☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

A tavalyi évben sajnos nem volt lehetőségem eljutni Magyarország egyetlen offline partyjára, amelyet bár igen szoros megkötésekkel, de megtarthattak a szervezők. Én ezt képtelen lettem volna elviselni, hogy nem lehetek közel a barátaimhoz. De idén ezt remélem mindenkinek sikerült bepótolnia. (Bár ahogy egyszer kiszámoltam csak a Revision-ok hiánya miatt közel 600-800 öleléssel vagyunk elmaradva. És még ehhez nem számoltam hozzá az Evoke-ot, Árok partyt, Experience-t, Deadline-t, Outline-t… na mind1, a lényeg az, kezdünk kijönni belőle, hála az Istennek és a szervezőknek, akik bevállalják).

Emiatt már nagyon vártam a másfél év utáni első OFFLINE partyt, ami nekem kb. gyalog is 40 perc alatt tehető meg háztól házig.(Mellesleg utaztam már 5 órát is partyt szervezni, amikor még Németországban laktam. Ez egy Karlsruhe-Berlin távolság volt). Ahogy megérkeztem, csodálkoztam is, hogy lehet bankkártyával fizetni, úgyhogy egyből ki is használtam. Igazából azért is mentem le pénteken, hogy enyhítsek a “Function péntek betegségen” ahol alig vannak magyarok. Leginkább a szlovák illetve a lengyel barátaink voltak, és néhány magyar is. De ez a kisebb létszám megengedte azt, hogy hosszabban tudjak beszélgetni. Pénteken egyedül jöttem ki, mert Picardnak dolga volt péntek este, és csak szombat délután tudott kijönni. (a végén, amikor nem bírtam fél óránként hívtam már, hogy hol van, azonnal jöjjön ki a Csokiba! :) ) Illetve zseniálisan jó grill húsok voltak, hasábburgonyával és isteni finom savanyúsággal. (nekem ez volt a kedvencem)

Este már vártam Ziónát, mert úgy kb. 4-5-6 éve (már nem is tudom mikor) berakott egy színtanácsadónak az egyik csoportjába, és tavaly úgy döntöttem, elmegyek a csajszihoz egy ellenőrző kendőzésre. Na az eredmény az lett, hogy teljes stílusváltáson kellett átmennem, (még most is tart egy kicsit), de legalább a helyes úton vagyok. Ezért odaadtam egy Görögországban vett világoskék kardigánt, amit kb. 10 féleképpen lehet megkötni, mert neki jobban illik a bőréhez. És sikerült megbeszélnünk egymással ki hogyan van, és mit csinál mostanában. Ugyanez vonatkozott a többiekre is, jó volt újra a régi arcokat látni.

Másnapra ismét kezdett beindulni az élet és az első említésre méltó esemény az “AntiQ 25 seminar volt” ahol a régi AntiQ szervezőcsapata beszélgetett a Function szervezőkkel. Eléggé nosztalgikus hangulatba kerültem, amikor is bejátszottak régi party videókat és elég sokszor láttam magamat (amikor még full önbizalomhiányos voltam…. nem is bírtam sokáig.) De tanulságos volt azt látni és hallani, hogy hogyan zajlottak az előkészületek egy partyhoz 20-25 éve, mennyire volt egyszerű/nehéz  a Nevkó-t megszerezni..stb.

Bár végig volt egy általános fáradság a szombati nap folyamán és ez néha nagyon érződött. 11-ig szerettem volna aludni, de 8-9 tájékán egyszerűen kidobott az ágy és utána nem bírtam visszaaludni. Mind1. A következő hetek arra lesznek, hogy kipihenjem magamat.

3 részben mutatták be az entryket, az első blokkban a game development és a rajzok voltak a főszerepben. Voltak nagyon szép alkotások is, bár a kritikát azt meghagynám másnak, én csak megcsodálom őket. Utána DSH és Retroid készülődött a színpadon, mert ők szolgáltatták a talpalávalót. És milyen jól tették ezt, teljesen felpörögtem és arra az közel 1-1,5 órára teljesen elfelejtettem a gondjaimat. Úgyhogy innen is köszönöm nekik!

Majd ismét egy Compo block következett (Wild/animation/Oldschool demo és 256 kb intro). Fun fact, hogy a Wild demo első entryjét beadó Antiemes és Helgával Revision előtti hétvégén Picarddal találkoztunk egy Isten háta mögötti bakonyi erdő közepén. Teljesen más alkalommal voltunk ott a barátainkkal, de a lényeg az volt, hogy a több hónapos bezártságból ki akartam szabadulni, megfuttatni az autómat, és felkészülni arra, hogy egy újabb húsvéti partyt kell elviselnem online, úgy, hogy a külföldi barátaim több 1000 km-re vannak tőlem. Emiatt kíváncsi voltam, hogy mit adtak be. Nem csalódtam, bár a végén volt a lényeg, ahogy Füvesi körbemutatta kamerával, hogy tkp. milyen kütyün sikerült ezt megtenniük. A többi prodról nem tudok említést tenni, bár egy-kettőnél ott volt a WTF arckifejezésem, főleg a 2.-nál, hogy ezt miért kellett! :D

A 256 intro compo idén is, mint minden évben színvonalas volt. Mindig elképedek azon, hogy hogyan lehet ilyen kicsi méretben ekkorát alkotni. De az egyik legaranyosabb entry SP-nek “Go worm”-je volt, ahogy a közönséget megmozgatta. Érdemes visszanézni a Function Twitch-én. Annak nagyon örültem, hogy Gargaj sikerült egy fejlődési stádiumot 20 év után pótolnia, miután írt egy dos-os demót. De annak nem, hogy amikor Charlie elmesélte a hátterét a demónak angolul, közben hátulról Leon elkezdett hangoskodni, ami teljesen elvonta a figyelmemet. Emiatt 2 utánakérdeztem, hogy miért különleges  ez a demo.

Összességében nekem nagyon tetszett ez a hiánypótló, IGAZI, magyar party és hálás vagyok a szervezőknek, hogy idén is odatették magukat. Jövőre 20. évforduló lesz, csak szólok! ;)

Categories: Party | Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára