☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Árok 25

Posted by poison on 2024-07-05, 00:27

Valamivel több, mint 200 ember döntött idén úgy, hogy június utolsó pár napját Ajkán, a helyi jégcsarnokban tölti. A rekord számú látogatónak nem volt oka panaszra, remek programok várták őket a 25. alkalommal megrendezett, jubileumi Árkon.

Bár az előkészületek már az év elején elkezdődtek, a dolgok pár héttel a találkozó előtt sűrűsödtek be igazán. Így utólag már mosolyogva meséljük, hogy az utolsó pillanatban dőlt csak el, hogy tényleg a Jégcsarnok lett a helyszín és nem kellett a város egy más pontjára átszervezni a találkozót. A tavaly nagy sikernek örvendő, óriási sátorral már nem volt ilyen szerencsénk, így 3 nappal a start előtt még ezt is vadásztunk. A helyszín építése is csak későn, csütörtök este kezdődhetett el. Hála a rutinos szervező team-nek, csütörtök éjfélkor már állt a színpad és a beltéri hangtechnika a padokkal berendezett pályán. A pénteki végső simítások már a (nagyon) korán érkező látogatók szeme láttára zajlottak.

Aztán elindult a buli. A szokásossal ellentétben tartottunk (majdnem) igazi megnyitót és a demo show után hagyományfelforgató jelleggel beiktattuk az első compo-t is péntek estére. Ez a remix verseny volt, amit Ziona és Slaygon kommentáltak végig. Az éjszaka központja mindenképp a kültéri sátor volt, ami a találkozó elejétől végéig non-stop műsort szolgáltatott. 6 DJ serénykedett a közönség kedvében járni: Detox, Teo, Codekiller, Viti, E-dioda és Visage. Alvásra nem is jutott túl sok idő.

Sajnos tavaly eltávozott a szervezőgárda egy tagja, Novák Joe. Megemlékezésképp – családja hozzájárulásával – kiállítottuk az általa sok-sok éven át épített gépét, amely olyan perifériákat is tartalmaz, melyek az országban bizonyosan egyedülállóak. A konfiguráció jelenleg is keresi új gazdáját!

Szombaton Lanre, Zazrak és Kaptás Andris vezényletével Wizard of Wor (majd később Bomberland) versennyel indítottuk a napot. Akit a játék kevésbé vonzott, az meghallgathatta Raf-ot, hogy a számítógépezni szándékozó lengyel kollégák hogyan küzdöttek meg a vasfüggöny problémájával. Egy új versenyszámot is meghirdettünk közben, amit BASIC nyelven, a buli ideje alatt kellett megoldani. A kevés nevezés ellenére születtek mindenképp érdekes megoldások: Charlie például belehakkolt egy RLE kitömörítőt a saját, pár byte-os programjába. Az előadások aztán egymást követték. Bemutatkozott a Tuan kiadó a 30 éves Gálya dobozos újrakiadásával, amit a készítő, Olessák Robi helyben dedikált is az érdeklődőknek. Megnézhettük működés közben a Kett testvérek felhő alapú játékelőzetesét, ami egy teljesen 3D-s, multiplayer játék hálókártyával rendelkező C64-ekre (és Mega65-re). Visage és Pasy először beszéltek a 8bit-es gépeket megcélzó alapítványukról. Mikus Lóránt SIDemu-ja is sikert aratott. Olyan mélységű információkat tudhattunk meg a SID belső működéséről, amivel valószínűleg csak nagyon kevesen vannak tisztában az egész világon. Tóth Zoli és Tihanyi Robi (Commodore Szervíz) előadása szintén hiánypótló volt a maga nemében, már ha csak a találkozó központi eleméül szolgáló gépek életkorát vesszük figyelembe.

Az esti verseny-dömping előtt beiktattunk egy “kis” sütögetést. Viti és Sebi nem ijedtek meg a kígyózó sortól és végül rengeteg éhes látogatóról gondoskodtak. A kulináris élvezetekben további segítséget nyújtott Gabriel és Rita a chiliszószaikkal (Gombai Chili), Joshi és Zsuzsi a savanyúságaikkal, valamint Rawbits Dani és Kati a házi cukkinikkel. Nagyon köszönjük!

Az este és talán szerénytelenül állíthatom, hogy az egész party fénypontja aztán az éjszakába nyúló versenyek voltak. Minden kategóriában volt miből válogatni újdonsült kedvencet magunknak. Rengeteg zene és kép került bemutatásra, a játékfejlesztő versenyen pedig debütált +4-re nem csak a PETSCII Wizard of Wor, de a Prince of Persia is. Utóbbit ugyan az a TCFS követte el, aki tavaly a Lemmings átiratát hozta el nekünk. Végül a demo compon olyasmi történt, ami eddig még egyik Árkon sem: 6 különböző géptípus versengett a látogatók szavazataiért. Külön büszkeség, hogy ebből két platform magyar volt: készült demo HT1080-ra és Primo-ra is! Kicsit hiányoltuk a TVC-t, de talán ez most ad egy kis lökést annak a közösségnek is. Igaz, Bery? ;) Az eredményhirdetés aztán már átcsúszott a vasárnapba… Eredmények itt, letöltések pedig itt találhatóak.

Valahogy így zajlott az eddigi talán legsikeresebb Árok. A fentebb említetteken kívül, nélkülük nem jöhetett volna mindez létre: Cargo, Soci, Vincenzo, Fű, Balázs, TGM, Leon, Szél Tomi, CapaC, Gyula, Andi, Edit, Anna. Nagy köszönet nekik és köszönet a Demoscene Egyesületnek is a töretlen támogatásért!

Árok volt, van és lesz.

/poison

Categories: Party, Retro, Review | Tags

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára