☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

GameBoy Color vs. demoscene

Posted by slyspy on 2007-03-02, 12:54


GBC.jpg– Játszottál már a Tetris játékkal valaha?
– Biztosan.

– És néztél már demót is a játékgépeden?
– Hát…

Ha még nem láttál GameBoy-ra írt demót, itt az ideje, hogy mutassunk neked néhányat!

Beküldte: Lacoste

    A Nintendo üdvöskéje, a GameBoy nem ismeretlen a magyar közönség előtt még akkor sem, ha nálunk inkább a Commodore volt az elterjedtebb játékgép. 1998 októbere (Japán) és novembere (USA) meghozta a színes csodát a Gameboy Colort, amiből 60 millió darabot adtak el. A gyermekek kedvence Super Mario és természetesen a Tetris hódító útja folytatódott, immáron színesben. A gép 56 különböző színt tud kezelni a képernyőn, noha a 32,768-as palettája nagy reményekkel kecsegtet. A gépben egy Z80-as processzor dobog, ami 4,28 MHz-et képes kihozni magából szemben a 2,14 MHz-es sima Gameboy Mono-val. A benne lévő memória 4x több lett, mint elődjében, így 32K-val dicsekedhet plusz 16K grafikus bufferrel (160×144-es felbontás). Ezekkel az adatokkal a gép felkeltette a scene figyelmét és elindította a demókészítés hullámain a csapatokat. Ezek közül az alkotások közül szemezgetünk most egy kicsit. 

    A demók megtekintéséhez szükségünk lesz egy emulátorra, és magukra a demókra, melyek GB vagy GBC kiterjesztésűek. (GB  = GameBoy (Mono), GBC = GameBoy Color) 
    Rengeteg emulátor készült PC-re, de nem érdemes az összessel foglalkoznunk. Nem a legjobb, de a célnak megfelel a BGB (freeware). A demók lejátszása nagyon egyszerű. A letöltött demót tömörítsük ki, indítsuk el az emulátort és a képernyőjére nyomjunk egy jobb klikket a menühöz, majd LOAD ROM paranccsal töltsük be. A demók egyből elindulnak, nem igényelnak egyéb beállításokat, mindenhol a default eszközöket használják.

BUBBLES / TULOU

GBC_tulou_bubbles.jpgEzt a demót 2000-ben és 2001-ben is kiadták, előbb a Dreamhack, utóbb az Underscore 2001 party-n. Méltó díjazást nem igen kapott, de kedves demó. Rövid, velős, és első demónak még el is fogadható. Mivel a srácok Amigán tevékenykednek, nagyon látszik az Amiga megszokott design-ja a halakkal és vízzel ! :) A legszebb benne a tekergő “oszlop” effect, ami miatt kihagyhatatlannak tartom.
 


GBC_inka_pick-pocket.jpgPICK-POCKET / INKA

Az INKA nevű csapat, PICK-POCKET alkotása nem a legjobb GBC demó a világon, de mégis figyelemre méltó a design és a színkezelés miatt. Rövidsége ellenére mégis 2002-ben dobogón végzett (második hely) a Mekka & Symposium console demo kategóriában.


GBC_jamalauta_monkey-cowboy.jpgMONKEY COWBOYS EXTREME / JUMALAUTA

Az egyik nagy kedvencem ez a demó. Ha megnézed, azt tudnod kell, hogy ez egy sima GameBoy Mono-ra készült alkotás, ami 4 árnyalatot tud csak kezelni. Olyan mintha egy C64-es demót néznél zöld monochrome monitoron. Pergős, a zene is jól szól, egyszóval méltán került a harmadik helyre az Assembly 2006-on. A Jumalauta egy nagyon termékeny csapat, majdnem az összes platfomra dolgoznak.  

GBC_phantasy_mental-respira.jpgMENTAL RESPIRATOR / PHANTASY

2005 Breakpoint – Ötödik helyezés. ??!! Sajnos a kategóriában nem igazán egyszintű gépek futottak, de mondhatjuk, hogy összességében a legszebben kivitelezett alkotás, ha a végét leszámítjuk, amit szerintem picit elrontottak. Mindenesetre ez a demó kapta a legtöbb szavazatot a Pouet-en is. Érdemes megnézni!  

GBC_octarine_space-waste.jpgSPACE WASTE / OCTARINE

Az Octarine csapat első GBC alkotása nagyon szépre sikeredett. Jól eltalált design és kedves grafika jellemzi. A Breakpoint 2003 nagyon sok máig is emlegetett alkotást hozott. Ebben a versenykategóriában ez a demó ugyan az utolsó helyen végzett, de nálunk benne van az első 5 legjobb demóban.
 

GBC_phantasy_knark.jpgKNARK / PHANTASY

Mi kell egy demóba? Rengeteg mák effect? (Mindegy, csak folyjon a vér! – slyspy) Hát ha valakinek ez bejön, akkor annak nagyon fog tetszeni ez az alkotás. Pörgős. A színek ugyan nem a legszebbek és nagyon kontrasztosak, de tudott újat mutatni amivel kiemelkedik. Little Computer People 2003 első helyezett, bár egyedül indult ! :)

GBC_resource_utopia.jpgUTOPIA / RESOURCE

Hogy a magyar scene is képviseltesse magát a kategóriában, a Resource ide is betette magát. A grafikák nagyon szépen illenek a demóhoz, a tunnel effect egyenesen gyönyörű, és természetesen nem hiányozhat a chess-board sem, ami szinte minden Resource demóba belekerül valahogyan. :) Negyedik helyezett 2004-ben az Ultimate Meetingen. Gratulálunk!  

Természetesen rengeteg GameBoy és GameBoy Color demó található szerte a neten, ahol aztán az ember szabadon keresgélhet, tehát ha találtok saját kedvencet, hát nosza azonnal közölni !!  

Lacoste / United Force

Innen letöltheted az összes demót emulátorostul, csak most, csak 628KB.

Update: GameBoy demók oldala:
http://gameboy.modermodemet.se/


Categories: Ajánló | Tags

5 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Egyébként kicsit szkeptikusan álltam ezekhez a demókhoz, de azért letöltöttem és megnéztem őket, és ez tényleg tök szórakoztató. Nálam a Knark nyert. (Valamiért ;))

  2. avatar Lacoste says:

    ph0x/amuQ küldött nekem egy linket, melyen figyelemmel kísérheted a GameBoy demoscene életét és megnézheted a jelenlegi TOP 5 demót. NAGYON köszönjük !!!! Íme a link: http://gameboy.modermodemet.se
    A site nagyon szépen összeszedi csapatonként és emberenként az alkotásokat, ahogy azt kell !
    [ edited Mar. 2. 20:54 ]

  3. avatar slyspy says:

    Beleírtam a cikkbe.

  4. avatar Bery says:

    Nekem a “zene is jól szól ” és a “tunnel effekt egyenesen gyönyörű” sorokon akadt meg a szemem. Szerintem nagyon különböző minőségű hangszórónk és monitorunk van :))))

    Persze azért respekt a GB scenereknek!

  5. avatar slyspy says:

    Értelmezés kérdése.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára