☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Új év, új Function, idén is kiváló compókat láthattunk – nagyon nem is ragoznám tovább a dolgot, kezdjük az idei végignyálazást két rövidebb kategóriával!

4k intrók

6. FiRG! – akcentus

Pouët / Download

Kapásból reklamálással kezdem, ugyanis nem elég, hogy a compógépen is kifagyott, de ez az intró itt nálam el se indul, mert valami DLL-t hiányol (= általános közröhej), ha meg odaadom neki akkor pedig módváltás után fagy ronggyá. Nem tudom ki követte el ezúttal ezt a FiRG-et, de igencsak szégyellje magát ha nem tud egy FiRG-bonyolultságú intrót egy átlagos számítógépen futásra bírni. Magáról a tartalomról sok szót nem is érdemes ejteni, az nem FiRG amiben font van és bevág a vsync hiánya.

5. Hardread – Soh Lam Lam

Pouët / Download

Pohar intróiban az a jó, hogy sose lehet igazából tudni, hogy mire számítson az ember, mert lazán tud mozogni a mainstream “raymarchy-stuff” és a kicsit experimentálabb dolgok között. Itt most a másodikból kaptunk példát, picit talán a Revisionös Mercury intróra hajazva “3D-ízű-2D” látványvilágot hoz, nem túl hosszan, furcsa matt színekkel – szokatlan 4k-nak ideális.

4. Reptile/Astroidea – commando4k

Pouët / Download

Gyakorlatilag itt kezdődött a compóban Reptile egykapuzása. Speciel erre nyilván sokan fogják azt kapásból rávágni, hogy “de hát ez csak egy SID-player”, ami valahol igaz is, de egyrészt maga a Commando.sid nagyobb mint 4k, másrészt egy SID-player megírása sem triviális, és ez a jelenlegi (amennyire én hallom) elég kellemesen szól. Az egyetlen apró probléma nyilván az, hogy eredeti zenével valószínűleg még jobban értékeltük volna.

screenshot

3. Astroidea – re(s)tro

Pouët / Download

Bevallom, party előtt már hallottam mindenféle pletykát arról, hogy Astro remix készül, de örömmel kellett, hogy konstatáljam, hogy tényleg remix lett a végeredmény, nem pedig egy “majdnem-olyan-mint-az-eredeti-csak-pont-annyira-nem-hogy-zavaró-legyen” remake. Ez az intro ugyanis kiváló példája annak, hogy mennyivel jobb az, amikor valaki fogja az alapvető ötletet, és azt kiindulópontnak használja újabb dolgokhoz, nem pedig pont ugyanazt próbálja más körülmények között megcsinálni. A dolog hátulütője nyilván a 4k keretből adódó rendszerfont-orgia, és azok közül is pont az az Impact, amiről napjainkban mindenkinek a cicás képek fognak beugrani (bár nekem gyanús, hogy a rakéták is valami dingbat fontból jöttek), de ettől függetlenül maga az intró kellemes meglepi azoknak akik emlékeztek az eredetire.

2. Tifeco – RGB forest

Pouët / Download

Tifeco volt végülis az a szerencsés, akinek sikerült megakadályozni Reptile mesterhármasát a 4k-compóban, és azt kell mondjam joggal: egy tetszetős, bár kicsit egylövetű intrót hozott idén, és én személy szerint örülök, hogy valaki megpróbál úgy raymarcholni, hogy ne blob legyen a végeredménye. Különösen ötletes megoldás a függőleges zajtorzítás a fákon, amitől kijön az igazi fakéreg-érzet, bár kicsit a tompa színek kiölik a mélységérzetet. Kár, hogy vagy a hely, vagy az idő fogyott el, mert emiatt sajnos gyakorlatilag ugyanazt az egy jelenetet látjuk végig, és a zene se hoz igazából semmi újat. Mindettől függetlenül teljesen jogos a dobogós helyezés, sőt, szerintem akár az első helyet is megérdemelte volna.

1. Power Rangers – TheFa Definitive 15th Anniversary Edition

Pouët / Download

Nem gyakran látni olyat, hogy valaki 3 db intrót ad be ugyanabba a compóba (még ha mindhárom kicsit nosztalgia-centrikus is), de furcsamód az Astro-remixhez képest én nem éreztem annyira hatásosnak a végső győztes TheFa-feldolgozást, bár lehet, hogy csak a lassú fokozatos (de pazarul eltalált) felépülés utáni váratlan félbeszakadás az, ami miatt kicsit rossz szájízt éreztem a compóban. Mindenesetre a színek és a geometria maga 4k-ban mindenképp átlagon felüli, csak kicsit azt sajnáltam, hogy nem volt egy második “hoppá”-pillanata, mint amilyen egy jó demónak általában lenni szokott. Ez persze nyilván csak szőrözés, szervezőként bármikor elfogadok egy ilyen 4k-t egy compóba, de ahogy mondtam, az Astro-remix talán befejezettebbnek tűnt, még ha nem is nézett ki ilyen jól

64k intrók

3. Primitive – I Want To Warn You

Pouët / Download

Az Assembly-riportunkban már emlegetett finn-amerikai Primitive idén nagyon ráhasalt a JavaScript/WebGL tengelyre, és kihozták az első JS 64k-jukat. Bár vizuálban nem erős, a zene jól el van találva, és mindenképp figyelemre méltó a végén elhangzó beszéd-sample, ami még sima 64k-ban is bátor lenne, nemhogy JS-ben. Ha intrónak nem is, de ahogy az NFO-ban is elhangzik, tesztnek ideális.

2. Vaahtera – Romp in Raging Writ

Pouët / Download

[Disclaimer: Ez az intró az én szintimmel ment, de csak compón láttam először, így nem érzek vele kapcsolatban elfogultságot.]

Azokról a demókról mindig nehéz írni, amik tökéletesen eltalálják az 50%-50% jó-rossz arányt; ez is klasszikusan olyan. A színek nem rosszak, de nincsenek variálva, néhány beállítás kiváló (például a boltívként előrenyúló “n”-betűk), de a nagy részük szinte csak random vonalakat néz, a zene el van találva és jól is szól, de nem igazán hoz semmi újat. Koncepcionálisan mindenképp ötletes a tipográfia és az anagrammák köré építeni egy intrót, és néhány helyen ez kifejezetten az előnyére is válik az összhatásnak, de attól félek kicsit túlságosan is kaotikus a végeredmény ahhoz, hogy élvezhetővé váljon. A legnagyobb problémát mindenképp a kamerakezelés és a vágás okozza, emiatt ugyanis a kép összevissza ugrál a viszonylag lassan és arányosan felépülő zene mellett, és csak nagyon ritkán találkozna, ami kár, mert ahogy mondtam, az intró másik fele tényleg hordozta azt a potenciált, hogy egy jó terméket kapjunk kézhez.

1. Tristar & Red Sector Inc. & Rebels – Evoke Our Function

Pouët / Download

Komplikált döntés az ilyen: Amíg az előző intró megpróbált valami újat, de nem feltétlenül sikerült neki, a győztes intró gyakorlatilag a “modern 4k/8k” komfortzónájának a kellős közepén mozog, és nincs is terve kimozdulni onnan. Minden klisé előbukkan a nagy (retro) könyvből: részekre bontás, greetings scroller, effekt-szöveg-effektmáshogy, hypnoglow, és persze az elmaradhatatlan coder colors. Persze 6k-nak nyilván nem rossz a végeredmény (bár én fenntartom, hogy 4k vagy semmi), de ettől függetlenül ez végülis az intrók McDonalds-a: azt kapod, ami a nagy átlag, orrvérzésig szaturálva, és egy óra múlva már nem is biztos, hogy emlékezni fogsz rá, mert már láttad ezerszer.

Categories: Demo ajánló, Party | Tags: , , , , ,

15 Responses so far.

  1. avatar Murphy says:

    Nem mindennapi érzés ez…
    Végre egyszer leírhatom, hogy Gargaj tájékozatlan egy demo/intro kapcsán. :) Ugyanis a FiRG-et is Reptile csinálta. :)

  2. avatar Gargaj says:

    Es en mikor irhatom vegre azt egyszer le, hogy “ezt a Murphy csinalta”? :)

  3. avatar Murphy says:

    Ekkora bók után nem ezt vártam. :) Egyébként írhatod most is, csak valami régi cuccot kell linkelni. :)

  4. avatar vincenzo says:

    jajjmikorleszdemowildesatobbiszemleeeee???? :)

    fb poszthoz már írtam, de ide is beírom: köszi gargaj, tökjó leírás volt.
    valamint a re(s)tro zenéjében végig azt vártam, mikor szólal meg a “na kiez, ki ez b***meg” :)

    (http://www.pouet.net/prod.php?which=21067)

  5. avatar Gargaj says:

    jajjmikorleszdemowildesatobbiszemleeeee???? :)

    Demorol biztos nem fogok mert elfogultsag tenye all fent.

  6. avatar Murphy says:

    Vincenzo: Nekem ez csak most esett le, hogy linkelted. :)

  7. avatar reptile says:

    Először is köszönjük a review-et, jó ilyen cikkeket olvasni. Reagálnék persze, ha már érintett vagyok :)

    1. A firget én csináltam, ilyen péntek esti/szombati móka volt, kb 1.5k, eléggé inkompatibilis is (mint tapasztaltad), tulképp egy kísérlet a text-to-speech használatára. Bevágni max. valami más vágott be neked, nem a vsync, mert az természetesen be van kapcsolva, nem kevered a wild firggel? :) Amúgy kicsit vegyél már vissza, egy poén volt az egész, és úgy felháborodsz, mintha valaki ellopta volna a Szent Scene Grálodat.

    2. Poueten is írtam valakinek, hogy a commandoban az volt a lényeg, hogy commando, és így van összehasonlítási alap. Látod, még írod is, hogy az eredeti sid mekkora, ezt honnan tudnád, ha valami saját sid lenne? stbstb.

    3. A restroban azért van Impact, mert a Times New Roman mellett ez a másik font, ami megbízható az összes windowson. Próbálgattam elég sokat, gondolom, ha TNR lenne, akkor az lenne a baj. A cicás képek eszembe se jutottak, úgy tűnik, nem néztem annyit, mint te :)

    4. A TheFa nekem meglepetés volt, azt tényleg inkább ilyen “kifinomult vicc”-nek szántam, mint általában a PR dolgokat, de úgy látszik, a hatásvadászat kifizetődő :) A vége természetesen direkt olyan, amilyen. Amúgy hány hoppá pillanat elvárt manapság egy 4k introban? :D

    Király lett volna, ha a TRSI coder gépe nem megy tönkre, és indul 4k-ban, mert az azért ütött volna. Pohár introja nekem is tetszett.

  8. avatar Musaic says:

    Én összességében élveztem a partit, annyit tennék hozzá, hogy a 4ch zenének külön kéne kompót csinálni, ahogy azelőtt. Talán akkor többen is fognak nevezni rá, pont úgy, ahogy a 4K és 1K demókra is van külön kategória és nevezés (nem is kevés). Igenis kihívás 2+2ch-ban zenét írni, mind zeneileg, mind technikailag, csakúgy meg lehetne a saját értékelő scener(zene és tech értő)-bázisa mint a 4K 1K demóknak. Nyilván itt is vannak poénszámok (én is adtam be egyet, de állítólag már nem jutott idő), meg rendesek (pl. citerra waq-ja), amiket a helyükön kell értékelni.

  9. avatar pasy says:

    Reptile a lényeget nem írta le. A firghez windows 8.1 vagy windows 10 kell abból is az angol, ezért vetítettük a feliratozógépről mert az egy win10 volt (egy 6 éves ULV intel core2duo laptop amibe exkolléganőm beleöntötte a tejeskávét ezért büdös).

  10. avatar pasy says:

    másik TRSI&Rebels : ugye mindenki rájött hogy eredetileg Evoke-ra készült, és már akkor látszódott hogy nem fér bele 4k-ba ezért feljebb tette Hardy a limit 8k-ra.
    Sajna Evoke-on annyira lealjasodott alkohol fogyasztásilag (halott már valaki ilyenről? egy demópartin ??) hogy nem fejezte be, és most sem fejezte be mert eldurrant a pécéje.

  11. avatar aha says:

    Szeretem hogy Pohár tud stílust váltani 2 release közt.

  12. avatar Gargaj says:

    Bevágni max. valami más vágott be neked, nem a vsync, mert az természetesen be van kapcsolva, nem kevered a wild firggel? :)

    Ebben megkövetlek, nem tudom miért emlékeztem úgy.

    Amúgy kicsit vegyél már vissza, egy poén volt az egész, és úgy felháborodsz, mintha valaki ellopta volna a Szent Scene Grálodat.

    Ezzel nem értek egyet, bár nyilván elvi kérdés a dolog, de hogy 1.5k mellett nem lehetett volna megoldani, hogy ne fagyjon ki, vagy legalább egy errort dobjon vagy valami, az szerintem nem hihető. (Nyilván ha W8 kell neki, akkor nem próbálom meg W7en, de a txtben W7 volt.) Értem én, hogy partyhack, de attól még nem immunis a kritikára; márpedig az hogy egy villogó szöveg + stock beszédszinti fusson egy erre tökéletesen alkalmas gépen szerintem nem nagy elvárás. Ha ez ma már Szent Grál, én vállalom.

    Poueten is írtam valakinek, hogy a commandoban az volt a lényeg, hogy commando, és így van összehasonlítási alap. Látod, még írod is, hogy az eredeti sid mekkora, ezt honnan tudnád, ha valami saját sid lenne?

    Érthető, persze, csak ha mint intro-as-a-piece-of-art nézed akkor ott vagy hogy a 4k-ból van mondjuk 2k kód ami új, meg 2k már ismert / hallott zene, szal abból a szempontból max 50% az ami “számít”. De ahogy írtam is, ez tényleg csak “apró probléma”.

    A restroban azért van Impact, mert a Times New Roman mellett ez a másik font, ami megbízható az összes windowson. Próbálgattam elég sokat, gondolom, ha TNR lenne, akkor az lenne a baj.

    Ezt is csak mint apró, körülményekből adódó problémát jegyeztem meg, nem rontott az élményen semmit. Ez az a fajta probléma amit ha sikerül megoldani, akkor még nagyobb élmény az intró, de ha nem, akkor sem zavaró a hiánya.

    A cicás képek eszembe se jutottak, úgy tűnik, nem néztem annyit, mint te :)

    Guilty as charged, Imgur 4 lyfe :)

  13. avatar reptile says:

    Gargaj: a win7 a textben jogos, my bad, az ott WINDOWS 8 CSAK akart lenni, hát ez van, ha a party-n rak össze zipet az ember. Ettől függetlenül partyhackre így kikelni szerintem elég szomorú. Az inkompatibilitásról, mert ugye valójában senki nem nézett utána, mibe is kerül a “stock tts”-t hívogatni 4k-ból: az van, hogy hívni kell a COM dolgait, coinitialize, cocreate, stb. Ezeket a hívásokat a crinkler speckón kezeli le, az új crinkcler pld olyan speckón, hogy belefagy tömörítés közben :) A régi működik, de nem lesz visszafele kompatibilis, magyarul csak azon a rendszeren (vagy feljebb) működik, amin linkelték. A file_id-t meg elbasztam.
    Commando, hát ez aztán tényleg nem “intro-as-art”-nak készült, inkább technikai demonstráció, és ehhez muszáj volt ismert contentet használni. Amúgy sem értem a logikát: Andy Warhol képe sem működött volna, ha nem pont Marilyn Monroe van rajta, pont azért, mert a kor egyik ikonja. Na a Commando ilyen a c64-nek.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára