☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

cn_lenin.jpgLacoste a CaPaNNa csapat legismertebb tagja, és talán a legemlékezetesebb lamer demok az ő nevéhez fűződnek. A lamer demok inkább a humorra helyezik a hangsúlyt, mint a látványos vagy technikás megoldásokra. Ez a műfaj hungarikumnak mondható, bár külföldön is készültek vicces alkotások, de mint külön demokategória csak Magyarországon működött. (A FIRG produkciók talán szélesebb körben is ismertté váltak, bár ezeket nem egy csapat készítette, hanem sokan adták be a compokra ilyen név alatt az eltévelyedéseiket.) Természetesen Lacoste nem csak lamer demok készítésében vett részt, hanem egyéb nevezetes alkotásokban is benne volt, de mindben közös vonás, hogy szélsőséges reakciókat váltottak ki. Lásd az interjú legvégét.

Lacoste-ot már elég régóta ismerem, és számos közös produkciónk volt, szóval előre elnézést kérek, ha ez az interjú belterjesebb lenne a megszokottnál. Tehát akkor íme a lényeg:

– Hogyan definiálnád a tevékenységedet a scene-ben? Hiszen se kódolni, se zenélni, se rajzolni nem tudsz. :)

Hát ez így van! Leginkább csapatösszetartó szerepet vállaltam akár a Commodore, akár a PC demoscene-t nézem. Rajzolgatni csak 1-2 logót rajzoltam, de nem hiszem, hogy túl jóra sikeredtek, mert soha nem voltam az első 10 grafikus között.

– Mik voltak a Capanna előzményei?

A CaPaNNás korszakom (és akkor mondhatnám a teljes PC-s korszakom) előzménye 1992-ben kezdődött, amikor levelet váltottam néhány Commodore Plus4-es akkori scenerrel.Nem is tudtam, hogy a TED zenén kívül van más hangzás is plus4-en, és jobban kezdett érdekelni. Akkoriban a Terror News (C+4-es) és a CoV volt a
hírek forrása és felvettem a kapcsolatot néhány neves emberkével. �?gy fél év után megszerveztünk Dunakeszin egy 7 fős partyt ahol a mostani Edhellon/Resource-t (C64) is meghívtuk virslizni. Hát kb. itt döntöttem el, hogy én is ehhez a társasághoz szeretnék tartozni. Megalapítottuk a WLS (WILDS) nevű csapatot amiben a végén már heten voltunk. Az érdekessége a csapatnak, hogy még most is aktív plus4-en, ahol pezseg az élet és jelenleg is egy játékon dolgozunk, nevezetesen a Bomberman plus4-es változatán az Absence-el (C+4) karöltve. Ezen kívül mi könyvelhetjük el jelenleg a legjobb file-os és a legjobb lemezes demo címet is! Ez nagyon jó érzés, még ha csak annyi közöm van hozzá mint csapatalkotónak, akkor is. Bővebben a http://plus4.emucamp.com/gd.php?gid=8010 nézhetsz rólunk. Plus4-es érából ismerem többek között Murphyt, Lakyt, DaCorpse-ot, Edhellont, Tigert és még számos jelenleg is aktív scenert.

– Mi volt az első lamer demo, amit készítettél (hol jelent meg, mikor), és milyen eredményt ért el, illetve melyik a te kedvenc Capanna demod? És egyáltalán, miért pont lamer demo?

cn_kacsa.jpgAz első lamer demó amit készítettem az a Homonyik Sanya 55 Mérföld volt Plus4-re. Szegeden voltunk egy commodore-os partyn 1994-ben az EVS (Resource) szervezésében és itt indult a Majic 12 egy demoja és a Murmidones első intrója is, de a PC-t nem lehetett akkoriban kitenni projectorra. Ez nekünk annyira  megtetszett, hogy azt mondtuk írunk egy jó kis demot, és megvicceljük az embereket. A kódolás alatt rengetegen jöttek oda és kérdezték, hogy mi ez? Akkoriban azért ez nem volt teljesen megszokott ötlet. Amikor megnézték az első partot azt mondták: Én erre fogok szavazni azért is! Megírtuk és megnyertük a partyt! Lenyomtuk a Majic 12-et és az összes indulót ezzel a katasztrófával. Viszont mindenki jól szórakozott a demo alatt. Ekkor döntöttünk úgy, hogy ezt a PC-n is meg kell csinálni, ha majd lesz demoparty, amire még 1 évig kellett várni.
A kedvenc lamer demóm talán a “who the fun is bill gates 2” amit a Cache-en adtunk ki 96-ban. Azért a kedvencem, mert még senki nem tudta azt megtenni egy partyn, hogy amikor elkezdődik a demojuk, akkor a party mind a néhány száz fője állva ünnepelje. Ezt viszont egy kis trükkel nekünk sikerült. (Leadtuk a Himnuszt.) Sokan támadtak miatta, de ezt át kell élni!!

[Emlékszem az ominózus jelenetre, mindenki várta, hogy CaPaNNa demo, de vicces lesz nekünk mindjárt, és akkor megszólalt a Himnusz. Lacoste volt az első aki vigyázzállásba pattant. A terv működött, a jelenlevő több száz ember kényszeredetten felállt. A Himnusz lement végig. – slypsy]

– Mit gondolsz arról, hogy egy időben előfordult az is, hogy a lamer demok tették ki a compok idejének felét, mostanra meg ez a kategória gyakorlatilag meg is szűnt?

Én szerettem Lamer Demót nézni. Sajnos a vége felé minden hülyeséget beadtak, ami lassan kiszorította ezt a kategóriát. Én azon lennék, hogy újra vigyük be a scene életébe, de mostanság kevés olyan ember akad akinek ideje van erre.

– Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Hát felmenni a szinpadra (scenepad) és átvenni az első díjat nagyon jó érzés, majdnem  minden lamer demonk helyezést ért el, főleg 1 helyet, de a legfontosabb első hely mégis az volt, amikor a Made In Denmark wild demóért átvehettük Laky/Murmidones/Capanna-val a 20.000 Ft díjat. Nem az összeg hanem a első és második helyezett közötti különbség volt, ami nagyon jól esett. Majdnem mindenki ránk szavazott, pedig volt több induló is. 

[A Made In Denmark a magyar demoscene javáról készült eléggé explicit amatőr riportfilm volt az 1996-os Dániába, a The Partyra való közös buszos utazásról, ottlétről és hazaútról. -slyspy]  

– Mit gondolsz a mostani demokról? Nem érzed úgy, hogy a vizualitásért mindent feláldoznak a demokban,
és a valódi ötletek, amik emlékezetessé teszik a demokat gyakran hiányoznak?

Pont ezt érzem én is. Bennem bennem van a készítés vágya, rengeteg az ötlet amit még ki szeretnék játszani, de sajnos ezek az ötletek nem erre a piacra valók! A brutális videokártyák korszakában alap elvárás a 3D és a mindenféle realtime animáció, viszont én mást tartok fontosnak. Számomra a 2D és a mondanivaló ami egy demót előrevisz, de sokan nem támogatják ezt a műfajt, ezért nagy eredményeket csak külföldön lehetne elérni. Szerintem a mi demoinkra a 35-50 éves korosztály szavazna csak, de hát ilyenek nem igen vannak a partykon. 18-23 éves fiatalokat nem érint meg az a probléma amiről általában mi demot írunk. Vagy csak néhány kivétel van, de az nem elég az első 3 helyre.

– Melyik demók a te kedvenceid, és miért? Mi az, ami miatt szerinted egy demo jó?

Magyarok közül a The Final Experience/UF. Azért, mert semmi mást nem tettek bele, csak értelmet, ötletet és kikapcsolódást. [Ez most olyan, mintha Lacoste nem tudná, hogy Tigerrel ketten csináltuk azt az introt.  -slyspy]
Külföldiek közül pedig: Stars/Nooon és természetesen az “összes” COMA és ORANGE demo.

– Jópár éve nem jelent meg Capanna demo. Mi ennek a hosszú szünetnek az oka?

Ha tudnék kódolni, megjelent volna már 1-2 biztosan. Sajnos ahhoz, hogy demot jelentessünk meg kell egy coder, egy zenész, “egy grafikus” ! És természetesen egyetértés. Nos mivel ez utolsó nem mindig jön össze, elmaradtak ezek a megjelenések. De nagyon remélem egyszer sikerül újabb közös témát találnunk és elég elszántak leszünk. De túl vagyunk már a harmadik X-en és sok más teendőnk is adódik az életben. Ha csinálunk is valamit, az nagy valószínűséggel nem fog tetszeni csak szűk rétegnek. Néhány a közreműködésemmel készült demo megnézhető a Videán. Ezek linkjei a következők:

cn_gusztav.pngGusztáv/CaPaNNa a Videán és az eredeti demo. [Ez természetesen a közismert Gusztáv rajzfilm demosítása. A különlegessége az, hogy egy floppy lemezen elfér az egész. -slyspy] 

6th lenin/United Force a Videán és az erdeti demo.  

– Tervezel-e valami “nagy visszatérés” jellegű produkciót?

Nagyot nem. Kivéve ha lesz egyszer Lamer Demo verseny és értelme lesz indulni, akkor igen.

– Mi ez a We are/Meet the family DVD sorozat?

Nem volt a “piacon” Commodore 16/Plus4 demoscene DVD, ami felvonultatná ennek a gépnek a legjobb demóit, képeit… Ezért úgy gondoltam csinálunk egyet. Az nem tetszett volna, ha csak felvesszük ezeket egy korongra és úgy kiadjuk, mert erre bárki képes lett volna. A DVD előnyét szerettük volna kihasználni azzal, hogy ezek a 10-12 éve készült demókról (15-18 éves srácok) elmondják miért, hogyan, milyen trükkökkel és környezetben készítették, így hát felkerestem őket és megkértem kommentálják az alkotásokat. Ezek rákerültek felirat formájában a korongra, ami megemelte a DVD minőségét.
cn_meetthefamily.jpgElég sikeres lett. 100 darabot adtunk el világszerte. (Argentína, Finnország, Ausztrália, USA, stb.) Ennek sikerén megcsináltuk a C64-es változatot is, szintén erre a szisztémára építve. C64-en van konkurenciánk, mert 2-3 másik DVD is napvilágot látott már, de egyiken sincs az alkotók kommentárja és ez hiba bennük, viszont jobb a reklámjuk. 250 eladott példány és 2 év után úgy döntöttünk, hogy letölthetővé tesszük. A Scene.Org-al tárgyalások során “megállapodtunk”, hogy felteszik a honlapra, hamarosan elérhető lesz mindenki számára…
Az anyagról bővebben:
http://plus4.emucamp.com/features.php?id=9
http://plus4.emucamp.com/features/meet_the_family/

– Ekkora érdeklődés van a mai napig a retro 8 bites gépek iránt? Téged is ennyire foglalkoztat még a 8 bites (c64 plus4 scene) vagy kőkemény nosztalgiáról van szó? (értsd: megvénültél, mint az országút?)

Megvénültem mint az országút! Ez csupán retró-feeling! Az ember idővel szereti visszanézni azokat a fotókat, amin kalóznak vagy western hősnek öltözött az óvodába, és ez ugyanaz. Nekünk ezek a gépek adták a gyerekkori élményeint X %-át, persze, hogy visszavágyunk !! Mosolyogtató megnézni, hogy mire esett le az állunk akkor és most, hogy “ügyesebbek” vagyunk nagyon jó egy limitált gépen újra megírni a profibb kódot és megmutatni, hogy egy 1-2 MHz-es gépen is csodát lehet művelni. És hidd el, ezt jobban értékelik még most is, mint a PC-t !! Emberek képesek C64-es zenét tenni a telefonjuk csengőhangjának ?? �?rültek, de ez a múltjuk!  [Telefonom csengőhangja a Commando c. C64-es játék zenéje. -slyspy]

Valami maradandó sztori, ami partykon vagy scene-nel kapcsolatosan esett meg?

Egyszer egy Antiq partyn az időlimit miatt nem tudtunk lamer demot készíteni. Annyi party volt, hogy nem győztük. Mindenhol szerettünk volna indulni és akkor jött egy ötlet, hogy nem kell demót írnunk. Készítsünk egy képet, rakjunk be egy N-Sync (Backstreet Boys) számot és álljunk ki a közönség elé táncolni fehér ingbe, kigombolva. Megnyertük. Hihetetlen volt. [Rohadt nagy gáz volt. ;) – slyspy]

                                                                  ***

Végezetül egy jellemző szösszenet arról, hogy a CaPaNNa produkciók időnként milyen mértékben borzolták a kedélyeket: Lacoste átalakított egy Melon Dezign demot, kicserélte a zenét, a grafikákat és beadta compora Astroidea demokent, Melon címmel. 

Lássuk milyen hatást váltott ez ki TSC-ből, az Astroidea egyik coderéből! A cikket a Freestyle #9 lemezújság demo review-jából változtatás nélkül emeltem át:

cn_melon.pngEz bizony egy FAKE! Nem mi csináltuk, hanem a Capanna, és ezúton is üzenem  nekik, hogy basszák szájba a jó kurva annyukat, hogy ennyire ráérnek! Nem,  nem értitek most, hogy mi a fasztól vagyok ilyen ideges, ugye? Na elmagyarázom!  Azért vagyok ideges, mert a Rage-s demónkkal (Overdrive) igen sokat  baszakodtunk. Codeoltam előtte való öt napot folyamatosan (15-20 órát naponta!) valamint az előtte levő 1-2 hónapot is AZZAL BASZTAM EL, hogy csináltam a demot. Nem beszélve a többiek munkájáról. Na erre TI meg beadjátok ezt a KURVA JÓ kis poénotokat, csak az a baj, hogy SENKI nem fogta fel eleinte. Nagyon sokan később se. Ha megnézitek a legjobb demo reviews homepaget  (Esteem), akkor láthatjátok, hogy ott is mint echte AstroideA demo van  elkönyvelve (Ja! Egyébként mindenképp nézzétek meg, mert ott a Children viszont 79!! százalékkal a legjobb magyar demo, és az első tízben benne van a világon, míg pl. az Overdrive is csak 77 százalékkal a második legjobb magyar  demo szerintük. Basszátokszájba :-))  és sokat zuhantunk egyesek szemében  külföldön is, és nincs kedvem elmagyarázni mindenkinek, hogy NEM MI CSINÁLTUK azt a szart. Szóval ott a partyn kurva ideges lettem, mikor hála istennek hiba nélkül lement a demonk, erre benyomtak MÉG EGY AstroideA demot. Kurvára  kiakadtam. Brian elmondta, hogy Ti voltatok, és esküszöm, hogy az volt  a szerencsétek, hogy legalább a végén kiírtátok hogy ez nem egy AI demo. NA ILYET LEGYETEK SZIVESEK MÉGEGYSZER NEM CSINÁLNI, mert MI IS TUDUNK ESETLEG BUNKÓK LENNI, és akkor marha jó lesz mindenkinek…:(

Categories: Interjú | Tags

13 Responses so far.

 1. avatar tsc says:

  Höhö.. De bunkó tudtam lenni régebben.. Ezúton is bocsika, emberek.. :) Én erre az egészre már nem is emlékeztem… Sötét scener korszak, meg minden.

 2. avatar slyspy says:

  Dehogyis! Tök vicces, gurultam a röhögéstől, miközben olvatsam. :)
  Meg amúgy a többi freestyleres cikken is fetrengtem. Akkoriban Amigám volt, szóval nem jutott el hozzám.

 3. avatar zoom says:

  Hát nemtudom, ha manapság lenne egy ilyen akkor szerintem sokkal durvábbat kapnának a készítők poueten :)

 4. avatar Lacoste says:

  :) Király voltál TSC, nagyon bírtalak..de képzeld én csak most olvastam ezt ! Ma már én sem csinálnék ilyet, csak annyira kijött a Melan és a Melon, hogy gondoltuk jó lesz… A party-n ráadásul akadozva is ment le ! Mindenesetre ÉN KÉREK ELNÉZÉST ! :)

 5. avatar nap says:

  Csak annyit fűznék hozzá (igazán nem kötözködésből), hogy a lemezújság címe: Freestyle. R nélkül. De ha a TSC-nek sem tűnt fel… :)

 6. avatar slyspy says:

  nap: mosmá akkó megjegyeztem. :)

 7. avatar Gargaj says:

  Egyebkent Freestyle #8-#10 windows port mar uton van egy ideje :)

 8. avatar Murphy says:

  wow! ezeknek is ki van adva a forrása? Vagy neked az nem kell? ;)
  Rakj bele cikk mentési funkciót is!

 9. avatar Gargaj says:

  Forras? minek? :D

 10. avatar Bery says:

  Legjobabb volt az AI – MELON (nem Melan volt a címe?), mivel az AI – Astro 64K zenéje volt alatta, ráadásul fele sebességgel ment valami bugból, így remix verziónak is nevezhetjük :)

 11. avatar slyspy says:

  Melan viccesebb lenne, de Melon. :)

 12. avatar Murphy says:

  Én is Melan-ra emlékeztem, de valóban mindenhol Melon-ként szerepel :) A legmókásabb, hogy poueten pl Astroidea & CapaNNa coop produkcióként szerepel :D

 13. avatar Lacoste says:

  Eredetileg AI_MELAN ! volt a neve, csak valaki átnevezte ! :(

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára