☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Endi küldte nekünk az alábbi írást az Enterprise-ról, ami egyébként a mellékelt képeket nézve egy méltatlanul alulértékelt platformnak tűnik. – slyspy

Ez az írás annak kapcsán született, hogy pár éve készült egy konvertáló program, amellyel képeket lehet konvertálni EP formátumba, és hogy ezek a képek megdöbbentően szépek, annyira, hogy szerintem az EP grafikus csipjének készítője is csodálkozna, ha meglátná őket. :)

Röviden az Enterprise-ről: Z80 proci, 64 vagy 128K memória, Specy 128-nak megfelelő hang, kiegészítve 2 DA átalakítóval (6 bitesek).

EP-re főleg magyarok alkottak! Ez persze főleg specy is CPC átírást jelent, de elég sok jó minőségű demo és játék is kikerült a magyar alkotók kezei közül.

Az EP grafikai képességei röviden: 256 színű paletta van (3 bit red, 3 bit green, 2 bit blue), és 2, 4, 16 színű palettás módok. (256 színű mód is van, de ez elég kis felbontású értelemszerűen). Ezen kívül van attributum mód, ami Spectrumról és C64-ről is ismerős lehet. Ami viszont hatalmas plusz, hogy minden paramétert rasztersoronként lehet megadni, és hogy ezt a videó harver kezeli (tehát nem kell trükközni, nem lassít semmit). Azaz pl. megadható soronként más paletta! Így például ATTR módban minden sorban más paletta és szín attributum lehet! Az említett konvertáló programmal tapasztalataink szerint ATTR módban lehet a legszebb képeket csinálni, de a 4 színű mód se rossz. Az alábbi képeken látható néhány kiváló példa.

Ami még extra EP-n, hogy nincs border, pontosabban a kép kiterjeszthető a teljes képernyőre is. Ezáltal a felbontások:

-két szín módban 736×300, interlace esetén 736×600
-4 szín vagy attributum mód esetén pedig 368×300, interlace esetén 368×600

EP fórum topik: http://enterpriseforever.com/egyeb_temak/pc_ep_kepkonverzio-t27.0.html

A mellékelt képek szerintem önmagukért beszélnek!

8 Responses so far.

  1. avatar mzperx says:

    Rövid, de velős írás volt, köszi! Akit érdekel:
    http://www.ep128.hu/Ep_Hardware.htm
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Enterprise_128
    http://szergitata.blog.hu/2012/02/18/enterprise_128

    Épp egy pár hete lőttem egy ilyet. Enterprise patkány, alom borz a cucc (a képen nem az én patkányom látható)!

    http://szergitata.blog.hu/2012/07/22/a_patkany_dobozanak_kinyitasa

  2. avatar Charlie says:

    Az Enterprise egy tökjó gép, egyetlen baja, hogy mire 1985-ben megjelent, addigra volt egy Amiga, ami mellett technikai stuntokkal nemigen lehetett labdába rúgni 1-2 évig, ráadásul a fenti 256 szín, rasztersoronként állíthatóan nem volt akkora kunszt, mert évekkel korábban a 8 bites Atarik (vicces módon részben pont az Amiga készítőinek tollából) már tudtak ilyet.

    Egyébként a britek később sem adták fel a félig-meddig Spectrum kompatibilis 8 bites vasak fejlesztését, lásd az egészen későn, 89-ben megjelent Sam Coupét.

    És ha már magyar kapcsolatok – ismerek egy dudét, akinek a szekrényében egy olyan állapotú lezsírozott gép van, tokkal-vonóval, dobozokkal, talán FDD vezérlővel is (megkockáztatom még egér is, de arra nem emlékszem), hogy a gép szerelmesei napokon át maszturbálnának rá. Majd megpróbálom meggyőzni egyik Csoki retrokiállításra izzítsa már be… :)

  3. avatar Gargaj says:

    Regen nekem is volt, kitudja hol van mar :(

  4. avatar Unreal says:

    volt ra Raid Over Moscow :)

  5. avatar mzperx says:

    Egyébként, ami még a gép fő hibái közé tartozott, az a csapnivaló billentyűzet. Nem tudni, miért ragaszkodtak az angolok annyira ehhez a technikához, – értsd, fóliabillentyűzet – ugyanis nagyon hamar meghibásodtak, szintúgy, mint a Spectrum, és CPC társai. Nem is tudom, ez valami hülye brit, spórolós beidegződés volt?

  6. Nekem van is egy. Majd nézek hozzá demot, aztán viszem az Exp-ra! ;D

  7. avatar hege88 says:

    Pár éve, mikor elkezdtem retroból én is behörcsögölni a Commodorekat, eszembe jutott, hogy középiskolában egy osztálytársamnak volt Enterprise-a.

    Fel is kerestem, megvan neki dobozban, de nem adja.
    Édesapjától ez volt az utolsó karácsonyi ajándéka 16 évesen. Utána tavasszal hunyt el az apja.

  8. avatar adsr says:

    Szegény srác, nyilván én sem adnám oda senkinek azt a gépet!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára