☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

SceneCON 2008 3+1 review

Posted by abcug on 2008-08-04, 08:41

scenecon2008.jpgIdén ismételten visszatért a SceneCON party, mely remélhetőleg az előzetes várakozásokat meghaladó mennyiségű és minőségű release-t jelentett. Annak ellenére, hogy sokan ún. időgép-effektusban szenvedtek, magyar viszonylatban mégis egész nézhető compót produkáltak, pl. a 2007-es Functionéval szemben.
A demo compo eredményeit tekintve az a furcsa érzés támad az emberben, hogy a bigscreen és a party hangulatának hatása alatt, vagy csak ösztönösen, de eléggé furcsán szavaz a közönség (erősen emlékeztetve egy bizonyos “winner-demo” effektusra). Bár nem ez lesz az első és valószínűleg az utolsó alkalom erre.


Ümlaüt Design – Switch

umlautdesign-switch.jpgA kék-sárga mindig is jó párosítás volt, kicsit olyan coder’s colors hatást kelt és ezáltal kellemes az amúgy Norton Commanderen edződött szemnek. Technikailag leginkább ez a demo vitte a pálmát és bár jól látszik Zoom gondoskodó tekintete a háttérből, mégis talán pont ezen a téren veszített sokat helyezésileg a cucc. Összességében nem egy korszakalkotó prezentáció, ráadásul  eléggé rövidecske, de túlzás nélkül állítható, hogy a megszerzett harmadik hely és a látszólagos timeout ellenére ez volt a legjobb release a compón.

Video: Demoscene.tv

United Force – Vision

unitedforce-vision.jpgAz UF letért az útról és immáron a sötét oldal vonzásában vergődik (a wild azért vadabb lett :). A „fastmade” compó második helyezettje ki tudja miért (vagy mert ez design, tán csak lowpoly :) valószínűleg a fáradságtól rádőlt a billentyűzetre amikor a blur adagoló gombot passzírozta vissza a klaviatúrába. A végeredmény mindenesetre érdekes. Kockák mindenfelé és pár mókás ötlet, de mindenképp a zene az, ami mégis valahogy „bejövőssé” teszi az egész pixelhalmazt. Mindenesetre bíztató az irány, ha a fele is igaz a mentségnek amit az info file tár elénk !:)

Video: Demoscene.tv

Holograms – Temptation

holograms-temptation.jpgA 2005-ös Functionön kiadott Refrigerator után ismét egy újabb „egész estés” release a Hologramstól. Bár a közönség ezt a demót hozta ki első helyezettként, sajnos azt kell mondjam, hogy mind technikailag, mind zeneileg és designilag is ez volt a leggyengébb a három közül. Vincenzo munkássága a scene-en vitathatatlan, egyike a legjobb magyar zenészeknek, de valahogy ez a stilus nem áll jól neki (hiányzik belőle a mojo). A design nagyon erős retro hangulatot kölcsönöz a demónak mely a kilencvenes évek közepe/végét idézi (valamint a szinte csak kockákból építkező alkotások is könnyen ebbe a csapdába esnek). Mégis az Mfx-es 1995-ota nagyon nehéz jó retro demót csinálni (még ha nem is szándékos).

Video: Demoscene.tv

United ’SlySpy’ Force – Resistance

unitedforce-resistance.jpgEgy egyszerű de jópofa ötlet, meg egy kellemesre sikerült és kellően illeszkedő zene úgy látszik meglepő hatást tud kelteni. A Resistance nem egy technikailag kiemelkedő vagy korszakteremtő alkotás, ha csak nem hangulatát tekintve. Számomra mindenképp a party abszolút nyertese. Valahogy leginkább ez az a hangulat, ami hiányzik a demókból. A kamerába zoomoló több layeren bandukoló fűből talán csak épp egy húsvéti nyúl hiányzik, elvégre ma már a Farbrausch is megengedi magának…

Video: Demoscene.tv

Categories: Review | Tags

18 Responses so far.

 1. avatar abcug says:

  előzetes: a cikk a szerzo szuveren, szubjektiv velemenyet tukrozi, nem pedig a scene.hu elfogadott allaspontjat, igy sajnalatos modon azert felelosseget nem tud vallalni. :)

  csak azert, mert sly szolt, hogy ne fenyezzem ennyire, mert az tok gaz :)))

 2. avatar slyspy says:

  Húsvéti nyúl majd a breakpontosban. :)
  (persze ha lesz is, akkor is max csak egy nyúl lesz benne.)

 3. avatar zoom says:

  “bár jól látszik Zoom gondoskodó tekintete a háttérből”

  Azért ez túlzás, az én szerepem nagyjából annyi volt hogy megmutatták és nézték hogy nem kapok-e szemrákot :D

 4. avatar Bery says:

  Sok volt a blur, sok volt a blur… Ha megint nyerünk kaptunk volna a pofánkra. Muszáj volt valami tennem! ;)

 5. avatar abcug says:
  “bár jól látszik Zoom gondoskodó tekintete a háttérből”

  Azért ez túlzás, az én szerepem nagyjából annyi volt hogy megmutatták és nézték hogy nem kapok-e szemrákot :D

  na pont ezt irtam! gondoskodo tekintet ~= “jajj, nem akarom latni” :)))

 6. avatar Murphy says:

  Ízlések és pofonok. Ez a keki-világoskék színösszeállítás nekem kicsit merész. ;)

 7. avatar Gargaj says:

  hat a legjobb rilizzel nemtom egyet tudok-e barmilyen szinten is erteni, en nekem meglepomod tkepp meg mindig tetszik, bar teny h nincs olyan scene amin ne lehetne javitani – egyszeruen szerintem azon mulott h tul rovid volt es nem volt benne eleg content, meg gondolom kicsit nem is ezt vartak az UDtol az emberek :)

 8. avatar Murphy says:

  Gargaj: pedig szerintem abszolútt profiba vágott, lendületes a design és a zene, az ÜD ilyen szokott lenni. De tényleg alig több mint 2 perc.

 9. avatar Bery says:

  Gargaj tanult a tavalyi Functionon: nem kell hosszú unalmas demó a népnek ;)

 10. avatar Gerzson says:

  :) Switchnél szaggat a gépem amikor az attraktoros rész megy (2.8 MHz)

  Resistance nagyon tetszik, olyan valóságszerű
  erről a “kamerába zoomoló több layeren bandukoló” effektről nem tudtok infót adni?

 11. avatar slyspy says:

  Gerzson: Nagyon jól összefoglaltad az effekt lényeget. fényképek zoomolodnak a kamera felé + camera shake es ennyi.

 12. avatar Lacoste says:

  Na most nekem az ÜD demója tetszett a legjobban, csak a voterendszer nem fogadta el a titkos kódomat ami 87 karakterből állt és tele volt nagy “I” meg kis “l” betűkkel ami ugyan úgy nézett ki, szóval nem tudtam volna szavazni amíg meg nem fejtem.
  A másik, hogy miért nem lehet az, hogy Neten is szavazhassak otthonról ha nem vagyok a party-n véletlenül és a szavazatom csak felet érjen ??

 13. avatar Murphy says:

  Vagy semennyit, de a regisztrációhoz megadott emailcímeket megtartjuk. :)

 14. avatar netro says:

  United ’SlySpy’ Force – Resistance király lett, nekem nagyon bejött… meg a többi is persze :-)

 15. avatar abcug says:

  slyspy wrotta:

  Gerzson: Nagyon jól összefoglaltad az effekt lényeget. fényképek zoomolodnak a kamera felé + camera shake es ennyi.

  plagium! ez az en szovegem , idezojelbe is volt sz@rul :)))

 16. avatar Jimmi says:

  Resistance \o/

 17. avatar Charlie says:

  Lacoste: A kodrendszert meg egyaltalan a partysytem login rendszeret jovore atalakitjuk, mert iden csak a szopas volt belole. A netes szavazas pedig jo otlet, bar abban a formaban hogy barki szavazhat neten konnyu visszaelni vele, szoval ezen meg finomitunk, de az otlet nem rossz, IMHO.

 18. avatar Bery says:

  Legyen emelt díjas SMS. 100 db érjen fel egy rendes szavazattal. Így ha valaki hajt az első helyre, akkor abból már meg is van a következő party költségvetése ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára