☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Function08 – Zenész szemével

Posted by slyspy on 2008-10-06, 12:29
function08.jpgMindig is nagy késztetést éreztem arra, hogy olyan dolgokkal kapcsolatban nyilvánuljak meg, amikhez nem értek, és végre itt a nagy alkalom, “mer a zinternet szabad”, lehet nekem véleményt mondanom a Function 2008 mindenféle mozgóképi anyagairól. Tehát akkor ez itt egy szubejktív review lenne a Function08 demóiról, intróiról. Olvassátok szeretettel.

A grafikákról itt olvashattok.
256 byte intrók

A 256 byte intrók általában a legperverzebb kóderpornót jelentik, így a kevésbé beavatottak többnyire csak azt érzékelik, hogy valamifelé CGA palettás színes valamik mozognak csendben a képernyőn, és a közönség meg nagyon örül. Idén ezt az életérzést maximálisan hozta BITS intrója. Ez persze nem meglepő, mert neki igazából minden intrója ezt az életérzést hozza.

A kóderpornó kimagasló példája még a világegyetem első többedik Javascript 256 intrója a Castrum Doloris-tól, ami ugyan kicsi és piros, de Firefoxban is működik.

analvoyage.jpgA kimondhatatlan nevű Rrrola leírhatatlan nevű intrója ezúttal csak 128 byte lett, és ehhez képest egy elég látványos rotozoomer-feedbackszerű effektet sikerült belepaszíroznia. Ha még rászán 128byte-ot, akkor biztos elfért volna egy rendes paletta is.

Aztán ott volt még Stephen/Exceed Lyuk című intrója, aminek láttán bizonyosan többen is (ugye nem csak én?) egy ánuszra asszociáltak, és ha ez nem lett volna elég, épp utána következett Nystep Anal Voyage című műve, amiben nem tudom milyen effekt lehet, de barnásrózsaszín és tunnelre emlékeztet.

A győztes azonban egyértelműen a Mainloop Nothing című feketefehér raytrace intrója volt, amiben blobszerű gömbök szakadoznak szét és olvadnak egybe.

4k intrók

huema.jpgA 4k intro kategóriában technikailag szintén elég színvonalas alkotások születtek, de engem tartalmilag egyik sem ragadott meg igazán. A nyertes Haumea című TBC & Loonies & Excess intro szokásosan bravúros alkotás, meteorok, fények és árnyékok, ráadásul nagyon jó szintivel, de ezúttal nekem hiányzott belőle az az összeszedettség, ami az eddigi intróikban megvolt. Tény azonban, hogy eddigi munkáikkal nagyon magasra tették a lécet, és ezt a színvonalat nehéz feljebb tornázni. Ez most nem is sikerült, de még mindig igen durva dolgok történtek ebben az intróban.

Indult egy linuxos 1k intro is (You massive clod by Fearmoths), ami állítólag önmagában is nagy bravúr, de én ezt sajnos kevéssé tudom átérezni. Az biztos, hogy már a mérethez képest  is egy elég hatásos effektet láthattunk, amiről egyébként fogalmam sincs hogy mi lehet. Sajnos erről a két intrórol még nincs video.

A Holograms munkája is egy nagyon szép alkotás, a címéből ítélve (RayTracid) bizonyára ez is raytrace technikával készült. De én valahogy ezekkel a nagyon harsány színekkel és a rendezéssel (avagy igazából hiányával) nem tudtam kibékülni, de azért semmi fikázás, mert maga az effekt jó, csak a tálaláson kellett volna kicsit finomítani. íme video formában:

A Rebels Comet c. intrójában egy üstökös nem túl izgalmas kalandjait nézhetjük végig. Van benne egy kicsit bugos radial blur meg egy különösen szép particle effekt, de ez így 4k intrónak még mindig igen szép munka. Ez itt az:

Az előbbi nagy technikai bravúroskodások ellenére party-élmény szempontjából nekem A klaviatúrások nevű newbie  csapat (muhaha) Baranya című intrója volt a legemlékezetesebb, amiből éppen a különleges technikai megoldások hiányoznak, ugyanis kizárólag a Windows beépített képeit, zenéjét, karakterkészletét használja fel igen vicces formában. Mindez azonban nem ok nélkül történik, mivel ez az intro a Keyboarders Texas c. igen népszerű és NVScene-nyertes intrójának igen jól sikerült paródiája, mely intro nagyon hasonló eljárással készült (a zenéje biztos), és scener körökben emiatt kissé ellentmondásos a megítélése. Video erről sincs, de az élmény kedvéért nézzük meg helyette a Texast:

64k intrók

Az alcímben használt többesszám ebben az esetben indokolatlan, ugyanis egy darab 64k intro indult a partyn, mégpedig az eXtrait prezentációjában Crystal gate címmel. A készítőkről annyit tudok, hogy a határontúli magyar scene tagjai, az intrójukban meg minden volt. Tényleg minden. Ufó, nő, sárkány(?), fractal, fények, elvontság, klasszikus demós megoldások, nagyon látványos részek és kevésbé látvanyos részek, autó viszont nem volt. Mindezért a munkáért nagy respect jár, már eleve a választott kategória miatt is. (Meg hogy a progress bar alatt is van már hanghatás.) De ismét hiányoltam a következetes rendezést. Még egy kis dizájnmunkával kiemelkedő intró lehetett volna. Persze pontosan tudom, hogy az ilyesmi marad utoljára, és elenyésző azon esetek száma, amikor a történések aprólékos belővésére elegendő idő marad, de remélem eXtraiték tovább folytatják, mert látványos a fejlődés. Tehát hajrá!
Lássuk az intrót:

Wild/Animation

Kedvenc kategóriámhoz érkeztünk, ugyanis jó esetben itt szokott a legváltozatosabb lenni a felhozatal. Pohar bizonyára takarítás közben ráakadt régi floppy-jaira, ugyanis folytatta a Te is leszel kezdő sorozatát és ezúttal egy lángoló kockában gyönyöködhettünk (Ó igen, emlékszem 1995-ben az első PC-s UF demóban is benne volt ez a remek effekt, de az is lehet, hogy 64k intro volt…), erre licitált rá Aha a remek Körök c. produkciójával, ami a nagyon szórakoztató és valószínűleg world record “200 darab 3 sugarú kör 3400 byte Részecske Rendszer” effektre épül. Szép volt srácok, elő a rég elfeledett effektjeitekkel!

A vicces produkciók sorát a Neutron team folytatta I wanna be 2 című régi idők lamer demóit idező filmecskéjével. Partyn nagyon hatásos és látványos megoldás volt, ahogy Crow (aki ebben a kapucnis cuccban úgy néz ki, mint a Süsüben a sárkányfű árus) keresztülvágta magát a vásznon. Már azt vártam, hogy megint feljön a színpadra és megijeszti sajátmagát, de ehelyett a produkció végképp elhülyült a …khm… szalonspicces közönség legnagyobb örömére. A növényvédelem pedig fontos dolog, és könyörgöm, felejtsétek el a mov formátumot!

A Cybernetic genetics Time c. kisfilmje gyorsított felvételeket felhasználva az idő múlásáról szól. Olvad a jég, mozog a fikusz, mennek az árnyékok, örvénylenek a felhők és bár ez a koncepció nem rossz, és láthatunk érdekes képeket, de a megvalósítás összességében nem tökéletes. (Különösen a zene.) Én azért mégis azt mondom, hogy hajrá és előre!

Most pedig a saját produkciómról kéne írnom valamit, de mivel ilyesmiről vagy jót vagy semmit, és semmit nem akarok, jót meg nem tudok, inkább leírom, hogy kb. 3 nap alatt készült el, hogy valamivel mégis induljak, ha már partyra megyek. Teljesen hasonló layeres megoldással készült, mint a Resistance, csak ezúttal távolodnak a layerek és átlátszóak. :) (És emiatt megmenekültem a layerlyukasztás lélekemelő feladatától, plusz emiatt tudott ilyen gyorsan elkészülni.) Külön köszönet Reptile-nak, hogy partyn remek énekhangjával támogatta a zenét, és a már említett szalonspicces közönségből nyomban angyalkórust is verbuvált maga mellé, ezzel emelve a produkció fényét. Összességében nem lett egy izgalmas darab, de fogadjátok megértéssel:

Végére hagytam az Alcatraz Jailhouse voices cimű musicdiskjét. Utóbbi időben egyre több partyn adnak be wildba musicdiskeket, ami egy jó megoldás arra, hogy megfelelően terjedjenek ezek munkák is. Ez a musicdisk pedig maximálisan megérdemli, hogy minél többen lássák, hallják. A hangulatos dizájn mellé a profi kivitelézésű, nagyon jól szóló ambientes zenék Virgill, Keito és Jogeir szerzeményei. Jogeir egyébként nem rég adott ki egy albumot, amiről egy szám hallható a musikdisken is.

Demók

Az idei demófelhozatal egészen színvonalasra sikeredett és több emlékezetes darab is született. A compo egyértelmű győztese a német Still Passing c. munkája volt. Nagyon szép, videóhatású látványt hoztak össze. A pszichedelikus demóban mindenféle autópályák (“autobahn”) tekerednek egymásra, alagútban és hídon utazunk, sőt még rovarok is kenődnek szét a szélvédőn. Az csavarodó autópályák kicsit a Debris-re emlékeztetnek, de ennek ellenére nagyon jó a demo. Külön élmény a demót az eredeti zene helyett a Belga A gyaloglás vége c. számával megnézni.

A második helyezett 1001 nights című Rebels demo is kellemes alkotás. A cím adta tematika köré nagyon látványos effekteket sikerült felfűzni (by Pasy), Chromag zenéje is kiválóan sikerült, különösen az intro és az outro nagyon hangulatos, plusz h2o grafikai nekem különösen tetszettek. A kockákat nem lehet megunni, viszont most már elég lesz a ribbonokból! :)

A harmadik helyezett Eklektron c. demót egyedül készítette FcR. A demó első produkcióhoz képest már eleve nagyon összeszedett, ráadásul mindez egy ember munkája, ami még jobban emeli a produkció respect faktorát. Mint ahogy a cím is mutatja, nincs konkrét történetszál, viszont a kép és a hang kiválóan együtt él, minden az egyszerű, de mégis magával ragadó zenére történik, szóval le a kalappal!

A negyedik helyezettel megint gondban vagyok (Escape by United Force), ugyanis a zenéjét én alkottam, a demo többi részét viszont Bery hozta össze, alig pár nappal a party előtt. Ez a demo is leginkább a ne menjünk üres kézzel a partyra koncepció szülötte, és bár effekt nem sok van benne, a rendezés mindenképp megmutatja, hogy a kevésből egészen sokat lehet kihozni. (Egyébként azt tervezzük, hogy egyszer eltervezzük, hogy majd időben elkezdünk egy demót.)

Ötödik helyezett lett a Neurosis + Epilepsy közös munkája Narcolepsy címmel. Kedves csapatnév- és címválasztás. Sajnos csak szorványos emlékeim vannak a demóval kapcsolatban. Az biztos, hogy partyn egy nem teljesen kész verzió ment le, és a készítők még dolgoznak a végső változaton, úgyhogy majd ha kész lesz, beszámolunk a produkcióról.

Categories: Review | Tags

11 Responses so far.

  1. avatar d-lee says:

    Az van, hogy a Stephen 256 bytja nem a segglyukas, – bar teny, hogy illene hozza – hanem a kek blurolt fenybiszbasz, ami raadasul 1997-es ugy forras szinten, csak akkor nem merte kiadni. :)

  2. avatar slyspy says:

    dehogynem. stephen introja is segglyukas. :)

  3. avatar hege88 says:

    gratula az Elektron produkció készítőjének..
    nem vagyok koder, csak szeretek demókat nézegetni.. nekem sokkal jobban bejönnek amikor a zenéhez van igazítva a látvány, nem csak egy 3D “tekergés” az egész több szögből bekamerázva..

    [ módosítva Oct. 7. 19:00 ]

  4. avatar -SP- says:

    EKlektron :)
    Valóban zseni, lehidaltam, mikor megtudtam, hogy Delphi…

  5. avatar Travis says:

    Én azért örülnék neki, ha össze tudnék dobni egy ilyen “csak 3D tekergést” :-) Eklektronnak én is csak tisztelegni tudok.

    A pohár vízben úszó élőlények is tetszettek, de annyit meg kell jegyeznem, hogy rendszertanilag és anatómiailag nem volt pontos. :-D A koncepció ezzel szemben hibátlan.
    [ módosítva Oct.10. 06:35 ]

  6. avatar Grass says:

    Travis… Igen jó lenne :)

  7. avatar Travis says:

    Értettem a parancsot. Akkor most tekergésre fogok gyúrni.

  8. avatar slyspy says:

    Travis: am en vegzettsegemet tekintve biologia tanar volnek. :)
    szoval pontosan tudom, hol csaltam, es mi igazi es mi nem. :) de jo jatek volt, meg semmi extrat nem akartam csinalni.

  9. avatar Gargaj says:

    Ami nekem tok tetszett az idei compokban h viszonylag keves remote entry volt :)

  10. avatar Travis says:

    Slyspy, akkor már mindent értek! Nálunk az egyetemen ugyanis volt egy olyan mondás, hogy a biosz szakosok olyan sokoldalúak, hogy már gömbök.

  11. avatar slyspy says:

    Travis: be is álltam scenerek közé kockának.
    [ módosítva Oct.10. 15:59 ]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára