☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demószemle: Gerp 2015

Posted by teo on 2015-08-30, 23:43

Épphogy csak kihevertük az Assembly-t, már itt is az újabb Amigás dózis, ezúttal Svédországból, ahol múlt héten rendezték meg a Gerp idei felvonását. Vegyesen voltak OCS és AGA demók is, reneszánszát éli az Amiga 500, és bár személyes véleményem szerint az egyetlen 1994 után született értékelhető OCS alkotás a Rink a Dink (Redux), az alkotók lelkesedése töretlen. Az Assembly-hez hasonlóan itt is 10 alkotás emelte a kompó fényét, én most csak a jobbakat emelném ki, szokás szerint a lista végéről indulva:

6. Rift & Slipstream – Gerptro

Pouët / Download

A Rift tagjai Amigán is próbálkoznak, aminek eredménye ez a 16k-s szösszenet: dot-tunnel, plazma, minden amit akartok, chipzenével megspékelve. Méretéhez képest impozáns kis darab, és a legfrissebb trendeknek megfelelően OCS.

5. LazerBase – Linedancer

Pouët / Download

Malmix (aki alapvetően grafikus) a C64 mellett (Fatzone) Amigán is elkezdett kódolni, a végeredmény egy kellemes kis AMOS demo pár twisterrel megspékelve, amihez D-Vibe / Nature szolgáltatta a zenei aláfestést.

4. Scoopex – Blu Sky

Pouët / Download

A Scoopex egykori fénye mára már erősen megkopott, de Photon kolléga Amiga Assembler gyorstalpalója mellett néha egy demót is kiad, még ha az olyan félkész is mint a mostani produktum. Nem maradhat ki belőle a világ első trackmójából megismert sas, illetve pár copper és vektor effekt, a negyedik helyre ennyi is elég volt.

3. Loonies – Painted Memories

Pouët / Download

Idén már 20 éves a Loonies, akik a legjobb demóikból egy-egy screenshotot pakoltak egy 64k intróba, ezzel is visszatekintve a szebb időkre, mikor még nem csak állóképekből álltak az AGA-s intróik. Blueberry persze a mai napig az Amiga elkötelezett híve, mostanság Amiga 500-ra készít 4k intrókat, sajnos a többi tag már vagy befejezte a demoscene aktivitását vagy átnyergelt PC-re. Boldog születésnapot Loonies!

2. Pacific – Oh Five!

Pouët / Download

Egy újabb Amiga 500-as demó, Deadguy ízléses és gyors effektjeivel, és nagyon kellemes oldschool zenével (gondolom WASP-nak is megvolt pár Jogeir Liljedahl zene mod formátumban :)). Plazma, twister és vektorobjektek minden mennyiségben, természetesen egy glenz kocka is befigyel a demo vége felé, amit egy szép scroller zár le. Mindenképpen az idei év jobbfajta OCS demói közé tartozik a produktum.

1. Focus Design – Be Kool Fool

Pouët / Download

Az első helyen a Focus Design zárt, meglehetősen szoros csatában utasítva maga mögé a Pacific csapatát. Hamisítatlan feel-good AGA demóval állunk szemben, Corial és Optima effektjeit ezúttal Optic turbózta fel pár bajszos emberrel (és Clint Eastwood-dal), amihez Esau mint vendégzenész szolgáltatta a bajusz alá valót. Kicsit Melon, kicsit Traktor, kicsit Spaceballs, jól összerakva, a zenével szinkronban. Mivel elejétől kezdve nyomon követtem a fejlesztést, nehéz tárgyilagosan nyilatkozni a végeredményről, de szerintem a remek időzítésnek köszönhetően többször is nézhető darabbal gazdagodtak a demószerető amigások.

 

Egyéb: Wild Music (mp3 compo) kategóriában negyedik lett a zeném:

Categories: Demo ajánló, Party, Retro | Tags: , , ,

3 Responses so far.

  1. avatar Maugli says:

    Nagyon frankó összeállítás Teo!

    Köszi!

  2. avatar Charlie says:

    Big like. Keep it up.

  3. avatar teo says:

    Remélem lesz anyag még idén. Ha nem akkor meg elöszedek pár kevésbé ismert demót :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára