☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Vectrex demo – Performance VX

Posted by Murphy on 2008-01-08, 10:00
A demók mára az erre legkevésbé alkalmas platformokat is elérték már, így nincs is semmi meglepő abban, hogy Vectrexre is készült már egy mutatóba. Hogy mi az a Vectrex? Egy 82-ben megjelent játékkonzol, ami teljesen az akkoriban igen újszerű vektorgrafikára építkezett. Olyannyira, hogy a játékok grafikai hátterét nem a grafikus chip, hanem a játékokhoz csomagolt, a beépített képernyőre illeszthető mintás fóliák adták. ;) Emiatt is volt lehetséges, hogy a C64-el egyidős Vectrexben a gigantikus 64 kbyte-hoz képest csupán 1 kbyte ram és 8 kbyte rom volt. A 90-es évek közepén itt is megindult a homebrew mozgalom, melynek eredményeként mára több házi készítésű program készült rá, mint amennyi gyárilag megjelent. Ezek egyik képviselője az alábbi, még 2003-ban készült, de csak az Outline 2007-en kiadott demo.

Bővebb információ: http://en.wikipedia.org/wiki/Vectrex

Ha kiváncsi vagy, hogy milyenek voltak a korabeli Vectrex játékok, kattints a továbbra.

Categories: Retro | Tags

16 Responses so far.

 1. avatar pohar says:

  aranyos ez a trackmo :)

 2. avatar Megabyte says:

  Ezek betegek. De nagyon bejövős :D

 3. avatar abcug says:

  baszki es errol nem is tudtam :) nekem nagyon bejovos a dolog!

 4. avatar Bery says:

  Ez szerintebb jobb, mint a C-64!!! :) Hogy maradt életbe a Commodore e mellett? :) Jó, persze a színes sprite-ok… De egyébként óriási! Nem is értem, miért nem terjed el jobban. Vagy Amerikában nagyobb füstje volt?

  Ellenben a demo nem sokat hoz ki a gépből, de a zene egész jó.

 5. avatar slyspy says:

  Érzitek azért. Hardverkulcsos másolásvédelem. :)

 6. avatar Jimmi says:

  Bakker, ez hatalmas! Ahogy Bery mondta.

  Mondjuk ha ma valaki ilyesmit akar csinálni, akkor oszcilloszkóppal lehet játszadozni ugye…

 7. avatar Bery says:

  Végül is a “színzési” technika akkoriban nem volt újkeletű, hiszen az összes folyadékkristályos (Quartz) játék alkalmazta azt, hogy a játék statikus része fel van festve a kijelzőre és csak a mozgó dolgokat rakja ki az elektronika.

  Bár én az egyik általános iskolás osztálytársamnál olyan NDK-s játékot is láttam, hogy a kijelző egy háttérvilágítású plexi lap volt, és mechanikusan mozgathattad az autódat – ami egy műanyag lap volt a plexi alatt -, és a kikerülendő akadályok meg talán felvillanó lámpák voltak :) Micsoda autós játék! Mindez ’80-’82 körül.

 8. avatar pezia says:

  En azt a 3D-s cucot neznem meg milyen lehet. De nagyon baro a gep.

 9. avatar Oswald says:

  nekem volt olyan motoros játékom, hogy a motor egy műanyag lap volt, az akadályok meg valami filmszalagon mentek alatta amiket ki kellett kerülni, ütközéskor meg kivilágított egy robbanást átllátszó plexiből :) btw a youtubeon van egy nagyon durva oscilzloszkóp demó :)

 10. avatar Gargaj says:

  olyan nekem is volt

 11. avatar pezia says:

  Gargaj: ezt ismerem. en is sokat nyomtam ilyennel anno :)

 12. avatar rachy says:

  Most nem beszolni akarok, de nem lehetett nagy kaland ilyen forgo vektor kockakat gyartani erre a gepre a jatekok grafikajat elnezve… A zene az jo.

 13. avatar iONic says:

  Rohadjak meg de én ilyen Vectrex-szel az unokatestvéreméknél még játszottam! A wiki-n lévő kép alapján jöttem rá. Lehettem vagy 6-7 éves. És mennyire király volt!

 14. avatar Murphy says:

  A cikk vége bővült egy gamasutras linkkel.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára