☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demószemle: Evoke 2015 demo compo

Posted by Maugli on 2015-08-11, 13:15

Picit megkésve a 3g hiányának, illetve a kötelező lakodalomlátogatásnak hála, de itt jön az Evoke demo compo beszámolóm. Mivel már meséltem a partyról, nem tartok bevezetést. Az original vetítési sorrendre nem emlékszem pontosan, hogy hogyan is volt, de ez nem is baj, mert Gargaj és Teo is result orderben ment, így én is így teszek.

Csak az érdekesség kedvéért: Egy Core i7 lenovo Y50-en néztem a demókat egy NVIDIA GeForce GTX 860M-el szervelve, és a Stroboholics demó kivételével nálam nem szaggatott egyik sem (szóval azért erőmű nem kell hozzájuk!)

Íme, így láttam én az Evoke-os demókat 2015-ben:

7. Demotime – hello demoscene group (225 pont)

Pouet / Download

Bevallom én már a Revision-ös horgász játékuktól sem nagyon estem hasra, és pont azért, ami a bajom ezzel a demóval is. Az első pár másodpercben az ember izgatottá válik, mert tökjó és vicces az alapötlet (C64/8bit-like 2D parallax scroller game környezet, Pikachu platformmal fűszerezve), de aztán ez gyorsan el is múlik a kidolgozás teljes hiánya miatt. Ráadásul ahogy látom ez a “one man army” group igazából nem is demoscene group akar lenne, hanem egy kezdő gamedev srác, aki szeretne ismert lenni, szeretne nagy nagy “vízibiciklit” a scene-en belül, de egyelőre nem futja többre. Ezt a zipfile tartalma is tükrözi. Van itt minden kérem, mint a búcsúban: mpg123, lua51, SDL2, OpenAL32, LÖVE stb. Na de se egy file_id.diz, se egy .nfo file (bevallom így nem is értem, hogy mehetett le a compóban…). Összességében nekem nagyon kezdő, nagyon összehajigált fércmű benyomásom volt már a compo-n is, de így visszanézve még jobban. Nem tudom megítélni, hogy van-e potenciál a srácban, fog-e fejlődni, és van-e esélyünk rendes prodot látni tőle, de ezzel a művel meg sem közelítette azt a szintet, hogy egyelőre figyelemre méltó legyen. Egyetlen pozitívum amit fel tudok hozni, hogy jó színeket válogatott össze az endscreen-re, és jó rajta  a font.

És mivel nincs YouTube link se hozzá, kaptok egy képet az arcotokba, nesztek!

6. Hungry for more – tmp (265 pont)

Pouet / Download / Online

Kellemes demo-jungle zenére való JS agymenés, nem kevés Intrinsic Gravity illetve Coronoid beütéssel… Hamar vége van, ami talán nem is árt neki, mert sokkal többet nem éreztem se a conceptből, se a zenéből, de ezt leszámítva kellemes élmény. Ha az első ilyen demójuk lenne, még lelkes is lennék, de a pouet szerint 2011 óta aktívak, és voltak sokkal jobb entry-k is már, így csak Gargaj pouet commentjét tudom én is csak elismételni: “Tette a dolgát”.

5. Eden(d) – Hoodlum (355 pont)

Pouet / Download

NA! Az első igazi demó, és mindemellett egy igazi scene poetry unix / Hoodlum tollából. Én speciel szerettem mind a latin kórust technóval ötvöző zenét, mind a kidolgozást, mind az effekteket. Két kisebb dolog, ami nekem szemet szúrt. Egyik, hogy az amúgy nem coder colors hangulatba amikor beleokádja azt a piros rettenetet, az sokat ront a jókedvemen. Másrészt a gépemen a hiRES verzió egy-két jelenete képregénynek jó max. De ettől függetlenül engem megvett, mind látványra, mind maga a téma, amit boncolgat.

4. Cubed Adventure – Poo-brain (432 pont)

Pouet / Download

Az első WTF a compoban számomra. Eleve nem vagyok nagy Poo-brain fan, illetve nem túl nyitott szívvel szoktam fogadni a Unity demókat, de EZ… Hát basszus. Zseniális rendezés, tökéletes pasztell színek, jópofa és igényes animáció, és még egy kis történetet is kapunk. Semmi shiny GPU-izzasztó lighting, water vagy mirror effekt, mégis ez a demó ez teljesen betalált. Nálam egyértelműen a dobogón lett volna a helye, de mint látjátok, itt is csak egy ponttal csúszott le. Ha a Poo-brain ebbe az irányba folytatja a fejlődést, fel fogom venni a kedvenc csapataim közé. Egyetlen negatívum talán a nagy Emerge utóérzés, de az is csak azért, mert láttuk idén elégszer. A demó szerintem egy egyértelmű üzenet azoknak aki Unity-vel dolgoznak: Nem csak csillogó, villogó, szemgyilkoló átszínezett template-retteneteket lehet legyártani vele! Fiatalok tessék ebbe az irányba törekedni, ha már a kódolás nem a ti pályátok!

3. Simon Ritter von Stampfer – Stroboholics (433 pont)

Pouet / Download

Igazi német crowdpleaser. Látványos 3d scene-k, animált robot, jó effektek és színek, valamint az elhagyhatatlan tömény techno! Volt is nagy nagy éljenzés az élő vetítésen. És invite-nak sem utolsó, mivel ugye ez az idei Under Construction invite demója. El sem merem képzelni milyen jingle-t fognak ebből a zenéből és conceptből csinálni, de az biztos, hogy ha maga a party hozni fogja ezt a szintet amit az invite, akkor senki nem fog unatkozni, aki idén ellátogat oda! Összességében nálam a Poo-brain előzött, de vitathatatlanul egy nagyon jó kis remekmű!

2. Parnassum – Still (450 pont)

Pouet / Download

Újabb színes őrület Pixtur-ék tollából. Lehet, hogy nálam azért működött annyira, amennyire, mert eleve imádom a zongorát, illetve a chilles demókat jó látványvilággal, de kérdés sem fér hozzá, hogy jogos az ezüstérem. Az egyetlen dolog, amit talán hiányoltam, hogy nem nagyon tudok egyetlen egy dolgot sem kiemelni belőle, tehát kicsit “összefolyik” az egész, és emiatt nem az a nagyon emlékezetes demó, de amikor nézed mindenképpen betalál. Legalább is nálam.

1. Sweet Dreams – Rebels (496 pont)

Pouet / Download

Tudom, most biztosan elfogultsággal fogtok vádolni, de nekem ez egy új szerelem. Én speciel eddig is szerettem a Pasy+barátai művek demóit és intróit, de EZ (olvasd EEEEEEEEEZ), engem annyira mellbe vágott, hogy percekig nem tértem magamhoz. (annak ellenére is, hogy érthető okokból elég sok WIP részletet láttam). Zseniális rendezésben tálalt kalória gyönyör, igazi ideillő lassú zenére (bár ebben Gargajjal azóta sem értünk egyet), fánk és fagylaltorgiába burkolt tórusz scene, és az abszolút csúcs az animált OreoMan… Nálam utoljára a Negative Isotope ütött ekkorát ettől a társaságtól (vagyis egészen pontosan egy részüktől, mert az egy FRS release), és nem hittem volna, hogy egy hamar elhoznak egy hasonló hangulatot, de azt semmiképpen nem sejtettem, hogy még idén rá is licitálnak, ráadásul nem is kicsit. Hasonló üvöltős, eksztázisos izgalmat éltem át helyben, mint az Offscreen Colonies vetítésekor, és bevallom mai napig nem nagyon engedett. Megtisztelő volt, hogy a partyn láthattam élőben, és hogy az elsők között gratulálhattam Pasynak, Teonak és Unrealnek. Kérdés sem fér az első helyhez. Újra csúcson a Rebels! Várjuk a folytatást!!!

9 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Azer a Poo-Brain demonal a “zsenialis rendezes” az nagyon vitathato, az egesz demoval pont a rendezes hianya volt a legnagyobb bajom: Van benne valami sztori, de nincs rendes eleje-kozepe-vege, kapkod, egy pillanatra nincs bemutatva az hogy a foszereplo ki vagy mit akar, honnan merre halad, stb. Nem azt mondom, hogy nem szorakoztato, meg nyilvan nem nez ki rosszul (nehol) de a “zsenialis” azer eros tulzas szerintem :)

  2. avatar Maugli says:

    Bevallom nem értek egyet ebben :-)
    Lehet, hogy én voltam már kellőképpen elszállva a megfelelő “party üzemanyagok” hatására :P , de nekem az jött át, hogy jön a nagy nagy gonosz tüzes meteor, és a sámánok (legalább is nekem azok voltak) R2D2 vödrökkel felszerelkezve összegyűlnek a különböző párhuzamos világokból/világ más más részeiről (nekem az előbbi volt), és a nagy nagy rituáléval megmentik a világot. Ha ezt tovább magyaráznák, szerintem unalmas lenne. Szerintem! :)

  3. avatar Gargaj says:

    En nem azt mondom hogy nincs ott a tortenet, hanem hogy nem jol van bemutatva, 3.5perc a demo, ebbol 20mp a sztori eleje meg kb 40 a vege, a tobbi az, hogy mennek A-bol B-be.

    Megjegyzem Pouetre megirtam ugyanezt, es az alkotok egyetertettek velem :P

  4. avatar Maugli says:

    Elovastam a pouet thread-et, és nem mondom, hogy nem validak az érveid, de én akkor sem láttam ezeket így problémának, legalább is ennyire zavarónak biztosan nem… Lehet, hogy a party hatása, vagy nem vagyok eléggé vájtfülű, de nekem akkor is nagyon működött! Lehet, hogy több ilyen story like demót kéne néznem…

  5. avatar teo says:

    A Kockázott Kaland partyn nekem ugy jött le, mint valami cuki kis Zelda jatek introja, ami Poo-Braintöl meglehetösen szokatlan stilusu, de kellemes meglepetes volt, hiszen valami elborult agymenesre szamitottam ismet. Party ota nem lattam, szoval ujra meg kellene neznem, hatha mas elmenyt nyujt.

    Sweet Dreams zene valamelyest szerintem is elüt a latvanytol, legalabbis en nem pont ilyen demot kepzeltem volna hozza zeneiras közben (bar eleg ritkan jönnek vizualis flashek zeneiras közben). Mindenesetre hagyatkozunk h2o elkepzeleseihez, es ez sült ki belöle.

  6. avatar Maugli says:

    Teo! Akkor áruld már el plz (csak az okulás végett), hogy te milyen képvilágot látnál hozzá szívesen! Illetve Garg: ha van időd linkelhetnél egy két olyan 70’s zenét, amit említettél, hogy menne hozzá. Csak, hogy én a botfülű szekcióból is jobban értsem a dolgot ;-)

  7. avatar teo says:

    Valami kevesbe szines es happy dolgot, konkret tema nem ugrik most be.
    Persze azert nem vagyok elegedetlen a vegeredmennyel.

  8. avatar Gargaj says:

    Illetve Garg: ha van időd linkelhetnél egy két olyan 70’s zenét, amit említettél, hogy menne hozzá. Csak, hogy én a botfülű szekcióból is jobban értsem a dolgot ;-)

    Nem kell ám annyira viszamenni: http://www.pouet.net/prod.php?which=50101

  9. avatar teo says:

    En specko valami vidam kis 16bit-es éra jump-and-run style tingli-tangli zenet kepzelnek inkabb hozza, nyilvan kinek mi. Maxon fele cucc pl. szerintem nem passzolna, ahhoz tul szines :D

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára