☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Scene.hu fejlesztés

Posted by slyspy on 2008-04-14, 08:51

scenehu2.jpgMint az közismert, a scene.hu oldal az e107 engine-jére épül, és mint már az is kiderült, nem volt részünkről a legtökéletesebb választás, tekintve a folyamatosan előkerülő bugok okozta kellemetlenségeket. Végül úgy döntöttünk, hogy az oldalt új alapokra helyezzük. Ez a folyamat még el fog tartani egy ideig, mert mielőtt indítanánk a megújult Scene.hu-t jócskán tesztelni szeretnénk az engine-t, és az átállás sem lesz nyilván egyszerű folyamat.

És ha már igy alakultak a dolgok, felmerült az is, hogy valamelyest változtatnánk az oldal profilján.

Jelenleg a Scene.hu leginkább hírportálként üzemel, de eredeti célunk az volt, hogy egy a scenereket összetartó, a demoscene fejlődését szolgáló inkább közösségi oldalt hozzunk létre. Olyan oldalt, ahol nem elsősorban a hírek magyarításáé a főszerep, hanem a scenerek által írt cikkeké, legyenek azok akár technikai jellegűek, vagy bármilyen vékony szálon a scene-nel kapcsolodó szubjektív írások. Akárcsal a régi lemezújságokban. Éppen ezért három dologról lenne itt most szó:

– Nagyon jót tenne az oldalnak, ha több “olvasóktól” érkező irást kapnánk. Sokan blogolnak közülünk, és pl. a scene-nel kapcsolatos írásokat itt is szívesen megjelentetjük. (Akár régebbi irásokat is repostolhattok.) Nem csak technikai dolgokról szóló cikkeknek örülünk, hanem akármilyen a legkisebb mértékben is scene-nel kapcsolatos szubjektív témájú írásoknak. Valamint ha valaki “csak” hírt küld, azért is nagyon hálásak leszünk.

– Fontos kérdés, hogy mitől lehetne jobb a megújuló Scene.hu a technikai javuláson kívül. Ezügyben javaslatokat várunk, a még nem létező új oldallal kapcsolatban, hogy mi az, amit most hiányoltok és legyen, illetve mivel lehetne még “közösségibbé” tenni az oldalt.

– És persze örömmel fogadjuk olyanok jelentkezését is, akik kisegítenek minket a szerkesztői munkában, ugyanis egyre többször éri az oldalt kritika – tegyük hozzá, jogosan – azügyben, hogy késve jelennek meg hírek. Sajnos a kétszemélyes szerkesztőségtől csak ennyire futja. És ki tudja még meddig. :)

Tehát bíztatunk mindenkit gondolatai megosztására itt a hozzászólásokban, vagy akár cikkek formájában.

Köszi!

Categories: Vegyes | Tags

33 Responses so far.

  1. avatar abcug says:

    demoscene.hu-n volt kezdemenyezes magyar demo adatbazisnak, azt at lehetne ide hozni, akar olyan scene.org mirrorkent is, vagy csak linkek, pontozas (de legalabb 5 skalasan), “hivatalos demo review” se rossz otlet es onnan atlink a koznep velemenyeihez. ill. tobb screenshot, mert egy altalaban alig ad vissza valamit a demobol.
    aztan jopofa volt anno a racers fele elert eredmenyek alapjani pontozasos “eredmenyhirdetes” tavaly elott vagy elotte ?! ezt akar visszamenoleg is elo lehet allitani, egy sql lekerdezessel pouetrol pl. jo kis grafikonokkal :) tobb info a releasokrol, valami kiterjeszett dolog, mint a demozoo probalkozas, vagyis egy kis pouet magyarokrol magyaroknak, kicsit jobban :)
    scene.hu awards :) ez lehetne talan osztonzo, bar az anyagi vonzata mar lehet, hogy problemas ?! (nem tudom, a statue es az elismeresen kivul, jar-e valami az eredetivel…elvegre sosem akartam olyat nyerni, bezzeg egy magyarnal mar meggondolnam :)))

    [ módosítva Apr.14. 09:35 ]

  2. avatar slyspy says:

    Az otlet jo, de amig ilyen kevesen csinaljuk a scene.hu-t, addig teljesen eselytelennek latom, hogy ez osszejonne. Nem akarsz beszallni? ;)

  3. avatar d-lee says:

    Joomla lesz?

  4. avatar slyspy says:

    gargaj drupalra tette a voksat. szal most abban indult el a dolog.

  5. avatar blala says:

    szerintem legyen haskell alapu az uj scene.hu!
    es akkor talan a magyar haskell-scene is megerosodik :)

  6. avatar Murphy says:

    blala: dehát így is a magyar haskell scene a legerősebb :D

  7. avatar pohar says:

    nomeg mac-sceneben is elég jók vagyunk :)

  8. avatar Murphy says:

    Most már valami olyan scenében is legjobbnak kellene lenni, amit mások is művelnek. :)

  9. avatar slyspy says:

    Murphy aszonta, hogy nem volt eleg dramai a hangnem, szoval akkor dramatizalok: ez egy segelykialltas! tamogassatok meg a scene.hu tartalommal!

  10. avatar d-lee says:

    Küldtem még pénteken, esetleg ki is rakhatnátok. :D

  11. avatar Oswald says:

    majd írok egy tutorialt a raster irqról c64en :)

  12. avatar Gargaj says:

    lehet hogy visszavonom a drupalt, egyelore nem biztos h nekunk valo, de kiprobalni erdemes volt

  13. avatar slyspy says:

    D-lee, napi egy cikk megy ki, mert kulonben hetente egyszer frissulne az oldal de akkor nagyon. hetvegen meg szabadnap van. :) holnap vagy holnaputan te jossz. ;) Es ne csak felevente egyzser kuldj valamit. :)
    Oswald, engem spec erdekelne. siman johet sztem.

  14. avatar Georgy says:

    Először is sztem a blogokat hanyagolni kéne, a scene.hu-t kéne úgy kezelni, mint egy “nagy blog”. Esetleg azt meg lehetne oldani, hogy a profilokra nagyobb hangsúlyt fektetni és pl feltüntetni benne, hogy ki mit publikált.

    Rendszer oldalról a CodeIgniter(http://codeigniter.com/) FrameWork-re gondoltam, ezzel egy baj van, hogy csak framework, ezért elég időigényes lenne megírni a modulokat, viszont egy baromira átgondolt rendszer és könnyen fejleszthető, szal ha vagyunk elegen szerintem ez lenne a legjobb választás.
    [ módosítva Apr.14. 14:37 ]

  15. avatar MaNiAc says:

    Nekem annyi a meglatasom, hogy kicsit szanaszet van a hozzaszolosdi az oldalon es elegge kovethetetlen. Ha az ember at akarja nezni, milyen hozzaszolasok voltak, miota itt volt, olyan erzese tamad, mintha tobb oldalt mazsolazna at:

    – shoutbox
    – hirhozzaszolas
    – szavazas-hozzaszolas
    – forum
    – whatnot :)

    Jo lenne valami olyasmi forum, ahol ezek talalkoznak (a shoutboxot kiveve amit jomagam mindig is baromsagnak tartottam)

    Olyasmire gondolok mint pl. a Hardwired forum

    http://www.hardwired.hu/forum/forum.phtml

    Egyebkent ha mar van scene-szotar, stb. miert ne lehetne egy scene wiki a wikipedia mintajara? Vagy mar letezik ilyen? Ezt ugy szepen tudna toltogetni az egesz kozosseg idovel…

    Na hirtelen ennyi.

  16. avatar Murphy says:

    Maniac, a forum és hírhozzászólások összevonása nekem is vesszőparipám, és a chatbox is simán beleférne ebbe, csak sajnos nem biztos, hogy tudni fogja a megfelelő cms

  17. avatar slyspy says:

    valami ertelmesebb forumkezeles mindenkeppen cel. az onliner meg szerintem praktikus dolog.

    masreszt Georgy, ez a felhasznaloi profil is erdekes dolog, ezt is at kene gondolni, hogy hogyan lehetne egesz pontosan csinalni a dolgot.

  18. avatar slyspy says:

    jameg az is tervbe van véve, hogy három külön területre is osztjuk az oldalt, ahol külön lehet megnézni a code-dal, grafikával és zenével foglalkozó írásokat.

  19. avatar blala says:

    ezzel a harom reszre osztassal maximum ilyen taggeles szinten ertek egyet, ahhoz hasonlo meg mar most is van, nem? (megha kicsit benan is)

  20. avatar slyspy says:

    hat az a terv, hogy alapoldal megmarad, de mondjuk pl. csak a code temaju cikkek kapnak egy ilyet, hogy teszem azt code.scene.hu, es akkor ott jol lehet kulon csak az adott temaban olvasgatni.
    tagek meg most nagyon benak, mert egyfelet lehet es kesz. es az eleg nagy bukas.
    [ módosítva Apr.15. 05:31 ]

  21. avatar abcug says:

    nem lehetne inkabb siman, menu/submenu szinten kezelni ezeket. van egy main design, kozepen ugyis tartalom van, azt kerek oda amit akarok oszt jo napot! :) ja es legyen widescreen support, mert ket oldalt 5-5cm-ben csak “nyakot” bamulok :))))

  22. avatar Oswald says:

    én egy letisztult minimalista áttekinthető _userfriendly_ designt preferálnék.

    a fórumban 20 másodpercet azon kell gondolkoznom hogy melyik gombot nyomjam meg hogy elmenjen a postom, és ne egy csicsás texteditor jöjjön be amivel együtt a beírt szövegem is elveszik. :(

    egy privát üzenet elküldése szintén egy 5 perces rejtvényfeladványi. először ki kell keresnem az embert, de nincs keresés, csak egy lista, a profiljába kell bemennem hogy találjak egy üzenetküldő gombot az adatai között jól elrejtve… :(

    valahogy semmi nincs a helyén, a ket sidebaron is olyan érzésem van hogy randomban vannak bedobálva a panelek míg a poueten / csdbn elég hamar kiigazodik az ember és gondolkodás nélkül lehet barangolni, én itt mindig egy kicsit elveszettnek érzem magam :) talán az a baj hogy iszonyatos mennyiségű info van bezsúfolva mindenféle hierarchia / rendszerezettség nélkül egy helyre.

  23. avatar Murphy says:

    Oswald: Az a baj, hogy nem mi vagyunk ilyen bénák, hanem az e107 ennyit tud :)

  24. avatar Oswald says:

    jobbító, és nem fikázó szándékkal írtam. elnézést mindenkitől akit megbántottam :)

  25. avatar slyspy says:

    Oswald: nem bantottal meg senkit, igazad van. ilyen hibak kikuszobolese a cel. a forum az tenyleg gyalazatos, meg az uzenet kuldes sem az igazi.
    egyebkent van kereses es ott a tagok kozott is tudsz keresni. a logo alatt bal oldalon, de persze ettol meg nem jo igy.

  26. avatar abcug says:

    ott csak egy nagyito van, en eddig azt hittem, hogy oda beirok valamit, akkor megmutatja 400% zoomban :)

  27. avatar slyspy says:

    a 400% honnan jott?

  28. avatar Oswald says:

    jah, én eddig észre se vettem hogy az ott van :)

  29. avatar Bery says:

    Szerintem a pouet is egy elég áttekinthetetlen egy hányadék, bár a csapat/release rész okés, de a többi… Szóval ne arról vegyünk inkább példát.

    Egyébként szerintem a Fórumtól, meg a cikkek rendezésétől eltekintve nem sok baj van ezzel a jelenlegi oldallal sem. Vagy csak nekem nincsenek nagy igényeim :)

  30. avatar Murphy says:

    Hát lehetne javítani mindegyik oldalon rendesen, meg hát minél több funkció van, annál több a lehetőség, emiatt annál több hiányzik is… A csdb nem rossz, a pouet viszont szerintem igen nehézkes. Kismillió dolog hiányzik onnan is, de ami nekem legjobban fáj, szerintem alaphiba, hogy nincs fixen a képernyőn lévő keresőmező…

  31. avatar abcug says:

    pouet szerintem nem olyan gaz, ott leginkabb a releasek, userek es csapatok osszefuggeseinek reszletessegevel van gond, hogy ki mit hogyan, mibe-mit… eeeertem? ja, meg, hogy lassu es sokszor nincs is :) en leginkabb mar csak adatbazisnak hasznalom, ha keresek valami demot, partyt (mert arra jo) … a tobbi lenyegtelen :)
    scene.hu-n meg a magyar stuffok adatbazisa, ki miben-mit leginkabb… meg ilyen kis versenyek. pl. stfu relesol barmit abstracton es maris benne van a top 5-ben :)))

  32. avatar Gerzson says:

    a fórum témáit “kedvencekhez” lehetne adni az hasznos lenne (mint SG.hu fórumán)
    ha pl. az ember várja hogy egy üzenetére válaszoljanak vagy egy topik új üzeneteiről nem akar lemaradni
    akkor szólhatna a rendszer, hogy XY topikban 4 új üzenet érkezett
    híreknél/cikkeknél is természetesen
    tudom most is van valami jelzőrendszer csak kényelmetlen

    profilon rublika ahova részletesebben le lehetne írni ki mihez ért, plusz amit akar még magáról
    TAG ötlet is jó, mint youtube-on, csak ott videókat azonosít be itt pedig felhasználókat bizonyos tulajdonságok szerint

    az “Archívum” menüpontot inkább “Kategóriák” vagy “Cikkek bontásban” vagy valami hasonló jobban kifejezné

    rövidebb híreket és hosszabb tutorialokat érdemes lehet külön kategóriába rakni

    “Zöldfül” vagy “Kezdőknek” rovat ahová olyan írások kerülnének amik teljesen laikusoknak valók, kedvet és segítséget adva nekik az első lépésekhez
    “hogyan írjunk ki egy pixelt képernyőre”, “forgó kocka opengl-ben”, “3D modellezés kezdeti lépés” stb.

    lehetne olyan hogy “a hét demója”, ez azoknak lehet érdekes akik nem készítenek demókat csak szeretik nézni

    képfeltöltés funkció a fórumhoz

    beállításoknál “új üzenetek elől” lehetőség biztosítása

    fórumnál fölösleges kiírni a
    “Regisztrált tag #532
    Regisztrált: 2008.04.02, 13:59:25
    Lakóhely: Budapest
    Üzenetek: 4″
    infókat minden hozzászólásnál, mert adatlap úgyis tárolja

    CMS-eket nem ismerem, de valami sokak által használtra lenne érdemes átnyergelni, persze a jelenlegi adatok átvitele is kérdéses, de gondolom van rá megoldás

  33. avatar Bery says:

    Én annyira szívesen összehoznék egy ilyen CMS-t, csak az a lottó 4-es kellene hozzá, ami fedezi a ráfordított időt :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára