☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Az idei Revision 64k compojának egyik (szerintem) meglepetése volt a finn scene fiatalabb korosztálya által készített Guberniya c. intro, ami stílusilag az egyik legérdekesebb volt a compoban.

Pár napja került ki az intrórol egy tartalmas poszt-mortem leírás a lead coder, Pekka “cce” Väänänen jóvoltából (szintén az ő műve volt pár éve az oszcilloszkópon futó Quake), hogy mégis belássunk a kulisszák mögé, hogy hogyan készül ma egy non-tool-driven 64k intro.

Én a következő technikai érdekességeket emelném ki:

  • Az elején a távolban mozgó állatkák tényleg kecskék, pixelanimációval megoldva.
  • A kompozitálás paraméterezést a sokak által ismert Dear IMGUI segítségével oldották meg, ami a paraméterezés után egy C fájlba menti a paramétereket.
  • A zene egy pár másodperces trackelt zene, MIDI hangszereket használva, és aztán kitimestretchelve 5 percre – ezt egyébként a vájtfülűek többen kiszúrták már, de attól még mókás megoldás.
  • Az űrhajó alatt repkedő madárraj tényleges csapatos mozgást szimulál, viszont alapvetően csak pöttyökből áll, amiknek a mérete van kicsit megzargatva, hogy távolban csapkodó madaraknak tűnjenek.
  • A fényezés a ma már egyre inkább elterjedő fizikai alapú módszert használja.

Érdekes olvasni a részleteket, ugyanis talán (nem kis részben a mi mint CNS hibájából) kicsit elterjedt az a nézet, hogy a 64k-kat kizárólag toolokkal csináljá, ez a leírás pedig homlokegyenest a “leülök és megírom kézzel” módszertant mutatja be.

Categories: Háttér | Tags:

2 Responses so far.

  1. avatar DeT0X^DT says:

    qrva nagy ez a Paulstretch. alkalmazni fogom :)

  2. avatar Citrus says:

    amugy mindig hallom hogy ne toolt irjunk, viszont igazabol a mi 64k-ink (amik amugy elegge sub-parok voltak, es egy beloluk nem is 64k) is kezzel keszult, nem toollal. Idaig meg toolunk rendes nem volt, csak “framework” amibe egy rakat kodot kellett irni hogy egyaltalan a kotsog rendereljen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára