☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

scenecon_tn.jpgTheBitBrain egy teljesen új műfajjal állt elő, mégpedig a party reporttal stream alapján. Érdekes fordulat a party reportok történetében, viszont legalább kiderül, hogy a stream milyen hatásfokkal közvetíti egy party eseményeit.


sceneconreport04.jpgSceneCon 2007
Június 16-17., (szombat 10:00 – vasárnap 6:00)
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
Budapest XIII. József Attila tér 4.

Beszámoló egy laikustól a netes közvetítés alapján

Először is ki kell nyilvánítanom, hogy a party-t az online közvetítésen keresztül néztem, és így írtam róla a party alatt, illetve másnap. Emiatt előfordul, hogy a szövegben hol múlt, hol pedig jelenidőt alkalmazok, nézzétek ezt el. A közvetítés minősége igazából megfelelő volt, 291 kbps. Annak, hogy miért nem mentem (mentünk) fel a partira, több oka is van, amelyeket itt nem részleteznék.

A rendezvény 10 órakor nyitott, és délig lehetett felcuccolni a gépeket azoknak, akik időben érkeztek. (Persze aki később megy, az akkor cuccol.)
Délben Charlie egy közel 45 perces megnyitót tartott, ahol mindent elmondott a party-val kapcsolatban, ismertette a helyi szerveren a regisztrálás menetét és miértjét, bemutatta az Onliner LIVE lehetőséget, ami gyakorlatilag egy belső üzenőfal. Ezután a terem sötétbe borult (nem áramszünet miatt), mivel a kivetítőn a szponzorok reklámjai kaptak helyet, valamint több magyar és külföldi party reklámja (pl.: Árok Party 9. Function 2007, Assembly 2007) ami azt bizonyítja, hogy a scenerek közössége bizony ma is összetartóan működik. A kivetítőn természetesen időnként látható a party programja is, valamint nagyjából 8 percenként (vagy random) lefut egy-egy demo.

A résztvevők számáról egyelőre nem tudok, mert a kamera csak a kivetítő vásznát mutatja, így nem látok bele a party hangulatába. :(

Az élő közvetítés egyik hangulateleme, hogy ha változtatnak a hangerőn vagy hangszínen, az rögtön észrevehető, illetve nagy élmény hallani a szolgálati közleményeket. :)

sceneconreport03.jpgAz imént, 14 órakor elkezdődött az első előadás, amely a mobiltelefonokra történő játékfejlesztésről szól, Java platformon. Az előadó Thier Ferenc (Most Wanted Entertainment), az ezredfordulótól követi nyomon a különböző architektúrájú telefonokra készült játékokat, egészen a fekete-fehérektől kezdve a mai 3D-s mobiljátékokig. A prezentáció végén szó esett még a mobilokra való fejlesztés előnyeiről és hátrányairól is.

15 óra után egy hosszabb s bugosabb előadást láthattunk a Linux rendszerekről, a MorphOS-ről, ezek alkalmazásáról az Amiga és az EFIKA gépeken. Ez utóbbiból egy működött is a parti közben, egy másikat pedig az előadás alatt körbeadtak. Eképpen megtudhattuk, hogy a gép egy kis doboz, saccperkábé 20x10x10 centis, ehhez képest viszont elég szép dolgokat tud.
Az előadás során szó esett még a több, nyílt forrású operációs rendszerről is.
Mivel sok volt a baki, ami sok poénra adott okot, ezért az előadás meglehetősen szórakoztatóra sikeredett. Mondjuk a felét nem lehetett érteni a netes közvetítésen, mivel az egyik előadó egyszerűen nem tudta, hogyan kel használni egy mikrofont. :(
Sajnos az igazi 3D-s hatásokra képes desktopból nem láthattunk élő bemutatót, mert nem viselte el a gép, hogy ilyen sok ember kíváncsi rá. :) (Gyk. bepánikolt, és az alap desktopot is igen nehezen akarta betölteni a közönség előtt, holott az előadás előtt egy másik helyiségben gond nélkül ment.)

sceneconreport01.jpgAz előadás után a teraszon elindult a Fun compó. Az utólagos képek alapján valami sörösdobozokat kellett kerülgetni bekötött szemmel, 4 fős csapatoknak. Ezzel kapcsolatban is volt egy jó poén, amikor hallatszott, hogy Charlie-hoz odament valaki a compora jelentkezni, mikor is elhangzott egy kérdés: „Te négy fő vagy?” :)

17 órától a 3D Brigade munkatársai beszéltek a NextGen grafikák elkészítésének folyamatáról, a modellezésről, a textúrázásról, mire kell odafigyelni a ez elkészítés során. Az „állatorvosi ló”, amelyen mindezt bemutatták egy talicska volt. :)

Charlie az imént jelentette be, hogy mivel a határidőig egyetlen 8 bites zene sem érkezett be a meghirdetett compora, ezért önhatalmúlag kijelentette, hogy ez elmarad. (Ez úgy 18:00 óra környékén volt.)

Amennyit ezután (illetve az előadások és rilízek bemutatása közötti időben) a partiból érzékelni lehetett jobbára a kivetítőn látható reklámok és demók voltak.

19:00 órakor megkezdődtek a releasek bemutatásai a következő kategóriákban: Music (8 db), Graphics (7 db), Animation/Wild (2 db), Combined 8 bit demo /intro (3 db), Combined 4k intro (3 db), Combined 64k intro (2 db) és Combined Demo (3 db). A Releaseket és eredményeket itt illetve itt lehet megtekinteni, de a party szervezői ígértek egy afterparty site-ot is, ahol minden eredményt és nevezést közzétesznek. Ezekről a produkciókról nem is írok többet, ezeket meg kell nézni, hallgatni, hiszen az egész partinak, az egész demoscenenek ez a lényege.

Estefelé változtattak többször a kamera állásán, és láthattuk a Compo Room-ot, illetve azt, hogy kik és hányan vannak jelen a teremben. A kamera kezelőjén eléggé látszott, hogy „kocka”, mivel éppen elkapott egy jó kiállású leányzót, akinek az ölében egy laptop volt, s persze a laptopot voltunk kénytelenek zoomolva megtekinteni. :) Nyilván voltak többen is, hiszen például a Fun compókat a teraszon tartották, és volt még egy Console Room is, ahol konzolos játékokkal lehetett játszani, illetve bizonyos játékokkal versenyeztek is.

Körülbelül este tízig kísértem figyelemmel az eseményt, így nem láttam élőben a díjkiosztást és eredményhirdetést. :(

sceneconreport02.jpgAki továbbra is avagy mélyebben kíváncsi a party hangulatára, az nézze meg a Level Up 106. adását a Fix.TV weboldalán. A műsor jó részében az első magyar játékfejlesztés fórummal foglalkoznak, tehát abból is kaphatunk némi ízelítőt, illetve rálátást egy más szemszögből. A SceneCon 2007 party a műsor végén van, és mint laikus úgy érzem, jól bemutatják a magyarországi, azon keresztül pedig a teljes demoscenet.

Azt hiszem, jövőre (vagy tán még idén) mégis fel kellene menni egy demoscene partira, ha nem is elejétől a végéig.

TheBitBrain / Brain Cluster Club v0.1 – Szentesi Informatika Klub
2007. június 16-17.

Fotók: Maxie és Neongod

Categories: Review | Tags

10 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Imádom azokat a partyreportokat ahol a rilizekrol egy felmondat van :D

  2. avatar The BitBrain says:

    Igazad van, de – mint azt írtam is – szerintem felesleges írni róluk, ezeket látni, átélni kell.

    Nem hiszem, hogy jobb lett volna, ha én, mint hozzá nem értő, elkezdek süketelni arról, hogy pl. a tamagocsira(?) írt wild demo kifejezetten röhejesre és szvsz elkeserítőre sikeredett, bár azt el kell ismernem, hogy komoly teljesítmény. (Ezen most nem kell megsértődni, vagy rám borítani a Himaláját, csak példa volt. ;)

    Sajnos nem vagyok olyan szinten a scene-en, hogy érdemben értékelni tudjam a demok kivitelezését, technikáját, a kompozíciót, meg mindenféle szakmai dolgot. Én csak szubjektív véleményt tudok róluk alkotni, az meg nem biztos, hogy rajtam kívül bárkit is érdekel. Akkor már inkább úgy írok róluk, hogy sehogy, legalábbis amíg ki nem kupálódok a témában. ;)

    Őőőőő….
    Asszem ennyit “védekezésül”. :)

  3. avatar Murphy says:

    Nem hiszem, hogy védekezésre szorulnál, ott vannak a linkek a cikkben is, akit érdekel meg tudja nézni, te a rendezvényről írtál riportot, nem review-et az indulókról.

    Egy pontosítás, nem tamagochi, hanem pokémon mini. ;) fénykorukban minkettőért ölni tudtak a kissrácok, de a Tamagochi a Bandai viszonylag gyors lecsengésű őrülete, a Pokémon pedig a Nintendo pénzcsináló gépezete kb 10 év óta. A pokémon mini ennek a láznak a megtestesülése volt egy minikonzol formájában. Megjelenésében valóban emlékeztetett a klasszikus Tamagochi-ra.

    Egyélbként meg ezt a Ph0x-nak kellene itt elmagyaráznia. ;)

    [ módosítva Jul. 3. 19:52 ]

  4. avatar pasy says:

    “Charlie az imént jelentette be, hogy mivel a határidőig egyetlen 8 bites zene sem érkezett be a meghirdetett compora, ezért önhatalmúlag kijelentette, hogy ez elmarad. (Ez úgy 18:00 óra környékén volt.)”

    Az én voltam :)
    aztén lehet hogy a károly is bemondta:)

    MÁS: senki nem mentette le a streamet ?

    [ módosítva Jul. 4. 03:53 ]

  5. avatar Murphy says:

    mindentbele.hu-n beszéltem egy sráccal aki mentett egy csomó dolgot belőle

  6. avatar Gargaj says:

    Tamagocsi rulez, meg nekem is volt. Csak nemtom hol van, de azt t’om h nagyon birtam :D
    Nincs valakinek egy elfekvoben? :D

  7. avatar Remage says:

    Jó lett ez a report. A tanulságokat levontuk, legközelebb igyekszünk, hogy a stream is jobban sikerüljön majd…

  8. avatar The BitBrain says:

    :) Köszi Remage.

    Az érintettektől elnézést a tamagocsizásért, de nem ismerhetek minden kütyüt. _Ennyire _ kocka nem vagyok. ;)

    Pasy: Ühüm… ez bug. Szólok az illetékesnek és megkérem, hogy ha lehet, javítsa ki. És bots. :)

  9. avatar Charlie says:
    wrote
    a tamagocsira(?) írt wild demo kifejezetten röhejesre és szvsz elkeserít?re sikeredett

    Koszi… Amugy abban az volt a jo, hogy egy ajandek volt nekem ph0x kollegamtol, es termeszetesen erre az altalunk gyartott ubermegacool mindentvivoslager Amigas kultproduktra torteno “kikacsintas” volt. Es “termeszetesen” a compon lemaradtam rola, mert eppen valami partyval kapcsolatos katasztrofaelharitas zajlott. Igy megy ez.

    wrote
    aztén lehet hogy a károly is bemondta

    Szerintem nem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára