☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Nem én vagyok a legavatottabb erről a sizecodingnak szentelt 3 napos online demopartyról írni, hisz még csak először próbálkozom a méretkorlátos kódolással ilyen mini kategóriában, de nagy élmény volt számomra a programozás közben az új megoldások felfedezése és a party egyaránt, s megosztanám pár élményemet veletek. Ha lemaradtatok volna, akkor nagy része YouTube-ra is felkerült és -kerül, részben bepótolható!

Rengeteg kategória és rengeteg entry volt mindenféle platformra (oldschool / high-end / fantasy console). Cirill betűs ’80-as évekbeli vasra is készültek alkotások és mikrokontrolleres, oszcillátoros győztes is volt. Voltak Apple II-es introk is, és a party fényét és rangját emelte Steve Wozniak, legendás Apple alapítótag és tervező megtisztelő támogatása és sztorizós videóbejelentkezése.

Zseniális ötletek mellett persze idegesítő és túl sokáig tartó zajjal és villogással járó borzadályok is akadtak, meg néhány baklövés: az egyik intronak eltűnt a hangja, kettőt összecseréltek és fordítva írtak ki, de a platformokat kicsit ismerve azért ez mindenkinek feltűnt.

A magyar indulók közül TomCat/Abaddon brillírozott, a high-end executable gfx kategóriában 1. lett a Kacifántossal, ami csak 250 bájtos, de egy Krishna-fesztivált is megszégyenítő gyönyörűségű csiricsáré fraktált varázsolt elénk, amiben mindenféle különleges lény fedezhető fel. 1K-s Odd Future introja 3. helyezett lett, közben a csodálkozó chatelők azt számolgatták, hogy hány különböző részt tartalmaz, 256b-os Hamster Wheel című Truchet-parkettás tunnele pedig 5. lett.

ps/Enough, aki remek, havi rendszerességű demoscene report-okat tesz közzé a YouTube-on, minden ide vonatkozó aktivitást igyekezvén bemutatni, a tavalyi sizecoding termésről szóló Lovebyte-os összefoglalójában megemlítette az “Üveggolyót” is. Nehéz kimondani, akár a “Kaszifántosz”-t – az Abaddon most sem könnyítette meg a dolgát! :D

A Brainlez Coders-ből a finn Pestis-nél érdekes volt az “oszkillétör” (oscillator) és a “szemájtónsz” (semitones) szavak kiejtése, de félre a kekeckedéssel: minden elismerésem a jól felépített, szuper előadásért, amit a mini introkhoz való zeneszerzésről tartott! Egy vicces komment is feltűnt közben: “Is this Justin Tonation a cousin of Justin Time?”

C64-en erősen megnövekedett sizecoder aktivitás. A Lethargy-ból Schedar is remekelt egy 2. helyet Theta Waves című impozáns 256b-os introjával, amit valaki “életfának” titulált. Szintén C64-en a “Flappy Bird 256“-tal, első nanogame-ével 3. helyezést nyert Ko-Ko!

Volt egy rakat vitorláshajós, hullámzós intro. A kommenteken sokat röhögtünk. Innen vettem a sizecodingra tényleg jól illő, címben is szereplő mondást: “Ha több időm lett volna, rövidebb levelet írok”!

Spenot az “autumn fox”-szal a tiny CGA pixel gfx kategóriában szerzett 3. helyet és egy tic-80-s “kampófillér”-rel is megörvendeztetett bennünket, ami tényleg a címét ábrázolta.

S végül következem én, Kaszi75, a sereghajtó, Speccys introimmal. Írtam egy Rip Hic című 256b-ost, kedves barátunk, Almási János (1971-2022), a legendás C64-es és Amigás kóder, HIC emlékére, akivel én csak október óta jártam egy TRX-es csoportba (funkcionális köredzésre), de nagyon hamar barátságba kerültünk. Nemrég még együtt néztük a Stamps Back-et, melynek ő volt az egyik főszereplője. Sajnos, mint tudjátok, karácsony előtt pár nappal autóbalesetben meghalt.

Monoscope című 119b-osom ugyanazt a bináris grafikát tartalmazza, mint a Rip Hic, de 5 másodperc helyett villanásnyi idő alatt rajzol, másféle módszerrel. Mivel ez egy statikus kép (+flash), nem nyerő intronak, viszont mivel villog, nem passzolt az oldschool gfx kategóriába sem a kis senkifia.

Az eredményhirdetés meglepő volt, gitáros, sörözős éneklést csaptak ps-ék, ahol helyenként elénekelték az eredményt! :D Elhangzott a “What is Love? (Baby Don’t Hurt Me!)” is a következő változatban: “What is Lovebyte? Baby sizecode me, sizecode me, some more…”

Hétvégén dolgoztam is egy kicsit, így van amiről én is lemaradtam, s nem is tudok itt mindenről beszámolni, ez csak néhány villanás volt, kiemelve a hazai indulókat, de érdemes átbogarászni az idei termést, mert fantasztikus alkotások születtek! Nekem nagy élmény volt az idei Lovebyte, köszönet, hála és üdv minden szervezőnek és résztvevőnek!

Categories: Party, Review | Tags

4 Responses so far.

  1. avatar rascy says:

    Egy kis kiegészítés, hogy a Dilemma is adott be nevezést 4 kategóriában: https://demozoo.org/sceners/11239/

    Köszönet érte DRM-nek! :)

  2. avatar pohar says:

    Az eredményeket átnézve az tűnt még fel, hogy baze/3sc megnyerte az oldskool 256b-t, 2. lett oldskool 32b-ben és 3. lett oldskool 16b-ben.
    Akinek esetleg nem lenne ismerős a neve: ő készítette a Tube c. 256b introt, ami 2001 óta a pouet.net all time top 10-ben van.

  3. avatar netro says:

    Jó kis összefoglaló lett. Köszi :)

  4. avatar TomCat_ says:

    még egy magyar prod, high-end 128byte 3. helyezett: https://demozoo.org/productions/319082/

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára