☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

25 éves a ZX Spectrum

Posted by Murphy on 2007-05-29, 07:46

ZXSpectrum48k_tn.jpgNéhány hete töltötte be 25. életévét a klasszikus ZX Spectrum. Ugyan demoscene szempontjából nagyságrendekkel kisebb kaliberű gép mint a vele közel egykorú C64, de különösen az utóbbi időben, egyre több izgalmas (látványosnak nem nevezném ;) ) produkcióval találkozni a kapcsán. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Spectrumok közötti valódi demoscene masina nem az első, hanem a 128 kb-tos változat lett, ami némileg fiatalabb. Ez mondjuk nem is csoda, hisz a több memória mellett olyan “extra” funkciókat hozott, mint a 3 csatornás hang, vagy a két képernyő buffer. ;)
Azért mi örülünk, boldog születésnapot ZX Spectrum!

Ha már a ZX Spectrumot ünnepeljük, akkor megemlítem, hogy mind a ZXMak, mind az UnrealSpeccy nevű emulátorok is nem régen jelentkeztek új verzióval. Vigyázat! Fokozott cirill betű veszély! ;)

Categories: Vegyes | Tags

5 Responses so far.

  1. avatar pohar says:

    Symbol shift :)

    Imádtam.

  2. avatar netro says:

    boldog szülinapot :)

  3. avatar Bery says:

    Ez volt a valami, nem a sorhajókapitány :) Nekem legalábbis sokkal szimpatikusabb volt, s bár a középiskolás osztálytársam kamionsofőr apja végül is mégsem tudott hozni, így másféle gépem lett, azért párszor játszottam “idegenben” vele. Na meg az első számítógépem egy ZX-81 volt. Azon tanultam BASIC-ül és erősen vágyódtam a grafikus felbontásra :)

  4. avatar Gargaj says:

    Nekem csak ijen bohom nagy cartridge volt amit az Enterprise oldalaba kellett beledugni es akkor Speccykent mukodott. Illetve, allitolag mukodott :D

  5. avatar pohar says:

    spectrum-on aránylag könnyen lehetett grafikát csinálni :)
    PLOT, DRAW, CIRCLE
    INK, PAPER, BORDER

    valahol megvannak kinyomtatva a korai munkásságom remekművei…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára