☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Interjú (tavalyról) Ra/Nooon-nal

Posted by slyspy on 2009-04-22, 08:52

ra01.jpgRégi adóságomat törlesztem, még tavaly készítettem egy email interjút Ra-val, aztán csesztem lefordítani a mai napig (Ríl life problemsz). Akit nem érdekel a szövege, az meg nézegessen képeket itt: http://olivierbechard.com/

Beküldte: D-leevagas.png

– Üdvözlégy Olivier ismét a demoscene nagy barátság hajójának fedélzetén! Te egy igazi klasszikus hőse vagy a szcénának, egy “oldschool” figura. Hogy vitt rá a lélek, hogy ismét visszatérj a gyökerekhez, és foglalkozz a demózással?

– Szevasz Péter, tudod régi cimborám és csapattársam Barti meglátogatott még 2008 májusában pár hete, és mutatott új demókat, ugyanekkor kb. magam is rátaláltam a demoscene.tv és pouet.net oldalakra. 1995-ben azért hagytam el abba, mert mert egyre fiatalabbak lettek a demoscenerek ugyanakkor most megdöbbenve látom, hogy rengeteg egykori barátom készít mostanában is produkciókat, vagy legalább fórumokon osztja az észt. Több okom is volt a visszatérésre: a demoscene a lehető legjobb dolog a minőségi önkifejezésre, ugyanakkor motivál is a versengés. Dolgoztam pár évig alacsony költségvetésű Game Boyos sz@rokon, már csömöröm volt a pixelektől, ismét rajzolni akartam! Most új felbontások, új fényezési technikák érdekelnek, és szívesen csinálnék valami jót ismét úgy, hogy nem áll mögöttem egy főnök, aki a designon akar spórolni. Ez a legjobb dolog arra, hogy megtaláljam ismét önmagamat.

ra07.jpg– Tudsz mondani pár érdekességet vagy valami eddig nem közismert dolgot a legnagyobb PC-s sikered, a Stars: Wonders of the World demód kapcsán?

– Nos, a Stars designja 5 nap alatt készült el, mivel a zenéjét eléggé későn kaptuk meg. A képeket eredetileg még viccessebbre akartam rajzolni, mint amik végül bekerültek a demóba, és nem is akartam, hogy minden ennyire középre fókuszálódjon. Barti egyedül volt a ’95-ös Assemblyn, és amikor hazajött, azt mondta, hogy csak ötödikek lettünk.  Eléggé lehangolt, de aztán megtudtam, hogy mi nyertünk vagy 7000 ponttal, míg a második hozott vagy 1500-at…

– Azt írod a személyes weboldaladon, hogy 2 demón is dolgozol jelenleg. elárulod hogy kikkel?

– Persze, Bartival dolgozok épp egy 3d-s demón, de mivel rengeteg objekt meg új toolok is kellenének, egyelőre jegeljük. Sajnálom ezt, de a régebbi barátaim demó készítésébe lehet hogy beszállok.

– Miért hagytad abba 12 évre a demoscene aktivitásod?

– Ha játékcégnél dolgozol, sokszor kiölik belőled a szenvedélyt. Egy hülye francia céghez mentem, szar melót csináltattak velem, meg is undorodtam az egésztől.

– Dolgoztál az Ubisoft Rayman játékain… Tudsz még említeni pár játékot, amiben érdekelt voltál?

– Csak azért dolgoztam a Raymanen, mert képtelenek voltak kicsit is pixelezni, a minőség csapnivaló lett volna pár plattformon, a scannelés ide már nem volt elég, szükségük volt egy pixelművészre. Ezen meló után Bostonba mentem pár hónapot dolgozni framenként egy scannelt animáción. A jó az volt benne, hogy találkoztam régi arcokkal, és kocsmáztunk is. (Hardwiredes srácok, Kydballe, Saxs, thespy és mindenki a Crionicsból.) Mikor visszatértem Franciaországba, a Cyro Interactive alkalmazott művészeti vezetőként és Game Boyra csináltunk dolgokat. Olyan 8-10 játékot csináltunk, designerek és kreatív nélkül, nekem csak a hangulatra és a szinekre kellett figyelnem, meg hogy kiválasszam a megfelelő grafikákat. Egy börtönnek éreztem az egészet, elegem is lett az egészből és nem csináltam semmit, és csak a barátnőimmel foglalkoztam. Eléggé szabadosan éltem ekkoriban.

– Milyen programokkal dolgoztál a ’90-es években, és milyenekkel manapság?

– 1990-ben Deluxe Paint 2.06-tal kezdtem PC-n amit már 1986 óta fejlesztettek, Amigán Deluxe Paint 4-et használtam, scanner nélkül, csak egérrel. Most Macem van, és Adobe Suite a nyerő, tízszer könnyebb megcsinálni valamit benne…

ra03.jpg


– Mi a francot akar szerinted Barti a khm… hülyeségeivel? (The cartoon fish, The last day of lego armada, meeting with the creator 1-2.)

– Barti ha egyedül van és unatkozik, szokott demókat csinálni. Fogd fel úgy, hogy ezek a demók az ő szabad(os)ságának a gyümölcsei…

– A weboldalad designja már sokkal lágyabb, finomabb, mint ami megszokott volt tőled régen. Mi ennek az oka? Család? Új drogok? Új vallás?

– Dehogyis, csak tanulom a tablet és a ceruza kezelését, és most már nem szórakozom azzal, hogy kézzel antialiasoljak, így tudok más területen fejlődni. Általában 3 pixel széles ecsetet használok, de a legutolsó képemnél már 2 pixeles volt. De csak pár napja jöttem rá, hogy a Photoshop szerint 0% solid brush-t használok. A csapatom oldalán a logó is így készült: http://www.nooon.org/

– A rajzoláson kívül vannak-e egyéb hobbijaid? Sportolsz-e, utazgatsz-e, nézed-e a Forma-1-et, stb.?

– Ezek mind, festek is néha, és dohányzom.

– Irigyelted-e Made, Facet, Visualize, Das, vagy Der Piipo közül is bármelyik oldschool arcot valamiért? Kit tisztelsz, és kit utálsz?

– Mindegyik fickót tisztelem, akik valaha is valamit beadtak demoscene versenyre. Igazság szerint Visualizéről és Das-ról még nem hallottam, úgy látszik ez kimaradt az életemből. Der Piipo egy nagyszerű designer-grafikus, és 3d modellezik is, és még mindig aktív a scenén, Made sajnos befejezte, mint a legtöbb grafikus. Kár, pedig ő is minőségi dolgokat csinált.

– Mesélj a régi kedvenceidről, a 90-es évekből!

– Rengeteg kedvencem volt, nézzük. Demo: Hunt for the 7th october /Crypotburners , Enigma / Phenomena , Hardwired, Crionics, Silents, Ice demók. Gfx művész : Uno, Joe, Walt, Mack, Hof, Alex, Antony, Archmage és Angeldawn. Zenész: Bruno, Walkman, Moby, Heatbeat, Groo, Jester, Audiomonster és még sokan mások… Kóder: Tec, Azathot, Chaos, TheSpy, Deftronic, Schmoovyschmoov.

ra02.jpg

– És a mostniak közül?

– demo: Beyond the wall of Eryx TrackOne Masagin Media error Animal attraction and Captive, de a Brainstorm Alcatraz Rebels Rgba Mfx Plastic Conspiracy dolgok is bejönnek. Mr. Pet demócsapatának a művét is láttam, és nagyon jó. Chaos a Farbrausch-al is jól adja, Debris… Brrr… Debrist ne nézzetek este 10 után. Az Lcf produkciói közül az American porno demót értékelem.

– Jártál már Magyarországon?

– Még nem, még nem! Tudom, hogy szép, mert sok barátom már járt már Magyarországon. Ha adnának elég pénzt, az életem utazással telne.

– Birod Nicolas Sarkozy-t? Hogy állsz a politikával?

– A politika kicsit kiborító… Néha nem elég amit tesznek, van amikor meg már túl sok is…

ra06.jpg
Categories: Interjú | Tags

7 Responses so far.

 1. avatar Charlie says:

  Emailezgetes helyett jonni kene Breakpointra, ahol meg talalkozni is lehet vele. :)

 2. avatar Murphy says:

  Emlékszem anno 97-8 körül hallottam talán Melantól a pletykát, hogy Ra épp drogelvonón van. Manapság mondjuk inkább Bartinak lenne szüksége ilyesmire. :)

 3. avatar slyspy says:

  linket!

 4. avatar Grass says:

  MÉG ILYENEKET!

 5. avatar teo says:

  a “dohányzom” kitetel biztos nem a vicces cigire utal :D

 6. avatar Oswald says:

  az interjú első kérdését és válaszát csak Galla stílusában lehet elképzelni hangosan :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára