☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

2006 legjobb rajzai

Posted by Grass on 2006-12-18, 09:40

scenehu.jpgA 2006-os évben is viszonylag sok party volt világszerte, amiken a régi jó hagyományoknak eleget téve grafika compo is volt. Sajnos az utóbbi időben jellemző, hogy romlott mind a nevezések mind a versenyek színvonala. Manapság már fotóknak és Photoshop-olt (freestyle) alkotásoknak is külön rendeznek compo-t. (Jajj.) A scene-n tevékenykedő grafikusok száma is egyre csökken. (Ezzel ellentétben a független grafikusok száma nő, akik kölönböző design site-ok köré tömörülve alkotnak (Gfxartist, Conceptart, DevianArt, stb.)). Szerencsére az idei évben nagyon sok régi arc tért vissza egy-egy alkotás erejéig. (Köszönet nekik érte!) Szeretném bemutatni, hogy idén melyik alkotások teszettek nekem a legjobban, függetlenül attól, hogy hányadik lett a versenyeken.

Acryl/Haujobb&Scoopex – Treehugger

Evoke 2006.: 10. hely
Platform: PC

A Megadeth együttes aktuális grafikusa idén sajnos csak egy képet készített nekünk, valószínüleg ez is korábban készült, és csak most lett release-elve. Ettől függetlenül, a tőle megszokott színvonalat hozza, stílusához hűen, kicsit “horror”-ba oltva. A 10. helynél mindenképp jobbat érdemelt volna.

000acryl-treehugger.jpg

Archmage – Guardian (PC)
Solskogen 2006.: 1. hely
Platform: PC

Egy nagy visszatérő. Saját bevallása szerint 12 éve rajzolt utoljára scene produkcióba. Anno legendás Andromeda demókban (Amiga) szerepeltek munkái. (Sőt, egy magyar rockegyüttes (Akela) kazettaborítója is az Ő munkája, bár a kép feljavításában Rendall is segédkezett.) Ebben az évben a Solskogen party-n kívül sikerült megnyernie a Kindergarden gfx-compo-ját is! De szerintem ez a képe messze jobb, mint az ottani nyertes.

000archmage-guardian.jpg

Bizzmo/Cosine – Wool On Her Mind  (C64)
X 2006.: 2. hely
Platform: Commodore 64

Egy legendás C64-es party-n jól szerepelni, minden pixelgrafikus álma. A CSDB-n is jó kritikát kapott a kép. Gratulálok, 16 szín agyonüt!

000bizzmo-wool.jpg

Helge/Haujobb – Sex, Monster & Detail 2
Breakpoint 2006.: 1. hely
Platform: PC
Különleges rekordot állított fel Helge, megnyerte a tavalyi Breakpoint-ot is, az akkori képének címe: Sex, Monster & Detail. :) Ez példátlan a scene történelmében. A kép egyébként a Made által meghonosított “tündérmese” stílus minden elemét felvonultatja.

000helge-sex.jpg

Mantraz/Nah Kolor – Under a Different Sky
Breakpoint 2006.: 3. hely
Platform: PC

A lengyel scene egyik legaktívabb grafikusa. Korábban Lazur stílusát követte, de rálelt a sajátjára és festmény jellegű képeivel nagyon sok rajongót szerzett magának. A kép érdekessége, hogy kétféle verzióban terjedt el. Az egyik kevésbé van kidolgozva. (Ez a végleges.)

000mantraz-differentsky.jpg

Clone/Wrath Designs – Bild
Platform: Commodore 64

Party-n nem indult kép, de szerintem nagyon jó cyberpunk alkotás. Kellemes színkeverésekkel. Kifejezetten jól árnyékolt arccal. Sajnos a kép jobb oldala számomra kicsit kidogozatlan, bár így a központi téma nagyobb hangsúlyt kapott.

000clone-wrath.jpg

Critikill/Brainstorm – Lick_It…
Kindergarden 2006.: 3. hely
Platform: PC

Critikill a németek büszkesége. Egyetlen hibája, hogy szó szerint “összedobja” a képeit. (Ezt a képet is a party-n rajzolta.) Jellemző a viszonylag felületes kidolgozottság. Nála különösen érvényes a nagy számok törvénye, sok gyengébből egy-két kiemelkedő alkotás. Idén több demó-ban is szerepeltek munkái. (Brainstorm – Old’s Cool / Rebels – Farewell)
scenehu.jpg

Duce/Extend – Tutti Frutti
X 2006.: 1. hely
Platform: Commodore 64

Eszméletlen jó karikatúra jellegű stílus. Nagyon megérdemelt első hely. Érdemes megnézni régebbi képeit is, akár egy kiállításon is jól mutatnának együtt, annyira egységes téma szerint készülnek képei.

000duce-frutti.jpg

Gzen/Matt Current – Resistance is Futile
Stream 2006.: 1. hely
Platform: PC

Nagyon aktuális téma, a Microsoft óriásmedve eltapossa az átlag User-eket. (Már várom az Adobe pólós verziót is! :)

000gzen-resistance.jpg

Jailbird/Booze Design – An Ugly, Single Color Female Face
Platform: Commodore 64

Ismét egy kép ami “csak úgy” készült, a művész kedvére. Érdekessége, hogy Hires módban alkották. (Egy 8×8 pixeles karakter-en belül, csak két színt használhat az alkotó, ez azért elég nagy korlátozás, próbálja ki aki azt hiszi, hogy ez könnyű.) Jailbird, nagyon nagy vagy!

000jailbird-face.jpg

Joe/The Postmoderns – Absence-Distance
Platform: Commodore 64

Joe rajzaiért valaki vagy rajong (mint én), vagy nagyon utálja őket. Ez művészet barátaim. A csdb-n az egyik beírás szerint valaki egy TV-n nézegette egy eredeti C64 segítségével és lehidalt tőle, meg tudom érteni. Nagyon absztrakt, nem szól semmiről, de valahogy nagyon mély…
000joe-absence.jpg

John Peeba – Hitchin a Ride
Assembly 2006.: 4. hely (freestyle)
Platform: PC

Szokványos fantasy stílus, viszonylag gyenge kidolgozottsággal. A helyes kontrasztok használata viszont nagyon tetszik.

000john_peeba-ride.jpg

Leon/Chorus – Song of the Moon
Primary Star 2006.: 1. hely
Platform: Commodore 64

Leon rajzai nagyon részletesek, jól kidolgozottak. Jellemző, hogy valamilyen állat, vagy alak van képei középpontjában. Saját bevallása szerint nem tud rajzolni, és minden képét másolja valahonnan, de ennek ellenére nagyon tetszetősek az alkotásai.
000leon-moon.jpg

Lynx Vulgaris / Crolyx Team –  Nature is Back!
Chaos Constructions.: 1. hely
Platform: PC

Az orosz scene fenegyereke. “Tündérmese” stílust követ. Jellemző a nagyon részletes kidolgozottság, és az anatómiai pontosság. (Ez sajnos nem mindenkiről mondható el.)
000lynx-natureisback.jpg

Mulm/Outracks – Vi vil ha loff
The Gathering 2006.: 1 hely
Platform: PC

A mezőny egyetlen hölgy tagja. Ez is egy “kollekció” első darabjának tekinthető. A folytatás:Toothfairy címen található.

000mulm-vivil.jpg

Merlin/Nevosoft – Ash
Chaos Constructions 2006.: 2. hely
Platform: PC

Ismét egy orosz fiatalaember. Bár “csapata” elsősorban kereskedelmi játékokat fejleszt, azért művészetét scene party-n prezentálja Ő is. A kép manga alapokra épít: ember, robot, jövőt idéző város. Színeiben azonban európai vonalat képvisel. Nagyon jó párosítás!

000merlin-ash.jpg

Mirage/Focus – Eve and the multicoloured bubblegum
Platform: Commodore 64

Ez idei év egyik leghosszabb című alkotása :) Bár, a kép maga nem hires felbontású, a jobb és bal oldal díszítő elemei kifejezetten hires minták. A női arc jól kidolgozott. (Szerintem C64-en Mirage rajzolja legszebben a női fejeket.)

000mirage-eve.jpg

Partikle – Zionism
Assembly 2006: 2. hely
Platform: PC

Nem szeretem a politikai vagy kisebbségeket bemutató alkotásokat. De Partikle nagyon régi motoros, és idei rajza nagyon jó lett. (A témától eltekintve.)

000partikle-zionism.jpg

Poison/Singular Crew – Deamonhunter
Forever 7.: 1. hely
Platform: Commodore 64
Egy jól kigondolt kép, de van egy nagy hibája. A fegyver. Ha megnézzük, akkora mint maga a női alak. Viszont a “kép”-ből való kilépés a való világba nagyon jó ötlet. Igy azért nagyából egyben van a dolog.

000poison-deamonhunter.jpg

Prowler of Citron – Forest Dragon
Breakpoint 2006.: 13. hely
Platform: PC

Számomra ez az év képe! (És az egyik legjobban várt visszatérője.) Annyira oldschool hogy nagyon! Pinden pixele a helyén van. Nem tudom, hogy mivel érdemelte ki a megszégyenítő 13. helyet. Lehet, hogy csak vakok szavaznak a party-kon? A téma, a kivitelezés 100%-os! Javaslom rehabilitáljuk Prowler-t!

000prowler-dragon.jpg

Ray Noa – District Oz
Chaos Constructions 2006.: 4. hely
Platform: PC

Eszméletlen jó kép. Az Óz a nagy varázsló szereplői egy futurista feldolgozásban. (Egyedül a madárijesztő pocakos, könyvelős verziója tűnik kicsit erőltetettnek.) Egyébként miden a helyén van! Végre egy világos Ray Noa kép!

000raynoa-districtoz.jpg

Reko – Stolen Heart Monster 2
Assembly 2006.: 4. hely
Platform: PC
Cthulhu-id koncepció, nagyon jó színvilággal. Én első helyre raktam volna.

000reko-monster2.jpg

The Sarge/Triad – Female Warrior
X 2006.: 5. hely
Platform: Commodore 64

Egy élő legenda Svédországból. Maga a kép nem egy nagy eresztés, de Ő c64 scene szent tehene. Bármit csinálhatott volna, akkor is istenítette volna mindenki.

000sarge-female.jpg

Visualice/Farbrausch – Young Vader
Breakpoint 2006.: 14. hely
Platform: PC

Visualice az az ember akinek szürreális stílusa egyértelműen csak rá jellemző. Nem követ senkit. Nagyon tisztelem, azért mert nem trendi képeket gyárt, hanem olyanokat ami neki tetszik. Sajnos 2006-ban csak 3 képet készített, de azok minden “rajongó” számára kötelező jellegűek.

000visualice-vader.jpg

Xenusion/Plastic – Brushtest
Evoke 2006.: 3. hely
Platform: PC

Ismét egy német fenomén.(A Plastic révén erős lengyel kötődéssel.) A tőle szokványos: “tengeres – hajós”. A kép tényleg csak egy teszt. Egyféle ecsettel, aminek csak a mérete lett változtatva. Ennek ellenére sokan tanulhatnak belőle.

000xenuison-brushtest.jpg

Categories: Grafika | Tags

9 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Ilyet még!

  2. avatar Lacoste says:

    Ez nekem is nagyon tetszik mint cikk. A commentek miatt nagyon jó!

  3. avatar Gargaj says:

    Egyebkent Xenusionnek irjak es nemet, jelenleg a Cryteknel grafikus :)
    Mulmrol pedig illik tudni hogy mindossze 18 eves :)

  4. avatar Grass says:

    Javítva!

  5. avatar Gargaj says:

    Ja es Acryl se “aktualis” mar a Megadethnel, 2002 kornyeken volt az a Killing is my Business re-release idejen (gy.k. annak a boritojat csinalta o)

  6. avatar Grass says:

    Ennek ellenére a hivatalos oldala is azzal van tele… http://www.weltmarktfuehrer.de/acryl

  7. avatar blala says:

    Jailbird Arok-os kepe hogy maradhatott ki? :)
    ez itt
    Amugy jo cikk, koszonjuk, meg ilyet

  8. avatar Grass says:

    blala… Csak azért mert technikailag ezerszer nehezebb egy hires képet megcsinálni.

  9. avatar Unreal says:

    Tudtatok hogy Prowler rajzanak egyik regi kepe az alapja?
    Fokent a kompozicio es a szinvilag… egybol beugrott :)

    csekk:
    http://www.gfxzone.org/personal/prowler/01/prowler+electron-floating_on_air.html

    [ edited Feb. 3. 18:02 ]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára