☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Ez történt az Árkon – huszadszor

Posted by poison on 2018-08-28, 21:40


Emitt egy kis visszatekintés következik az idei Árokra, már ahogy én emlékszem rá. Ha valami még sem így történt, vagy kihagytam volna valami fontosat, akkor bátran egészítsétek ki!

Az idei Árok már szerdán elkezdődött. Igaz, hogy ekkor még csak hárman foglalkoztunk az előkészületekkel, de már látványosan ünnepeltük a 20. alkalmat. Kevés találkozó mondhatja el magáról, hogy két aktív évtizedet tudhat maga mögött! Mi, a kemény mag (Cargo, Poison, Leon) a kezdetektől együtt szervezzük az Árkot, Magyarország egyetlen 8bites demoscene buliját. Persze nem csak hárman, de erről majd mindjárt írok részletesebben is.

A helyszínt csütörtökön kezdtük előkészíteni, amely most második alkalommal próbálta belopni magát a látogatók szívébe. Továbbra is sokan emlegetik az Ajkarendeken eltöltött évek emlékeit, de szerencsére a Bánki Donát Intézményegységre sem panaszkodtak. Jobb a klíma, több a hely, helyben van szálláslehetőség és éttermek is a közelben. Meg aztán mi is próbálunk ehhez minden évben többet hozzátenni: idén már ugyan az a projektor dolgozott nálunk is, ami a budapesti Function-ön, besötétítettük a tetőablakokat, lett büfé és újra lett kültéri koncert is. (reklám on – Köszi a Magyar Demoscene Egyesület támogatását! Nélküle nem ment volna. – reklám off) Ez persze nem kevés dolgos kezet igényelt: Vincenzo, Soci és Füvesi gőzerővel kábelezték be nektek a fél iskolát, Fecó, Boa, Lightning, Vivien és Balázs pedig a pakolásban segítettek az első perctől fogva. A végeredménnyel szerintem mindenki meg volt elégedve.

A pénteki indulás döcögősen ment, de ez általában így szokott lenni. Sajnos sikerült a helyszín felújítási munkáival és egy tánctáborral interferálni, de végül lett sleeping room-unk, fizikai kapcsolatunk a suli gerinchálózatára és nem utolsó sorban hideg sörünk is a büfébe. A programok is elkezdődhettek az este folyamán: a látogatók megnézhettek egy szép kis demóválogatást a kivetítőn, aztán meghallgathatták Zionát, amint a Slay Radio számára live koncertet tart remixekből. Eddigre a live stream-ünk is szépen működött, amit tudattunk is minden lehetésges csatornán a fotel scenerekkel. Közben beindult az élet a kertben felállított sörsátorban is. Ez eléggé önszerveződő, a diszkógömbért és a szolgáltatott zenéért nem tudunk felelőséget vállalni. Üdv Detox! ;) Itt olyan közismert és rég látott művészek is megfordultak, mint pl. Poko, így nem maradhatott el a nagy klasszikus, az “Ülök a buszon” sem. Beindult az éjszakai grillparty is, amiért nagy köszönet minden lelkes támogatónknak (Viti, Ambrózia, Joshi és tsai)! Fincsi volt!

A szombat most lehet, hogy nem tűnt annyira sűrűnek a programok szempontjából, de így is sikerült azt szépen kitölteni. Délelőtt egy rövid előadással indítottunk. Kollár Zoli legújabb hardverfejlesztésével, az SD kártyát kezelő floppy emulátorának legújabb reinkarnációjával ismerkedhetett a nagyérdemű.  Lásd itt: http://retroemu.hu/ Jó érzés, hogy a 8 bites scene ilyen lelkes fejlesztőt tudhat magáénak! Ígérete szerint lesz folytatás. De pszt, nem mondtam semmit! A délelőtt további része játékkal telt. Lehetett Leonnal aktivitizni, a kertben vizipuskákkal élő Laser Squad-ozni (Árok Party TM) és volt Bomb Mania compo is annak, aki inkább a gépek előtt szeretett volna kockulni (igen, Maugli, ez a neve és nem az, hogy Dynablaster-klón). Aki kicsit kreatívabbnak érezte magát, az pixelezhetett kulcstartót, ami igazi kihívás 11×14 pixelben!

A zene és remix versenyek időben kezdődtek, így a délutáni élő Checkpoint előadásig egész jól tudtuk tartani a menetrendet. Nagy sajnálatunkra Stökit, Grathet és Beregi Tamást egy kicsit korábban kellett a színpadról lecsábítanunk, mint hogy minden mondanivalójukat elmondhatták volna, de azt hiszem így is rengeteg dolgot tudhattunk meg híres játékfejlesztők első játékairól. Ha lemaradtatok volna róla, pár héten belűl meghallgathatjátok a beszélgetést a Podcastjükben is!

Mielőtt a koncertek elindultak volna a suli tornapályáján, az aulában lehetőség nyílt egy kis beszélgetésre Olessák Robival, aki éppen híres játéka, A gálya évfordulós újrakiadásán dolgozik.

A koncert kezdetére a látogatószám 160-180 főre duzzadt (azért nem tudjuk pontosan, mert elfogyott a belépő cetli, sosem voltunk ennyien). A már nagyon várt SIDRIP-re a Feedback zenekar készítette fel a hallgatóságot. A hangulatra most sem lehetett panasz! Egy kis extraként idén Bambusz vizuáljával is meg lett fejelve a produkció. Külön szeretnénk megköszönni a csapatnak, hogy megleptek bennünket a Live forever című nótával és Dórinak a szülinapi, 20 gyertyás tortát! Komolyan meghatódtunk.

A koncert után hamarosan indult a többi verseny. Itt megint egy rakás olyan release-t láthattak a látogatók, amire máshol kb. esélyük sem lehet. Wild kategóriában indult C64-re designolt szociális háló, házilag barkácsolt számítógép, de plus4-en lejátszott, Amigát megszégyenítő CG animáció is. Volt pluszis megademo és az Árok történelmében először, PC-s intró is. Mielőtt a Farbrausch vagy a Conspiracy vérszemet kapna, azért tisztázzuk, hogy a Buenos Aires-i Flash Paty invitációja 8 bites PC Junior-ra íródott!

Nagyon örültünk, hogy évtizedes kihagyás után újra aktív a Lethargy és a Profik. A tavalyi újjászületésük után most újabb ígéretet tettek, hogy jövőre is lesz tőlük látnivaló. Úgy legyen! …és hogy ne csak a velünk párhuzamosan, az Evoke-on bulizók láthassák, compón kívűl levetítettük a Function invitációját is.

A szavazatszámlálás megint elhúzta a díjátadót – ezen jövőre mindenképp változtatni fogunk – így hajnali 2 körül csendesedett el az aula (nem úgy a kertben felállított sörsátor). Reméljük, hogy jól éreztétek magatokat és jövőre újra találkozunk Ajkán! Köszi a részvételt, a sok bíztatást, a releaseket és a sok segítséget, amit tőletek kaptunk! Most pedig irány a Function!

A kiadott anyagokat és az eredményeket innen tudjátok letölteni: https://files.scene.org/browse/parties/2018/arok18/

One Response so far.

  1. avatar asallai says:

    Sajnos idén nem látogattam el, de múlt évben is szerettem volna megkérdezni, hogy: miért történt váltás Ajkarendekről?
    Persze ez nagyobb hely, szellősebb, csak érdekel.
    Köszönöm.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára