☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

sh11.jpgMzperx találta és küldte el nekünk ezt a szakdolgozatot, aminek meglepő módon a diskmagok a témája. Aki nem tudná, a diskmagok alias lemezújságok, olyan újságok voltak, amik digitális formában készültek, a cikkeket bele mindenki önszorgalomból írta, és ingyenesen másolhatta mindenki. Mára az internet teljesen kiváltotta ezt a műfajt, így a lemezújságok szépen eltűntek. Azonban ezt a szakdolgozatot olvasgatva jöttem rá én is, hogy milyen nagy szerepe volt ezeknek a diskmagoknak a demoscene-ben, hiszen a 90-es évek elején gyakorlatilag ezek jelentették az egyetlen széleskörű információforrást a demoscene aktuális történéseit illetően.

Tehát a szakdolgozat itt olvasható.

Categories: Ajánló | Tags

17 Responses so far.

  1. avatar Caiwan says:

    A kérdést már énis boncolgattam egy érvelési feladatban, méghozzá a digitális adathordozók a könyvnomtatásra gyakorolt hatása volt.

  2. avatar mzperx says:

    Ha esetleg kedvet kaptatok volna lemezújság olvasáshoz, nézzetek szét az oldalunkon, ajánlom figyelmetekbe a Cactus-t.

  3. avatar Geri says:

    Az első mondat után rosszul lettem és bezártam. Túl száraz nekem :|

  4. avatar mzperx says:

    Egy szakdolgozat mégse lehet olyan, mint egy diskmag… A lényeg itt a témaválasztáson van :-)

  5. avatar Oswald says:

    ennyi hülyeséget összehordani, hogy meglegyen a mennyiség. ráadásul amikor végre elér a lényeghez akkor átvált ‘tudományosból’ scene hangnembe és abban írogat a diskmagokról mintha csak valami diskmagreview-t olvasgatnék egy scene magban…. igazi elemzés nincs benne semmiről sok rizsa, aztán 15 sledgehammer tartalmi leírása lol.

  6. avatar slyspy says:

    Oswald: Aki írt már szakdolgozatot az tudja, mit jelent egy összetett mondatot oldalakra nyújtani. :)

    De azért azt tegyük hozzá, hogy nekünk egy csomó minden halál természetes és ezért érdektelen. De legalább le van írva.
    [ módosítva Jun. 5. 05:48 ]

  7. avatar Oswald says:

    jah, a számítógépek története az abakusztól, babbage-en keresztül neumannig, mad CBM, apple, atari történelem. uram teremtőm :D mondjuk a CBM hype az bejött benne :)

  8. avatar teo says:

    könyvtár-informatika szak :D

  9. avatar Parrot says:

    Azért néha elfog az irigység, hogy ez is elég lehet egy államvizsgára… :s

  10. avatar Geri says:

    Az államvizsga egy olyan folyamat, amelynek során 25 éve végérvényesen elavult információmorzsákat témákra bontba, szóról szóra betanulva előadsz olyan jelentősségteljesen, mintha atombombát gyártanál, közben pedig csak olyan, mintha bérmálkoznál. Csak nem papoknak mondod a versikéket, hanem vizsgabiztosoknak, ez jellemző kb az egész országra.

  11. avatar pasy says:

    [ módosítva Jun. 6. 05:52 ]

  12. avatar Lacoste says:

    Jól mondod pasy ! :)

  13. avatar Murphy says:

    Hát igen, pasy-hoz én se tudok semmit hozzátenni. :)

  14. avatar Parrot says:

    @Geri: hát nálunk csak az egyik része volt ilyen egyszerű, a szakdolgozat prezentálása (működőképes eszköz elkészítve, stb.) annyira nem. Persze nem volt nehéz, ha te csináltad a vasat is és nem csak valakitől vetted, de egy tingli-tangli 70 oldalas szöveggel erősen bajban lettünk volna.

  15. ez nagyszeru! most mar teljes bizonyossaggal allithatom, hogy kepes lennek egy igazan szinvonalas lemezujsagot osszehozni avagy egy nagyon remekbe szabott kis papir magazint! nagy hatast gyakorolt ram ez a szakdolgozat es lenyugozott az aprolekossaga! tetszett, hogy ravilagitott olyan apro -szamomra eddig- ismeretlen aprosagokra, melyekrol fogalmam sem volt! jo volt olvasgatni, hogy milyen kolcsonos egyutthatasa van a demoscene-nek, elnezest demÓscene-nek es a szamitogepes papir es illetve lemez ujsagoknak! brillians es sokat, nagyon merhetetlenul es hihetetlenul sokat tanultam belole!
    megegyszer koszonom szepen ezt a brillians mualkotast!
    idei magyar party-ra keszitek is gyorsan egy nagyon aranyos es kellemesen olvashato papirmagazint a demÓscene legfontosabb es legaktualisabb hireivel megtoltve…
    csak gyozzetek kivarni!
    respect!

  16. avatar pohar says:

    még a Polgár Tamás féle Freax könyvre is hivatkozik :) ( 18. oldal )

  17. avatar Murphy says:

    idéz is belőle egész nagy részeket :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára