☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

72 óra alvásmegvonás – Gargaj interjú

Posted by slyspy on 2006-11-16, 07:35

function06.jpg
Idén negyedszerre is lezajlott a Function party. Mostanra – különösen a leadott nevezések minőségét figyelembe véve – egészen komoly rendezvénnyé vált. Alább Gargaj mail-interjúját (Vigyázat, szóvicc!) olvashatod a party-szervezés hátteréről, amiből azt is megtudhatod, hogy mit jelent az, hogy bigott inklúzionista.

[html]
– Hogyan indult a Function party? Kinek az ötlete volt? Rögtön a
 kezdetektől évi rendszerességű partynak indult?

A Function party alapötlete 2003-ban fogalmazódott meg, Vincenzo jóvoltából, mintegy kiegészítő partyként; ugyanebben az évben zajlott le a ToWeL és a SceneCON party is, a Function mintegy alternatívaként, vagy inkább további lehetőségként szerepelt az akkori magyar partyk mellé. A party kezdetekor tudtommal nem volt terv egy következő kiadásra is, ez a party sikeréből és a szervezőgárda motiváltságából adódott; a Function csapata volt az egyetlen olyan organizer crew, ami hajlandó volt újra “felvenni a kesztyűt”.

– Hány ember munkája egy Function méretű party lebonyolítása?

Ezt nehéz megmondani; a jelenlegi szervezőgárda 7 főből áll, de ennek is van egy belső magja, akik többet vállalnak mint a többiek, és vannak külsős besegítő emberek is, akik szintén segítenek,  ahol tudnak. Vannak emberek a szervezők közt, akiknek csak partyn van dolguk, és vannak, akik hónapokkal előtte már folyamatosan pörögnek, website-ot csinálnak, szponzorokat szereznek, reklámoznak, helyszínt intéznek. Nem is az emberek mennyisége a fontos, hanem a hatásfoka; egy kompetens és lelkes trió gyakran többet ér, mint sok unott laikus.

– Neked mi a feladatod a partyszervezésben?

Jelenleg én vagyok a dolog főszervezője; nekem kell koordinálnom a többi szervező munkáját, nekem kell mindenről tudni, nekem kell mindenre odafigyelni, nekem kell tartani a hátam, ha valami elgurul, és nekem kell papírt küldeni a török konzulátusnak, amikor nem kap vízumot Decipher.

 – Mennyi előkészület szükséges a zökkenőmentes lebonyolításhoz?  A party előtt mennyi idővel kezdődik meg a szervezés?

Mivel nekünk már bejáratott helyszínünk és felszerelésünk van, party előtt egy-két hónappal elég volt elkezdenünk a tényleges munkát; ekkor azonban majdhogynem csak erre koncentrálva dolgoztunk.

function06-2.jpg

 – Mi a legnehezebb a szervezésben, mik a legnagyobb buktatók?

Nagyon nehéz megszerezni egy olyan tőkealapot egy demopartyra, amiből nem csak az alapvető szükségletekre jut pénz, hanem tényleges költségvetést tud a party felállítani, és marad pénz pl. reklámcélokra. Ehhez mindenképp kell valaki, aki felvállalja a party teljes kiadását – ez lehet scener vagy szponzor. Ahhoz, hogy ne maradjon a végeredmény veszteséges, a másik nehéz feladat eljuttatni a híreket az emberekhez, és meggyőzni őket, hogy eljöjjenek. 

– A party szervezésben mik azok a dolgok, amiket csak
 az évek alatt, saját kárán tanul meg az ember?

Ami elromolhat, az el is romlik – minden értelemben, értve technikára, hangulatra, véleményekre, releasekre. A lényeg az, hogy az ember objektíven tudja értékelni a végeredményt.
Ja, és mindig minden kevés.  

– Egy partyval rengeteg a munka, anyagi haszon nincs (sőt gyakran veszteséges a dolog), ráadásul utána rengeteg kritika is éri a szervezőket.  Mégis mi a motiváció?

Talán az a pár mosolygó ember, aki 2-3 nap fáradságával az arcán, ködös tekintettel próbálja elvonszolni magát a kijáratig az utolsó napon, és előtte kinyög annyit, hogy “azért ez jó party volt”. Bátran állíthatom, hogy általánosságban a magyar partykat jóval több dicséret éri, mint negatív kritika; általában ezért megéri. Persze az emberben gyakran van egy kis maximalista hozzáállás is, hogy “ez a világ legjobb partyja lesz” – ugyanúgy ahogy a scenerek egy része egyre jobb demókkal probálja inspirálni egymást és önmagát, van aki partykat szervez ugyanezért. A dolog jórésze kötelességtudat is – Magyarországon mindig volt évi egy demoparty, és ezért lennie is kell.

– Hogyan zajlik a szponzorok keresése?  Hogyan sikerült szponzornak megnyerni pl. az ATI-t? Mi a menete egy ilyen komolyabb szponzorációnak?

Az ATI megkeresése a német Digitale Kultur egyesületen keresztül történt; még év elején írtam egy hosszú és részletes levelet nekik arról, hogy hogyan állnak ma Magyarországon a demopartyk, és hogy miben tudnának ők segíteni.

Categories: Interjú | Tags

One Response so far.

  1. avatar DC-1 says:

    Nekem annyi kerdesem lenne, hogy nincs meg valakinek veletlenul a vasarnapi dijkioszto http://www.demoscene.tv/-s stream-je lementve?
    Kulonosen a “le fogjatok durni a projectort!!! Neee!! A projectort neee!” kezdetu resz erdekelne! ;>

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára