☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

A sztori rövid története az, hogy Beryvel nyugdíjas nyavalygásba kezdtünk a Facebookon arról, hogy jaj, bezzeg régen minden jobb volt, mert a compók rendes időben kezdődtek, lementek egyszerre, és nem voltak szétszórva egész nap, és a beszűkült tudatú öreg scenerek is be tudták fogadni az élményt egyhuzamban. Szegény Maugli meg igen zokon vette ezen keresetlen megjegyzéseinket, és kiengesztelődését meg ahhoz kötötte, hogy írok egy party reportot. Na mivel ilyen korban már csak két jó dolog marad az ember életben, az egyik ugye a szex, a másik meg a Function, és persze ez utóbbi gyakrabban van, tehát már csak a main orgával való jó viszony megtartása miatt is muszáj itt összegeznem a tapasztalataimat.

Előrehaladott koromra való tekintettel nem nagyon megy már az éjszakázás, meg ugye a Dallas is pénteken van, de valamiért idén félig-meddig spontán módon úgy döntöttünk Beryvel, hogy megnézzük milyen is pénteken a Function. Sok-sok évvel ezelőtt, mikor utoljára pénteken partyra merészkedtem, alig-alig lézengtek az emberek. Erre most meg egy csomó ismerős, egész sok ember és egy baromi jó demoshow fogadott. Ja meg a mérges Maugli is ott volt, aki miatt ugye most készül ez a report. Akkor még volt szakálla.

Szóval megérkezvén tapasztaltuk, hogy a kinti sütögetős rész az átkerült a két épület közé, hogy a valószínűleg magamfajta nyugdíjasok által lakott lakópark lakói békében élvezhessék unalmas estéiket. Mert amúgy egyéb esetben karhatalmi segítséget szoktak kérni a rend fenntartásához. Ennek a fenyegetettségnek volt köszönhető, hogy a compo terem berendezése elfordult 90 fokkal, és ahol tavaly a bejárat volt, oda került a vászon meg a színpad. Feng Shui szempontból szerintem ez egy érdekesebb elrendezés volt, viszont akusztikailag sajnos sokkal rosszabb lett a helyzet, mert a hangfalak a sarkokhoz meg a falakhoz közel kerültek, emiatt feldúsult a kellemetlen basszus a teremben. Ez nekem különösen fájdalmas felismerés volt, mert az egyik legélvezetesebb dolog számomra eddig a Functionben a partykra nem annyira jellemző tiszta és kellemes hangzás volt. Vincenzo azért mindent megtett, amit lehetett a teremakusztikai hiányosságok kompenzálására, úgyhogy a szombati kompókra már egész jól szólt a cucc. Viszont vetítésre meg a többi körítésre nem lehetett panasz. Minden elismerésem.

Tehát megismerkedtünk a hellyel, lepacsiztunk mindenkivel, és akkor kezdődött is nyomban a Kontraszt demoshow, ami eddigi legjobb tematikájú vetítés volt, amit láttam. Mert hogy a címbe foglalt kontrasztot az adta, hogy egy alkotó korai zsengéjét meg későbbi kiforrott alkotását tekinthettük meg egymás után. Egyrészt retro is volt, másrészt ott voltak az új prodok, harmadrészt a személyes ismeretség és érintettség még nagyobbat dobott a dolgon, mert így egészen önfeledten lehetett kinevetni a korai alkotásokat. Van is egy szám erről. Szóval remek ötlet volt Pasy. Nem is értem, hogy bírtam ilyen sokáig fennmaradni, meg nem is tudom már mikor voltam fenn utoljára eddig. Talán egy Kabos-film volt a tévében a Dunán, akkor.


Szombati napon kicsit későn értünk ki, mert ilyen korban már nagyon nehezen indul el otthonról az ember. Ezért lemaradtam Tomcat 256 byte előadásáról (van erről video?) és sajnos már épp vége volt a zenekompónak is, amit szívesen meghallgattam volna, mert indultam is rajta, meg többen állították, hogy voltak jó zenék is. De az én koromban ilyesmin már nem bosszantja magát az ember. Helyette megnéztük a fotókompót, ami szokás szerint azon a téves teórián alapult, hogy fényképezni mindenki tud. Ismét kiderült, hogy nem tud. Aztán a grafikakompók következtek, sárkány, nő, autó, Leon. De az is nő meg sárkány volt. Volt utána game compo, amit szintén megnéztem, mert ilyet még sose láttam élőben, de mondom megnézem már, mert nem tudom megírni ide a reportba. Érdekes volt.  Volt Chuck Norrist lelövő Rambó, meg ilyen olyan ilyenolyan játékok is, meg Pl. Musk valami nem létező konzolra írta a játékát, meg amúgy több prodot is a partyn. (Arra jöttem rá, hogy Hold the door -> Hold door -> Hodor … Maxuser 6000 -> Mu6k -> Musk)

Utána volt szünet, lehetett barátkozni (ebben a korban már nehezen megy), bővíteni a nyugdíjas szekciót (megtörtént), Sidnify koncertet nézni, palacsintázni (minden évben ingyen nutellás palacsinta! kár hogy az én belem már nem bírja). Vettem pólót is, már L-es kell. A hátsó udvaros gardenparty meg kifejezetten kellemes közösségi élmény lett.

Na és végre jöttek az esti compók.

Nem vagyok már biztos a sorrendben, ebben a korban ugye ez nem meglepő, de ha jól emlékszem, kezdésnek ott voltak az oldschool demók, amik annyira különlegesek nem voltak. Mondjuk azt furcsálltam, hogy miért nem értem azt a c64 demót, ami olyan volt, mintha csak a negyede látszana a képnek, de a wild compónál megértettem, miről van szó. Négy darab c64 szinkronban futtatta a demót, 640×400 felbontásban. Nem rossz, nem rossz, de mondjuk 2017-ben már full HD-t várna az ember. Japánoktól 4k-t.

Apropó wild: volt az a baltás wild is, amit Nagz csinált. Erről ennyit.

A Function specialitása, a 256byte compo, idén is eléggé emlékezetesre sikeredett. Láthattunk kacsát papírhajóval, labirintusmegoldó kukacot, meg zenélős tunnelt és shadelt kockát is, csavarodó objektumot, de még az utolsó helyen végzett intro is különleges a maga nemében. Kedves fiatalok! Nézzétek meg mindet. Tényleg idetehetném majd’ az egész compót, annyira jó volt, de mondjuk most legyen ez a három videó itt alább. Mellesleg elképesztő milyen jó sora van a fiatalságnak manapság. írogatják itt a jobbnál jobb intrókat, bezzeg az én időmben csak sárból tudtunk tortát csinálni, de azt is csak akkor, ha esett az eső.

Ja igen, a wild compón volt még az is, hogy Maugli szakállát leborotválták. Készült róla videó is:

Kis szünet után következtek a 4k, 64k és demo compók. Nagyon melengette a szívemet, hogy ennyi first prod volt a kompókon. Nagyon jó volt a 4k felhozatal. Reptile kortárs meg is lett viccelve, hogy élete fő művét, amit csak demóként tudott megírni, viccből ezek a siheder scenerek megírták 4k-ban (a credits-et nézzétek meg).  Mondjuk Reptile nem lehet túl jó ebben a size coding dologban (vagy mi a neve manapság), mert a 4k-ja is csak 5.5k-ba fért bele. Igaz ezzel más is járt így. De legalább volt produkció a 64k intro kategóriában is.


Na és akkor a demók. Kezdeném is mindjárt a legkifejezőbbel, és ez a Satori demója, ami arról szólt, hogy milyen nyugdíjas scenernek lenni. Össze kell rakni egy csomó nyaralási fotót (persze csak a tájképeket), és glicselve húzni 10 percig. Mi a nyugdíjas szekcióban már nagyon ismertük ezt az érzést, úgyhogy hangot is adtunk nemtetszésünknek, mondták is a fiatalok, hogy ha nem tetszik, akkor menjünk ki. Hát tényleg, mit meg nem engednek maguknak. Örüljenek, hogy nem állítottam fel őket a helyükről, hogy cseréljünk, mert menetiránnyal háttal ülve rosszul leszek. Na de itthon nézve nem is olyan rossz ez a demo. Nézzük hát együtt:

Aztán itt van Archee győztes demója, amihez vicces módon a party előtt pár nappal keresett valakit, aki megrajzolja a textúrákat. Zseniális az engine, egyértelmű volt, hogy győzni fog.

Jimmiék is hozták a formát, infofile-t is érdemes megnézni. Kár hogy nem szavaztam, mert így egy ponttal megelőztek. Apropó szavazási rendszer. Az elképesztően 2017, hogy telefonról compó közben szavazgathatok, pontozhatok ahogy kell. Nem tudom manapság mi a divatos szó erre, de a mi időnkben az ilyesmit menőnek nevezték. Viszont kérném a szervezőket, hogy jövőre írják ki időnként a vászonra, hogy hogy kell belépni a party hálozatába, mert az előttem ülő kedves kolléga volt kénytelen kisegíteni engem, mivel csak a compo közben jutott eszembe regisztrálni. Hiába, az is nagy dolog nálam már, hogy tudom, hogyan kell emailt küldeni.

Ideteszem a saját demómat is, semmi extra, csak szkrollozás, színek, glitch, zenére. Sajnos ilyen korban már nem minden a terv szerint alakul, szóval a sokkal komolyabbnak szánt demo a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében nem tudott elkészülni, tehát a B terv lépett életbe. Ebből lett ez:

És még a compóból ez is tetszett, de róluk nem tudok semmit, talán lengyelek?

Na hát compók után nagyon gyorsan haza kellett szaladni, mert már majdnem éjfél volt, és hát ebben a korban már tényleg nem megy az éjszakázás. Szóval a resultsot csak másnap láttam. És feltűnt, hogy a résztvevők számához képest milyen sokan szavaztak. Szóval egyértelműen nagyon jó ez a szavazórendszer. Meg úgy egyben a party is roppant profi. Minden szempontból. A streamről nem tudok semmit állítani, mert ott voltam a partym. Hangsúlyoznám, hogy minden a meghirdetett időben történt, csúszás nem volt.

Összegezve tehát nagyon jól éreztem magam, sajnos újabb egy évet kell várni, és hát ki tudja mi lesz egy év múlva, ebben a korban ugye…

Köszi a szervezőknek! Fiataloktól tudom, hogy ezt kell írni ilyenkor: <3

Release-eket itt nézzetek!

13 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Most meg azon rohogok h “pixelsiheder”.

  2. avatar mash says:

    Tökéletes party report. ;)

  3. avatar pasy says:

    slynak valami öregségfétise lehet, számoltátok hányszor említi hogy öreg?:)))

  4. avatar slyspy says:

    Pasy, egyszer.

  5. avatar Charlie says:

    Bezzeg a ti időtökben. Ez a review olyan mint a szex: lehetne sűrűbben is! :D

  6. avatar nagz says:

    “Apropó wild: volt az a baltás wild is, amit Nagz csinált. Erről ennyit.”

    örülök hogy láthattam a teljesen bepöccent slyspy-t az után a wild után :) amúgy én csak pici részben voltam benne. bezzeg a saját normal wild-omra (form over function) megkaptam hogy slyspy is így kezdte 10 éve szóval function2027-en majd én is járókeretbe kapaszkodva iszom a fröccsöt

  7. avatar TomCat_ says:

    Zden demójáról nekem egyből a tavalyi Árokon vetített “első repülésem” home-video-demo jutott eszembe, az is volt vagy 15 emlékezetes perc :-)

  8. avatar pohar says:

    és a Greetings hogy tetszett?

  9. avatar slyspy says:

    Hát Nagz, bocs, de ez van. :D
    Ja és nem 10, hanem 20 évvel ezelőtt.

  10. avatar nagz says:

    sebaj, nem utolsó lett ;) legalább Valakinek tetszett. :D

  11. avatar pasy says:

    selfvote for prez >:)

  12. avatar slyspy says:

    Pohár: azt mondd meg, hogy elmentél mindhez vagy valami térképről lőtted? És mind a 16. kerületeben volt? :)

  13. avatar pohar says:

    Sly, örülök, hogy megkérdezted: mindegyik itt van a kerületünkben. A fiammal végigjártuk őket biciklivel. Kétszer fél nap kellett hozzá, mert pl. fagyiztunk is közben :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára