☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Irigylésre méltó játék: Child of Eden

Posted by rawbits on 2012-07-20, 12:14

A játékok grafikája egyre szebb és szebb lesz ahogy telnek az évek, de ez általában kimerül a különböző terepruhás lövöldözős izék életszagú ábrázolásában, vagy gyönyörű sandbox – MMO-k esetén openworld – tájak létrehozásában. De vannak-e olyan játékok amik a demoscene-ben megszokott látványvilágot hozzák? Léteznek-e játékok amikre irigyek lehetünk?

Nem olyan régen találkoztam – gamer öcsém révén – egy olyan játékkal amire első pillantásra azt mondtam, hogy ha ezt nem az ASD csinálta együtt a CNCD-vel és Farbrausch-al, akkor lopták az tuti. Ez a játék a Child of Eden. A komplett látványvilág olyan, hogy ha nem lenne interaktív, minden bizonnyal scene.org awards-on is találkoznánk vele. A meglehetősen elvont formával rendelkező modellek és képzeletbeli lények mellett bizton számíthatunk részecske mérgezésre és némi epilepsziás rohamra. Minden ami a képernyőn megjelenik mozog, morpholódik, illuminál, villog, csóvát húz és csillog. Én konkrétan megfogtam az összes pénzem és hozzávágtam a TV-hez – de nem történt semmi…

Hogy jobban megértsétek, itt egy videó az utolsó pályáról ahol tulajdonképpen az összes főellenséget kell egy menetben újra legyőzni. Sajnos tudjuk, hogy mi a véleménye az mpeg kódolásnak a részecskékről HD ide vagy oda, de azért igyekeztem a legjobb videót megtalálni. Említettem már, hogy egy csinos hölgy is van a játékban? :)

Figyelem! Szemellenzős hardcore demoscenerek akik nem szeretik a játékokat a következő 2 bekezdést nyugodtan hagyják ki az életükből!

Mivel ez pont az a játék amire azt mondom, hogy ha nincs PS3-ad, akkor azonnal vegyél egyet, ha van, de nincs hozzá Move-od azonnal vegyél egyet és bónusznak koronázd meg az élményt egy 3D TV-vel – mert igen, a játék támogatja a sztereoszkópikus 3D megjelenítést (!) – ejtek pár szót a sztoriról. Az említett leányzó a 2019-ben az első űrben született ember Lumi, aki érzelmeit dalban fejezi ki és nagyon vágyik a Földre. Halála után a tárolt emlékeit elmentik Edenben. Eden az internet akkori megfelelője. Tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia ami teljes információval rendelkezik az evolúciótól kezdve az emberi történelemmel bezárólag mindenről. Az akkori tudósok Lumi emlékeit felhasználva igyekeznek egy emberi személyiséget reprodukálni Eden-en belül. Ez – hihetetlen kreatív módon – Project Lumi néven fut, de a befejezéshez közel egy vírustámadás áldozatává válik. A mi feladatunk, hogy megmentsük Lumi-t.

A játék egy zseniális egyedi koncepciót követ. A kiötlő a szinesztézia jelenségre épített, ami gyakorlatilag abból áll, hogy egyes érzékszerveink által felfogott ingerek az agyban stimulálják más érzékszerveink területeit. Így vannak akik például egy hang hallatán színeket, esetleg formákat látnak, szagok alapján képek jelennek meg és hasonló furcsa jelenségeket tapasztalnak. A játékban úgy igyekeztet ezt rekreálni, hogy az egész környezet szinkronban van a zenével – néhány scenernek ez ismerős lehet :) – és cselekedeteink hangként is manifesztálódnak, amit ha ütemre hajtunk végre, teljesen beleolvad a zenébe. Így ha valaki megtanulja jól játszani ezt a játékot a színek, formák, hangok teljes katarzisát élheti meg. Nem beszélve a tapintásról, mert a kontroller rezgése szintén belejátszik az élménybe.

A kiötlő Tetsuya Mizuguchi – aki korábban a Sega-nak alkotott több rally témájú játékot – más ex-Sega fejlesztőkkel együtt megalkották a Q Entertainment nevű csapatot, akik szinte a GameCube-tól kezdve minden platformra alkottak már játékot. A szóban forgó játék kiadója az Ubisoft, és mint tudjuk ők előszeretettel foglalkoztatnak scenereket így nem lepődnék meg, ha valóban lenne demoscene vonatkozása is a játéknak. Nekem nem sikerült felfednem semmi demoscene vonatkozást a tagok között, de ha valaki tud valamit, comment it please!

A csapatnak tehát már nem ez az első játéka és meg kell említenem, hogy a korábbiak is már elég jól adaptálták ezt a látványvilágot – amit mi úgy szeretünk. Például a Rez, aminek a Child of Eden tulajdonképpen prequel-e. A gameplay itt is hasonló, csak még kis finomításra szorul. A látványvilág azonban nekem kicsit az Amiga demókat idézi. Alább találjátok az Area 5 végigjátszását. Kicsit hosszú ugyan, de 3-4 percenként léptetve megfelelő képet lehet kapni a játék grafikájáról. Azért az apró kis átvezető effektekért érdemes végignézni!

Végül még egy játékuk, a Lumines. Ez tulajdonképpen egy több platformon kiadott logikai játék sorozat, amiből én a Lumines Electronic Symphony-t választottam – mert erről van nagyon jó IGN video. Itt is találkozunk a hasonló játékokban megszokott villódzó és fénylő elemekkel, de ami minket érdekel az a háttér. Figyeljetek oda!

A fenti videók mindegyike csak egy része a játéknak, érdemes a többit is megnézni, mert minden pálya más és más, de hasonló koncepciójú. Persze az ideális eset az lenne, ha az eredeti játékot az adott platformon látnátok, mert akkor nem rondítanának bele az élménybe a videokódolás csodálatos szépségei.

Remélem ha mást nem is, inspirációképpen szolgálnak ezek a játékok nektek. Ha valaki tud hasonlóképpen lenyűgöző gámát, nyugodtan kommentelje és ránézek!

10 Responses so far.

  1. avatar Hoild says:

    Ejnye-bejnye, milyen dolog nem ismerni a Lumines eredeti PSP verzióját, vagy a PS2-es Lumines+-t??? Utóbbi elég odaverős, és meglepően sokféle zenei ízlést kiszolgál — nagyon bónuszos számomra, hogy radikálisan nem mainstream stílusú zenékből is számos remek van benne. A Rez pedig semmiféle finomításra nem szorult már DreamCaston sem, de ha valakinek mindenképpen kell a grafikában az antiali, akkor játszon az XBLA-s verziójával HDTV-n. Nekem az tetszik benne, hogy míg a CoE eléggé ambiensbe hajlik, a Rez inkább jófajta hernyótalpas döngölés, kis chill/ambiens pihenőkkel megszakítva.

  2. avatar RawBits says:

    Holid: Úgy hogy Nintendo rulez!!! :D

  3. avatar Murphy says:

    Rez életem legtöbbször végigjátszott játéka, olyan 5-tel. :)

  4. avatar Bery says:

    Hú, srácok, néha álljatok fel a monitor elől, és menjetek ki egy parkba, erdőbe! Nem olyan rossz a valódi világ sem ;)

  5. avatar slyspy says:

    Bery: de hát a számítógép is valóság. :)

  6. avatar RawBits says:

    slyspy: ja ismerem. :) meg vannak még ilyen savas mini gámák. majd egyszer sorra kerülnek.

  7. avatar werdy says:

    A hölgy és a zene nem itt fordul elő először:

    http://www.youtube.com/watch?v=XL2od1AF_Cs

    Wii, No More Heroes (nem mellesleg egy kötelező darab)

  8. avatar Adolf says:

    erdöbe szabad vinni laptopot?…tabletet?…na jó akkor “okostelefont”?…psp-t?…”karcjátékot”?.. legalább egy mp3 lejátszót?…tamagocsit?…”karcórát”? (“négygombos hétzenés”)… vagy mushroom xedés lex? (magic) =)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára