☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

FRODIGI – Kraftwerk SID hullámformákon

Posted by Murphy on 2014-05-28, 10:52

Úgy tűnik még mindig vannak felfedezhető területek a C64 tudásában. Algortihm/Onslaught eddig különféle kép és videotömörítési algoritmusok fejlesztésével foglalkozott, most átnyergelt a SID-re. A Free Running Oscillator Digi (röviden FRODIGI) algoritmussal digi hangmintákat emulál SID hullámformákkal. Nem ez a módszer fogja az MP3 formátumot nyugdíjazni, de azért van egy nagy különbség. 4 percnyi zene mindössze 41 KByte-ot foglal, és a kitömörítés a C64 1Mhz-ének is csak kevesebb mint egy százalékát igényli. A technika erősségeiről és limitációjáról bővebben olvashatsz a demóban.

Ha a saját gépeden is meghallgatnád, irány a CSDB.

Categories: Demo ajánló, Retro, Zene | Tags: ,

5 Responses so far.

  1. avatar Bery says:

    Elképesztően érdekes az ötlet, bár az eredmény legfeljebb valamilyen vetélkedő kérdésének jó, hogy kitalálod-e, mi az eredeti zeneszám :)

    De nagy ötlet, még ha a hardver határokat is szab a megvalósításban.

  2. avatar Murphy says:

    Írta a srác, hogy sok ötlete van még. Már agyal a továbbfejlesztett változaton, de gondolom egy Sokol rádió szintjét még nem fogja elérni az sem. ;) Ettől függetlenül zseniális. De ez a korábbi cuccaira is igaz.

  3. avatar NmG says:

    Azért valljuk be, ez az ötlet nem túlzottan új (lásd telekomm). Viszont tény, hogy C64-en még nem csináltak ilyet. Hirtelen nem tudom eldönteni, hogy ez a botrányos minöség még javulni képes-e.
    Az 1MHz-es mintavétel meg kissé csúsztatás, hiszen a SID programozása nem ciklusonként zajlik, azaz a hangmintát nem c64 ciklusonként lehet…
    Jaj de negatív voltam, biztosan csak irigykedem :D

  4. avatar Murphy says:

    Szerintem valamit félreértettél. Nem írtam olyat, hogy 1MHzes lenne a mintavételezés. A lejátszás 50Hz, és mivel két rasztersornyit igényel a lejátszó az jóval kevesebb mint 1%-a a CPU-nak.

    A mintavételezés ugye itt nem biztos, hogy olyan könnyen értelmezhető fogalom. Azt meg csak ő tudja megmondani, hogy hány minta alapján próbál egy burkológörbét illeszteni.

    Egyébként telekomunikációban mit használnak?

  5. avatar NmG says:

    Murphy:A demo szövegében olvasható utalás arra, hogy a lehetséges mintavétel éppen csak 1 MHz alatti. Erre utaltam.
    A telekommban ezt vagy ehhez kísértetiesen hasonlító módszert CELP-nek (http://en.wikipedia.org/wiki/Code-excited_linear_prediction) hívják. Itt is mint a CELP-nél, ahogyan a demó leírásából kiderül, egy táblázatot (coodbook) használnak az adott frame generálásához.
    Minél többet hallgatom ezt a demót, annál érdekesebb az ötlet :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára