☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Home Forums Platformok PC 2013-as év demoscene termés – gyász

Tagged: 

Viewing 30 posts - 1 through 30 (of 33 total)
 • Author
  Posts
 • #26546
  avatartropic
  Member

  Hello,

  Az utóbbi pár napban átnéztem, hogy a 2013-as évben mit termelt a demoscene. Ebben segítségemre volt a https://www.scene.org/dir.php?dir=/parties/2013/ és ez a gyűjtés: https://www.youtube.com/playlist?list=PL9HVvEQXdWVbKJ5yfip6-8DAS1D25Fwnv

  Nos, a kérdésem azt lenne, hogy most akkor ez ennyi ? Komolyan ? Mi a franc ez ? Mert ha kb. ez a termés, akkor inkább be se kellett volna adni semmit.

  Átnéztem a csapatokat, magyarhonban és külföldön is csak ezek a pukika05 meg kiskutyafüle nevü, sosem hallott noname csapatok adtak be anyagokat, kik ezek ? Kb. az Mfx volt az egyedül ismert csapat, aki beadtak egy effektet demónak, látszik, hogy a régi realtime raytracing királyoknak is megolvadt az agyuk, magyaroknál meg a freshmindworkz Pasy-val, amelyik csapat egy kiemelekedő produktot nem tud felmutatni, de már annyi demót és intrót kódoltak az utóbbi 10-15 évben, hogy mindenki elkönyvelte őket ‘húzónév’ csapatként.

  Az demoscene szégyene az Apocalypse When a Fairlight-tól, és b_zdmeg megszavazza elsőnek a ‘szakértő’ közönség. Beadnak egy 20 megás exe-t demónak, egy effekttel (part-tal). Nagyszerű, és hol a többi part ? Ja az nincs ? Megint csak effektet villantunk, a demót többi részét elvitte a kiscica ? Az utóbbi pár évben ilyen szintü effektet már 64k-ban adtak be, mi a fészkes fene ebben 20 mega ?

  Az 1k és 4k termés gyász, egyik party-n egy tron koppintás nyer, máshol meg vonalakat csavargatunk, mikor is volt ez menő, úgy 1992-ben ?

  A zenéknek két változatát hallottam az évi demo és intró termésben: volt a vállalhatalanul sz_r és a a ‘hiperigényes’ tizenéves szívószálas gyerekek által szeretett, discoban ugrálós dupstep. Komolyan, ez most egy szint ? Ez demoscene ?

  Meg – miután előtték a second reality c64-es feldolgozását – megcsinálták Atari ST-re ? Nem unják még az emberek ? Még hány konverziót fognak csinálni ? Javaslom, hogy vécépumpára és törlőkendőre is írják meg, az biztos érdekes lesz.

  Nevetséges, hogy a nagy partikra (asm, gathering, stb) kb. 3-10 demókat adnak be, azt is a szobaszerte ismert pukika, mukika, arbor harbor noname csapatok. Komolyan mi a franc ez ? Elfelejtett az emberek kódolni ? Nem tudtak leülni a gép elé kódolni ?

  Ami viszont előretört, az a Wild demo / wild compo, régen alig volt ilyen (ami egyedüli normális ilyen cucc volt a wasp a shock-tól, ha jól emlékszek, a többi csak bohóckodás). A történelem ismétli önmagát ? Ki emlékszik még a Lamer demókra ? Meg a Firg-re ? Meg külföldön a Rectum Cauda-ra ? Ugyanarról szól a téma, könnyebb volt színvonaltalan produktumot összecsapni, és beadni, aztán röhögni, aztán meg meglepődni, hogy több volt a lamer demo, mint a valódi demók, naház. És igen, megint ugyanez a téma jött elő.

  Gyász, komolyan mondom, akkora nulla az egész, az egész 2013-as termés (de a 2010 – 2012 javát is) be kéne szántani. Pedig most közel a 40-hez, már a gyerek is hamarosan iskolába megy, megint lenne időm alkotni, elővenni a c-t meg asm-et. De ide, ilyen scene-re ? Minek ?

  1995 és 2002 között kb. minden demoscene partin ott voltam (proofnak remélem ennyi elég, van még több is: http://s29.postimg.org/mlt3fyi2v/2013_12_27_16_48_43.jpg), segítettem pár partit szervezőként is, volt is csapatunk, amit pár évig csináltunk.

  De mi a francnak rántsam össze a régi bandát ? Miért kezdjek el megint kódolni, utánanézni a 3d-s kártyák programozásának (annó én még direktben írtam ki, nem ilyen directx-es sz_rokkal), feccöljek be időt, ha ennyi nulla semmi a demoscene mint most ?

  Az én időmben még tudtak rendes demókat csinálni, élvezhető zenével, effektekkel, és igen, akkoriban is volt ‘jaj, filmet csináltam demó helyett’ demók, de valahogy azok is jobban sikerültek. Nem a filmes demók a baj, hanem az, hogy szinte minden produkt görcsösen próbál meg valami ‘jaj de alternatív’ stilus mutatni, ami néha filmprogramozásba csap át, csak sajnos a végeredmény vállalhatalan.

  ‘Jaj de jó, a pukika csapatot 4 ponttal megelőztük, miénk a jobb intró, a következő party-n mukikával közös produktumot adunk be intró kompóra !’

  Ennyi a szint ? Komolyan ?

  Gyász, nulla, zéró, ez a véleményem a mai, demoscene-nek nevezett semmi produkcióról.

  • This topic was modified 10 years, 5 months ago by avatartropic.
  • This topic was modified 10 years, 5 months ago by avatartropic.
  #26550
  avatarTravis
  Moderator

  “De ide, ilyen scene-re ? Minek ?”

  Hogy megmutasd nekünk, mi az igazi demoscene.

  #26552
  avatarCharlie
  Moderator

  Kivansag 2014-re: Szeretnem ha tropic tobbet postolna a scene.hu-ra. Reg rohogtem ilyen jot. (Travis valaszara pedig megadnam a 10 pontot.)

  #26553
  avatarrascy
  Member

  tropic ha időd engedi, kérlek írj néhány pouet.net linket ide mely alkotásokban programoztál anno, vagy olyan demokat, amik igazán tetszenek neked, hogy megnézzük milyen szintet kell elérnünk. köszi!

  #26555
  avatarvincenzo
  Member

  ez vagy valami buta provokávió, vagy tropic egy igencsak megkeseredett ember lehet, ha itt és így vezeti le a feszkót.

  szerintem 10 év, főleg a demoscene életében elég sok és ha nem tudod tartani a lépést, attól még nem kell beszólni. mutasd meg mit tudsz, te hogyan csinálnád, főleg ha van rá időd.

  szólj, ha zenére van szükséged a demohoz és talán tudok embert, aki csinál neked :)

  #26558
  avatarGargaj
  Keymaster

  flameeeee <3

  #26559
  avatarzoom
  Keymaster

  Ez azért elég vicces, hogy bármiféle elvárásod van afelől, hogy egy alapvetően önszerveződő közösség, akik ingyen és bérmentve abban élik ki a saját hobbijukat hogy magukat és egymást szórakoztassák, hova fejlődik nélküled. Mindezt úgy, hogy 10+ évig nem is követted, a Gatheringet még mindig az egyik nagy partynak tartod, és csodálkozol hogy a régi csapatokból alig van valaki és csak “noname” arcokat látsz mindenhol, nahát.

  Egyetértek a fölöttem szólókkal, ha ennyire nullának tartod a mostani felhozatalt, akkor nagyon könnyű lesz megmutatnod mi az igazi demoscene. De előre szólok, ha demokészítésben is megragadtál a 10 évvel ezelőtti konvencióknál, ahogy az a posztodból érződik, akkor nagy csalódások lesznek a visszajelzéseknél.

  ui.: Kicsit segítek, a DOS, a GUS/SB, és a Microsoft-fikázás sem divat már.

  • This reply was modified 10 years, 5 months ago by avatarzoom.
  #26561
  avatarblala
  Member

  go and make a fucking demo about it

  #26576
  avatarCaiwan
  Member

  Akkor már én sem élesztem újra a csapatot, mert ilyen scenere minek :(

  #26615
  avatarMurphy
  Member

  Azért kár, hog a régi jó dolgokbúl, nem maradt semmi…

  #26637
  avatarYADA
  Member

  ehh, valaszolni kezdtem, de aztan moderaltam. Nem maradt semmi, inkabb nem is irok semmit.
  Az elottem szolok mar megtettek kulturaltan.

  (szerk: ne forumozz reszegen effekt :-) )

  • This reply was modified 10 years, 4 months ago by avatarYADA.
  #26639
  avatarTravis
  Moderator

  Igazából könnyű kifogásokat keresni, hogy miért ne csináljunk demókat: nincs idő, nő a gyerek foga, megöregedtem, stb. De hogy azok legyenek a hibásak, akik csinálnak valamit, azt elég nehéz elfogadni.

  #26640
  avatarBery
  Member

  Szarok voltak az idei sci-fik a mozikba. Gondoltam csinálok egy ütőset a haverokkal, de ilyen felhozatal mellett minek? Gyöngyöt a disznók elé? Ja, meg 40 is elmúltam.

  #26663
  avatarslyspy
  Keymaster

  tyaf tyaf tyaf

  #26664
  avatarrascy
  Member

  Ha már flame, írok még egy picit :D

  A rinyálást meghallgattuk, értelmezzük, köszönjük! ;)

  Ahhoz képest, hogy a 2000-es évek után majdnem kihaltunk, még mindig van jó néhány magyar demoscene esemény. Ha jól tudom megint majdnem látogatói rekordot döntött a Function. A demo felhozatal meg abszolút kiemelkedő volt. Az Experience-re meg be se fértek az emberek. Árok is jó volt (úgy hallottam :)
  Nagy köszönet a rendezőknek!

  Mások lettek a demók mint régen, mások lettünk mi is, a világ is.
  A legfontosabb azonban nem változott, hogy még mindig van miért összetartoznunk.

  • This reply was modified 10 years, 4 months ago by avatarrascy.
  #26667
  avatarGargaj
  Keymaster
  #26704
  avatarUnreal
  Member

  Hi,
  nem te vagy Korak a plus4 scenerol?:D

  U

  #26730
  avatarMegabyte
  Member

  Nos. Megkeseredett lehet a témaindító. De:
  – árok party legjobbabb volt
  – funkció is nagyon király volt, pedig 8 bites az agyam, és a pc-k nem érdekelnek

  Igazából a partyknak szerintem a közösség, a buli, haverok, zene (fanta) a lényege, a demok számomra másodlagosak, persze fontosak. De tök jó az arcokkal találkozni, meginni egy sört.

  Demok… Nos igen, c64-re azért jött ki pár Kurvajó demo, igaz kevés, de ennek is örülök. És a c64-et a héten minden este bekapcsoltam pl:)
  Pc-hez nem értek, de funkción azért tetszett pár dolog, nekem inkább a zenék nem jöttek be (a mulatós fasza volt)

  Én ugyan csak olyan 10 éve partyzgatok, mert előtte csóró vidéki voltam, de azért én örülök hogy ilyen scene van.

  Kéremkapcsojjaki

  #26731
  avatarteo
  Member

  “1995 és 2002 között kb. minden demoscene partin ott voltam”

  úgy ám!

  #26768
  avataradsr
  Member

  Megabyte, az hogy csóró vidéki voltál, nem indok arra, hogy nem partyztál. Mi is vidékiek voltunk, mégis sok partyra eljutottunk 92-97 között ;-).

  #26772
  avatarMegabyte
  Member

  adsr : Hát, nekem még arról sem volt fogalmam se, hogy hol milyen party van :D Véletlen tudtam meg hogy van több is az országban, amikor találkoztam pár Therapy-s arccal.

  #26818
  avatarabcug
  Member

  Ezt már tényleg kikérem magamnak, komoly szavak ezek ám! Előre szólok, ennek akár még súlyos következményi is lehetnek !!! ;)

  #26824
  avatarendi
  Member

  Szerény véleményem szerint kifullad a számítógépes alkotási korszak. Nem igazán lehet már újat csinálni, valljuk be. 5x nagyobb felbontásban és 5x több fps-el fut egy effekt. Még akkor is a régi másolata, ha jóval bonyolultabb, érdekesebb.

  A fiatalok, kreatív emberek máshol keresik a területeket. Ilyen pl. a közösségi finanszírozás dolgok, 3d nyomtatás, drónok, robotok. Szerintem ha a demóscene nem akar megdögleni, valahogy fuzionálnia kéne ezekkel. Persze ez is a megszűnését okozhatja, de legalább nem a teljes halálát. Megmaradhat, valami nagyobb részeként.

  Én kb 23 éve írok játékokat és 13 éve ebből is élek. Őszintén szólva én is unom már. Azt nem mondanám, hogy belefáradtam, mert megfizetik. :) De már nem sok kreativitást érzek benne. Persze, marha sok új, kreatív, újszerű játék van, főleg hogy bejött a mobil piac, és ezáltal az ötletesség és az érdekes vizualitás (értsd: nem fotoreal) teret kapott. Ez tök jó. Csak nekem ez se új. Valójában én is valami valóságos dologra vágyok már, hogy abban alkotni, 3d nyomtatás stb… Nem tudom. Nehéz ügy…

  #26836
  avatarpohar
  Member

  “a scene halott”

  #26837
  avatarTravis
  Moderator

  Egyet ertek Endi-vel. Ez az egesz szamitopes grafika nem all masbol, mint hogy megmondod, minden egyes pixel szinet a kepernyon.

  Mar szepirodalmat sem olvasok, mert minden egyes magyar iro ugyan azokat az irasjeleket hasznalja evszazadok ota.

  A festeszetrol ne is beszeljunk. Osszekevernek egy csomo anyagot, ami a visszaver bizonyos hullamhosszusagu sugarzasokat. Az elektromagneses spektrum olyan szeles, de ezek a festoknek nevezett emberek csak 400 es 700 nm-es hullamhossz tartomanyban kepesek alkotni.

  Tok unalom az egesz.

  #26843
  avatarendi
  Member

  Trevis, el lehet viccelni, de attól még van igazság abban amit írtam.
  Nem úgy nézem hogy a scene művek fejlődnének művészileg. De ez nem is feltétlen baj. Csak akkor lépni kell valahova… Technikailag már nem lehet, vagyis lehet, csak minek, nem ad újat igazából.

  #26844
  avataradsr
  Member

  Természetesen az erőforrás korlátok megszűnésével egy bizonyos fokig megszűnt az egész demoscene “kihívás” jellegű hozzáállása. De épp ezért rengetege kóder, zenész, grafikus keres alternatív, retro hw-t, hogy olyat alkosson, amin látszik, hogy iszonyat sok meló volt elkészíteni a munkát. És épp ez a lényeg! Nézd csak meg ezt a demót, és rájössz, hogy van még kiaknázatlan terület.

  http://www.youtube.com/watch?v=mOP5K8nrS3w&feature=youtu.be

  Ez olyan, mint az autóversenyzés. Technikailag kiba erős és fejlett gépekkel lehetne versenyezni. De mégis van, akit a roncsderbi, tereprali, stb., stb. motivál (és nem mindig a pénz miatt, mert olcsóbb), és azon a területen ér el kimagasló eredményt.

  #26852
  avatar-SP-
  Member

  Trolololooo :D
  Emberünk a poszt megírása óta ide se nézett.

  #26857
  avatarGargaj
  Keymaster

  Szerintem az egeszet Murphy posztolta hogy legyen kis forgalom.

  #26858
  avatarabcug
  Member

  Azért az megnyugtató, hogy kezd körvonalazódni az egyetértés, hogy mégsem Korak volt… :D

Viewing 30 posts - 1 through 30 (of 33 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára