☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

scoopex_logo.jpgFurcsa dolog a demoscene. Vannak csapatok akik – ugyan már sokszorosan lecserélődött tagsággal -, de már 20 éve léteznek. Ilyen például a Scoopex és az Alcatraz is. A 90-es évek elején mindkét csapat hatalmas névnek számított, és most több-kevesebb kihagyás után kezdenek éledezni. A Scoopex egykori finn szekciója a Mental Hangoverrel írta be magát a demoscene történelemkönyvébe, de erről bővebben is olvashattatok már egy korábbi cikkünkben. Az Alcatraz pedig az Odyssey-vel lett igazán megkerülhetetlen csapat, többek közt ez a demo teremtette meg a vektorfilm fogalmát. Ők 95-ben gyakorlatilag megszűntek, ellenben a Scoopex a 90-es évek második felében élte második virágzását az osztrák Antibyte vezetésével. Az elmúlt években mindkét csapat újraszerveződött, neves scenereket sikerült megnyerniük tagnak, sőt az Alcatraz azóta már sikereket is ért el. A Scoopex esetében ez még várat magára. Az elhatározás viszont láthatólag meg van mindkét csapatban, hisz nem rég álltak elő új weboldallaikkal, reméljük előbb-utóbb release-eik is felnőnek a célhoz.

Erre tessék:
http://scoopex1988.org/
http://alcatraz.untergrund.net/

Categories: Ajánló | Tags

15 Responses so far.

 1. avatar Oswald says:

  nem szeretem amikor egy halom fickó összeáll egy olyan legendás csapat neve alatt amihez tkp. semmi köze. annyi értelme van mint a fake kínai sqny termékeknek pl.

 2. avatar Murphy says:

  Mondja ezt egy ex Fairlight tag :)
  Egy halom fickó:
  pl a scoopexben olyan gyenge arcok vannak, NE7, Noogman, Pantaloon, vagy Uncle Tom (Aki ugye a Mental Hangover zenéjét is írta!).
  Az Alcatraz is legalább ennyire sovány Keito, Virgill, Jogeir, Noogman :), H2O…
  Persze kérdés, hogy mennyire aktívak az adott csapat alatt. De gondolom ennek főleg az az oka, hogy mindkét csapatban igazából a coder bázis hiányzik.

  A SQNY-ra meg nem beszólni! :)

 3. avatar Oswald says:

  ha van benne régi tag akkor ok. de csak ha aktiv, nem pedig “engedelyezo” szerepet tolt be. az flts palyafutasom meg nem veletlenul tartott csak fel evig. :)

 4. avatar slyspy says:

  es ki minosul reginek?

 5. avatar Gargaj says:

  En anno 2003-4 tajan majdnem a TSL-be szalltam be, eloszor csak mint valaki aki helyrerakja a Worldcharts szavazoformjat, aztan kesobb atcsuszott a dolog abba h majd TSL+CNS coop lesz a Worldcharts, aztan Barock vegulis feloszlatta a TSL-t, amit en igazabol a mai napig kicsit sajnalok.

 6. avatar Gargaj says:

  BoyC meg ugye S!P-s volt egeszen addig amig a meglevo “tagok” szisztematikusan ki nem rugdostak egymast a csapatbol :)

 7. avatar Oswald says:

  sly, az aki régóta tag.

 8. avatar teo says:

  darklon is volt scoopexes :D

  amugy valaki meselte, hogy fishwavenek sikerult kiturnia tmb-t a scoopexbol. teny hogy amig az a dagadt osztrak volt az organizer nem is volt semmi aktivitas.

  idei bp-n meg volt olyan, hogy az osszes scoopexest kitiltottak a partyrol par orara, de az okot nem tudom.
  [ módosítva Apr.20. 09:12 ]

 9. avatar blala says:

  a legjobb hogy ugyanazt a logot hasznaljak, muhaha :)
  es az is vicces hogy az 1988 oldalon vannak fejjellefele pentagrammak, mikozben a masikban van a tmb :)

 10. avatar Murphy says:

  Az is vicces, hogy egyik szerint 1988-ban kezdték, a másikban meg 1989-ben :D Egyébként a Scoopex márkanevet az antibyte-ék középszerű tömegcuccai szerintem igencsak elkoptatták, nem értem mit kell ezen ennyit civakodni… Ha már az eredeti tagok beleegyezése nélkül akarnék csapatot feléleszteni akkor inkább Lemon vagy Anarchy…
  [ módosítva Apr.21. 15:01 ]

 11. avatar teo says:

  antibyte-ot azok az introk eurochart no.1 koderre mufflert meg no.1 zenessze tettek. az 1000% raadasul szerintem jo is volt.

  mas kerdes, hogy a scoopex nekem sosem volt a kedvenc csapatom.

 12. avatar Murphy says:

  Az antibyte féle scoopexel nem az volt a gond, hogy code grafika vagy zene szempontjából gyenge lett volna a társaság, hanem hogy a scoopex cuccok szinte teljesen mellőzték az eredetiséget… Ilyen szempontból a Haujobb se volt sokkal jobb. Éles kontraszt ez a régi nagy nevekhez, meg ekkoriból a CNCD és TBL-hez képest.

  Vicces, hogy minden 2. Scoopex cuccban szerepelt a Contrast valamelyik scene-jének lowbudget verziója:
  http://www.youtube.com/watch?v=y0hmvNiJc9M

 13. avatar teo says:

  hja, a cncd-killert pont egy haujobb^scoopex demo verte el :D

  kiraly ez az oxg demo eddig nem ismertem.

 14. avatar Murphy says:

  A Haujobbnak az volt a taktikája, hogy sokan voltak, sok haverral :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára