☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

331 588

Posted by Bery on 2014-02-04, 09:36

Magyar Demoscene Egyesület logoA címbeli mennyiség poligonból sem kevés, de jó magyar adóforintból, pláne egy kis egyesületnek különösen nem hangzik rosszul :)

Hála nektek, 331 588 Ft folyt be a Magyar Demoscene Egyesület számlájára a 2013-ban beadott 1% felajánlásokból. Köszönjük mindenkinek!

De ezúttal ez nem volt ennyire sima ügy, mint amilyen könnyű volt ezt most leírni. Sajnos csak 2013 decemberében értesültünk néhányotoktól, hogy a NAV tájékoztatása alapján az adó 1%-ok nem értek célba. Gyorsan elkezdtünk utána járni, hogy mi lehet az oka, és kiderült, hogy egy nyilatkozat nem került beadásra még szeptember végén – október elején, amiben kijelentjük, hogy nincs semmilyen köztartozása az egyesületnek és jogosult az 1%-ok fogadására. Hiába na, másfél éve nincs állandó könyvelőnk. :(

Sietve elkészült egy pótbenyújtás karácsony magasságában, amiben méltányosságból kértük, hogy had kaphassuk mégis meg a befolyt pénzt, mert hogy ennek hiánya erősen hátráltatja az egyesületet a céljainak elérésében. Ugyanis a szabályzások révén ekkor már a NAV nem köteles átutalni a beérkezett összeget. Január első napjaiban további kiadás-bevételi információkat kértek tőlünk, ami alapján a méltányossági elbírálást meg tudták tenni, szerencsére ránk nézve pozitív végkifejlettel. Köszönet az elbírálónak érte!

De a lényeg, hogy idén is jelentős összeget tudunk fordítani az Árok parti és a Function megrendezésére ebből, illetve még  arra, amit a hamarosan megtartandó egyesületi közgyűlésen a jelenlévő tagság megszavaz.

Még egyszer köszönjük azoknak, akik az MD1-nek adták az adó 1%-ukat!

Egyúttal szeretnénk egy felhívást közzétenni.

Rajongója vagy a demoscene-nek és a demopartyknak? Csatlakozz hozzánk az MD1-be! Azon dolgozunk, hogy minél több ember megismerje, hogy a számítógépek nem csak Facebookra és játékra valók. Ha szeretnél azért tenni, hogy a hobbid évek múlva is létezzen magyarországon, keress meg minket!

Itt a hozzászólásoknál, vagy az info[kukac]md1.hu emailcímen.

Categories: Háttér, uncategorized | Tags: ,

19 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Hát akkor egy kis félreértés tisztázandó. Charlie kommentelt egyet, aztán ez a komment törölve lett (persze azért üzenet ment Charlie-nak, hogy miért), mert úgy tűnt roppant destruktív és az amúgy is személyi problémákkal küzdő MD1 helyzetén sem javít. Utóbb kiderült, nem volt jó döntés, mert a komment nem destruktív céllal született, meg ugye eleve jobb reagálni, mint törölni. Na szóval, hamu a fejünkre, mint Scene.hu szerkesztőség, nyilvánosan elnézést kérve Charlie-tól, itt alább a komment, amiből az is látszik pl. hogy az MD1 egyesületben nagyjából milyen feladatokat kellene ellátni. Mert ugye ha valaki úgy érzi, hogy segítene abban, hogy lehetőség legyen adó 1%-okat gyűjteni, majd partyk között támogatásként szétosztani, az nagyon jót tenne a demoscene-nel, mert ebben a pillanatban nem nagyon van, akinek erre ideje és ereje lenne. Szóval a törölt komment:


    Pár dolog azért csak kimaradt:
    1., Elvileg már 2012-ben is le kellett adni ilyen igazolást (adatlapot), aminek a száma 1137A.
    2., A NAV előtte tájékoztatót és felszólítót küld, hogy mennyit fogsz kapni, és felszólít hogy igazold, hogy nincs tartozásod(!), amit ezek szerint ignoráltatok/leszartatok/elseolvastátokrendesen, ahogy kell, mert ennek a levélnek a megérkezése utáni 30. nap a határidő.

    Részletek:
    http://www.nav.gov.hu/tarsasagok/print/nav/szja1_1/tajekoz/civil_szervezetek_koztartozasasnak_rendezese.html

    3. A NAV honlapjának *főoldalán* (nav.gov.hu, nem a nav.hu) van adónaptár, amely belépéssel egész konkrétan személyre szabható(!) és van az 1%-okra vonatkozó tájékoztató link, minden fontos részlettel, 2011-ig visszamenőleg…

    Szóval itt több rétegű elbaszás van, semmint az, hogy “nem tudtuk”. Egyébként teljesen megértem, nekem volt Bt-m, meg én is toltam könyvelő nélkül, ott is ritka gusztustalan volt a folyton változó adóügyekben turkálni, és néha jobban járt az ember, ha sűrűn kussolt meg lapított mint szar a gazban, de ez nem mentesített semmi alól. Főleg, hogy az egyesület *SEMMIT* nem csinál egy évben (legalábbis az elmúlt 4-5-ben biztosan), csak begyűjti az 1%-okat és odaadja a megfelelő embereknek. És még ezt is sikerült majdnem ellazázni.

    Na remélem ez vitaindítónak megteszi, hogy lesz, aki azt mondja, hogy inkább csinálom. Mer az nagyon jó lenne.

  2. avatar slyspy says:

    És akkor mindjárt reagálnék is:
    – Az egyesület nem csinál semmit, mert egy egyesület csak egy fogalom. Az emberek, akik működtetik, na ők nem csinálták meg, amit kellett volna. De nem azért mert leszarják, hanem mert életük okozta egyéb elfoglaltságok miatt egyszerűen erőn felül van nekik.

    Ebből következik, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az MD1 mennyire hálás lenne olyan személyek jelentkezéséért, akik pl. vállalják, hogy észben tartják a határidőket.

    Sőt utópisztikus gondolat, de talán kimozdulhatna az md1 abból a minimál állapotból, hogy csak az 1%-okat osztja szét partyk/rendezvények/akármik között és esetleg egyéb dolgokat is tehetne. Csak ugye ember kéne.

  3. avatar zoom says:

    Kritizálni én is tudnék, de ebben a helyzetben minek? (fekvő emberbe…)

  4. avatar Charlie says:

    Just for the record: az eredeti cikkben volt Murphy-nek egy olyan (azóta törölt) hozzáfűzése, hogy tavaly nem kellett leadni ilyen papírt, ami miatt gáz volt az 1%-okkal. Én rágugliztam, és konkrétan másfél perc alatt találtam meg a fenti cáfolatát a NAV oldalán. Ezután megírtam a kommentet, amit nem érzek sem földön fekvő emberbe belerúgásnak, sem destruktívnak, ellenben az eredeti cikkben lévő tévedés kijavításának és max. egy kérésnek, hogy további kavarás helyett most már öntsünk tiszta vizet a pohárba.

    Aztán bejöttem melózni, később elmentem fodrászhoz (itt kell röhögni), visszajöttem, aztán valamikor este feltűnt h. nincs meg a komment. És ezt kitwitteltem. (Mint ahogy aztán később slyspy helyreállítását is.) Aztán kb. elszabadult a pokol.

    A többihez nincs hozzáfűznivalóm. Maximum ha azt szeretném, hogy Magyarországon létezzen még a hobbim évek múlva is, akkor csinálok egy demót. Meg szervezek egy partyt. Been there, done that. (És szerencsére ezzel nem vagyok egyedül, egyesület ide vagy oda.)

    És ugyan MD1 elnöknek meg titkárnak nem jelentkeznék (bár ma újfent megpróbáltak többen is meggyőzni, de ha kell valaki a Magyar Demoscene Antikrisztusa és az MD1 Céljainak Hidegvérű Gyilkosa szerepre, akkor nyugodtan rámruházhatjátok, nem okoz lelki törést. (Amúgy is vannak referenciáim korábbról, khmm…)

    Ja és hogy valami értelme is legyen az egész kommentnek: pc suxx, Amiga rulez, C64 forever!

  5. avatar Bery says:

    Charlie-nak igaza volt, konkrétan az én hanyagságom miatt úsztak el majdnem az adó 1% felajánlások. Elismerem, vállalom, nagyon béna dolog volt, megkönnyebbültem, amikor sikerült korrigálni.

    SlySpy-nak is igaza volt, ugyanis ez egy olyan időszakban történt, amikor két hónapon át állandóan túlóráztam és semmire sem volt időm, így amikor megérkezett a NAV levél, akkor örültem a levél elején levő összegnek és végig sem olvastam, mert nem volt rá idő, aztán el is felejtettem.

    És igen, az egyesület vezetősége 3 tagú, de Murphy már 5 éve csak azért vállalta el az alelnöki tisztséget, mert nem volt más jelentkező, és ezen kívül más területeken szerintem elég sokat tett a hazai demoscene-ért.

    Én pedig 5 éve azért vettem át tőle a stafétabotot, hogy ne szűnjön meg az egyesület és ne vesszen el az akkor először begyűjthető adó 1%. És ezt vittem végig az elmúlt 5 évben, sokkal többet valóban nem.

    Aktív, tevékeny titkárunk pedig már sajnos évek óta nincs :(

    Ugyanakkor évről-évre hálóval fogdossuk össze a minimálisan szükséges 10 embert az éves közgyűlésekhez, ami nem jó. Általában ugyanazok az emberek aktívak a demoscene-el kapcsolatosan, akinek köszönhetően vannak partik és demoshow-k.

    Tavaly ezért szerettünk volna egy tisztújítást, de a közgyűlésen megjelent emberek közül volt, akik már amúgy sok időt áldoztak a szabadidejükből – például parti szervezésre révén – a demoscene-re, ezért nem tudták vállalni, mások a munkájuk miatt, és volt aki csak szimplán látta, hogy nem tudná ellátni egyik posztot sem. Nem jutottunk előrébb. :(

    De azt látni kell, hogy egyrészt minimum évi 300 ezer Ft a tét, plusz még amit külső támogatok révén egy egyesület meg tud kapni, de egy magánszemély nem. Ha nem lesznek új tisztségviselők, akkor felelősen nem tudja a mostani elnökség tovább vinni az MD1-et, így mindez elúszhat. Ezt nem szeretnénk.

    Szóval nagyon jó lenne, ha jelentkezne pár ember, akinek ér ennyit a hazai demoscene, hogy évente 2-3-szor pár órát foglalkozzon a kötelező feladatok ellátásával. És azért lenne jó, ha a 3 tisztségviselőből minimum kettő tényleg aktív lenne, mert ha valaki éppen túlórázik, vagy vizsgázik, vagy beteg a gyerek, akkor lenne, aki akkor átveszi tőle, amit nagyon muszáj megcsinálni.

    Örülnénk, ha lenének jelentkezők az elnökségi pozíciókra. Valóban lehet ezt jobban csinálni, mutassátok meg, hogy!

    Összeírom, hogy milyen feladatokat kell ellátnia az egyesület elnökségének és hamarosan valamilyen módon elérhetővé tesszük, hogy aki gondolkodik a dolgon, annak nagyobb rálátása legyen a feladatra.

  6. avatar pohar says:

    na, már megint a divatamigás kavarja a szart. menjen német partyra inkább, az sokkal jobb. a magyar partyjainkat meg hagyja meg nekünk!

  7. avatar zoom says:

    Charlie: teljesen megértem hogy nem destruktívnak szántad a kommentedet, csak épp amit kivált az az lesz (szia pohar).

    Másképpen mondva felesleges okoskodásnak (bocs) tűnik egy olyan ügyben amiből már az elkövetők is okultak, ugyanakkor semennyire nem járul hozzá a jelenlegi célhoz.

    (ahogyan ez a komment sem, szal befogtam)

  8. avatar Gargaj says:

    Amennyiben az egyesulet nem tud tisztujitani, meg fog szunni.

    Amennyiben az egyesulet megszunik, valoszinuleg a Function se kerul megrendezesre.

  9. avatar RawBits says:

    Azt mondanám, hogy a legutóbbi felhíváskor is szívesen mentem volna, de nem volt miből. Most már van munkám és a hét jelentős részét Budán töltöm.

    Szívesen segítek amiben tudok, mint ahogy azt eddig is hangoztattam. Az alábbiakat érdemes figyelembe venni persze:
    – hivatalos papírok kitöltése nem az erősségem,
    – dolgok észben tartása lehetetlen küldetés,
    – időre megjelenni valahol elképzelhetetlen,
    – értelmes szóbeli megnyilvánulással élni… hát… azt tudjátok.

    Várom a javaslatokat feladatkörre.

  10. avatar Fiber says:

    Off:
    Rámhoztátok a szívbajt, mert volt egy kis kavar tavaly év elején a munkahelyemmel/váltással és kaptam dec végén egy levelet a NAV-tól, ami kb jan közepéig nem kerülhetett hozzám (és a NAV nem nagyon szokott spam mailokat küldözgetni, meg termékbemutatókat), mire kinyitottam kiderült hogy valami nem kerek az 1%-al.
    Megnyugodtam és sajnáltam, de jó látni, hogy mégis hozzátok került :)

    Tehát akkor megkaptátok a teljes összeget hiánytalanul?

    Tök jó, már csak egy Functionra kéne végre eljutni sok sok év után :)

  11. avatar slyspy says:

    Elvileg meg. Köszi!

    Úgy néz ki az egyesület marad, megvannak a tisztségekre az emberek. A többit meglátjuk.

  12. avatar Terenc says:

    Az MD1 egyesületként nem tud önkormányzatos pályázatokat megpályázni? Én tagja vagyok egy másik egyesületnek is itt Győrben, ahol csak az elmúlt cirka másfél évben ~4 tekercset kaszáltunk az önkormányzattól úgy, hogy mindenféle pályázatokra adtunk be szívhez szóló, 20 oldalas pályázati anyagokat. Nyertünk! Sok esetben.
    Vagy ez triviális, és pályáztok és nyomjátok ezerrel ezt a vonalat is és én vagyok tájékozatlan?! Ez egy szarkazmus mentes, építő jellegű kérdés akart lenni…
    (…gondoltam megkérdezem, mert királyság lenne ha több lenne a lóvé és a következő Funkción mindenki saját jakuzziból nézhetné a demo kompót…)

  13. avatar abcug says:

    Charlie az elnök ? :D

  14. avatar Travis says:

    Nem, de ugy latom azota ki sem jelentkezett. Biztos ugyel, hogy minden demokratikusan menjen :-)

  15. avatar blala says:

    miert jelentkezett volna ki, az amigat nem kell mindennap rebootolni :)

  16. avatar teo says:

    es a nemet internet is jobban teljesit! :)

  17. avatar Bery says:

    Terence: persze, pályázatra volt felvetés, csak ember nem volt, aki akárcsak a feltételeket elolvasta volna, nemhogy egy pályázati anyagot összeállítson.

  18. avatar Bery says:

    “miert jelentkezett volna ki, az amigat nem kell mindennap rebootolni :)”

    A PC-n meg ki sem kell jelentkezni egyetlen weboldalról sem, ha lekapcsolom a gépet ;) Tiszta NASA technológia ;)

  19. avatar abcug says:

    Bery: Mármint, hogy hibernálod az egész netet gépestűl ? Basszus, akkor azért fagy nálam állandóan ! :D

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára