☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Bár érintett voltam a compón, gondoltam mégis szívesen írnék róla egy összefoglalót (no amennyire lehet nem túl elfogultan). Ez a második év, hogy a legnépszerűbb tavaszi party 256-byte intró kategóriában is rendezett versenyt és idén is tisztességes számban volt résztvevő, aminek a karantén helyzet annyiban jót is tett, hogy elindulhatott 2 magyar remote entry is. Nézzük végig sorban a produkciókat az eredménylistán hátulról kezdve…

11. ✝ LoveJesus – JESUS IS LORD!

Pouët / Download

Ebben a kategóriában is kibérelte az utolsó helyet hittérítő barátunk. Jó nagy betűkkel a képernyőn átlósan scrollozódik a mű címe a VGA default színeit használva. A produkció élvezeti értékéből sokat vett el, hogy a compon nagyon lassan futott az intró DOSBox-ban.

10. Alcatraz – rupradc

Pouët / Download

A tavalyelőtti Function entry után újra egy kis kirándulást tett Gopher ebben kategóriában is. Az intró betartja, amit a címében ígér: random primitív tárgyak unalmas kamerával raytracelve. Brute force FPU kód normalizálja a kameravektorokat és a metszéspont keresés végére, még a shading előtt pont el is fogyott a 256bájt. Biztos nem ebben az intróban fog gyönyörködni senki, de azért szerintem Gopher jól szórakozott, míg elkészült.

9. Haujobb – signals from solaris

Pouët / Download

Sensenstahl, aki talán eddig a legtöbb 256-byte intrót készítette (köztük az idei Revision invitációt is), több éven át komoly aknamunkát végzett, hogy legyen végre 256-byte compo a legnagyobb német partin is. Idén egy textmode intróval indult, a Tőle megszokott designban erős produkcióval. Greetings scroll tiny intróban nagyon ritka, pláne ilyen hosszú, 128 karakteres szöveggel.

8. RMDA – leebsi

Pouët / Download

Jesus után jönnek a ruszkik. Már a party előtt a csapat honlapján a Release plan listában előre olvasni lehetett, hogy számos produkció között kapni fogunk egy 256-byte intrót is. Itt a keleti blokkban ez a jönnek az agresszor ruszkik, hát nem épp nosztalgikus. Vicces szokása a csapat atyjának, ded-nek, hogy a cdc-it hetente újraosztja, sokszor saját produktumra is. Az intró maga csupa szimbólum és számomra rejtély. Kezdve a címétől, a szerző nevétől és tükröződő digitális stopper 1337-es időpontjáig. Aki érti, kommentelje be nyugodtan…

7. Optimus – Voladore

Pouët / Download

Optimus nagyon régi motoros a kategóriában. Bár mostanában sokkal szívesebben kódol kedvenc Amstrad CPC gépére, azért jó, hogy néha visszatér erre a játszótérre is egy-egy produkcióval. Sajnos ez az intró is indokolatlanul lassan futott DOSBox-ból a compón, másrészt számomra ez a színkombináció teljesen lerombolta élvezeti értékét. Jó, hogy sokaknak azért így is tetszett.

6. Mindlapse – Sierpbounceski

Pouët / Download

Azért az elég gáz, ha a Te intród csak egy partja egy másik intrónak ugyanazon a compón (ahogy iONic is megfogalmazta). Ugyanakkor az intró igyekszik felhívni a figyelmet a szerző egy érdekes projektjére, Nuclear kódolt egy kis OS-t 256boss néven a 256-byte intrók egyszerűbb nézegetésére, mert neki is tele lett a töke a DOSBox-szal.

Categories: Review | Tags

3 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Azer akinek DOSboxon lassan fut a ware azt nemt’om sajnalni.. Eleve nem ertem hogy egy hang nelkuli intronal mi az elonye? Mert azt ertem h PC-speakert konnyebb DOSBoxbol, de ha nincs hang akkor telleg csak annyi a szuk keresztmetszet h nem probaltak ki siman bebootolva USBrol…?

  2. avatar iONic says:

    DosBOXban lassan futásnak lehet a nem megfelelő konfig is oka, sok helyen, alkotó és szervező oldalon is becsúszhat hiba. Úgy értrm hogy rossz hogy képes 2 gépen másképp viselkedni. Kell hozzá tapasztalat, ez a nagy hátránya.
    Ami előnye, hogy spórolhatsz is vele néhány bájtot más default regiszter értékek miatt, a palettát is el lehet kezdeni írni csak úgy, 0.
    színtől fog menni, finit parancs sem okvetlen kell FPU használathoz, stb.
    Ja és hát a legnagyobb előnye a MIDI támogatása alapból, régi kártya és régi driver nélkül. Jó hangzáshoz kell sajnos.

    Szóval kiegészíteném, hogy igen aminek nincs hangja, és még nem is használja ki a 256 bájtot, na az tényleg gáz.

    Illetve nem is, mert egy mentség lehet még ilyenkor is … az utóbbi 4 évben 2 olyan notebookot is sikerült vennem a családban, aminek egyszerűen nincs legacy módja USB FreeDOS bootoláshoz. Céges asztali gépen meg direkt tiltják, a második meg egy MacBook.

    Szokás több buildet is bepakolni, külön dosra külön dosboxba. Tudni valszeg a dosboxos fog többet, vagy az lesz egyedül ami befér 256 bájtba.

  3. avatar Gargaj says:

    Ez nekem valtozatlanul kifogasnak tunik; finit-et sztem en sose hasznaltam es mindig ment sima DOS alatt, ahogy a MIDI is (GUS-sal, nyilvan, de sztem hangkartyat elvarni se extra), az meg h a regiszterekkel mazlid van, az meg bug, nem feature.

    Nem ertem 256b-n miert ennyire toleransak a compo organizerek.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára