☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Experience 2010 demoshow

Posted by slyspy on 2010-11-25, 08:15

exp2010.pngSzerencsére idén sem maradunk demoshow nélkül, ugyanis november 27-én lesz az Experience 2010 demovetítés, ahol végre nem csak monitoron, hanem nagyban, kivetítve lehet megtekinteni a demókat illetve lehet IRL közösségi életet élni, ami az egyszeri demoscenernek bizonyosan nagy öröm és boldogság.

A tavalyi eseményhez hasonlóan a rendezvény idén is a Cserepesházban lesz, és a belépés továbbra is ingyenes. Az meg már csak hab a tortán, hogy az Experience 2010 keretein belül fogjuk nyilvánosságra hozni a Scene.hu Awards nyerteseit, és rögtön meg is nézhetjük a produkciókat különös tekintettel a “Legidegesítőbb produkció” c. kategória győztesére.

A demoshow-ról részletes infókat itt találsz.
A social network generáció itt lelheti örömét.
A Cserepesház demoscene-kompatibilis honlapja így néz ki.

Tehát Experience 2010 demoshow, 2010. november 27., szombat, 18:30-21:30
Helyszín: Cserepesház (1144 Budapest, Vezér u. 28/b.)

A héten ez lesz a kiemelt hír, hogy el ne felejtsétek. Az újabb cikkekért görgess lejjebb!

Categories: Party | Tags

89 Responses so far.

  1. avatar Esplanade says:

    hehe :D ott vagyok az egyik fényképen :)
    jól éreztem magam tavaly, idén ismét megyek, és haverokat is hívom hogy ismerjék meg ezt a kreatív, sokaknak önkifejezést jelentő művészeti formát és közösséget, amit demoscene-nek hívnak

  2. avatar slyspy says:

    Tessünk szavazni kéremszépen ott bal oldalon!
    Demókat meg itt lehet megnézni hozzá: http://wordpress.scene.hu/?p=974

  3. avatar Oswald says:

    önkifejezés? bullshit… kinek van nagyobb fasza technikai értelemben, ennyi.

  4. avatar slyspy says:

    Jaj Oswald, annyira oldschooooool vagy.

  5. avatar Bery says:

    Legjobb! Megyünk.

  6. avatar Oswald says:

    sly, na mesélj akkor te mit önfejeztél ki a demóiddal? :)

  7. avatar blala says:

    texturas kocka!!!

  8. avatar -SP- says:

    az elektrosokk ugye le fog menni? ;)

  9. avatar Travis says:

    Nem, azt élőben kell előadnotok :-)

  10. avatar slyspy says:

    Oswald: Mos mér? Én nem vagyok kóder, tehát nálam a technikai szempont eleve kilőve. Szóval marad a művészi oldal, azzal meg csak önkifejezni tudok, az más kérdés, hogy ez most művészet-e, vagy sem, de biztos, hogy nem faszhosszverseny.

    De ha nem rólam van szó, akkor említhetném az elborultabb PWP demókat.

  11. avatar Edhellon says:

    A legujabb PWP nekem nagyon bejott pld. :)

  12. avatar Oswald says:

    Sly, sztem az is faszhosszverseny, hogy ki tud olyat dizájnolni ami több embernek teccik, a művészet elsődleges célja (sztem) nem ez, és az önkifejezésé sem.

  13. avatar pohar says:

    szerintem gyertek el minél többen a demoshowra, mert tavaly is nagyon jó volt. az Örs vezér térről könnyen megközelíthető gyalog is és este 10 körül még lazán haza lehet békávezni.

    nagyon trendi akarok lenni
    [ módosítva Nov. 9. 09:11 ]

  14. avatar slyspy says:

    Pohar: Ja.

    Oswald: Jó de akkor minden az egóról szól. A művészek is azért csinálják, mer ők legyenek a sztár. Én mondjuk tökre nem azért csinálom, hogy hú de menő legyek, hanem mert egyszerűen valamit muszáj, aztán most pont a demoscene van. Előtte meg más volt és utána is lesz más. Most épp demókkal élem ki magam aztán ennyi.
    Az csak a hab a tortán, hogy van amikor tetszik az embereknek, de van olyan is, amikor nem, de nagyjából ennyi.

  15. avatar Charlie says:

    Az demókkal történő önkifejezésről mindig az jut eszembe, hogy egy volt tanárom szerint ami “önki”-vel kezdődik, azt otthon kell művelni, magányosan, a négy fal között és lehetőleg a végeredményt nem mutatjuk meg senkinek.

    A többi az művészet, ami alapvetően kommunikáció, vagyis üzensz vele valamit valakinek. Hogy aztán ez az üzenet annyi mint a kutyák üzenete szagjelekkel, vagy mélyebb értelme van, az már a művészen és a közönségén is múlik.

    Na most tökre úgy tettem mintha okos lennék, pedig kurvára nem.

  16. avatar Bery says:

    Így van! A kérdés csak az, hogy megértett, vagy meg nem értett művesz-e vagy ;)

  17. avatar -SP- says:

    Szerintem meg a demoscene egyszerre mindkettő. Pl. a Ballet Dancer számomra simán művészet, meg a Kosmoplovci stuff is, de csak mert én vevő vagyok erre a képzajkeverékre. Másnak lehet, hogy egy rakás semmitmondó szar mindkettő.
    Ugyanakkor a Stargazer Sierpinski-kockáját 128b-ban megcsinálni abszolút nem művészet, hanem egyértelműen “faszhosszverseny” :)

  18. avatar Travis says:

    Nincs igazad SP, Az a 128 bájt a letisztult allegória kicsúcsosodása. A boldogságkeresésről szól. Aki előre néz és új részleteket vár a homályos ködből, meglepődve tapasztalja, hogy azok a részletek jelennek meg, melyek mellett elmegy útja során. Csak úgy, mint az életben.

  19. avatar Oswald says:

    szerintem meg faszhosszverseny azt csá. önkifejezés sztem az lenne ha lenne pár gondolat amit demóban mondanánk el. de általában a gondolatok csak a dizájn részei, színes csomagolás a fasszhoszversenyen.

  20. avatar slyspy says:

    Oswald: A Wir sind Einsteinhez még dalszöveg is készült, meg a Resistance-hoz is. Há de kell ennél több gondolatiság? Én szívem lelkem beletettem, de a farkam nem lett hosszabb.

    Vagy említhetném akár a Firget is, ami a mély gondolatiságot illeti.

  21. avatar Oswald says:

    igazából definiálni kellene az önkifejezést, hogy dűlőre jussunk. Számomra nem azt jelenti amit a demók művelnek, hanem egy üzenet vagy gondolat átadását.

  22. avatar -SP- says:

    Tehát ha egy demoban betűkkel kiírják, hogy “fuck you all”, akkor az rögtön művészet, mert átad egy gondolatot?

  23. avatar pohar says:

    tehát Oswaldnak a scenepoetry hiányzik?

  24. avatar Gargaj says:
    wrote
    igazából definiálni kellene az önkifejezést, hogy dűlőre jussunk.

    nade ha mar te mondtad hogy nincs benne, akkor neked kene definialni hogy mire mondod hogy nincs, nem?

  25. avatar Travis says:
    szerintem meg faszhosszverseny azt csá

    Valakinek szó szerint az.

  26. avatar Oswald says:

    “nade ha mar te mondtad hogy nincs benne, akkor neked kene definialni hogy mire mondod hogy nincs, nem?”

    Jajj.. A 2. mondatban ott van rögtön. tudod amelyiket nem idézted a 2 közül.

  27. avatar Oswald says:

    “Tehát ha egy demoban betűkkel kiírják, hogy “fuck you all”, akkor az rögtön művészet, mert átad egy gondolatot? “

    Ez neked egy gondolat?

  28. avatar slyspy says:

    Akkor definiáld, mi a gondolat. :))

  29. avatar slyspy says:

    Egyébként szerintem az a produkció nevezhető már-már művészetnek, ami önmagán túl valamiféle információt hordoz, kb. úgy, mint a ahogy a ház egy rakás tégla, de ha meghatározott módon rakod egymásra a téglákat, akkor nem téglarakás, hanem ház lesz belőle, azaz a tervrajz, az összerakás módja itt a megfoghatatlan gondolat, mert fizikai értelemben nincs jelen, mégis ez adja a ház lényegét.

    Na ugyanez van demóval: ha csinálsz egy nagyon durva 1frames c64 effektet, ami önmagánál nem több, és azért készült, mert más nem tudja, az tényleg faszhosszverseny, de ezzel sincs baj, mert alapvetően ez szokta előrevinni a világot.
    Ha viszont az effektet úgy rakod össze, valamilyen értelmezési rendszerben (pl. a demoscene közegében) önmagánál többet mondjon el, akkor az már művészet. És akkor lesz szerintem jó művészi alkotás, ha széles körben, könnyen és világosan értelmezhető ez a plusz tartalom (plusz információ), és élményt ad a felismerés, hogy ahhhááá, ha így rakok valamit össze, akkor egész más módon lehet látni a dolgokat, azaz egyetemes is legyen a plusz tartalom. (pl. kár közvetlen politikai üzenettel variálni, mert az pár év alatt elévül és érthetetlen lesz.)

  30. avatar Bery says:

    Most akkor egy jól komponált fotó vagy zene nem művészet, mert csak a jó technikai tudás van benne, meg szép?

    Vagy van benne gondolat is, csak nem látjuk, mert a fotós / zenész a saját szemével / fülével látta /halotta, ami mögött a saját agya és annak gondolatai voltak? :)

    Aztán szokták volt mondani, hogy ha valaki valamit nagyon magas szinten művel, hogy az már művészet, ahogy csinálja. Ilyen értelemben kit érdekelnek a hosszok és a falloszok?

    Egyébként meg ki nem tojik bele, hogy mi művészet? Lényeg, hogy megfogjon akár érzékszervileg, akár gondolatilag. Ha a kettő együtt van meg, az meg nyilván egy magasabb szint.

  31. avatar Oswald says:

    Sly, ezzel egyetértek :) de szerintem a demók túlnyomó többsége a faszhosszversenyben vesz részt, ha nem így lenne akkor huszadrangú kérdés lenne pl a realtime, és mindenki arra koncentrálna hogy a demó több legyen mnt önmaga részei :)

  32. avatar Oswald says:

    Bery, alapvető problémám nem a művészet v nem kérdéssel van, hanem azzal, hogy mi az isten az az önkifejezés és miért kell ezt a demókra erőltetni.

  33. avatar Bery says:

    Az önkifejezés eredendően arra utal, hogy valami olyasmit művelj, amivel a saját gondolatvilágod, hangulatod átadhatod. Ez szerencsés esetben súrolja, vagy akár fedi is a művészetet.

    Ez némiképp torzul más esetekben, hiszen inkább szereplés, figyelemfelkeltés, érvényesülés. De ebben az értelemben nem feltétlenül az általad említett “faszhossz verseny”, hiszen sokszor nem a győzelem (a méret), hanem a részvétel a fontos.Tehát a demok akár önkifejezések is lehetnek :)

    Aztán ajánlom még az alábbi művészi szobrot a témában:
    Jeff Koons’ Balloon Flower (Blue)

    Több mint 16 millió dollárért (3,2 milliárd forint) kelt el egy árverésen.

    Valakinek nincs elárverezhető blobja? :)

  34. avatar Oswald says:

    ezek szerinte a scene majd összes tagjának gondolatvilágában kockák, 3ds bigyók, meg technozene van. szerintem egy ember fejében ennél sokkal több és mélyebb is megfordulhat, és ezeket átadni na az a valódi önkifejezés.

  35. avatar slyspy says:

    Szerintem a kockák meg a technozene az a nyelvezet lenne ebben az esetben, nem a cél.

  36. avatar Oswald says:

    persze és minden egyes demo valami magvas gondolatot tartalmaz, amit a kockák nyelvezetén mesél el :) ne hülyítsük már magunkat.

  37. avatar slyspy says:

    Én ezt nem mondtam. Én csak azt mondom, hogy van akinek önkifejezés meg művészet, van akinek meg faszhosszverseny. Ki milyen hozzáállással alkot. Régen tényleg csak faszhosszverseny volt, mostanra meg már kifejezési forma is lett. (Lásd a 8bites pixelvilágot, ami valaha korlátokat szabott az alkotásnak, mostanra meg egyéni formanyelv lett) De azért az tény, hogy nagyon kevés valóban művészi demo készül. De ettől még a demoscene egészéről kijelenteni nem lehet, hogy csak ez vagy csak az lenne.
    [ módosítva Nov.12. 07:47 ]

  38. avatar Oswald says:

    “De azért az tény, hogy nagyon kevés valóban művészi demo készül. “

    akkor csak joggal mondtam első kommentemben, hogy nem kéne ezt az önkifejezési művészeti izét erőltetni (mert nem jellemző..)

  39. avatar Esplanade says:

    hú, mit indított el a hozzászólásom :) tetszik!

    ezek szerint egy “korai demoscener”, Victor Vasarely festményei se művészi alkotások, mert csak kockákat ábrázol :)
    lehet velem van a gond, de én a Mandelbrot-halmazt is művészinek látom

  40. avatar slyspy says:

    Osw: Úgy értem művészileg kevés a színvonalas. De azért van pár karakteres alkotó, aki többet rak bele demókba, mint effektek egymásután. És mondjuk ők a legrespektáltabb alkotók, már csak a pouet statisztikája szerint is. Szóval azért a faszhosszversenyről eltolódott a súlypont, de azért még nagyon kevés önmagában is megálló műalkotás van a demók között.

    Esplanade: az esztétikai élmény nem egyenlő a művészettel.
    [ módosítva Nov.12. 16:28 ]

  41. avatar Bery says:

    Oswald írta: “ezek szerinte a scene majd összes tagjának gondolatvilágában kockák, 3ds bigyók, meg technozene van. “

    A festők gondolatvilágában meg csendéletek, tájképek, portrék. Ilyen ez :)

    De ha a művészetet erősnek is érzem a demókra vonatkoztatni, az önkifejezés simán bennük lehet, hiszen a kockákkal és techno zenékkel mint ecsettel festesz egy képet, ami egy gondolatodnak, lelki világodnak lehet az ebbe a kifejezési formába öntött vetülete.

    Hiszen vannak apokaliptikus, szürreális, sci-fi, lírai, humoros, stb. demók. Azt gondolom, ezek valamilyen szinten önkifejezések.

    Meg persze van az összes többi, amik jó része simán tech-demo.

    upd: és ez a 42. bejegyzés a témában, tehát az élet értelme is egyben ;)
    [ módosítva Nov.12. 17:28 ]

  42. avatar rascy says:

    vaze… ennyit írni :) így ráértek?
    el se olvasom, majd csak az összefoglalót
    vagy már az is megvolt ;)

  43. avatar Oswald says:

    Sly, “Szóval azért a faszhosszversenyről eltolódott a súlypont” Mindig is az igényesebb művészibb alkotások voltak a nyerők, ebben nincs változás.

    “kockákkal és techno zenékkel mint ecsettel festesz egy képet, ami egy gondolatodnak, lelki világodnak lehet az ebbe a kifejezési formába öntött vetülete.”

    aha, pl az electric bullet egy gondolatot, vagy lelki világot ábrázol amit ebbe a kifejezése formába öntöttek ? nagyon kevés demóra igaz ez.

  44. avatar zoom says:

    A demok ugyanolyanok mint a filmek. Vannak művészi és gondolatébresztő filmek, meg vannak látványos blockbusterek.

  45. avatar Oswald says:

    akkor csak nincs értelme azt mondani hogy a filmek mind művésziek, meg önkifejezési formák? :P :)

  46. avatar Antiemes says:

    Slyspy, a Firg igenis mely gondolatokat kozvetit, csak az atlagember nem erti. :)

  47. avatar zoom says:

    Oswald: ez így van, de ha megnézed honnan indult ez az egész, akkor csak arról volt szó hogy “sokaknak önkifejezést jelentő” közösség a demoscene, ebbe belefér hogy te nem tartozol közéjük :) (tessék jól érteni)

  48. avatar Gargaj says:

    Szvsz amugy az is boven onkifejezes hogy a demokat keszito embereknek mind-mind sajat stilusa van, es adott muvekre azonnal ra tudjuk vagni h “ez tiszta XYZ”.

  49. avatar Oswald says:

    szerintem a demók 99%-a a művészet (vagy nevezzük akár önkifejezésnek) a zokniáig sem ér fel, persze ez csak az én véleményem.

  50. avatar slyspy says:

    Az önkifejezés még nem művészet ám.

  51. avatar rascy says:

    Azt hogy egy demo önkifejez-e lehet tudatos és lehet “tudatalatti” is szerintem.
    Az önkifejezés akkor válhat igazán művészetté, amikor a célcsoport elfogadja azt annak. Amennyiben a célcsoport maga a művész, azaz önkifejez magának… na ezt inkább hagyjuk :)

    A demoscene-nek kik a célcsoportjai és elfogadják művészetnek?
    Azt gondolom elsősorban magunk “szórakoztatására”, “tudás mutogatásra” csináljuk és többségünk elfogadja művészetnek, de örülünk(nénk) ha minnél több embernek tetszik amit csinálunk.

    Valaki írjon már egy konkrét példát, hogy szerine XY demo mit fejez ki vagy a saját release-vel mit akart kifejezni

  52. avatar Travis says:

    Számomra ez a kitartásról és a nehézségek legyőzéséről szól. Ebből szoktam erőt meríteni.

  53. avatar slyspy says:

    rascy: utóbb készült dolgaim többsége úgy készült, hogy szól valamiről, és mindig is arra vártam, hogy valaki megkérdezze, hogy miről. ;)

  54. avatar Travis says:

    Valaki meg is kérdezte: ebben az interjúban. És ez úton kérdezlek, hogy hány kutatót ismersz, ami alapján dogmatikusnak tartod őket? :-)

  55. avatar slyspy says:

    Hát többet ismerek, mint amennyit szeretnék. :)
    A zene szövegét éppenséggel egy mikrobiológus (Pala) írta és énekelte a kérésemre, miután vázoltam a konceptet.
    És nem a kutatókat, hanem a tudományt avagy a tudományos gondolkodást tartom dogmatikusnak. Szinte úgy működik mint egy vallás, azzal a különbséggel, a hogy a mi kultúránkban a vallás fölé helyezzük, mert hogy racionális. Csak az a baj, hogy nem az, mert ezt is emberek csinálják.

    (Bár ha jobban meggondoljuk a tudomány történelmi alakulását, akkor igen sok tudós volt rendkívül dogmatikus, és ma sincs ez másként, szóval ja, a kutatók többsége eléggé dogmatikus.)
    [ módosítva Nov.19. 11:03 ]

  56. avatar Oswald says:

    nem szeretem amikor a vallást meg a tudományt egy dobozba tuszkolják. nem tudom mi lehetne racionálisabb a tudományos megismerésnél, ha neked az nem az, akkor neked semmi sem az és hasonló érveléssel a fehér színről is bebizonyíthatnád, hogy nem létezik. (mert nem tökéletesen fehér semmi, ahogy semmi sem tökéletesen racionális)

    Attól meg nem lesz valami nem racionális mert emberek csinálják. Ez egy hamis érv.

    “A dogma olyan tétel, amelyet az egyházi tanítóhivatal mint Istentől kinyilatkoztatott igazságot közöl és hirdet, ezért annak tudatos tagadása vagy visszautasítása eretnekségnek számít.”

    A tudományos a megismerés (“tudományos gondolkodás”) ennek szöges ellentétét jelenti. (Bizonyítás, Megismerhetőség, Megismételhetőség, Kisérlet, stb) Divatos meg cool dolog a tudományt a vallás szintjére hozni, de a kettő a szezon meg a fazon kategória.

    “sok tudós volt rendkívül dogmatikus”

    ez igaz, de ettől még maga a tudományos megismerés és gondolkodás nem az.
    [ módosítva Nov.21. 21:14 ]

  57. avatar -SP- says:

    Lehetne egy ilyen a rendezvényen :)
    “A demoscene: művészet vagy faszhosszverseny?” – átfogó értekezés by Oswald

  58. avatar slyspy says:

    Oswald, ha én felsorolnám neked a tudományos tévHITeket, amiket simán tudománnyal foglalkozó emberek elhisznek, mert le lett írva egy cikkben, aztán mondjuk az elmúlt 50 évben senki nem vizsgálta meg újra, hogy tényleg-e, meg simán elhisszük mert xy szaktekintély mondta és még sorolhatnám. Ráadásul a tudományos gondolkodás a megismerhetőségbe vetett HIT, amit egyelőre semmi nem alapoz meg. Pl. a fizikusok és aztrológusok jó része HISZ abban, hogy van egy teória, ami leírja az egész világegyetemet, csak még nincs meg. A biológusok HISZNEK az evolúció elméletében, holott szinte csak közvetett bizonyítékok vannak, ugyanis aggyal át nem fogható időskálán mozog az evolúció elmélete.
    Mást ne mondjak, pl. tudtad, hogy az életnek nincs is definíciója? És tudtad, hogy a biológiának az a definíciója, hogy az élettel foglalkozó tudományág? (És akkor én mi a francot tanultam vagy 10 évig?) De ha már itt tartunk, még a faj fogalmának sincs tökéletes definíciója. És még sorolhatnám.

    Na ennyit a hitről. A vallás meg a hit gyakorlása, ami meg ugye dogmákba tud kövesedni, ami tipikusan emberi hiba (mármint a dogmatikus gondolkodás), és ebben (is) nagyon hasonlít a vallásokra a tudomány. A kérdés az, hogy melyik oldalon állsz, és kit nézel hülyének, a papot vagy a tudóst. (És tényleg apróság, de vicces kérdés, hogy akkor most a teológia az vallás vagy tudomány?)

    Amúgy abban igazad van, hogy nagyon trendi és cool dolog a spirituális gondolkodás meg köpködni a tudományra, de én nem a vízöntő magazinból vettem ezeket a dolgokat. :))

    Gyertek Experiencre!
    [ módosítva Nov.21. 22:06 ]

  59. avatar pohar says:

    még mindig a demokról beszélünk?

  60. avatar Travis says:

    Slyspy, nincs igazad. A tudományban tényleg előfordulnak az általad említett hibák, de ha dogmatikus lenne a tudomány, akkor ezek a gondolatok rögzülnének. Ennek ellenére azt látjuk, hogy fejlődik. (A biológia nem is akármilyen sebességgel.)

    A tudományos gondolkodás nem hit kérdése, mert a történelem bizonyítja, hogy segítségével megismerhetőek a jelenségek. Még akkor is, ha néha hibásan interpretálják a megfigyeléseket. Ha valaki hibák keres egy programkódban, akkor is a tudományos gondolkodást használja.

    Például az életnek is van definíciója. Több is, csak nincs egy általánosan elfogadott definíció. Egy dogmatikus rendszerben ilyenről nem is lehet álmodni, nem igaz?

    Exeriencere pedig nem megyek, mert be kell bizonyítanom egy csomó dogmatikus embernek, hogy én is dogmatikus vagyok. :-)

  61. avatar Oswald says:

    Sly, rohadt sok tudomány TÉVhit volt, és nyilván van is, csak a tudomány a vallással szemben ezeket folyamatosan gyomlálja és fejlődik. Volt pl amikor azt Hitték egyfajta dogmaként, hogy az elektromosságnak nincs köze a mágnesességhez, aztán jött egy kísérlet és jött egy tudományos forradalom. A vallásban ilyen nincs. Ki van valami nyilatkoztatva és kész. Ezért _ S E M M I _ ismétlem SEMMI !!! köze nincs egymáshoz a vallásos és tudományos megismerésnek.

    “Ráadásul a tudományos gondolkodás a megismerhetőségbe vetett HIT, amit egyelőre semmi nem alapoz meg.”

    A holdraszállás, meg az a 6 raklap technika ami lehetővé teszi, hogy itt vitatkozzunk szerinted akkor mit alapoz meg ? Igen messzire jutottunk a tudomány segítségével és még mindig sak az elején tartunk….

    A “HIT” szó ismételgetése újabb álérv. Azért mert egy tudós HISZ valamiban, attól még semmi köze a tudománynak a valláshoz. A tudományos eredményeket nem a HIT alapján érik el és ellenőrzik. (szemben a vallással). Hiába hisz valamiban az a szerencsétlen tudós ha a kisérletek nem igazolják, a többi tudós ellenőrzését nem állja ki, akkor mehet a kukába a hite!!

    “A biológusok HISZNEK az evolúció elméletében, holott szinte csak közvetett bizonyítékok vannak, ugyanis aggyal át nem fogható időskálán mozog az evolúció elmélete. “

    A biológusok abban hisznek amire jelenleg a legtöbb bizonyíték van és jelenleg a legjobb elmélet. Ha lesz jobb, vagy valami bizonyíték cáfolja a mostani elméletet akkor meg majd abban hisznek. Ezzel szemben a vallás 4000 éve élt kecskepásztorok zavaros szövegeiben hisz. Mivel a mai evolúcióelméletnél te sem tudsz jobbat ezért tudományos alapon kénytelen vagyok elfogadni a mostani álláspontot. Senki sem mondja hogy a tudomány tökéletes és mindig a legjobb. Ma ennyit tudunk, ez alapján ez a legjobb elmélet. Ez van.

    “Mást ne mondjak, pl. tudtad, hogy az életnek nincs is definíciója? És tudtad, hogy a biológiának az a definíciója, hogy az élettel foglalkozó tudományág? (És akkor én mi a francot tanultam vagy 10 évig?) De ha már itt tartunk, még a faj fogalmának sincs tökéletes definíciója. És még sorolhatnám.”

    A matematikában sem lehet ellentmondásmentes rendszert alkotni, és ott sem lehet egy rendszerben minden elemet rendesen definiálni. De ettől még a matek nem vallás, ugye ? :)

    “Na ennyit a hitről.”

    mennyit? Ha valamit nem tudsz definiálni akkor az máris vallás ? akkor minden vallás? ha akarom semmit sem lehet definiálni! ha akarom az összes szó értelmét megölöm úgy ahogy te megmutatod hogy a tudomány nem tudja a dolgokat definiálni és akkor hogyan fogunk vitatkozni? ezek hamis érvek.

    “A vallás meg a hit gyakorlása, ami meg ugye dogmákba tud kövesedni, ami tipikusan emberi hiba (mármint a dogmatikus gondolkodás), és ebben (is) nagyon hasonlít a vallásokra a tudomány.”

    Csupaszítsuk le ezt az érvet: A tudomány azért hasonlít a vallásra mert mindkettőt emberek művelik. Az “is” szócskára még kitérhetnél, még miben is ?

    “És tényleg apróság, de vicces kérdés, hogy akkor most a teológia az vallás vagy tudomány?”

    Segít a wiki: A tapasztalati tudományoktól annyiban különbözik, hogy azok az empirikus (tapasztalati) ellenőrzést alapvetőnek tartják, és az alaphipotéziseket ezáltal sokszor elvetik, így e tudományok folyamatos változáson, fejlődésen mennek keresztül, ami az elméletek változását is jelenti. Ugyanez jóval kevésbé jellemző a teológiára, ahol az alaphittételek megváltozására kevés példát látunk, és az empirikus ellenőrzés is jóval kevésbé jellemző .

    Ez egyben a különbség is a tudomány és a vallás között.

  62. avatar pohar says:

    izé, nem akartok mostmár fórumba menni? ne ennek a szegény demoshownak a hozzászólásai legyenek szétoffolva, illetve jobb lenne egy erre kijelölt helyen gyűjteni ezeket a nagy gondolatokat. Ha fél év múlva újra el szeretném olvasni, akkor a fórumban könnyebben megtalálnám, mint hogy a sok hír hozzászólásai között kelljen keresgélni. köszi

  63. avatar zoom says:

    Szóval akkor most a demoscene az egy vallás?

  64. avatar slyspy says:

    Na akkor átraktam a topicot, kéretik a továbbiakban ott hozzászólni. Itt korlátozódjunk az Experience 2010-re.

    Szóval további filozófia ide: http://scene.hu/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?4713

  65. avatar pista says:

    robotspammer?

  66. avatar slyspy says:

    Az, de mindjart kinyirom.

  67. avatar pohar says:

    az év első havas napján egy demoshow
    legjobb legjobb legleglegjobb

  68. avatar -SP- says:

    experience demós hó :)

  69. avatar Esplanade says:

    Nagyon jó volt a vetítés! Jól éreztem magam, barátaimnak is nagyon tetszett, korábban nem nagyon láttak ilyesmit.
    Mikor hazaértem azért pár klasszikust muszáj volt még megnéznem :)
    Kicsit rövid volt a program, éjjelig ott tudtam volna lenni. És a negyedórás szünetek is igen kevesek hogy az ember ismerkedjen a készítőkkel. Na de majd amikor én is demoscener leszek dumálunk arról mi művészet és mi nem :)
    Addig meg csak szívom magamba a demoscene események feelingjét :)

  70. avatar Murphy says:

    Nagyon profi volt a rendezvény, respect Pasy-nak, Aha-nak és a többi szervezőnek! A Scene.hu Awards-os összeállításon én is meglepődtem, azt hiszem látszott is a felkészültségemen. :D

    Tényleg kicsit rövid volt, meg legközelebb előre kitaláljuk, hogy hova ülünk be, és akkor nem széled szét ilyen gyorsan a társaság. Egy sörözéssel simán folytatódhatott volna az event. No majd a következő demoshow!

  71. avatar slyspy says:

    így van, királyság volt, és nagyon gyorsan elröppent a 3 óra.

  72. avatar pohar says:

    Legyen 3 napos demoshow!

  73. avatar pasy says:

    awards-os videókér nagy köszönet Gergoo/MAINORGATEAM -nek és shame on me amiért ott ezt elfelejtettem mondani.

  74. avatar Travis says:

    Valami plusz infót lehet tudni a scene.hu awards eredményeiről?

  75. avatar pohar says:

    igen. nem nyert a firg

  76. avatar d-lee says:

    Képek, videók, beszámolók mikor?

  77. avatar Gargaj says:

    Miert, nem voltal ott? :)

  78. avatar pohar says:

    képek vannak az afterparty pagen. előbb néz, aztán dumál :)

    pl: http://exp10.playtime.hu/pics/646430.jpg
    http://exp10.playtime.hu/pics/64647.jpg

  79. avatar slyspy says:

    Majd lesz egy eredmények cikk, csak hétvége felé lesz időm megírni. Aki akar nyugodtan küldhet ám.

  80. avatar thomas^sd says:

    Charlie koszi a kepeket !

    Mikor lesz meg ilyen ?

  81. avatar Bery says:

    Köszönjük az egész rendezvényt a szervezőknek!

  82. avatar Bery says:

    A leadott demok listáját nem tennétek közre? Már csak azért is, mivel a záró harmadról lemaradtam és hátha van közte olyan, ami az idők során elkerülte a figyelmemet.

  83. avatar pohar says:

    demo lista is van az afterparty pagen :)

  84. avatar Bery says:
    demo lista is van az afterparty pagen :)

    Ami pedig hol található? :)

  85. avatar Travis says:

    Az Afterparti page a programok álnév alatt fut.
    http://exp10.playtime.hu/index.php?page=programs

  86. avatar pohar says:

    a demok talán nem programok? :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára