☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Új DosBox verzió

Posted by Murphy on 2007-03-06, 14:12

dosbox.pngA népszerű dos emulátor fél év után új verzióval jelentkezett a napokban. A jelenlegi 0.70-es verzió forradalmi újításokat nem tartalmaz, elsősorban a bugfixek és optimalizációk miatt érdemes váltani a legutóbbi 0.65-ös verzióról. A feature listát itt olvashatjátok, az installert és a különféle frontendeket itt találjátok.

Categories: Vegyes | Tags

23 Responses so far.

 1. avatar pasy says:

  már kipróbáltam, nagyon sokat javult

 2. avatar pohar says:

  egy gusinit-es demo után még a Chrysalis – e250 is fut vele

 3. avatar Gargaj says:

  FIFA’94 meg mindig nem :(

 4. avatar Murphy says:

  Lebuktál gamer :)

 5. avatar slyspy says:

  Monnyátok meg már nekem, mert előbukkant a latens amigás lelkem, hogy mi a pontos magyarázat, hogy nem bírják ezt DOS emulátort (amúgy érdemes ezt a kifejezést egy kicsit ízlelgetni) normális sebességgel működőre megírni?

 6. avatar Murphy says:

  Ez a cycle állítgatós móka számomra is érthetetlen, szerintem az lenne a helyes mód, mint amiga emuban, alapállapot, hogy teljes erőből próbál emulálni a gép, de persze erővel bekorlátozhatod, hátha valamelyik program nincs timerezve. Perzse CPU teljesítmény is erőssen bekorlátoz, nállam core 2 duo-n egy p100-at igénylő demó már csúnyán szaggat, vagy csak nem értek a configolásához :)

 7. avatar slyspy says:

  De érted, még csak nem is egy másik gépet, hanem egy oprendszert kell emulálni(???), amit erre a gépre készítettek. Ezt én nagyon nem vágom.

 8. avatar pasy says:

  a cycle-nak van olyan beállítása hogy MAX,
  próbáltuk vele a ROBOTNIK-ot nézni, teljesen jól ment (p4-3ghz)
  és mivel a dosbox multiplatform powerpc-s mac-en is megy ezért igenis gépet is emulál.

 9. avatar slyspy says:

  Az jo, hogy multiplatform meg gepet is emulal, de akkor miert nem veszi eszre, hogy pl. itt nalam nincs mit emulalni? Majd irok a fejlesztonek. :)
  Koder pajtasok! Nem lenne viszonylag egyszeru egy sima dos emulatort irni? A sok vindoz portra alapozom ezt a dilettans kerdesemet.

 10. avatar pontscho says:

  x86-on procit nem emulal (ha ugy allitod be), de a tobbit igen. Mert hogy az anyamba emulalna melle pl. GUS-t? :)

 11. avatar slyspy says:

  Nem értek a programozáshoz, de ha van más hangkártya a gépben, mi az anyámnak emulálja a GUS-t? Elég lenne, hogy a lejátszó dolgait a windows hanglejátszó izéjébe (szakkifejezéssel behelzettesítendő) küldje.
  Most is oda küldi, csak közben emulálja a GUS-t, ami ha jól közelítek, akkor annyi, hogy szoftveresen kell összemixelni 16 (v. 32) csatornát? így 2007 elején durván processzorigényes feladatnak tűnik. Még mázli, hogy a GameBoy Advance is megbírkózik vele.
  Nem azt akarom sugallni, hogy szar ez a dosbox, de mégis az. :) Igaz, még 1.0-nál sem tartunk.

 12. avatar Gargaj says:

  Sose tagadtam :)

 13. avatar Gargaj says:

  A kulonbseg az hogy a mostani hangkartyaknak eloremixelt kimenet kell, a GUS pedig sajat samplememorybol tudott dolgozni – teljesen mas a felepitese.

 14. avatar slyspy says:

  Ezt vágom, ezért nem értem, hogy miért olyan nagy dolog 32 csatornát összemixelni (gus pnp), amikor mondjuk zeneszerkesztőben mittomén 168 csatornával dolgozom az 1,77Ghz-es Athlonon zökkenőmentesen.
  Ha a GUS analog áramköreit, D/A átalakítóját fizikailag modellezi a dosbox, akkor világos minden. ;)
  De ha nem, akkor wtf?

 15. avatar Jimmi says:

  Igazából az UAE azért gyors, ez meg azért lassú, mert UAE-ben van JIT compiling, ebben meg nincs. Azaz az UAE fogja magát, és leforgatja a gép saját utasításkészletére a 680×0 kódot, aztán az fut, mint a veszedelem. DosBox meg inkább crossplatform akar lenni, és szépen emulálja az x86-ot is, hogy biztosan menjen. Persze ha valaki lelkes, bele lehet gányolni egy JIT-et, de az még tapasztaltabb programozóknak sem igazán egyszerű.

 16. avatar pontscho says:

  Ezert finom a FAQ 2) Use the dynamic CPU bekezdese. Mondjuk csak x86-on megy, de gyanitom az userek 99%-anak ez nem egy rettenetesen nagy korlatozas… :)

 17. avatar Charlie says:

  Az UAE JIT-je is x86 specifikus, PPC-n interpretiv az emu.

 18. avatar Charlie says:

  Azert egy HW emulacio mindig mas teszta, mint X csatorna osszemixelese. Eleg sokmindent kell emulalni, a GUS-os demoknak (volumeramp regiszterek, DMA, stb), raadasul ami sokat lassit, hogy az egeszet szinkronban kell tartani a procival, meg az emulacio tobbi reszevel, az idozitesekkel, es meg kitudja mivel. Ez nem egy XM/IT/DBM/whatever player, hanem egy hardver emulator. Nagyon nehez gyorsra megirni, ugy, hogy pontos is legyen.

 19. avatar slyspy says:

  Jó, de nehogymá egy hankkkártyát nehezebb emulálni, mint egy amigát…

 20. avatar pontscho says:

  Szerintem ne eroltessuk a kerdest tovabb ;)

 21. avatar Bery says:

  Ebből is látszik, hogy a GUS mennyivel komolyabb hardware, mint az egész Amiga ;-))))

 22. avatar Charlie says:

  Hogy az ilyen hozzaszolasaidbol meg mi latszik, azt inkabb nem irom ide…

 23. avatar slyspy says:

  Azzal van itt a baj, hogy a dos olyan szar, hogy nem lehet emulálni. :))

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára