☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

30 éves a ZX Spectrum

Posted by Murphy on 2012-04-23, 23:41

ZX SpectrumPontosan 30 éve, 1982 április 23-án jelent meg a ZX Spectrum. A gép a Commodore-ok által uralt Magyarországon sose volt igazán elterjedt, de Európa szinten szép sikereket ért el. Az orosz 8 bit demoscene ugye mind a mai napig a Spectrumok és tuningolt klónjaikról szól, de a Angliában és a szláv országokban egyaránt igen népszerű manapság is. Az index egy kiválló cikkben emlékezett meg a gép és a Sinclair történetéről, így mi az ünnep alkalmából kifejezetten a Spectrum demoscene néhány gyöngyszemére fókuszálunk.
A Spectrum scene kezdeti éveiben ugyanazokkal az effektekkel próbálkozott mint amikkel a kor C64-es demóiban is találkozhattunk, persze a jóval gyorsabb CPU nem tudta ellensúlyozni a grafikai és hardver trükkök beli lemaradást.

’95-től kezdve a Spectrum scene egyre inkább a különféle (sokszor egymással se teljesen kompatibilis) tuningolt Spectrum klónokra fókuszált. A több mint 50 féle klónból a meghatározó orosz scene-en a dupla órajelű (7 mhz-es) Pentagon-ok váltak a kvázi sztenderd géppé. Ezek a demók már sokkal inkább a kor PC-s és Amigás demóira hajaztak, persze jóval kisebb felbontásban és képfrissítéssel.




Természetesen Spectrumra is megjelentek a technikai bravúrok helyett inkább a mondanivalóra fókuszáló demók. Ennek a stílusnak a legakítvabb képviselője a CyberPunks Unity, akik sose féltek elborultak lenni.


A legjobb dolog ami a ZX Spectrummal történt az a Tiebkraft és a 4th Dimension csapatok kooperációja. A Weed véleményem szerint magasan a legjobb demo a platformra, de az összes közös munkájuk klasszikus.



Az utóbbi években megjelentek a projektorra (és youtube-ra) optimalizált demók, ahol két képernyő váltogatásával több és lényegesen használhatóbb színeket érnek el. Ez persze TV-n meglehetősen villog, de hát ki nézi manapság a demókat eredeti vason? :) Egyébként újra az eredeti ZX 128k a menő, bár lehet csak azért mert az utóbbi időben nem az Oroszok a legaktívabbak.

No és az extrém hardver berhelések se kerülték el a platformot. Ha C64-en megoldható a video streaming, akkor ciki lenne, ha a jóval gyorsabb ZX Spectrum nem tudná. DivIDEo néven minden eszköz hozzáférhető, így akár te is lekonvertálhatod kedvenc családi videóidat spectrumosra.
http://divideo.zxdemo.org/

Végül pedig egy kis Spectrum zenei válogatás, a BitJam csapatától.

Boldog születésnapot ZX Spectrum!

7 Responses so far.

  1. avatar pohar says:

    ha valaki zenékre kíváncsi:
    BitJam podcast Episode #46 – Selected Spectrum works
    http://files.exotica.org.uk/?file=/bitfellas/podcast/bitjam_46.mp3
    http://www.youtube.com/watch?v=Znpn_tZ8Z_o

  2. avatar Murphy says:

    Be is szerkesztettem a cikkbe, kösz szépen!

  3. avatar Grass says:

    Valami különleges perverzió miatt nekem nagyon bejönnek a spektrumos demok. Van amit szerencsére valódi vason is meg tudok nézni. “Spectrum +2” RULEZ!

  4. avatar Grass says:

    Akkor már legyen ZX81 demo is…
    http://www.youtube.com/watch?v=gpsvgWsTX1I

  5. avatar pohar says:

    Grass: ez állat! :)

  6. avatar Murphy says:

    Nem sok olyan 8 bites platform van amire a Noice ne csinált volna egy twistert vagy tunnelt. :)

  7. avatar Unreal says:

    ez A Synthesia popec volt

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára