☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

scoopex_logo.jpgFurcsa dolog a demoscene. Vannak csapatok akik – ugyan már sokszorosan lecserélődött tagsággal -, de már 20 éve léteznek. Ilyen például a Scoopex és az Alcatraz is. A 90-es évek elején mindkét csapat hatalmas névnek számított, és most több-kevesebb kihagyás után kezdenek éledezni. A Scoopex egykori finn szekciója a Mental Hangoverrel írta be magát a demoscene történelemkönyvébe, de erről bővebben is olvashattatok már egy korábbi cikkünkben. Az Alcatraz pedig az Odyssey-vel lett igazán megkerülhetetlen csapat, többek közt ez a demo teremtette meg a vektorfilm fogalmát. Ők 95-ben gyakorlatilag megszűntek, ellenben a Scoopex a 90-es évek második felében élte második virágzását az osztrák Antibyte vezetésével. Az elmúlt években mindkét csapat újraszerveződött, neves scenereket sikerült megnyerniük tagnak, sőt az Alcatraz azóta már sikereket is ért el. A Scoopex esetében ez még várat magára. Az elhatározás viszont láthatólag meg van mindkét csapatban, hisz nem rég álltak elő új weboldallaikkal, reméljük előbb-utóbb release-eik is felnőnek a célhoz.

Erre tessék:
http://scoopex1988.org/
http://alcatraz.untergrund.net/

Categories: Ajánló | Tags

15 Responses so far.

  1. avatar Oswald says:

    nem szeretem amikor egy halom fickó összeáll egy olyan legendás csapat neve alatt amihez tkp. semmi köze. annyi értelme van mint a fake kínai sqny termékeknek pl.

  2. avatar Murphy says:

    Mondja ezt egy ex Fairlight tag :)
    Egy halom fickó:
    pl a scoopexben olyan gyenge arcok vannak, NE7, Noogman, Pantaloon, vagy Uncle Tom (Aki ugye a Mental Hangover zenéjét is írta!).
    Az Alcatraz is legalább ennyire sovány Keito, Virgill, Jogeir, Noogman :), H2O…
    Persze kérdés, hogy mennyire aktívak az adott csapat alatt. De gondolom ennek főleg az az oka, hogy mindkét csapatban igazából a coder bázis hiányzik.

    A SQNY-ra meg nem beszólni! :)

  3. avatar Oswald says:

    ha van benne régi tag akkor ok. de csak ha aktiv, nem pedig “engedelyezo” szerepet tolt be. az flts palyafutasom meg nem veletlenul tartott csak fel evig. :)

  4. avatar slyspy says:

    es ki minosul reginek?

  5. avatar Gargaj says:

    En anno 2003-4 tajan majdnem a TSL-be szalltam be, eloszor csak mint valaki aki helyrerakja a Worldcharts szavazoformjat, aztan kesobb atcsuszott a dolog abba h majd TSL+CNS coop lesz a Worldcharts, aztan Barock vegulis feloszlatta a TSL-t, amit en igazabol a mai napig kicsit sajnalok.

  6. avatar Gargaj says:

    BoyC meg ugye S!P-s volt egeszen addig amig a meglevo “tagok” szisztematikusan ki nem rugdostak egymast a csapatbol :)

  7. avatar Oswald says:

    sly, az aki régóta tag.

  8. avatar teo says:

    darklon is volt scoopexes :D

    amugy valaki meselte, hogy fishwavenek sikerult kiturnia tmb-t a scoopexbol. teny hogy amig az a dagadt osztrak volt az organizer nem is volt semmi aktivitas.

    idei bp-n meg volt olyan, hogy az osszes scoopexest kitiltottak a partyrol par orara, de az okot nem tudom.
    [ módosítva Apr.20. 09:12 ]

  9. avatar blala says:

    a legjobb hogy ugyanazt a logot hasznaljak, muhaha :)
    es az is vicces hogy az 1988 oldalon vannak fejjellefele pentagrammak, mikozben a masikban van a tmb :)

  10. avatar Murphy says:

    Az is vicces, hogy egyik szerint 1988-ban kezdték, a másikban meg 1989-ben :D Egyébként a Scoopex márkanevet az antibyte-ék középszerű tömegcuccai szerintem igencsak elkoptatták, nem értem mit kell ezen ennyit civakodni… Ha már az eredeti tagok beleegyezése nélkül akarnék csapatot feléleszteni akkor inkább Lemon vagy Anarchy…
    [ módosítva Apr.21. 15:01 ]

  11. avatar teo says:

    antibyte-ot azok az introk eurochart no.1 koderre mufflert meg no.1 zenessze tettek. az 1000% raadasul szerintem jo is volt.

    mas kerdes, hogy a scoopex nekem sosem volt a kedvenc csapatom.

  12. avatar Murphy says:

    Az antibyte féle scoopexel nem az volt a gond, hogy code grafika vagy zene szempontjából gyenge lett volna a társaság, hanem hogy a scoopex cuccok szinte teljesen mellőzték az eredetiséget… Ilyen szempontból a Haujobb se volt sokkal jobb. Éles kontraszt ez a régi nagy nevekhez, meg ekkoriból a CNCD és TBL-hez képest.

    Vicces, hogy minden 2. Scoopex cuccban szerepelt a Contrast valamelyik scene-jének lowbudget verziója:
    http://www.youtube.com/watch?v=y0hmvNiJc9M

  13. avatar teo says:

    hja, a cncd-killert pont egy haujobb^scoopex demo verte el :D

    kiraly ez az oxg demo eddig nem ismertem.

  14. avatar Murphy says:

    A Haujobbnak az volt a taktikája, hogy sokan voltak, sok haverral :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára