☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Pár hónapja egy érdekes kérdés merült fel a fejemben: Ha már a hagyományos írott média teljes egészében a webre tolódott, vajon mi választ el minket attól, hogy a régi lemezújságainkat is oda archíváljuk? Nyilván próbálkoztak ezzel már többen is (ld. a Zine, a Hugi vagy a relatív hamar hamvába holt Terror News Online), de a legtöbb problémát meglátásom szerint az okozta, hogy egy 20-30 kiadásból álló lemezújság többszáz cikkét folyamatosan menedzselni, kimentegetni, lekonvertálgatni, stb. stb., iszonyat meló, ami nem csoda, hogy elveszi az emberek kedvét.

Az én gondolatmenetem máshogy folytatódott: 2021 van, az összes böngésző iszonyatosan OP, JavaScript-ben komplett demókat, demotoolokat, trackereket írnak – mi akadályozna meg minket abban, hogy fogjuk egy lemezújság datafile-ját, és ugyanúgy behúzzuk memóriába, mintha csak DOS-ban / Windows-ban lennénk? Elvégre a böngésző fő hatásköre a szöveg és képek megjelenítése (sőt, ma már tetszőleges fontokkal is megy), sok meló annyira nem lehet… ugye?

Nos, mint kiderült tényleg nem, így ezúton szeretnénk a Conspiracy-val bemutatni nektek a Diskmag Onlinification Project-et:

Jelenleg 8 ismert lemezújság (6 magyar, 2 angol) érhető el és olvasható az oldalon, az eredeti adatfájlból betöltődő grafikával, fonttal, és természetesen az eredeti tartalommal; itt-ott még van pár bug, de a jelentős része gond nélkül olvasható, és természetesen tervben van pár másik ismert lemezújsággal (pl. Fleur) történő bővítés is.

Kellemes olvasgatást, és boldog karácsonyt 😊

Categories: Media, Retro | Tags

3 Responses so far.

  1. avatar pasy says:

    “Az én gondolatmenetem máshogy folytatódott: 2021 van, az összes böngésző iszonyatosan OP”

    Mit jelent az hogy “iszonyatosan OP” ?

  2. avatar Gargaj says:

    OP = “overpowered”

  3. avatar TomCat_ says:

    Korai időkben majdnem minden magyar csapat készített saját diszkmagot. Rengeteg meló volna feldolgozni, de ha egyszerű módon lehetne contributeolni, szerintem többen szívesen hozzátennének. Talán van valahol valamelyik HDD-m legmélyebb bugyrában SourceCode#1-4 és SledgeHammer#8 forrás verzió… s akkor nem is kéne reverse enginelni.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára