszöri megnézés után is nagyon félelmetes.
    Eddig azt hittem, hogy a Shad3 by Cocoon félelmetes, de rá kellett jönnöm, hogy az inkább dizájnos. A félelmetes demó szintjét most egy időre belőtte nálam. Olyan ez a demó, mint az a horror film amit éjszakába nézel de nem tudsz elaludni rá és tudod hogy másnap dolgozni kell menni de még mindig ott kattog a fejedben.

  8. avatar pasy says:

    és eljő a zongoraszörny!

  9. avatar Gargaj says:

    “Ő pont annyira fél tőled, mint amennyire te tőle.”

  10. avatar Murphy says:

    Nekem az jutott eszembe, hogy kb. ilyen lehet a Silent Hill designereinek a rémálma.

  11. avatar Gargaj says:

    A Silent Hill (kulonosen a 2) nem rossz hasonlat – aki jatszott vele az valszeg erteni is fogja miert.

  12. avatar Citrus says:

    jolvan na, mostmar elkezdtuk irni az uj frameworkot es fesulni az uj toolt, hogy meg jobban ne erdemeljuk meg a dobogot. :D Reptile, jer pozsonyba, elbeszelhetsz meg a Zden czimboraval, es ottaludhatsz nalunk akar :) Btw. elvileg, a madarak ugy csicseregtek, hogy revisionon be lesz jelentve a szlovak parti is, amit Zden(nel) fog(unk) rendezni :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára