☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

A Scene.hu stábja 2007. május 19-én demóvetítést tart a Jövő Házában (azaz a Millenárisban). A vetítés 16:00-kor kezdődik, és előreláthatólag 18:00-ig tart. Ezúttal a vetítés témáját az 5. Scene.org Awards jelöltjei és díjazottjai adják, de emellett természetesen most is lesznek ritkán látott, különleges alkotások.

A Scene.org Awards, a demoscene legrangosabb díja, kis túlzással a demoscene Oscarjának is nevezhetjük. A Scene.org zsűrije immár ötödik alkalommal évente egyszer számos (művészi és technikai) kategóriában díjazza az adott év legjobbnak ítélt alkotásait. Idén a jelöltek és díjazottak között is több magyar produkció volt.

Tehát a pontos helyszín és időpont:
Jövő Háza Központ (Millenáris) – D Csarnok Előadó
Megközelítés a csodák palotáján keresztül!
2007. május 19. 16-18-ig.

A belépés díjtalan!

További információ: http://www.scene.hu
Email: demoshow[kukac]scene[pont]hu


A Jövő Háza információi:

http://www.jovohaza.hu/engine.aspx?page=showevent&content=scene_hu_demoshow_2007_05_19

Az idei Scene.org Awards honlapja:
http://awards.scene.org/awards.php


Röviden a demoscene-ről és alapkövéről, a demóról:

A valós idejű animációk, szaknyelven „demók”, készítése még a 80-as években indult el, az akkori meglehetősen korlátozott képességű számítógépeken. Az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével egy új, önálló művészeti ág, és egy e köré formálódó nemzetközi közösség, szubkultúra alakult ki, ami demoscene-nek nevezi önmagát. A közösség méretére jellemző, hogy évente 60-80 fesztivált rendeznek a világ minden táján, nem ritkán több ezer résztvevővel. A fesztiválokon (azaz “party”-kon), – melyeknek legalább olyan fontos része az alkotók találkozása, barátságok, kapcsolatok kialakítása, mint maga a verseny, – a többféle animációs kategóriákon kívül zene és grafikai művekkel is indulhatnak a résztvevők.

A valós idejű kifejezés esetünkben azt takarja, hogy az ilyen kisfilmek, ellentétben a legtöbb számítógépen kreált animációval, nem előre letárolt képkockák sorozatából állnak össze. Az alkotók nem egyszerűen egy animációt készítenek, hanem egy számítógépes programot, amely minden egyes megjelenítendő képkockát a felhasználó gépen számít ki, megjelenítés közben. Ebből fakad a műfaj érdekessége is. Egy ilyen animációt éppen ezért nem egyszerűen egy grafikus készít, hanem programozó, grafikus és zenész összehangolt munkájának eredménye. Ezek az animációk megvalósításuk technikai hátterét tekintve leginkább a játékprogramokhoz, megjelenésükben pedig legtöbbször rövidfilmekhez, videóklipekhez hasonlítanak.

További információ a demoscene-ről:
http://www.scene.hu/page.php?8

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára