☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demószemle: Text Mode Demo Compo 2015

Posted by Gargaj on 2016-01-09, 17:23

Bejgliszünet után ismét visszatérünk a rendes kerékvágásba, ahol is a periódikusan nyakunkba zúduló demótömegen próbáljuk átrágni magunkat: elsőként az 1996-ban megkezdett Text Mode Demo Compo termése van terítéken. A TMDC-t a finn poéncsapatként és nonprofit szervezetként(!) funkcionáló tAAt alapította, és 2011 körül vette át az észak-amerikai Northern Dragons – sok magyarázatot nem is igényel maga a compo, szöveges módban futó demókról van szó; talán annyit érdemes megjegyezni, hogy Win7 óta ezek már nem nagyon akarnak teljes képernyőben futni, de természetesen erre is megvannak az eszközök amikkel ezt meg lehet hákolni. (Lapzártakor érkezett a hír: Windows 10 alatt úgy tűnik megint van fullscreen, bár nem hardveres, csak elrejti a tálcát meg az ablakkeretet és nem scalezi fel a fontot.)

3. BITS – BITS5037

Pouët / Download

A BITS-ről esett már szó mint jelenségről; sok hozzáfűznivaló ezúttal sincs, bár mintha textmodeban kicsit jobban menne neki a szemkimaratós képi világ. A hang ezúttal is “kicsit” idegesítő (ha jól hallottam akkor a GF1 zaklatása), viszont legalább a scroller elárulja, hogy gombokat nyomogatva ki lehet kapcsolni.

screenshot

2. Peisik – 2005

Pouët / Download

A Peisik a finn scene egyik relatív újonca, bár a közvetett világhírre már most szert tettek az oszcilloszkópon futó Quake lévén. Ez a mostani demójuk kevésbé ambiciózus, viszont vegytiszta retró: doskpop, tunnel, bump, voxel twister, és az elmaradhatatlan krómgolyó kockás padlón. A demó sztorija is érdekesnek tűnik, ugyanis egy 2005-ben abbamaradt fejlesztésű programozási környezetben, a CoolBasic-ben készült, amit (feltételezem) itt-ott megpatchelgetve rábírták arra, hogy szöveges módban üzemeljen – ez nem tudom mennyire sikerült megbízhatóan, mert nálam csak Win10 upgrade után indult el, de ahogy a Pouët kommenteket olvasgatom, nem korosztályos a probléma.

1. Quebarium & Desire & Blocktronics – NEW.TXT

Pouët / Download

A compo idén eléggé egyértelmű győztese ez az észak-amerikai koprodukció lett, kiváló zenével, egyszerre retró és modern effektekkel (a vizes rész különösen poén), valamint aminek különösen örültem, nagyon szép grafikával is. Magát a demót nem is igazán lehet tovább ragozni, kellemesen viszi a hátán a doskpop, az effektek működnek, és amit talán még kiemelnék, hogy a Peisik demóval ellentétben az alap engine nem egy sima framebuffer-konverternek tűnik, hanem ténylegesen szöveges módba lett megtervezve, ami miatt sokkal esztétikusabb látvány nyújt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára