☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demószemle: Árok Party 2015

Posted by Murphy on 2015-08-24, 14:01

A tavalyi Árokon egyértelműen a wild demóké volt a főszerep, idén újra a demókon izgulhattunk. De még milyeneken…

3. SIDrip Alliance – Relive

Pouët / CSDB / Download

A SIDrip Alliance elkészült első albumával. Ennek apropójából Hermit összerakott Árokra egy zene kollekciót az albumon szereplő dalok eredeti SID-jeiből. Commandótól, Second Realityn át Last Ninjáig hatalmas klasszikusok kerültek egy fájlba. Ennyi zene 64k-ba gyömöszölése alapból szép teljesítmény, de az ősi játékok memóriaszervezését ismerve némi reverse engineering is kellett hozzá. Az Unreal és Hemrit által jegyzett grafika minimalista, de stílusos, az apró portrék nagyon sokat dobnak a demo hangulatán. Igazi kis just 4 fun release, amiből manapság kevés van.

screenshot added by bonefish on 2015-08-16 11:37:43

2. Resource – Ditch

Pouët / CSDB / Download

A Resource 3 éve nem jelentkezett demóval, de Oswald nem tétlenkedett az elmúlt években sem. A több tucatnyi C64-en sose látott, vagy a korábbiakat jelentősen továbbfejlesztett effektjéből most néhányat (Bigfoot hathatós segítségével) összerakott egy file demóban. Nem lehetett egyszerű menet, mert a vízeffekt, a finoman ditherelt plasma és a két radial blur mind memóriazabáló effektek, együtt igen szűkös lehet nekik a 64k. A zene a norvég 6R6 műve, aki hozza a szokásos már-már zavaróan fülbemászó dallamait. Memória- vagy időproblémák miatt, de grafika csak egy pár másodpercig látható a demóban. Leon itt nem is hozza azt a kidolgozást amit megszoktunk tőle. Összességében: bámulatos effektek, de egy intro logo és egy stílusos credits még ráfért volna a demóra.

1. Chorus – Rocketry

Pouët / CSDB / Download

A Rocketry nem csak az Árok demo compóját nyerte meg, de egy ideig a CSDB demo toplistáját is vezette. A kezdeti lelkesedés után jelenleg a hatodik. Azt hiszem ez pontosan megmutatja, hogy mennyire értékelik a géphez értők. A C64 mélységeit kevéssé ismerők számára nem is feltétlenül érthető, hogy mire ez a nagy lelkesedés. A személyes kedvencem a kezdőpart, ahol a logo egyszerre hullámzik átlósan és x-ben, de igazán azoktól a mozgásoktól zseniális, amiket csak a Chorus tud. Emellett Clarence az első, aki a ’80-as évek végén felfedezett AGSP (bitmap tetszőleges pozícióba scrollozása) technikát valóban teljes képernyősen implementálta. Erről 20+ éven át az volt a közvélekedés, hogy nem lehetséges. De Kefrens barokat se láttunk még hátulról C64-en. Az erős kód mellett a grafikára se lehet panasz, Leon láthatólag odatette magát. A Chorus logóról például azt is elhinném, hogy FLI módban készült. A demo zenéit pedig Drax szerezte. Igen, az a Drax, aki már 25 évvel ezelőtt is legendának számított a C64 zenészek között. Összességében nagyon ütős demo, aminek minden részlete mestermű, de hogy gyakran visszanézzem, nekem még nagyon hiányzik belőle legalább egy, az introparthoz hasonlóan látványos effekt.

Categories: Demo ajánló, Retro, Review | Tags: , , , , ,

7 Responses so far.

  1. avatar Megabyte says:

    Köszi, valóban király volt, talán a legjobb compo a party történetében.
    Nekem a Ditch tetszett jobban, számomra Oswald egy isten, meg az egy fileos demokat imádom.
    A compo hangulata is jó volt, döbbentség és őrjöngés felváltva,

  2. avatar Gargaj says:

    Nekem az RSC demo sokkal jobban tetszik, meg ha kicsit rovidke is, mert ott kb ertem h mi tortenik; Chorus demonal pl. az h visszafele van a Kefrens bars biztos vmi jo trukk de csak rondabb lett tole az effekt, meg az elejen az a logomorpher is kb. masfel percig megy pedig sztem annyira nem nez ki jol.

  3. avatar Megabyte says:

    Gargaj igaz, az első part túl sokáig tart.

  4. avatar Oswald says:

    azért nézzétek meg hogy a chorus demó milyen igényesen van megcsinálva hozzánk képest :) meg nehéz newschool fejjel megérteni, én még emléxem amikor 1db demópartot is elnézgettem akár negyed óráig, mert egyszerűen nem volt telefosva az ember feje egész nap csili vilivel, egy jó (c64es) képet, zenét is értékelt az ember. A chorus demo partjai nekem ide nyúlnak vissza. A mi demónk már az eldboható demó partok korából épitkezik :) meg igazából ennyira volt csak energia is :) Clarencre irigykeded hogy ilyen szépen megcsinálta.

  5. avatar reptile says:

    Szerintem mindegyik kiraly volt :)

  6. avatar Megabyte says:

    Mindegyik király volt, de oswaldé jobban tetszett :)

  7. avatar werdy says:

    Az a zseniális, hogy két ilyen demó mint a Ditch és a Rocketry is megjelent egyszerre az Árkon. A helyszínen megérdemelten volt nagy kurjongatás. A ReLive-ról még annyi plusz infó, hogy Hermit (már megint) egy állat :) Másfél hét alatt rakta össze az egész anyagot úgy, hogy folyamatosan sakkozott a memóriával (hogy még a borítót is belelapátolja) és még arra is maradt energiája, hogy realtime (!) oszcilloszkópot tegyen az egyik csatornára és a CD forgási sebességét a számok tempójához igazítsa.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára