☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Kezdem megszokni már, hogy mostanában igyekeznek mindenféle okosságot rázsúfolni egy kicsiny nyáklapra és nevetséges összegekért eladni. Ilyen az új Parallax Propeller is, bár egy kicsit másként közelíti meg a célt mint mondjuk a Raspberry Pi.

Míg utóbbi egy 700MHz-es ARM CPU-val, 256 MB RAM-mal és OpenGL 2.0-át támogató videóvezérlővel van ellátva és ezzel megpróbálja magát egy komplett PC-nek eladni – kicsiben -, addig a Propeller inkább a népszerű – de szerintem nagyon drága – Arduino szerelmeseinek ad egy kis plusz számítási erőt és egyben rengeteg lehetőséget.

De mi is ez a – QuickStart – lapka? NYOLC különálló processzorral rendelkezik (P8x32A), melyek mindegyike kapott 512x32bit saját memóriát, valamint közös használatra 32k RAM-ot. A programunk részére 32k EEPROM-ot szántak plusz helyet egy második EEPROM-nak. Ezen kívül fesz-stabilizátor, 30 lábas I/O port  és USB csatlakozási lehetőség is helyet kapott rajta. Tisztán látszik, hogy itt nem egy számítógépről beszélünk, hanem egy kicsit fejlettebb I/O műveletekre kifejlesztett, önálló működésre képes rendszerről. (Mellesleg integrálva van még 8 érintőszenzor és 8 LED is a kezdeti játszadozásokhoz. :) )


Quickstart Introduction from Gadget Gangster on Vimeo.

Mindezt alátámasztandó a Gadget Gangster és a Propellerpowered több programozható érzékelőt és egyéb kütyüt árul hozzá – természetesen a hozzájuk tartozó szoftveres támogatással -, ám nem csak az elborult elektronikai zseniknek. Van ugyanis egy QuickPlayer – korábban El Jugador – nevű kis kiegészítő lapka, ami hozzácsap a funkcionalitáshoz egy PAL/NTSC videó- és egy Stereo audió portot, valamint 2 Wii controller – a korábbi verzió NES controller –  csatlakozót, plusz egy SRAM bővítő helyet is. Akit elijesztenek a Nintendo központú controller portok, azoknak emlékeztetőül megjegyzem, hogy az alap QuickStart lapon már van egy USB csatlakozó is. ;)

 

Na itt kezd egy kicsit érdekes lenni a dolog. Tehát van lehetőségünk audiovizuális megjelenítésre és még interakcióra is, tehát jöhetnek a demók és a játékok. De milyen grafikai és zenei lehetőségeink vannak? Mint  korábban említettem, minden modulhoz van valami a kódbázisban ami segít a gyors indulásban. Ilyen a – community developed :) – ORE driver is, ami a megjelenítés kezelését oldja meg. Konkrétan karakteres képernyő megjelenítését – gondolom ez már egy kis mosolyt csalt az arcokra – tehát tökéletes az oldschool NES/SNES korszak játékaihoz hasonlók megalkotására. A 160×192 képpontot 20×24 8×8-as karakterre bontja, darabonként 4 , összesen 126 színnel – elég nosztalgikus. Vagy ott van a – szintén community developed – AIGeneric Graphics & Text Driver is, a maga 40×24 karakterhelyével és 16 színével. De természetesen mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy saját megjelenítőt írjon. Ugyanígy találhatunk kész megoldásokat softsynth-re és minden egyéb problémánkra is – ha lusták vagyunk megírni magunknak.

Egyébként sok játéknak készült már átirata, mint pl Donkey Kong, Wolfenstein 3D, BomberMan, OutRun… (listáért katt ide) És pár egyéb érdekesség is, mint ez a 3D demo:

EDIT: Sajnos a videót törölték, de helyette itt a Wolfenstein 3D, egy BattleZone klón és egy helyzetérzékelős demo:



Ha már a programozásról volt szó, mivel bűvölhetjük? A három elterjedt nyelv a közösségben a Spin (Windows/Linux/Mac), a C  (Windows/Linux) és a Basic (Windows). Ezekhez letölthető teljes fejlesztő környezet. Aki egy kicsit is ért ezekhez a nyelvekhez biztosan könnyen és gyorsan el tud indulni.

Egyébként az egész cucc MIT licenc alatt van szoftverestől. Gy.K .: Azt csinálsz vele amit csak akarsz. Igen, a kapcsolási rajzokat is letöltheted az oldalukról.

És ha már úgy kezdtem, hogy szerintem az Arduino drága a maga ~30 USD-jével – lévén csak egy sima I/O port -, akkor nézzük mit kóstál ez a cucc. A QuickStart lap ~25 USD – ami már többet tud az előbb említettnél -, a QuickPlay ~ 14 USD, vagy ha valaki esetleg monitort meg PS/2 billentyűzetet szeretne használni TV és Wii controller helyett, a Propellerpowered VGAplus ~ 15 USD.

Linkek:

EDIT: Bónusz SID emulátor:

7 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Az mi akar lenni az a google videó, ami már el sem indul?

  2. avatar zoom says:

    Naja, a google video már vagy egy éve nem létezik :)

  3. avatar adsr says:

    Ahha, akkor nem csak a friss telepítésű binugzom miatt nem indul. Megnyugodtam ;-).

  4. avatar RawBits says:

    Ooupsz Funkció után még működött… kitartás!

    Addig itt egy másik hasonlóan szórakoztató: http://www.youtube.com/watch?v=-gyO2lRXLyg

    Na jó vicceltem. :) De ez a SID emuláció egyszerűen zseniális: http://www.youtube.com/watch?v=EJcbxrdErkY&feature=relmfu

    Amúgy az a video kb annyi, hogy SuperFX – vagy mi volt a neve a 3Ds SNES chipnek – minőségű 3Ds grafikát mutat be a Propelleren.

  5. avatar Hoild says:

    “valamint közös használatra 64k EEPROM-ot amiből fele ROM, a maradék RAM. ”

    ???

  6. avatar YADA says:

    NCIS zsenik szoktak ekkora baromsagokat mondani. De hat lehet hogy az elet is csak egy rossz film :)

  7. avatar RawBits says:

    Hoild, YADA: Igen ez nekem is fájt, el is tüntették egy csomó mással azt a – hivatalos – leírást. Helyesen a Parallaxtól: “Global RAM/ROM: 64 K bytes; 32 K RAM / 32 K ROM” Kösz! Javítom…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára