☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demobit 2018 – az első szlovák demopartym

Posted by Vickey on 2018-03-25, 16:46

A történet múlt évben kezdődik. Ez a party nem volt a látókörömben, addig a pontig, amíg Gargaj nem közölte a tavalyi Demobit után, hogy “Ja, amúgy ott volt Navis/ASD is.” Akit ráadásul 9 éve nem láttam. (Tavaly volt) Ez az  ember már volt Tokyofesten a lányával, Demobiten, erre meg Revision-re meg Function-re nem képes eltolni a képét? :D

Meg amúgy többen jelezték, hogy jönnek Demobitre, főleg a lengyel barátaink. És amúgy is kíváncsi voltam, hogy mit tudnak az északi szomszédaink. Ezért pár héttel a party előtt, újév tájékán megkérdeztem Citrust, hogy milyen hoteleket tud ajánlani, ami viszonylag közel van. Ajánlott egy szlovák srácot, aki Airbnb-zik. Megadta a kontaktot, és Picarddal elkezdtük leszervezni a dolgot.

Úgy volt, hogy én vonattal megyek Budapestről, Gabi meg Frankfurtból Bécsbe és onnan busszal Pozsonyba. Aztán úgy hozta az élet hogy azon a héten előbb kellett Magyarországra jönni és emiatt meg borult az eddigi kialakított rendszer. Na, akkor együtt megyünk Szlovákiába. Az út kellemesen telt, két és fél óra ami nekem nem sok. Főleg úgy, hogy amikor Japánba mentem, kb. 11 óra volt az út csak oda, Berlinbe/Brémába amikor szereztem partykat 5 órás úttal számoltam mindig. És még mindig szeretek utazni. :)

Airbnb-s srác Matej felajánlotta, hogy kijön elénk a vasútállomásra és elvisz minket a lakásra amit kibéreltünk. Kiderült, hogy ő is programozással keresi a kenyerét és érdeklődött, hogy mi is zajlik a városában. A partyra busszal mentünk, és gond nélkül megtaláltuk a partyplaccot.

Maga a party a kisebb partyk sorát erősíti, 100-150 főt képes befogadni (elnézést nem vagyok jó saccoló), de az infrastrukturális háttér meglepett. (pl. annyi infodeskes volt, mint Revision-on szokott, akkor volt külön konyha finom kajákkal, és külön bár rész is volt.)

Citrustól hallottunk elképesztő történeteket a szlovák hogy buszon hogy bánnak az utazóközönséggel. Így felkészültebbek leszünk legközelebb.

Fei-től megtudtam, hogy a lengyel csapat 2 részletbe jött. Egyikük vonattal (5 órás, ezek voltak ők) a másik fele meg 50 perces repülővel jött, viszont 3-4 órát késik a repülőjük. És el lehet képzelni, mit csinál egy csapat lengyel, amikor rostokol a reptéren.. Volt akit már nem engedtek fel a fedélzetre, annyira szétcsapta magát Zubrowkával/Vodkával. :)

Közben befutottak a magyarok is, csak Maugli nem. Mint később kiderült kiderült, elvállalt fuvarszolgálatot hogy a megmaradt magyarokat elhozza (pl. Pasyt). Szép felvállalás. Reptile-tól megtudtuk, hogy milyen jó az Uber, és hogy csak azzal utazik, ahol lehetséges és érdemes kipróbálni. Gargajnak meg elméltem, hogy nem biztos, hogy felfogta-e, hogy tavaly a Vessel zenéjével mennyire nagy hatást váltott ki. Főleg nálam. Közben Smash/Ellie páros is rendben megérkezett.

Estefelé megtörtént, amire nem emlékszem, hogy megtörtént valaha a scene pályafutásom során, ugyanis a bárban a elfogyott a sör. A szervezők nem voltak arra felkészülve hogy itt bizony isznak és hogy ennyit. Bár ez éjfél után/közelében történhetett, amikor mindenki nagyjából már telítődve volt, de akkor is. :) Mint kiderült, dísz zászlók a folyosón a pop kultúra részei, viszont csak 1-2-t ismertem fel közülük. Látszik hogy teljesen más az érdeklődési köröm. O:)

Másnap sikerült jól kialudnunk magunkat. Kicsit körülnéztünk a városban délelőtt, mert amikor nem szervezek, általában ez a program. :) Visszatérve ismét igénybe vettük a partyn lévő étterem szolgáltatásait. Egész finomakat főznek, bár olyan sok volt hogy nem tudtam megenni.

Az est további része picit pihenve telt, de kellemesen. Fotózásom közben, észrevettem az 50. évfordulós kiadású Frank Herbert – Dűne (1-2) könyvét. Nem bírtam nem levenni és körbevinni a partyplaccon. :D Nem gondoltam volna, hogy ilyen rejtett kincsek is lehetnek egy demopartyn.

Eljött Smash előadása a saját készítésű demotooljáról a Notch-ról. Az volt az egyetlen hátránya volt az egésznek, hogy alig lehetett Smash-t hallani. Mivel nem volt elválasztva a terem és az előcsarnok. Pedig próbáltam figyelni/érteni, de ez nem nagyon sikerült.

Ha jól emlékszem Animation compo végén felköszöntötték Fei-t, akinek aznap volt a születésnapja. Igen finom volt a torta. Estére már megint elfogyott a csapolt sör.. :D. De pár óra múlva megoldották a helyzetet.

A compók közül nekem 3 maradt meg bennem: a Final Cruise a Huge Loadtól (utolsó Riverwash invitációja), Alföld a Jurtaitól, és Dark Demon ASD-től és barátaitól (bár itt csak Navis csinált valamit, zenészei nem, tehát én nem teljesen tekintem igazi ASD demonak. Bár adott egy kis utalást a jövőre nézve, állítólag Assemblyre készülnek valamivel; remélem megint visszatér a régi monumentális stílus). A compók további részének elemzésének lehetőségét átadnám nektek.

Az est további része a megszokott felemelkedett hangulatban telt, tele beszélgetésekkel és szocializációval. Mauglival megbeszéltük, hogy Function-kor én leszek az infodesk leader, mert szemmel látható volt, hogy mikor voltam szolgálatban. Ezért megállapodtunk abban, hogy Ritával együtt olyan jegyzetet összeállítunk valamikor a nyáron, ami minden eshetőségre felkészíti a poszton lévőt. Kinyomtatva és dossziéba rendezve. :) Reptile tanácsát megfogadtuk és Uberrel mentünk vissza a lakásunkhoz. Érdekes érzés volt, hogy nem taxival megyek. Végülis nem is olyan rossz dolog ez.

A reggel jókedvűen telt el, inkább a magyaroknál voltam főleg beszélgetni. Prizegivingre várva. Bár a főszervező poénkodása nem tetszett, amikor közölte, hogy a magyarok miatt kicsit meg kell hajtani a ceremóniát, mert sietünk….  Na mind1, összességében kellemesen éreztem magamat a partyn, nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elmentem.

Hazafelé Nagz, Feryx és Caiwan volt az útitársam. Szerencsére Nyugati pályaudvar volt a végállomás, így nem merült fel az a probléma, hogy esetleg elalszom. Közben Picarddal beszélgettem, fotóztam neki Esztergomi Bazilikát.

Itt vannak a képeim, amiket készíttettem. Fogadjátok szeretettel!

Találkozzunk jövő évben! :)

Categories: Party | Tags

30 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Bár a főszervező poénkodása nem tetszett, amikor közölte, hogy a magyarok miatt kicsit meg kell hajtani a ceremóniát, mert sietünk…

    Mer ha meg csak ennyi lett volna a poenkodas, de ezt utana tudta fokozni amikor hozzatette hogy “amikor a magyarok elmentek, mindenki nezze meg megvan-e a penztarcaja”… Es ez csak az eleje volt, utana az egesz prizegiving alatt tobb helyen osszeneztunk a jelenlevokkel h pl. mennyire elkepeszto szexista dumakat lezavart…

  2. avatar nagz says:

    nekem adta a parti.

    a standupon én jót röhögtem, de megértem, ha páraknál kiverte a biztosítékot :)

    a zenecompo-n kevés rilíz volt, de a fele meglepően jó volt. a demók is tetszettek.

    fura volt, hogy az infodeskeseknek kellett beengedni mindenkit egyenként felliftezve a sleeping room-ba, sajnáltam őket ezért. de ez a venue (irodaház) saját szabályzata miatt volt így. remélem jövőre megengedőbbek lesznek.

    és végre személyesen is találkoztam ronny-val.

  3. avatar pasy says:

    Az orbánozás, meg a fuckin hungarians az nagyon durva volt.

    Semmi helye politizálásnak – meg az ilyen magyarelleneskedésnek egy demoscene partin.

    Jövőre kétszer meggondolom az elmenetelt.

  4. avatar Vickey says:

    Bocs, annyira az elkövetkezendő hétre koncentráltam, hogy ez kimaradt. Az utolsó mondat akkor sztornó… :S

  5. avatar pasy says:

    jaj, attól hogy én megsértődtem neked még nem muszáj :)

  6. avatar Vickey says:

    Késő. Amúgy sem bírom, hogyha más nemzetek a magyarokon köszörülik a nyelvüket.

  7. avatar Gargaj says:

    Igazabol a magyarozas volt ami engem legkevesbe zavart tbh, ott csak igazabol az volt az ami hulyen jott ki hogy megis ki ez a dude hogy idejon ismeretlenul es beszol azoknak akik azer kicsit regebb ota jarnak ilyen rendezvenyre – de ugy voltam vele hogy oke, nyilvan a tortenelemben volt idoszak nemreg is amikor szar volt a viszony a ket orszag kozott, az talan csak javit a dolgon ha tudunk egymason poenkodni.

    Engem sokkal jobban bantott az amikor mindenkinek beszolt vegulis (videot amugy mindenki megnezheti, aztan dontse el maganak: https://youtu.be/zRLeso5SXFI?t=2773 ), pl. Keennek h “looks like a typical programmer” (amugy zenesz a srac), meg a Cornynak h miert nem vetkozott le a wildban. A legvegen a “you’ll get a blowjob backstage” + kezmozdulat a (noi) organizer iranyaba volt ami vegkepp lefozte a kavet.

  8. avatar Citrus says:

    tudom hogy egy kicsit keso, viszont minden magyartol elnezest szeretnek kerni. Bar damage is done, es szegyellem a pofamat azert amit zden&co lemuveltek. Ilyennek valoban semmi keresnivaloja a demoscenen, szolas szabadsaga ide vagy oda. Nincs erre ep eszu magyarazat, ahogy mentseg is alola, a srac elbaszta, es sajnalom az egeszet es en szegyellem magam erte. Remelem jovore ilyen mar nem lesz, ha zden megszervezi a demobitet, de az biztos, hogy ilyent en mar tamogatni nem fogok, es igyekezni fogok mindent megtenni hogy valahogy jova tegyem ezt a blamazst.

  9. avatar nagz says:

    “es igyekezni fogok mindent megtenni hogy valahogy jova tegyem ezt a blamazst.”
    a blowjob in the backstage maybe? ;)

    nade viccet félretéve, a srác stílusa ugye a manapság menő standupos insult comedy-re épített, a demoparty meg demoparty, a kettő valóban nem vág össze, vagy ha már megpróbálják, akkor egy nem-külsős embertől talán nem fájt volna ennyire a jónépnek.

    egy anno céges rendezvényre emlékeztetett, ahol még buta is volt a stand-upos mellé, így a kínai kollégánkat kipécézte és egy roppant kínös “öööö…. Mitsubishi! ööö…. Hitachi!”-ra futotta csak. :)

  10. avatar Citrus says:

    a szomoru dolog, hogy o anno az elso demobiteken kezdte a standup karrierjet, szoval nem epp annyira outsider a srac. Amugy altalaban a standupjait kedvelem, nem ez a stilusa es kurvara nem ertem mi vagott bele, de ugyebar ez szinten nem mentseg

  11. avatar Maugli says:

    A baj nem a “szexizmus” volt szerintem (az a topic amúgy is erősen túlterhelt, és SJW heavy mostanában), hanem azzal, hogy amit mondott, csinált, tett, az konkrétan közönséges, primitív és alpári volt.

    Ja és majd ha a “Fucken” magyarok nem mennek, lesz kettő entry.

    Pont.

  12. avatar archee says:

    Emlékeztek, még Functionon az utolsó helyezést elérő zden demo, ami a Tátrából mutatott fényképeket idétlen efektekkel.
    Demobiten ezért volt két magyar prod, ami ugyanezt csinálta, az egyik az “alföld” lassított magyar himnusszal. A szlovákok tapsoltak rá kínjukban.
    És a Function első helyezet demónak sértődötten kommentelt poueten Zden:

    “Kudos for functional physics engine, but to me it seems like a quickly hacked kindergarden level of fun nonsense featuring basic rendering ala Roblox with far worse than optimal performance on less powerfull PCs. Motivational thumb down just in case it would help you to think out of your “box” and innovate your demos with more than just math and some retarted “story”. If you have no interest in visual effects, aesthetics or at least a story with some moral value – keep it on, but it´s simply neither memorable nor interesting to someone looking for digital art in demos (read fusion of tech&art).” Zden

  13. avatar nagz says:

    tbh nem hiszem hogy sértődött comment, csak kifejtette hogy sérelmezi amit páran mások is, hogy az engine atom, csak a körítés nem volt az igazi :) (szerintem meg épp hogy ez a terep2.exe flashback adta meg a hangulatát)

  14. avatar archee says:

    Gondoltam, hogy sokan gyengének találják majd a körítést, de Zden sokkal lekezelőbben fogalmaz mint a többi, és ha belegondolok, hogy utolsó helyezettként ír így, olyan sértődött hangulatú :)

  15. avatar TomCat_ says:

    Zden tényleg be tud sértődni. Mikor sensenstahl az Otaku demójukat is downvótolta a tátrás után, akkor Zden-nél elszakadt a cérna és kb. 15 prodját egymásután lepontozta :-) (pouet.net 09.23.)

    A sértődöttség nem jó tanácsadó. (pasynak)
    Emlékeszem, hogy pont ellentétes érzelmekkel távoztunk egy évvel korábban. Akkor Zden javasolta, hogy legközelebb már két magyar zászlót is hozzunk a díjátadóra…

    A probléma azzal a helyi csókával volt, aki scenéről indulva lett helyi celeb. Sokszor úgy próbált vicces lenni, hogy másokat alázott. Talán nem is igazán csak a magyaroknak szólt ez… viszont ezt a bunkózos, csipkelődős stílust én se kultiváltam.

    Meglátjuk, hogy a jövő évi demobit programban benne lesz-e még.

  16. avatar pasy says:

    az jó poén volt igen, hogy tavaly zden rászólt Gargajra hogy hol a zászló, idén meg előre szóltak hogy jó lenne a magyar zászlót otthon hagyni…

  17. avatar reptile says:

    Lemaradtam a magyarozasrol, ugyhogy en csak azert nem megyek jovore, mert szerintem szar volt, mint party. (poueten meg fb-n mar nagyjabol kifejtettem, miert gondolom igy)

  18. avatar Maugli says:

    Reptile : <3

  19. avatar Maugli says:

    Reptile:
    Elolvastam amit írtál pouetre. Azért annyira nem fejtetted ki, teremtetted le őket szvsz… :P

  20. avatar reptile says:

    Maugli, nem akartam full bunkoban tolni, aztan zden dismissive meg kitero valasza utan nem nagyon volt kedvem folytatni a temat. A place az egyik legrosszabb, ahol valaha voltam, pici compoterem (pedig a ticket presale miatt elegge lehetett tudni, mennyien lesznek), vizualtechnika, ami vetekszik a nappalimmal, az etterem buzlott a kajatol, es nem lehetett elvonulni sehova, kiveve persze a teraszt, de ahhoz meg eleg hideg volt. Emellett a citromos vizen kivul (ami egyebkent fasza dolog volt) nem volt semmi hozzaadott ertek a horror arert, ami egyebkent a kajara is jellemzo volt.

    Sokkal szubjektivebb, szoval elore mondom, hogy nem kell belekotni :D A “koncert” vagy liveact vagy mi az valami szornyu volt, es szinten no menekves, mert persze egybe volt nyitva az egesz az etteremmel. Az eloadokat nem lehetett hallani, ha nem az elso sorban ultel. Stbstb.

    Ahogy mondtam, nekem kimaradt a magyarozas, de a standupos forma mar elotte is idegesito volt. Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok epp az a jellegzetes turbomagyar, de talan jo, hogy nem voltam ott, mert tuti megmondtam volna neki, hova dugja a mikrofont.

  21. avatar Travis says:

    Nem toltad volna bunkoban, csak a insult comedy-n alapulo standup karrieredet epitetted volna.

  22. avatar reptile says:

    Travis, nem mondom, hogy tudlak kovetni :)

  23. avatar Travis says:

    A hozzaszolasokbol az jott le nekem, hogy zden egyesek szerint bunko volt, masok szerint csak standup comedy-t csinalt. Ha te szokimondoan leirod a velemenyedet es ezen megsertodik valaki, mentegetozhetsz azzal, hogy csak keszulsz az insult comedy-s karrieredre.

  24. avatar reptile says:

    Igazabol nem szeretnek senkit feleslegesen megbantani, ez nem zarja ki az oszinte velemenyt. Azert a tippet megfogadom, johet a scene roast meg mas insult comedy :D

  25. avatar Gargaj says:

    A hozzaszolasokbol az jott le nekem, hogy zden egyesek szerint bunko volt, masok szerint csak standup comedy-t csinalt. Ha te szokimondoan leirod a velemenyedet es ezen megsertodik valaki, mentegetozhetsz azzal, hogy csak keszulsz az insult comedy-s karrieredre.

    Helyesbites: nem rola van szo, hanem egy masik, non-scener arcrol.

  26. avatar nagz says:

    mondjuk egy demoscene roast show roppant egysíkú lenne, mert bárki ül a roastee székben, a műsor kimerülne abban, hogy “szar a demód, tegnap behánytál és valószínűleg szűz vagy” :D

  27. avatar pohar says:

    “divatamigás vagy”

  28. avatar nagz says:

    “régóta”

  29. avatar Gargaj says:

    Itt margora megjegyeznem, hogy a dude tegnap irt nekem egy emailt amiben suru elnezest kert, hogy rohadt rosszul merte fel a kozonseget es tenyleg senkit nem akart megserteni.

  30. avatar vincenzo says:

    Itt margora megjegyeznem, hogy a dude tegnap irt nekem egy emailt amiben suru elnezest kert, hogy rohadt rosszul merte fel a kozonseget es tenyleg senkit nem akart megserteni.

    Okés, okés, de nem csak te voltál ott a magyar demoscene-ről. Sőt, ha kicsit kötekedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy engem is megsértett ezzel, pedig ott sem voltam.

    Első körben nem kellett volna a dude-nak ilyeneket beszólni, kényes téma ÉS nem a demoscene-re való. Demoscene =/= évszázados nemzeti különbségek és egyéb csoportosulások által ma is hangoztatott hazafias és gyűlölködő szólamokkal. A szememben a srác totál elásta magát és mikrofon közelébe nem engedném, de még a demoscene közelébe sem, mivel láthatóan nem érti a lényegét.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára