☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Function 2018 – összefoglaló

Posted by Vickey on 2018-09-15, 18:41

Az idei Function előtt már jóval azt éreztem, hogy le kellene írnom mindazt, amit megtapasztaltam az elmúlt évek során a külföldi infodeskes létből; pl. Revision-on volt szerencsém látni azt a SZERVEZETTSÉGET, ami miatt a mindenkori fő- és az egyéb szervezők munkáját maximálisan elismerem. Demobiten Mauglinak felvettettem, hogy szeretnék ilyesmit csinálni az és mit szólna hozzá, hogy ezt összegyűjteném: egy összeszedett jegyzetet terveztem készíteni, hogy amikor úgy adódik, hogy nem tudok menni, akkor is legyen hova nyúlni, hogy mindig tudjuk, hogy mitől működik jól egy infodesk, mire kell figyelni és a buktatókat is összeszedve. Qbpartyn ezt megemlítettem Gerynek, és felajánlotta, hogy besegít, mert nem biztos, hogy tudom a hazai viszonyokat, és ő meg otthonosan mozog benne, Szóval ha kettőt együtt összerakjuk, akkor nagy baj nem lehet. Na ezek voltak az előkészületek részemről a partynak, bár hónapok voltak rá, mégis az utolsó napon nyomtattam készre.

Másnap munkából indultam, és be kellett látnom, hogy nagyon rossz ötlet volt, mert Zuglóból BKV-ztam és úgy meg voltam pakolva, hogy felért egy terheléses edzéssel a végén. :D Lengyelek már ott voltak, ők voltak a korai látogatók; 2-3 fele Picard is megérkezett, korábban, mint vártam – hozta utánam a telefonomat, amit nagy igyekezetben otthon hagytam, és kértem, hogy hozza még el a Dune parfümömet, mert már annyira benne vagyok a történetben, hogy nem tudok szabadulni tőle, és legalább már megértem az illatára. Régebben is próbáltam, de akkor még nem volt az igazi. Citrussal meg folytattuk a Riverwash-on elkezdett beszélgetésünket a könyvsorozatról, és sikerült rávennem arra hogy kezdje el olvasni a folytatásokat is. :)

Közben Ritával megbeszéltük a számlázással kapcsolatban még néhány dolgot, mert hónapok alatt nem jutottunk el odáig, hogy kimenjek hozzájuk megbeszélni a dolgokat, úgyhogy rendesen elindulhatott a party, és a szokásos izgatottság is megvolt. A kezdetek alatt nem volt olyan nagy gond, amit nem tudtunk volna azonnal korrigálni, szóval nagyjából minden simán ment. Valamelyik C64-es scener hozta a francia bulldogját is, amit kicsit elleneztem magamban, mert úgy gondolom, hogy egy hangos party nem egy kutyának való a hangzavar miatt. Neki sem tesz túl jót, meg a látogatóknak sem, mert utóbb kiderült, nemigen szereti a lányokat, és nagyon hangos is volt. 8-kor felvettem a második műszakot és elkezdtem lőni a fotókat. Megpróbáltam most az egyik fotós ismerősöm tanácsát megfogadni, aki azt mondta nekem, hogy mozogjak úgy mint egy cápa, nem állhatunk le amikor fotózunk egyetlen egy percre sem. Ezt még gyakorolnom kell, de a kezdet nem rossz. És azt vettem észre, hogy egyre magabiztosabb vagyok a gép kezelésében. :) Trx pedig zseniálisan játszotta a szerepét, túl élethű volt. :D

Észrevettem, hogy egyre több lány is megjelenik a demoscene-n, aminek nagyon örülök. Többek között Helgával is találkoztam, akinek ha jól értettem az élete elsők egyike lehetett az idei Function. Riverwash-on már Maugli említette, hogy picit érdekes lesz a demoshow, ugyanis csak ’90-es évek-beli demókat válogattunk össze, kezdve a Kossuth díjas paraszttal, ami megadta az alaphangulatot, majd jött az elmaradhatatlan Second Reality. Na ekkor közöltem, hogy inkább be kellene vonulni, hogy Helga is megtapasztalja azt az érzést, amikor nagy hangfalakon keresztül és projektoron kapja a demót és nem egy TV-n kivetítve. Amúgy 25 év után is képes lúdbőrt okozni. Function Facebook oldalán lehetett kommentelni, hogy ki milyen demót szeretne látni a demoshow-n. Én erről szépen lemaradtam, de azért most szavaznék a TBL – Tint-re. És most erre választ is kaptatok arra a kérdésre, hogy demopartykon miért hordom állandóan az ezüst kulcsos nyakláncomat. :)

Demoshow elott volt E-diode live act, ami nem volt rossz. De ami lényegesebb, demoshow után ismét felpakolták a cuccaikat a színpadra, és közölték, hogy 1 órán át fognak ismét játszani. Az egyik tag viszont az egyik infodeskes szervező n3u2o, akinek éppen Gery-t kellett volna váltania….és még 1 órán át játszania kellett. Na, épp ezért vállaltam be az infodeskes dolgot, hogy ezeket a problémákat megoldjam, úgyhogy ismét beültem a pult mögé, de legalább láttam Santát bejönni, aki mesélte Riverwashon, hogy az utolsó repülővel fog jönni és kb. éjfélre fog ideérni.

Másnap délben jöttem vissza, de azt kellett magamban konstatálnom, hogy nem voltam elég pörgős, nem tudtam magamat teljesen kipihenni. Szerveztünk borkóstolást is, amit nem hiszem, hogy sok demopartyn volt már – Spiikki meg is említette, hogy milyen jó ötlet volt. Mellettem ült egy srác és egyszercsak kimondta a teljes nevemet. Kiderült, hogy Gibson volt, akit 20 éve nem láttam (képes volt feljönni Debrecenből). Kicsit jó értelemben, de sokkos állapotba kerültem. Mivel Gargajról kérdezett, ezért elmentem megkeresni, és ismét előjött a Connecting People szerepem. Majd így beszélgettünk jóformán addig, amíg ismét infodesk mögé vonultam, de még előtte sikerült megismernem dsh-t is, aki szerintem akkor jöhetett a demoscene-re, amikor nekem volt az első elvonulásom (2008 körül, az okokat nem említeném). Mindenesetre egy-két dolog van, amit illene bepótolnom, hogy teljes legyen a kép a magyar és a külföldi demoscene témában.

Szépen szállingóztak be ismét az emberek, végére már elég sokan lettünk. Közben Timinek hála, este 8 után is volt szolgálat. A nagyteremben már dsh és a szervezők előkészültek a live act-re. Nekem egészen kellemes zenének bizonyult, élveztem. Később Picardnak mesélte, hogy vagy Fei vagy Santa azt nehezményezte neki, hogy itt Magyarországon ha van egy ilyen live act, akkor  nem táncolnak rá az embererek, nem ezt szokták meg. Hát igen, van hova fejlődnünk.

Majd elkezdődtek a compok: Wild demo/Animation, Oldschool és a 256 byte. Büszke vagyok arra, hogy a Function abból a szempontból is kiemelkedik, hogy valamiért így alakult, hogy akik 256 byte compóban elindulnak, itt adják be főleg az alkotásaikat. Se Revision-on,  se Assembly-n, sehol máshol nincs ez így. :) 30 perces szünet után ismét folytatódott a program. 4k jó volt. (Soha nem szoktam véleményezni a beadott entryket, csak úgy hogy mit váltanak ki belőlem.) 64k compó meg kimaradt. Demo compónál Archee demója nem tetszett, mert unalmas volt, túl hosszú, és már láttunk ilyet tőle. Gargajé meg levitte a hangulatot… De hát ha ez kell neki, hogy kiadja az érzéseit, akkor ám legyen. Majd jobb lesz. :)

Szavazási időszak alatt a sok-sok éve megszokott partyhangulat volt, amit szinte ugyanaz az emelkedett hangulat jellemez. Prizegiving-en Maugli megköszönte Riverwash szervezőinek azt a sokéves munkát, amit belefektettek. Sajnálom, hogy így döntöttek, remélem lesz még lengyel party. És a szokásos szervezői csoportkép a színpadon sem maradt el, ami számomra az egyik legjobb része a partynak. O:)

Összességében én nagyon jól éreztem magamat, örülök, hogy ennyien eljöttetek, remélem ti is! Jövőre találkozzunk egy új helyen, de a megszokott, stabil szervezőgárdával! Itt vannak a képeim! Köszönöm! :)

Categories: Party | Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára