☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

X’2016 – So raise those beers high!

Posted by teo on 2016-11-04, 15:05

X2016

Alig tértem magamhoz a TRSAC okozta ámulatból/sokkból, már jött is a következő bevetés: X’2016.

Út:

Mivel Someren Bonntól egy köpésre van, ezért simán ráértünk pénteken meló után indulni: bérelt autót átvesz, 2 rekesz sört beszerez, Edhellont begyűjt, aztán irány az X. Olyan kb 2-2.5 óra volt az út, tehát nem egy Budapest – Aarhus távolság :)

Tervben volt még egyéb kósza magyar scenerek begyűjtése, de mire Eindhovenbe értünk volna, már mindenki a party helyszínén tobzódott, szóval ledobtam a hotelban a cuccokat, aztán a TRSI osztrák részlegéhez (Ayatollah, Diskrim, Warhead) csatlakozva mentünk mi is ikszelni. Egyébként magyar scene képviselői közül meglepően sokan voltak jelen:

Cargo, Ziona, Leon, Füvesi, Füvesi_B, Dév, Stefan, Edhellon, Teo, Blala, Strepto, Vincenzo

Persze mindenki csak lémerkedni jött, mert összesen 3 db magyar induló volt:

Ziona: Msx – 22. hely
Leon: Gfx – 6. hely
Strepto: Demó – 13. hely

Helyszín:

Talán leginkább a “scener-tábor” elnevezés áll legközelebb, ha be kellene határolnom a rendezvényt/helyszínt; fejenként 100 EUR-ért majdnem teljes ellátásban részesül mindenki:

– ingyen sör (ha jól számoltam 4 féle volt: Heineken + Jupiler ill. 2 számomra eddig ismeretlen belga ill. holland sör (Holger ill. Alfa), ami persze még mindig fényéveket ver a kukoricadarás magyar szutykokra). Tehát garantált volt pár újabb Untappd strigula.
– (majdnem) végig ingyen kaja (első este: ingyen sültkrumpli + frikandel), másnap reggeli, délután fizetős sültkrumplis kocsi, este vacsora)
– 6-8 személyes szobák, emeletes ágyakkal, “first come first serve” alapon (Blala és Edhellon pl. nagyon elit módon összebútorozott a Censor Design tagjaival (Bob, Magnar))
– maga a helyszín több különálló épületből és egy hatalmas udvarból áll (volt valami ezoterikus összejövetel is a szomszédban, néha lehetett hallani ahogy kántálnak, de azért általában a SID elnyomott minden mellékzajt :))
– a kompóterem elég nagy, bár közel 300 ember esetén már fogyott néha a levegő, de elfért mindenki mikor jött a fő attrakció. (Több mint 400-an regisztráltak, és kb 290-en kapcsolódtak a wifihez, innen a 300 látogatós saccolás, ebből kb. 240 szavazott is, Blalát kivéve, mert az ő telefonja nem elég smart)
– a pincében volt egy dedikált koncertterem, talán még egy partyn sem láttam ilyen jól különválasztva a fő helyszínt illetve a táncteret
– a fentiekből talán lejön, hogy mily remek adottságokkal rendelkezik ez az – egyébként kb. a világ végén talalható – party-helyszín

Volt mindkét este liveact/dj szett is, mindenféle prominens nevekkel, a teljesség igénye nélkül: Reyn Ouwehand, Wacek, LFT, Jeroen Tel + barátnő (Tess & Tel). LFT a saját maga által tervezett zseb-szintiken játszotta a zenéket, Wacek C64-es zenéket kevert újra frankó ütemekkel (táncolt is mindenki a Ninja 3 újramixre :)), Jeroen Tel-éket pedig már nem vártam meg, mert a 2 órai kezdés még fél négykor sem jött össze, és kezdtem fáradni. A helyi taxis már aludt (legalábbis valami értelmezhetetlen holland szöveget ordított a telefonba, mikor fél négy körül felhívtam), szóval az egyik szervező srác dobott minket vissza a hotelba 4 körül a shuttle busszal. Max riszpekt neki ezúton is! :)

Wacek szettje:

Kompók:

Nyilván a fő műsorszám egy ilyen partyn, bár a sok SID-töl a végefelé már fájt a vájt fülem, de az X hozta amire számítani lehetett, ennyi és ilyen minőségű C64 demót csak itt láthat az ember, kétévente.

Kompók elemézését egy szakavatottabb kollegára bíznám (Edhellon, Oswald, Clarence?), nekem személy szerint az Arsenic, a Censor, a Bonzai, a Hitmen és az Extend demói tetszettek (ez utóbbit némivel a kompó után mutatták be, ennek tudható be a 18. hely). És persze meg kell említeni LFT-t is, aki teljesen egyedül hozta össze a második helyezett demót (bár nekem grafikailag és zeneileg kevésbé jött be). A győztes egyébként a nagy visszatérő Bonzai lett (akik közül sokan a Silents dán szekciójában is pörögtek Amigán, még a 90es évek derekán). Szintén szokatlan dolog volt számomra, hogy demó kompó alatt egyetlen ember sem kószál az udvaron, hanem mindenki bent ül a teremben, és nézi a kivetítőt, ez azért komoly elismerése a demókba fektetett munkának. A két részre osztott demokompó szünete előtti demó alatt kimentem levegőzni, onnan tudom, de mondta más is, aki csak cigizni rohant ki, ha már nagyon kellett a nikotin :)

Grafikákban is nagyon erős mezőny jött össze (volt külön PETSCII kompó is). Sokat elmond a mezőnyről, hogy a hazai pályán általában mindent vivő Leon, csak a hatodik helyet szerezte meg. A grafikákat (és egyéb rilízeket) itt találjátok.

A zene kompót csak utólag hallgatam meg, itt is akadt szép számmal jófajta zene, mint említettem egyedüli magyar ebben a kategóriában Ziona volt, ő a 22. helyet csípte meg a rangos mezőnyben:

Képek:

http://www.scs-trc.net/parties/index.php

Categories: kiemelt, Party, Retro | Tags

5 Responses so far.

  1. avatar Edhellon says:

    A szervezők utólagos köszönőlevele alapján 316-an voltak, ami új rekord az X történetében. Ja és Vincenzo is a “mi” szobánkban aludt. :) Egyébként csak utólag derült ki (mikor összefutottam Bobbal) hogy pont a Censor szobába sikerült becuccolni, a szobaválasztás az alapján ment hogy hol találtunk még két szabad ágyat Blalával (este 9 körül ez már necces volt!) illetve hát volt diszkólámpa amivel egyből megvettek minket!

  2. avatar teo says:

    akkor tényleg megaelit lakosztály volt.
    na de lehet ám demókat is elemezni :P

  3. avatar vincenzo says:

    Érdekes élmény volt találkozni olyan emberekkel, akiknek a demoin tulajdonképpen felnőttem. Bob, Axis, csak hogy pár nevet említsek. Kicsit olyan volt, mint amikor… huh, 1998-ban? első partira mentem.
    A helyszín, hangulat jó volt, kompók úgyszintén. Nyilván ízlés kérdése, én a Censor demot tettem volna első helyre, az a digi nagyon durva megint. LFT csinált egy nagyon jó ASD demot C64-re, talán holtversenyben első, de inkább második helyet ér nálam. Arsenic, Hitmen, Bonzai, közülük nem is nagyon tudnék már választani, mind tetszik.
    Zenekompót végigültem, bár a 29-re már nem csak a fülem zsibbadt le. Néhány kivétellel elég színvonalas zenék voltak, sorrendet meg sem próbálok felállítani. Annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy szerintem már szét lehetne választani a zenekompót “normál” és “digi” zenékre, már van digivel is annyi induló, hogy lehetne egy normális verseny. Viszont az egyszeri SID zene már sajnos túl egyszerűnek hat a digik mellett.
    Grafika, nehéz ügy. Szerintem Leon is símán top3-as lehetne, de nem lett :) Ennyire nehéz volt dönteni.
    Konklúzió: 2 év múlva is kötelező program X-re menni.

  4. avatar teo says:

    ez pl kimaradt a cikkböl, pedig tenyleg nagy jelenete volt a partynak:

    https://www.youtube.com/watch?v=CunOGL4QPDQ&feature=youtu.be

  5. avatar Megabyte says:

    Köszi a fasza beszámolót!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára