☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

st4_heaven7_2.png„Magyar demoscene.” Hogyan indult? Miken ment keresztül? Mik voltak a fontosabb állomások? Hogyan jutottunk el a jelenig? Egy 5 részes cikksorozatban, több ismert scener emlékeire támaszkodva megpróbálom összefoglalni a fontosabb eseményeket. Az írás nem akar se teljes körű, se végtelenül objektív lenni, előfordulhat, hogy bizonyos kérdésekben nem ért majd vele egyet mindenki. Lehetnek pontatlanságok, hiányosságok, szívesen látok minden megjegyzést és helyesbítést a hozzászólásoknál. A cikk a Zine megkeresésére készült, angolul a diskmag soron következő számban olvashatjátok.


Astral: Radical – Már nagy felbontásban
de még nem hardver gyorsítottan. (PC demo)

99-ben az Astroidea két partyval is jelentkezett. Januárban a Contest-tel, és Szeptemberben az utolsó Rage-dzsel. Az Astral és a Contract voltak a legeredményesebbek, hazai compókon rendre az első helyen végeztek, sőt az Astral Hardware Accelerated demo kategóriában a The Party dobogóját is bevette. Archee kiadta a Future Colors-t az egyik első D3D-s demót, mindezt 15 évesen.
A partykon kezdett eluralkodni a release hiány, a Rage 99-en például a két demo kategóriában öszesen is csak 3 induló volt. Az ilyen szituációkat elkerülendő, a szervezők már igyekeztek minél több netes nevezést begyűjteni.


Az Origin volt az Astroidea utolsó
demója, legalábbis egyelőre. (PC demo)

Az Antiq-on az Astroidea kiadta utolsó demóját. A csapat nagy része ekkor már inaktív volt, így a készítők közt Astrodiea tag valójában csak a code-ot jegyző Reptile volt. Ugyanitt 64k intróban nyert a Kangooroo, egy 700KB-os dentróval. Igéretük szerint a végleges verzió elfért volna 64k-ban, de ez sose készült el. Ilyen történt már a Scenest 96 győztes Remal intróval, de ők korrekt módon pár nappal a party után kiadták a fixált verziót.
Az év legizgalmasabb versenye a Rage 64k intro compója volt, ahol a Pathos és a Chrysalis, csapott össze. A Pathos győztes intrójának érdekessége, hogy ebben volt a kor legfejlettebb raytracere. A már megszokott Amiga scene meeting, az fuCk-Ya mellett egy új, kizárólag 8 bites gépekre fókuszáló partysorozat indult, ez volt az Árok party.


Exceed: Spot!
A Pixar után szabadon. (PC demo)

2000-ben a magyar scene eddig nem látott sikert könyvelhetett el. Az Exceednek sikerült az, ami csak nagyon keveseknek: megnyerte a világ két legrangosabb partyját. A Mekka Symposiumon a Heven 7-nel a legjobb 64k intro díját szerezték meg, a Spottal pedig az Assembly democompóját sikerült megnyerniük, mindezt a valaha volt egyik legerősebb assembly mezőnyben. Kevesen tudják, hogy a Spot eredetileg Exceed és Mandula kooprodukciónak készült, de a többszöri halasztás eredményeként végül is csak az Exceed tagok maradtak a készítők közt.


Miles Davis emlékdemó a Mandulától.
livevil (PC demo)

Ugyanitt viszont született még egy, a Spotnál sokkal emlékezetessebb magyar produkció. A Mandula elkészült a sokat halogatott demójával, a Liveevillel. Ugyan a versenyben csak a tizedik lett, ennek ellenére az év egyik legjobb demójaként jegyezték, és évekig a pouet 10 legnépszerűbb produkciója közt szerepelt.
A magyar mentalitás legendássan pesszimista. Ekkoriban már nagyon komolyan ment a demoscene temetése, bár valóban nem minden alap nélkül. Új csapatok már csak ritkán tűntek fel, épp ezért különös figyelmet kapott egy, a Flagen induló fiatal társaság. A srácok lelkesek voltak, de első demójukban még 5-6 évvel korábbi szintű effektek szerepeltek gyenge grafikai és zenei körítéssel. Ment is a siránkozás, hogy mi lesz itt 2-3 év múlva, ha ennyire nincs épkezláb utánpótlás… Ők voltak a Digital Dynamite, a későbbi Conspiracy egyik fele. :)


A célpont a Haujobb, azon belül
a magyar szekció volt. (PC demo)

A democompo győztese a tavalyi trendeket követve ismét az Astral lett, Haugyjobb című demójával, ami a Haujobb stílusának, azon belül is elsősorban a Mikrostrange című demójának paródiája. Ez volt a csapat utolsó demója, a tagok egy része más csapatokban folytatta, Arpi pedig elkezdte a népszerű médialejátszó, az mplayer fejlesztését. A 64k kategóriát a Power Rangers (valójában Picard) nyerte a Heaven 7 kimaradt jeleneteiből egy a partyn összerakott intróval. Az intróban használt logo eredetileg még a Spot-hoz készült, de olyan univerzálisnak bizonyult, hogy a Dast feliratot is mindenki gond nélkül ki tudta belőle olvasni. :) A party érdekessége volt még, hogy az a Csokonai Művelődési ház adott helyszínt a rendezvények, ahonnan nagyjából 12 évvel korábban az egész magyar demoscene elindult.


Inqusition: High Voltage – Senki se
számított a magyar inkvizícióra!
(PC demo)

Az év végi The Partyn úgy született két magyar harmadik helyezés, hogy szinte senki nem tudott róla. Az Aenimás srácok renderelt grafikával és Wild demóval is eredményesek voltak életük első partyján.
Év végére a hazai C64 scene szinte teljesen megszűnt, már csak két aktív csapat maradt, a Resource és a Singular. Olyannyira, hogy rajtuk kívül más C64-es már nem is igen járt partykra. Ők viszont otthon és külföldön egyaránt ott voltak szinte minden rendezvényen.
A néhány éve még csak egyetemi demóvetítésnek induló Overdoze demoshow ekkora kinőtte magát, és az ország minden tájárol érkeztek scenerek a hajnalig tartó demo-nézős estekre.
2001-re a Flagen is nagyjából az előző év irányadó nevei voltak a meghatározóak. Sőt nagyjából ugyanezekkel a csapatokkal lehet találkozni mind a mai napig. A magyar scene látványosan összement, újoncból egyre kevesebb akadt, szerencsére azonban az elvándorlás is lelassult.


Az utolsó Antiq győztese:
Fresh!Mindworkz: Disinfected (PC demo)

A legjobbak a Fresh!Mindworkz, a Dilemma, az Inqusition és a Digital Dynamite voltak. Utóbbi társaság gondolt egyet, és második demójukat 3D szemüvegre optimalizálták. A srácok annyira biztosra akartak menni, hogy hoztak is minden résztvevőnek egyet. A csapat lelkesedése mindenkit lenyűgözött, így eshetett meg, hogy a technikailag jóval fejlettebb F!M demót sikerült megelőzniük. Feltűnt még egy újonc csapat, az Invisibles egy meglepően kiforrott 64k intróval. A társaságról, évekkel később derült csak ki, hogy valójában nem épp újoncok, Picard/Exceed es Reptile/Astroidea állt a háttérben.


Hihetetlen, de a Soiled Legacy volt a
Resource első nemzetközi győzelme. (C64 demo)

Külföldi partykon is akadtak szép sikerek. A Mekka Symposiumon a nem éppen visszafogott stílusáról ismert Amigás Crimson Jihad egy tőlük nem meglepő, PC zúzós, Windows-ellenes videóval megnyerte a party Wild compóját. A Kangooroo az Euskal intro compóján ért el harmadik helyezést, míg a Resouce megnyerte a holland X 2001-et, amely az idők folyamán a C64 scene legrangosabb rendezvénysorozatává nőtte ki magát. A Soiled Legacy évekig a 10 legjobb C64 demo közt volt nyilvántartva.
Eloször került megrendezésre a Resource demoshow (újabb demo-vetítés sorozat), de a nevével ellentétben nem a C64-es csapat, hanem a Fresh!Mindworkz állt a háttérben.


A Flag 2002 meglepetése volt az Aenima, a
legtájékozottabbak se ismerték őket.

2002 se hozott sok változást, a korábbi meghatározó csapatok mellé felzárkózott a Hardread, az Ümlaüt Design és a 4k intrókra specializálódott License. Mellettük említést érdemel a Molecoola, akik már évek óta ontották magukból a színvonalas 256 byte intrókat. Az utolsó Flag leglátványosabb versenyét a Wild indulói hozták, a The Party-s szereplésük ellenére gyakorlatilag senki által nem ismert Aenima hozot egy igen látványos animációt, mely valójában a Troops of Doom drum & bass formáció videoklipje volt.


A Dogfish volt az egyik első IR Media videoklip.

Csak úgy, mint a második helyezett Immortal Rat videó, mely a hazai Rémember együttes klipjének készült, immáron a piacképesebb IR Media néven. Immortal Rat eredetileg lamer demókkal kezdett, majd egyre több komolynak szánt animációval jelentkezett. Idővel számos csapat, főleg az Astral munkáiban válalt komoly szerepet. Azóta már mindketten tucatnyi videoklipet jegyeztek, sőt Immortal Rat jelenleg első nagyköltségvetésű filmjét rendezi, az Aenimás srácok pedig bő fél éve készültek el első egész estés animációs filmjükkel, az Egon és Dönci moziváltozatával.


Egy egész rajzfilm egy 180k-s lemezen.
Breeze: La Linea (C64 demo)

A 2002-es Mekka Symposium ismét hozott szép eredményeket. A Breeze nyert a La Linea című rajzfilmsorozat egy epizódjának C64-es megvalósításával. Demónak nem éppen szokványos, és sokan kifogásolták, hogy az animáció nem saját kreálmány. Egyébként hasonlót már készített néhány évvel ezelott a Capanna, akik PC-re vektorizálták le a Gusztáv (klasszikus magyar rajzfilm) egyik epizódját. Amiga 64k intrók között a Kangooroo indult, és lett harmadik. Ez volt az utolsó release-ük, azóta nagy a csend a csapat körül. Az előző év Wild győztese, a Crimson Jihad most kicsit túllőtt a célon, és a terrorizmussal szimpatizáló videójukat bemutatás közben a közönség nyomására disqualifikálták.


Merengés a múlton.
United Force: Best of Us (PC demo)

Az Antiq sorozat is ebben az évben jelentkezett utoljára, az eredmények a Flaghez nagyon hasonlóak voltak, egyetlen produkció, ami külön említést érdemel, a United Force-féle Best of Us, ami a 90-es évek második felének demoscener generációjára emlékezett. Nagyjából ekkorra tehető, hogy ezen generáció legkitartóbb tagjai is kezdtek elmaradozni a partykról.

Az előzmények:
A magyar demoscene története #1 – A kezdetek (86-89)
A magyar demoscene története #2 – A felfutás (90-95)
A magyar demoscene története #3 – A Robbanás (95-98)

Folytatás hamarosan!

Categories: Háttér | Tags: , ,

14 Responses so far.

 1. avatar Oswald says:

  jó irás ez is. következő rész a “vegetálás” lesz?:)

 2. avatar Ger says:

  Flag 2000 legjobb volt… mellesleg nézzétek meg a pontokat: http://www.pouet.net/results.php?which=20&when=00 A Haugyjobb ajándékba kapta az 1. helyet. 64kban meg eléggé ott volt az a Heat, nem kellett volna lemondani a díjról.

 3. avatar nap says:

  Az lemondás nem is értem milyen hirtelen elmebajtól vezérelve sikerült. :) Bár igazából a díjról nem is mondtunk le – azt hiszem egy 20gb-os vinyót nyerünk, amit ha jól emlékszem a Digital Reality ajánlott fel, vagy az egy évvel később volt? :) -, legfeljebb a PR-nek ajánlottuk az első helyet. Többször visszagondoltam rá, hogy vajon miért is, de nem tudok rájönni. :D

  Egyébként a Heat volt az első magyar 3d gyorsítós 64k intro.

  [ módosítva Jul.23. 14:01 ]

 4. avatar Geri says:

  navégre \o/

 5. avatar Genesis says:

  A legalso kepre nem vagyok tul buszke… :) De mar mind1…

 6. avatar Murphy says:

  Oswald: “jelenkor” lesz a címe ;)

 7. avatar Bery says:

  Elgondolkoztam, milyen demo screenshot lehet, amire Genesis nem büszke, amikor szó sem volt Shock!-ról :)

 8. avatar d-lee says:

  Oswald, szerintem “Feltámadás” lesz a címe. :D Happy endnek kell lennie! :)

 9. avatar DeToX^DT says:

  crimson jihadról csak annyit, hogy a 2002-es ladenism-et az organizerek zárták ki, a közönségnek többnyire teccett. nyilván 911 miatt/után túlreagálták a témát. mellesleg qrvára a terrorizmus ellen szól és nem mellette agitál. xal nem kéne félreérteni, kb mint a német gyökereknek… :P..
  [ módosítva Jul.24. 02:33 ]

 10. avatar slyspy says:

  Hat akkor nem igazan jon at az uzenet. :)

 11. avatar DeToX^DT says:

  de, az értelmesebbeknek lejött, és sok sört kaptam a partyn :D

 12. avatar hornos says:

  és mi történt azután?

 13. avatar blueghost says:

  Itt megvan a cikksorozat befejező része is:

  http://zine.bitfellas.org/article.php?zine=14&id=4
  [ módosítva Feb.28. 07:19 ]

 14. avatar slyspy says:

  Itt is megvan, Murphy, tedd már ki! :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára