☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

25 éves a Fairlight – első rész

Posted by Murphy on 2012-04-17, 09:31

Történelmi nap a mai, ugyanis pont 25 évvel ezelőtt 1987.04.17-én született meg az egyik legjelentősebb demo (és persze cracker) group, a Fairlight. A Fairlight C.M.I. szintetizátorról elnevezett csapat alapítói (Strider és Black Shadow), már ekkor is veteránoknak számítottak. A srácok ugyanis a W.C.C. (West Coast Crackers) nevű csapatból léptek ki, hogy megalapíthassák a sajátjukat. Jó ötlet volt, mert a W.C.C.-re már senki sem emlékszik, a Fairlight pedig ma is él és virul. Születésnapjuk alkalmából készültünk egy komolyabb méretű összeállítással a gigantikus Fairlight életműből.


Az egyik legismertebb C64-es cracktro, még 1987-ből. (ráadásul készült belőle Amiga konverzió is)


Az illegál scene mellett a demoscenen is gyorsan meghatározó névvé váltak. A “Rutig Banan” című demójukkal meg is nyerték a ’89-es Light Bålsta Partyt. Mai szemmel az egész demo egy őrült kavalkád, de ekkoriban ez volt a megszokott, és technikailag elképesztő dolgokat produkáltak a srácok.


A csapat gyorsan nemzetközivé és multiplatformmá vált. A ’90-es Phenomena and Censor Partyn már Amigán is ők bizonyultak a legjobbnak az igen kreatív “My Room” című demójukkal. Ezután belső problémák (tagok inaktivitása) miatt a készítők kiléptek. A coder Celebrandil a Phenomena-ba, ahol munkájának hála legendává vált mind ő, mind a csapat, majd követte őt Danko is (aki az egyik leg(el)ismertebb SID zenész, és nem mellékesen magyar származású). Ő a Censor Design kötelékéhez is csatlakozott, és mind a mai napig aktív C64-en. Olyannyira, hogy az utóbbi pár Fairlight demóba zenét is írt, és idén március végén újra csatlakozott is a csapathoz.


A svéd Amigás szekció agóniája után szerencsére nem állt meg az élet, sőt az igazán klasszikus címeket a Virtual Dreams nevű finn subgroupjuk tette le az asztalra.  Az Absolute Inebriation volt az első szárnypróbálgatás, a ’92-es The Partyn.


Az Assembly ’93-as  “242” pedig egyértelműen a legforradalmibb. Ők csináltak ugyanis először pixel alapú lemezről töltött animációt egy mezei Amiga 500-on. A technológiát Dr. Skull, a csapat main codere árulta is, hogy milyen sikerrel, arról sajnos nincs infóm.


Minden idők legjobb Amiga democompojának tartott The Party ’93-on másodikok lettek a FullMoonnal. Ha nem láttátok még korábban, a zenéje akkor is biztos ismerős lesz. Dr. Skull ekkoriban már a demoscene chartok coder rovatának biztos dobogósa volt. A videotömörítéses technológia után demóik forrását is elkezdte árulni. A legenda szerint egy ismert csapat ismert demója erősen alapozott is rá.


A Virtual Dreams tagja volt egy bizonyos Open Eyes is, aki elsőként volt hagyományos értelemben vett pixel artista helyett valódi grafikai designer. Ötleteivel évekkel megelőzte a korát, de sajnos nagyszabású demó nem készült a vezényletével, csak néhány kisebb cracktro és invitáció. Hatása ennek ellenére megfigyelhető volt nagyon sok csapat demóján.


A C64 szekció ’90 után demo fronton már nem volt ennyire aktív, de a Legoland sorozat darabjai mind klasszikusnak számítanak.


A Love-ot a bővítetlen 1200-as demók között azóta is a legjobb 5 között tartják számon.


A Psychedelic a The Party ’94-en ért el második helyezést egyedül az Andromeda búcsúdemója előzte meg őket.


Innentől a korábban inkább zenészként ismert Alien vette át a stafétabotot DR.Skull-tól. Coder váltás után némileg kevesebb technikai trükkel, viszont nagyon haladó stílussal tértek vissza.


A srácok tudták, hogy a csúcson kell abbahagyni, az Assembly ’96 győzelem után a Fairlight Amiga szekciója teljesen leállt a demókészítéssel.

Ezután következett némi csend egészen a csapat 2000-es ujjászületéséig (és igazi fénykoráig). De ezt már csak holnap egy hónap múlva…

19 Responses so far.

  1. avatar teo says:

    Psychedelic?!

  2. avatar netro says:

    Kicsit off, de talán annyira nem.. Áruljon el nekem valaki egy titkot: Virtual Dreams – Doktor Skull tényleg 13-14 éves fiatal volt még a 90’es évek elején? Valamelyik 576kbyte újságban olvastam még ezt anno, hogy nagyjából 14-15 évesként kódolta az akkori vd demókat.

  3. avatar Murphy says:

    Időközben a cikk egy komolyabb bővítésen esett át. Bekerült a Psychedelic, és a korai évekről is írtam egy keveset, és megemlítettem a zseniális Open Eyes-t is.

  4. avatar RawBits says:

    Köszi a cikket, nagyon jó ezeket a dolgokat így összefoglalva látni!

    Rutig Banan úgy 10 perc körül. A scrollerben a nagyítás/kicsinyítés. Én is akarom és pont. :) De most nem lesz scrollerem, úgyhogy majd legközelebb…

  5. avatar teo says:

    Psychedelic pedig Skull bucsudemoja volt, szoval nem csak a Nexus 7 zart le egy korszakot. Amugy hanyas evjarat azt nem tudom, de anno Amsterdamban együtt logtunk vele par napot (egy jol sikerült Exceed tura kereteben). Teljesen jo arcnak tünt.

  6. avatar Murphy says:

    Igen. Azt hiszem 2001-ben voltunk kint. Nem mellesleg a srácok olyan technológiát hoztak ott össze Skull vezényletével ami évekkel előzött meg minden akkor készülő játékengine-t.

  7. avatar teo says:

    94ben volt egy Breathtaker nevü cucc is, amit Alien kodolt, es annak ellenere, hogy anim majdnem az egesz 2. lett Assemblyn.

    Csak nem a Switchback a Full Moon klon demo? :D

  8. avatar Murphy says:

    Jah, hát eredetileg nem akartam minden demójukról írni, és a BreathTaker konkrétan rossz is. :) Szerintem annak hatására volt az Assemblyn az animáció fóbia ami miatt a Saint-et is kizsűrizték. :)

    A tippet nem tudom se megerősíteni se cáfolni. :D

  9. avatar teo says:

    a chaosland volt meg merfoldko az extra nagymeretu modjaval. 140k 40k introban vagy hasonlo.

  10. avatar netro says:

    Bár reagálni nem reagált senki ahogy nézem, én azért megkerestem ezt a dr skullos sztorit. Ha valakit érdekel itt az 576kbyte-os írás http://noob.hu/2012/04/17/1994_02_41.jpg

    :)

  11. avatar teo says:

    netro: hat ha ugy irjak, akkor biztos ugy van :D
    mindenesetre nem lepne meg, muffler (heatbeat öccse) is ilyen 12 eves kezdett el amigan zenelni vagy valami hasonlo.

    amugy meg egy vd adalek:
    ez volt ugye az elsö prominens külföldi csapat, amelyik rendelkezett magyar taggal. ö volt a d-mage nevü grafikus, akinek a legenda szerint elege lett a scenerkedesböl, es azt terjesztette magarol, hogy meghalt. bar szerintem ez nem igaz, es skull is anno azt mondta a dologrol, hogy igy idövel eltünt a srac, ami a boritekos swappeles idejeben valszeg eleg megszokott dolog lehetett.

    mindenesetre valamelyik demo vegen mintha irtak volna olyat, hogy jelentkezzen, különben kirugjak, mar nem emlekszem pontosan :D

  12. avatar teo says:

    http://www.sandiegorepublicans.org/chairman/

    Strider meg ugye eleg komoly politikai karriert futott be.

  13. avatar Murphy says:

    Igen, a Love-ban írtak a D-Mage-nek. :)

    Svéd kiberbűnözőből amerikai republikánus szenátor… Na ez szép karrier. :D

  14. avatar teo says:

    anno tamadtak is a multja miatt rendesen.

  15. avatar Murphy says:

    A poltika nem is volt idegen tőle régen se…
    Ez volt a mottója ’87-ben. :D
    “Kill A Commie For Your Mommie.
    That was Strider`s motto for a couple of years. At last we didn`t get to know where his hate for communism came from…”

  16. avatar DeToX^DT says:

    sumea a legütősebb demo mind a mai napig. szvsz

  17. avatar mzperx says:

    Csak nekem tűnik úgy, hogy a Cybernoid zenéjének egy átirata van a rutig banan-ban 6. perc körül?

  18. avatar teo says:

    hol a part 2?

  19. avatar Murphy says:

    A szerkesztőben… Amint lesz rá 2 órám befejezem… a holnap-ot meg mindjárt korrigálom a cikkben. :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára