☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

The Juggler

Posted by Murphy on 2008-06-17, 08:41

1986-ban kemény dolog lehetett tőlünk nyugatabbra szülőnek lenni. Nem elég, hogy a TV-ben a Commodore gépek fantasztikus képességeit hirdető reklámok mentek, a műszaki boltokban az Amigán, az új csoda-számítógépen olyan menő animációk futottak mint a Juggler.

A korábbi homecomputereken egy ilyen, valójában csak néhány képkockából álló animáció is szinte elképzelhetetlen volt, így nem csoda, hogy mindenki áhítattal nézte a csúnyácska, borzalmas hangeffekt kíséretében zsonglőrködő tükröződő golyóembert. Ugyan nem demoscene produkcióról van szó, de igen nagy hatással volt a demoscene-re is. Minden bizonnyal egyik előidézője volt annak, hogy az Amiga, majd más platformok demóinak is fontos szereplője volt egy hasonló módon ismétlődő raytrace animáció. Természetesen más platformok is megirigyelték a dolgot, így az Amiga verzió után elkészült előbb Atari ST-re, majd Amstrad CPC-re is. PC-re csak 2001-ben érkezett meg, de már realtime raytracinggel, 4k intro formájában, és láthatólag csak a nosztalgia miatt. Mai szemmel szinte hihetetlen, hogy ezért valaki anno rajongott, vajon egy mai 10 éves srácra milyen hatással van a Second Reality?

Categories: Háttér | Tags

9 Responses so far.

  1. avatar Oswald says:

    minden relatív. azért a 80as évek közepéig visszanyúló “demoscene gyökerekkel” nem csúnyácskáznék le semmit hisz tudjuk, emléxünk milyen feeling volt ez vagy az. még a jobb atari 2600 gámákat is tudom tisztelni, pedig az már végleg nem az én időm volt.

  2. avatar Murphy says:

    Részemről a tisztelet független attól, hogy valóban szép-e vagy sem. Nagyon sok dolgot néztünk tátott szájjal, ami reálisan nézve csúnyácska, de akkoriban technikailag nagyon nagy szám volt.

  3. avatar pohar says:

    azóta készült már új release? :D

  4. avatar Bery says:

    Szerintem ez áll leejtős lehetett akkoriban.

    Tegnap hallottam egy műsorban, ahogy egy énekesnő mesélte, hogy 15 éve attól is ledöbbent, hogy otthon egy nyomtatóval ki tudta nyomtatni a saját nevét :) Most meg a falra is tudjuk vetíteni mobiltelefonnal :) Még ezt az animot is :)

  5. avatar slyspy says:

    15 éve már nem volt menő általános iskolába bevinni az mps801-gyel kinyomtatott C64 grafikákat. :)

  6. avatar rachy says:

    En utoljara 25 eve voltam elolvadva attol amikor honyomtatos szamologeppel ki tudtam nyomtatni, hogy

    * * *
    KELLEMES
    KARACSONYI
    UNNEPEKET!
    * * *

    Most meg mar a falra is vetithetem, az se erdekel senkit… ;)

  7. avatar Travis says:

    Én még ma is őrzöm azt az ascii grafikát, amit a szüleim munkahelyén lévő C64-en készítettem és nyomtattam. Jó tudni, honnan is jött az ember :-)

  8. avatar Grass says:

    A Second Reality a fiamnak tetszik most is… 6 éves. És még én is rajongok érte. (Leginkább a zene miatt, az nagyon el lett találva.)

  9. avatar abcug says:

    Ne viccelj, nekem az meg ma is csengohang :)
    muhaha, nem is szoktam felvenni, csak dunnyogok magamban, hogy “tamtitittamdidam” :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára