☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Intel Demo Trailer Competition 06 review

Posted by Murphy on 2006-11-15, 21:33
intel_dtc_header.jpgAz Intel németországi divíziója a Digitale Kulturral karöltve rendezett egy rendhagyó demo compot, melynek dedikált célja az új laptopjaik grafikai teljesítményének demonstrálása. A processzor gyártó nem most fedezte fel magának a demoscene-t, hisz sok éve támogatója a jelentősebb partyknak, vagy pl. korábban a Heaven 7-nel demonstrálták az akkori CPU-ik teljesítményét. Ugyanakkor egy ilyen, scene-en kívülről induló verseny ha nem is példa nélküli, de egyáltalán nem nevezhető megszokottnak.

De nem csak emiatt egyedi ez a verseny. Egyrészt nem egy party részeként lett lebonyolítva, hanem neten, a szervezők által kiválasztott csapatok meginvitálásával. Rendhagyó volt, mert minden induló kezdésként kapott egy Centrino Duo laptopot, a nyertes csapat pedig még további hárommal lesz gazdagabb. Szintén nem szokványos, hogy a produkciók hosszát 30 másodpercben limitálták, ezzel jelentősen beszűkítve a lehetőségeket. De, hogy igazán megnehezítsék az indulók kezét, kitalálták, hogy ne lehessen saját készítésű zenéket használni, hanem DJ HELL német House/Techno DJ által készített zenei alapokra, kell valami látványosat produkálni. A kiírásban szerepelt egy megjegyzés, miszerint lehetséges remixelni az eredeti felvételeket, szerencsére ezzel a készítők igen aktívan éltek is.

Nézzük milyen indulók is voltak:

Andromeda Software Development: Lithography
ugrás a google video változatra
demo letöltése, video_változat letöltése, link a google video verzióra, link a demo pouet oldalára

Görögország sok éven át nem is szerepelt a demoscene térképén, egész addig míg az ASD fel nem tűnt a színen, azóta viszont minden neves partyn érdemes számolni velük! A 2003-as Dreamchilddal robbantak be a köztudatba, és azóta klasszikus demok sorát produkáták, mint a Planet Risk, vagy az Iconoclast, hogy csak a legismertebbeket említsem.
Hangulatában a Lithography is a korábbiak sorába illeszkedik, sok antialiasolt vonal, finom részecske effectek, és a kamerát körülvevő világ másodpercről másodpercre alakul. Legmeglepőbb talán, hogy most szokatlanul kevés post effekttel gazdálkodtak a készítők.


Conspiracy: Duality
ugrás a google video változatra
demo letöltése, video változat letöltése, link a google video verzióra, link a demo pouet oldalára

Kishazánk büszkesége, a CNS brigád is az indulók között volt. A 2003-as Project Genesis óta ők is sikert sikerre halmoztak. A Place Called Universe, The Prophecy – Project Nemesis, vagy a legutóbbi Chaos Theory mind-mind olyan produkciók, melyekre még évek múlva is emlékezni fogunk, bizonyítja ezt a számtalan Scene Award díj és jelölés is.
A mostani kihívást láthatóan sokkal lazábban vették, hisz az eddigi 64k limit helyett most 700k méretű produkcióval jelentkeztek. Persze így is az övéké volt a legkisebb a mezőnyben. ;) A vizualitásában talán leginkább a Binary Flow-ra emlékeztető demo egy Centrino Duo logot formázó gépezetben mozgó kamera 30 másodpercéről szól, majd legvégül megjelenik az említett embléma hivatalos formájában is.


Fairlight: Tactical Battle Loop
ugrás a google video változatra
demo letöltése, video változat letöltése, ling a google video verzióra, link a demo pouet oldalára

A demoscene történetének egyik megkerülhetetlen szereplője az immáron 20 éves múltra visszatekintő Fairlight is a meginvitált csapatok között volt. A tevékenységét még a Cracker Scene-en kezdő eredetileg Svéd csapat idővel nemzetközivé duzzadt, így a 90-es évek közepén leginkább az Amigán ténykedő Finn Virtual Dreams demoszekciójuk révén volt ismert a nevük, olyan klasszikusok révén mint a Sumea, vagy a Love. Néhány évnyi szünet után a csapat feltámadt poraiból, így az ezredfordulótól újra beindult a csapat neve alatti demogyártás. Mára mind C64-en, mind PC-n rendkívüli mennyiségű, kiváló produkció kapcsolható a nevükhöz. Azthiszem elég csak az idei Assembly második helyezett demot a Track One-t említenem, vagy az ugyanitt győztes 64k introt a Dead Ringert. A C64 rajongóknak pedig a Boogie Factort érdemes mindenféleképp megnézniük.
Mostani produkciójukban ők se változtattak sokat az eddig bevált stílusukon, egyedül a tempót tekerték fel kicsit, hogy minél többmindent tudjanak megmutatni a szűkös 30 másodperces időlimitben. Az egész olyan mint egy igen kicsiszolt MTV reklámspot, egyszerűen bűn kihagyni!

Farbrausch: fr-054: polar
ugrás a google video változatra
demo letöltése, video változat letöltése, link a google video verzióra, link a demo pouet oldalára

A 2000-ben bemutatkozó német Farbrausch szintén egy olyan csapat, amely már mindent megnyert, amit lehetett. �?k azok, akik minden produkciójukat, sorszámozzák, megkezdési sorrendjük alapján. �?gy a címben szereplő 54 mutat valamit az aktivitásukból, mégha a csapat kezdeti magja mára ritkán aktivizálja magát. Ugyanilyen néven 2000 óta ténykednek, de ők követték el még EliteGroup néven a legendás Kasparovot, de tagjaik más-más csapatokban már korábban is a legjobbaknak számítottak. Chaos nevéhez fűződik még a Sanitys korszakából a legendás Arte vagy a Roots első és második része. C64-en pedig KB volt az aki a PC-s demoscene legnagyobb mérföldkövének számító Second Reality zenéjét készítette a c64-verzióhoz. És akkor még nem említettem, hogy jelen felállásban mit produkáltak, ő nevükhöz fűződik az FR-025: Popular Demo, mely minden bizonnyal a valaha volt legtöbb letöltéssel rendelkező demo. �?k hozták össze a KKrieger című 96k méertű FPS játékot, mely grafikájában az akkori játékok közt is kimagaslónak számított (csak épp 20000-ed akkora volt a mérete!). Valamint nevükhöz fűződik az FR-08: The Product mely új szintre emelte a 64k introk készítését.
�?k sem hazudtolták meg magukat produkciójuk látványos halszem optikával operál, egy furcsa, pallókkal és oszlopokkal teeltűzdelt térben üldögélő-áldogáló női karakterrel. Mindezt slágeres trance aláfestéssel, és kellemes tempóval. Bónuszként még beépítettek egy interaktív módot, ahol a felhasználó maga irányíthatja a kamerát a már FPS-ekben megszokott awsd+egér kombinációval.

MFX: Torpedo
ugrás a google video változatra
demo letöltése, video változat letöltése, link a google video verzióra, link a demo pouet oldalára

Nagy valószínűség szerint a Finn MFX a komolyabb személyi változások nélkül legrégebb óta aktív csapat a PC-s demoscene történetében. Még 95-ben mutatkoztak be, és egyik első munkájukkal, a Transgression 2 című 64k intoval sikerült is hírnevet szerezniük. Vizuálisan minden MFX release felismerhető, ugyanakkor stílusban rendkívül sokrétű az eddigi életművük. A minimalista techno klip jellegű A Deepness in the Sky, a Francia Lunix csapattal karöltve készült Pornonoise, a régi X-MIX videók előtt tisztelgő X-MIX 2004: Ion Traxx, vagy éppen a csapat eddigi legsikeresebb produkciója az Aether. Megemlítendő még a legutóbbi közönség kedvenc, az erőssen nosztalgikus hangulatú 1995. Mely legjobb barátaikkal, a Kewlers-szel közösen készült, akiknek ez volt az utolsó demoscene produktumuk.
A most indított Torpedo című demojukban egy tengeralattjáró és egy torpedó konfliktusoktól mentesnek nem nevezhető 30 másodperces találkozását mutatja be. ;) Mindezt erőteljes techno zenei aláfestéssel, amolyan videoklipszerű stílusban.

A verseny decemberig tart, és bárki szavazhat kedvencére, a rendezvény homepage-én.

Categories: Review | Tags

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára