☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Home Forums A Demokészítés művészete Programozás Matematikusoknak kérdés.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #1458
  avatararchee
  Member

  Olyan véletlen szám sorozat generáló kéne, aminek hosszú a periódusa, de ha akarok, tudok többet elöre lépni. Mondjuk N-et vagy akár fixen 65536ot ugorna.Több állapotváltozós megoldás kell, mert különben rövid a periódus.Jelen esetben úgy müködik a dolog, hogy meghívom N-szer a random szám generálót, ami túl lassú.Egy különleges animáció tömörítö algoritmushoz kéne amúgy.

  #6643
  avatarBery
  Member

  Mondd mennyit lépjek előre random számsorban, és elküldöm e-mailben az eredményt! ;)

  #6644
  avatar-SP-
  Member

  Nem értem pontosan, mi az, hogy “tudjon előre lépni?”. Az N+1. futás eredményéül kapott random számot köpje ki, az előtte levő N darabot meg tárolja el valahova?

  #6645
  avatararchee
  Member

  Az a lényeg, hogy a demo többszöri futtatásakor ugyanazok a számsorozatok kerüljenek elö. A rossz sorozatok, amiket az offline calculáló kidob, azokat ki kell hagyni. Tehát kell egy nagyon hosszú sorozat, amiböl én kiválogatom a jó részeket, és csak azt mentem le pár 32bit intben, hogy mikor mennyit kell átugrani, (amivel nem müködött a fizikai efekt következö része)

  #6646
  avatarblala
  Member

  LCG-k (linear kongruencia generator) latszolag ilyenek, de jo szar minosegu szamokat adnak, meg nagy periodushoz nagy modulus kell. Sokkal bonyolultabb generatorokban nem remenykednek hogy steppelheto…

  #6647
  avatararchee
  Member

  Most azt találtam ki, hogy 64K hívásonként újraindítom egyel nagyobb seed-el, és párszor meghívom. Így ha a sorozat N-edik tagját keresem, akkor seed = n>>16; es meghívom n & 0xffff szer. Álltalában egész részsorozatok kellenek, néha van csak skip, tehát nem egyesével hívogatnám.

  #6648
  avatarblala
  Member

  Ez jo otlet, es egyszeru. Ha nem eleg jo minosegu esetleg a generator, akkor egy hash-t meg ranyomhatsz a seedre.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.
Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára