☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

cocoon_sandbox.jpgUgyan a nyárnak már jó ideje vége, de a demoparty-szezonnak nagyon nincs. Minden hétvégére jut legalább egy party, bár ezek többnyire kisebb, néhány száz fős összejövetelek. Persze mit érdekel bennünket, hogy hányan találkoznak tőlünk 1000 kilométerre, a lényeg, hogy adjanak ki minél több-jobb demót. Ezzel most sem volt gond, a spanyol BCN és a francia Main terméséből választottam ki a 3 nekem legjobban tetsző indulót.

vagas.png
kindernoiser by Rgba

A kockakóderek mintapéldányának tartott Iñigo Quílez idén nagyon az elemében van. Már 5 darab 4k intróval jelentkezett, és ennek ellenére a minőségre se lehet panasz. Több intrójáról is írtunk már, mint pl. az Assembly 2. helyezett Stiletto, vagy a csupán néhány napos Luxo 4k, de a kinder sorozatának legfrissebb darabja még kimaradt a szórásból. A zseniális Tracie láthatólag nem csak bennem hagyott mély nyomokat, most ő is hasonló dologgal próbálkozik, annyi különbséggel, hogy mindenféle erőtér módosítók helyett egy Quaternion Julia Fraktált vizualizál. Izgalmas, és kissé gigeri a látvány, a hangeffektek erre a hangulattal még rátesznek egy lapáttal. Mielőtt bárki is megnézi saját gépén, nem árt ha tudja, hogy igen pixel shader gyilkos effektről van szó, nem fog ilyen fluid módon futni a gépén, mint a videóban. ;)

Link a intro pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=32549

Malewitsch by Still

Itt van, megjött, elkészült! A Bauknecht és LKCC fúziójából létrejött Still kicsit hasonló cipőben jár, mint a Conspiracy. Régóta akartak már áttérni az új, korszerű pixel shader 2-es rendszerükre, de csak nagy sokára született meg vele az első release. Küzdelmesen, mert először az Evoke-ra, majd a Functionre tervezték, hogy kiadják az intrót, végül a spanyol BCN Partyn azért csak összejött nekik. Az intro hangulatában kicsit Chromosphere, kicsit H-plus, nekem mindenesetre bejön. Az idei nem túl erős 64k intro termés talán legjobb darabja. Az Intel democompo győzelmük után tehát egy újabb komoly eredményt sikerült elérniük.

Link a intro pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=32550

Sandbox Punks by cocoon

A kilencvenes évek közepén vitán felül a Franciák voltak a Finnek után a legjelentősebb PC-s demoscene nemzet. Persze abban is biztos vagyok, hogy ők fordított sorrendet állítottak volna fel. :) Melon Dezign, Movement, Impact Studios, Complex és a későbbi Bomb, Infiny, majd a Nooon, Oxygene, Realtech, Gods, Syndrome, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Mára viszont a Cocoon az egyetlen francia csapat, akivel érdemes számolni, és ők is csak nem rég tértek vissza három évnyi tetszhalott állapotukból. No persze van még az Equinox, de az egy külön történet. Lehet, hogy hosszú volt a szünet, de a srácok láthatólag nem estek ki a gyakorlatból. A Sandbox Punks az idei év egyik legszórakoztatóbb demója. No nem a legeredetibb, mivel bevallottan a CNCD & Fairlight stílusa inspirálta őket. Mondhatni ez a demó a Come Clean kicsit viccesebb francia verziója. Nagyon kellenek az ilyen demók, én nagy rajongója voltam a Melon és Tpolm cuccainak, és a mai demoscene-ről ez a vonal abszolút eltűnt.
Categories: Demo ajánló | Tags

10 Responses so far.

  1. avatar christoph says:

    Végre valami nézni való a sok zene után! ;)

  2. avatar pohar says:

    Iq nem a Tracie hatására írta ezt az introt, mert már a compo előtt mutatott screenshotokat :)

  3. avatar slyspy says:

    akkor Jungnak igaza volt. Basszus.

  4. avatar Grass says:

    A Cocoon kifejezetten tetszetős, csak ezeket a kánkános figurákat feledném…

  5. avatar Gargaj says:

    pohar: sot, alapvetoen functionre szanta – csak aszondta h “szar lett, szal meg dolgozik rajta”… (ja, persze :)

  6. avatar slyspy says:

    jobb mentalitas a szar lett, de azert beadjuk. :))

  7. avatar Murphy says:
    A Cocoon kifejezetten tetszetős, csak ezeket a kánkános figurákat feledném…

    Szerintem meg pont ettől jó. :)

    [ módosítva Nov. 8. 15:02 ]

  8. avatar Bery says:

    Kindernoiser nagyon vadmalac kód :) Respekthegy IQ-nak. De mi a manók táncáért nem lehet zenére időzíteni? Tudom, ettől művészet. A nagy ló..lábat ;-)

    Stilll-esek tudnak valamit. Pedig néhol szimplának tűnik, de a shader-ek nagyon helyreteszik.

    Ez a Coocoon, meg kellemes, meg vicces, de a felénél átkapcsoltam a index hírekre, így csak a zenét hallgattam végig :) Persze ilyen is kell, de nem lennének elvonási tüneteim, ha mégsem :)

  9. avatar abcug says:

    pedig cocoon for prez!
    nekem nagyon bejon zeneileg is meg ugy latvanyilag is. a hangulat meg ! hat vegig rohogtem az egeszet, nagyon tetszik meeeeeeeg ilyet!
    mostanaban a koderportol meg csomorom van (megint egyre kevesbe kotnek le a demok, az ilyen hullamvolgyek utan keszultek mindig nagyon szar releasok (pedig meg a functionost se fejeztem be :))
    [ módosítva Nov. 9. 10:43 ]

  10. avatar Oswald says:

    cocoon demo nagyon ott vanik, szvsz koderporn is elmenne ebben a stilusban :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára