☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Nem tudom várta-e valaki a folytatás, de ha már elkezdtem, akkor izé… folytatódjon a visszaszámlálás!

5. Kuemmel – plattenbau 3000 sse

Pouët / Download

Kuemmel már legalább egy hónappal a parti előtt átküldte az intróját, hogy vegyem fel videóra. Ez az első olyan 256-byte intró, ami compón indul és SSE utasításokat használ. Ezek minimum 3 de gyakran 5 bájt hosszúak, cserébe viszont nagyobb számolási kapacitáshoz juthatunk. Így aztán ez kód is elég jól fut 640×480 pixel 256 szín felbontásban. Bár a rutinból kihozott, amit lehetett, de a mozgás, a zoomolás és az objektum variálása se tud túl izgalmas lenni. Az egy angol szó, ami erről nekem megmaradt, az a tech.

4. Abaddon – METAL256

Pouët / Download

Szintén Kuemmel volt, aki még a 2018-as Function-ön jegyezte meg, hogy jó volna már valami metal zenét is csinálni 256b prodba (Insomnia meg HyperVibes után). A korábbi Pasmifier intróm már itt-ott kiarpeggiozott magából olyan zajt, amiből akár az elektromos gitár is kihallható, úgyhogy ern0 okosan kitalálta, hogyan szintetizáljuk a gitár a speakeren és Slayer helyett hamar kikötöttünk a legismertebb riffnél. Ami aztán nem sült el túl jól, mert Franky írt egy üzenetet compó előtt, hogy ezt bizony csak hang nélkül adják le copyright okból vagy esetleg küldjek más zenét :)

10 perc alatt megvariáltam a számot, gyakorlatilag visszafelé játszottuk le. Viszont a beamsilde-on maradt a szöveg, úgyhogy már akkor kitalálta mindenki, hogy a “Smoke on the Water” jön, amikor még meg se szólalt semmi (utána meg ki-ki eldönthette magában, hogy miért szólt ilyen bénán). Amúgy nem tetszettek a compó szabályai, ezért arra se figyeltem oda, hogy 1 percbe beleférjen a vizuál, persze le is keverték mp-re pontosan. A intróról a new szó került a füzetembe (that guitar synth).

3. AstroideA – Apollo 21: No Signal

Pouët / Download

iONic is elég korán készen volt már az intrójával, pontosabban kettővel is, úgyhogy javasoltam tartson házi szavazást melyiket adja be Revire. A zsűri jó munkát végzett, ez az intró simán második is lehetett volna, mondjuk ha még eggyel több magyar vesz jegyet a szavazásra :)

Az intróra jellemző szó a mood. Hoz egy különleges hangulatot, van benne pici sztori és ráadásul a témának még saját rajongói is lehettek a nézők között. Gratulálok!

2. Marquee Design – enigma

Pouët / Download

Ez év elején, jó sok év kihagyás után tért vissza a holland Marquee Design csapat a demoscenére. Nem tétlenkedtek, amit Revision-re beadtak, az idén már a 3. 256b intrójuk. Ez első kettő is nagyon ígéretes volt, de ez még jobb. Korábban is készült egy Enigma/Phenomena feldolgozás 256 bájtban Baudsurfer tollából, de ez mostani színesebb és szebb. Legalábbis a screenshoton, vagy telefonon, de engem nagyon zavart a saját gépen, teljes képernyőn nézve a dithering. Mondtam is Superouge-nak, ha kép felső részéről leszedi azt a csúnya pöttyözést, akkor nekiadom az egy CDC-met :)

Az biztos, hogy ez az intró az Amiga hívők extra szavazataiban is bízhatott. Érdekessége még az intrónak, hogy ketten kódolták, Blossom is beszállt, Superouge barátnője, ahogy az azóta kiadott Outline invitációt is ketten készítették. Itt a colorful vagy design szavakat hagynám.

1. Desire – memories

Pouët / Download

Mi versenytárak kicsit fanyalogva és irigykedve néztük HellMood übergyőztes intróját. Mert ugyan no! …ebből mi már mindent láttunk(+hallottunk) és némelyik part elég kérdőjeles. Általában mindig HellMood az, aki elsőnek rögtön szóváteszi, ha valaki valami korábbi kódját újra felhasználja. Így talán nem meglepő, hogy Revision után Ő maga is úgy nyilatkozott, hogy nem számított ekkora sikerre.

Ez az intró csak egy B terv volt. Mivel a tervezett projektjét nem sikerült összehoznia, ezért pár nappal a party előtt gondolta összerakja egybe a legkisebb intróit. Jó ötlet volt, hogy azon rutinok között, amik a standard palettát használják, könnyen lehet átmentet képezni. A zene midi, amihez kellett ugye a DOSBox. Ezért a natív DOS verzió rövidebb volt és épp a minap készült belőle egy extra változat,
amiben zene helyett belekerült a famous Amiga ball +1 effektként.

Akárhogy is, ez az intró akkora sikert aratott, hogy a pouet.net alltimetop 256b intrók között rögtön felkerült a harmadik helyre (a tube és a pulse mögött). és azt gondolom, hogy ez az intró tényleg nagyszerű reklám a nagyközönség felé a 256 byte scene-ről illetve általában véve a sizecoding-ról. A jelszó itt nekem egyértelműen a sűrűség vagy a quantity.

Zárszóként annyit még, hogy ha valakinek ezek alapján kedve támadna tiny intrót írni, akkor a következő partikra készülhet legközelebb:

  • 128b – Outline Online
  • 256b – qbparty?, @party, Function
  • 512b – Nordlicht
  • 1k – @party, Assembly.

 

Categories: Review | Tags

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára